czerwona soczewica - 721 przepisów (strona:26/49)

Kila pomysłów na... 147

kaszy jeszcze żadnych nie próbowałam, zdecydowanie za późno to zrobiłam, bo jak za kaszą samą nie szaleje, tak te placki były strzałem w dziesiątkę. Pieczone kotlety z czerwonej soczewicy z ziarnami, podane z sosem czosnkowym,kalafior Ostatnimi czasami szaleję za bezmięsnymi kotletami i kombinuję z nimi jak tylko się da.  Ciecierzyca z marchewką w sosie z masła orzechowego

More food, love and dreams
Pełna beta-karotenu zupa z soczewicy 126

było tak bardzo zimno. Wracając do domu marzyłam o solidnej, gęstej, pożywnej, gorącej zupie, a z tego co znalazłam w lodówce udało mi się ugotować fajną zupę z czerwonej soczewicy :) Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Zupa z czerwonej soczewicy, marchwią i szpinakiem 155

Składniki na 4 porcje: 250 g suchej czerwonej soczewicy 400 g marchwi (3 średnie szt.) 2 cebule 2-3 ząbki czosnku pęczek pietruszki pęczek świeżego szpinaku przyprawy: po łyżeczce papryki słodkiej, wędzonej, kminku i ziela angielskiego Przygotowanie: Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka na rozgrzane 2 łyżki masła kokosowego lub innego oleju. Po 3 minutach dodajemy

greenscarf
Masala dal - curry z soczewicy 85

indyjskiej. To dość szerokie pojęcie opisujące wiele różnych gotowych mieszanek takich jak curry, garam masala, czy tikka masala. Właśnie z tą ostatnią przyprawą została w tym daniu uduszona czerwona soczewica w towarzystwie pomidorów, czosnku i cebuli. Całość została uzupełniona dodatkiem świeżego imbiru, kurkumy i orzechami nerkowca

Milion Smaków
Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym z soczewicą 148

puszce. Wszytko zależy od waszych preferencji. Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka (użyłam filetu) 2 cebule 1 marchewka 1,5 szklanki wody (lub więcej) 1/3 szklanka czerwonej soczewicy 1 łyżka suszonej bazylii 2 łyżeczki cukru sól, pieprz 500 ml pasty z pomidorów( można użyć pomidorów z puszki następnie zmiksować, wtedy dolewamy mniej wody bo pasta z pomidorów jest

Delicious Titbits
Spaghetti z pulpecikami z soczewicy 154

Spaghetti z sosem pomidorowym i pulpecikami, ale nieco innymi, bo z czerwonej soczewicy. Dobrze doprawione ziołami i chili, podgotowane w aromatycznym sosie, smakują przepysznie. Świeży tymianek na sam koniec i mamy spaghetti w wersji wegetariańskiej.   Składniki (na 2 porcje)250g makaronu spaghetti Pulpeciki z soczewicy250g soczewicy czerwonej2 łyzki oliwy1 cebula2 ząbki czosnku2 jajka4 łyżki bułki

Pink Envelope
Harira - pożywna zupa marokańska 140

pokrojonych w kostkę  250 ml gęstego przecieru pomidorowego 1 - 2 gałązki selera naciowego pokrojone w kostkę  1 por pokrojiny w kostkę 3/4 szklanki suchej zielonej lub czerwonej soczewicy 1/2 szklanki suchych ziaren ciecierzycy 3  łyżki oliwy z oliwek   3 łyżki posiekanej świeżej kolendry 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki 2 łyżki soku z cytryny

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Soczewica na oliwie 162

Może być podana jako dodatek do mięs, samodzielne danie lub jako przystawka czy tapas. Można użyć czerwonej soczewicy, ale najlepiej nadaje się tu soczewica zielona. Ma niemal trzy razy więcej błonnika i nie rozgotowuje się tak szybko. 400 g zielonej soczewicy 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki szczypiorku drobno pokrojonego 4 łyżki oliwy

Trzeci talerz
Spaghetti bolognese, Ojciec chrzestny 171

proponuję wegańską (inspiracja z bloga Kuchnia wegAnki ). Składniki: 250 g ulubionego makaronu 1 cebula 2-3 ząbki czosnku olej do smażenia 1 puszka pokrojonych pomidorów 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 1 szczypta chili sól, pieprz Ugotuj makaron wg wskazówek na opakowaniu. Rozgrzej olej i podsmaż drobno posiekane cebulę

Qlinarnie i Qlinarnie
Danie z czerwonej soczewicy, Kieł 173

height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 3 kubki wody 4 ziemniaki 1 kubek czerwonej soczewicy 1 papryczka chili 1 puszka pokrojonych pomidorów 1 cebula 4-5 ząbków czosnku olej 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka zmielonego kminku 1 łyżeczka kolendry 1 łyżka curry lub garam

Qlinarnie i Qlinarnie
Zupa soczewicowo-imbirowa, Shang Hai 193

ząbki czosnku 1 duży kawałek obranego ze skórki imbiru (długości ok. 5-6 cm) 2 łyżki oliwy/oleju lub masła ok. 1,5 litra wody 1 niepełna szklanka czerwonej soczewicy 3 obrane ziemniaki sól, pieprz 1-2 cytryny Pokrój pora w talarki, a czosnek i imbir drobno posiekaj. Rozgrzej olej lub masło. Podsmaż warzywa i imbir. Następnie wlej wodę, dodaj

Qlinarnie i Qlinarnie
53. Pasztet z soczewicy z czosnkiem 103

Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl , którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem. 400 g czerwonej soczewicy 1/2 szklanki oleju Kujawski ze Smakiem - czosnek z bazylią 1 duża cebula kilka ząbków czosnku 1 szklanka startego na wiórki selera 4 jajka 2-3 łyżki bułki tartej sól, pieprz Soczewicę

Jadło i czytadło
Wegetariańskie biryani - klasyka indyjskiej kuchni :) 209

duża papryka 1 passata 400 ml 200 g mrożonego zielonego groszku 3 ziemniaki 175 ml jogurtu naturalnego (dla wegan mleczko kokosowe) 1/2 pęczka świeżej kolendry 1/4 szklanki czerwonej soczewicy 1 garść orzechów włoskich i pestek z dyni oliwa z oliwek garam masala, kurkuma, kardamon, kmin rzymski, kolendra, imbir, curry, kozieradka, pieprz, ostra papryka Ryż basmati gotujemy według receptury

vegetanie
Zupa z skorzonery 186

smak do szparagów  można je przygotować tak samo z sosem holenderskim. Ja postanowiłem z niej przygotować zupę.  Składniki : 5 ząbków czosnku, 500 g skorzonery, 1/3 szklanki czerwonej soczewicy Puszka mleka kokosowego, 250 ml bulionu warzywnego, 2 łyżki masła,  Szczypta mielonego kuminu,  Szczypta  gałki muszkatołowej, najlepiej świeżo mielonej ,  1 łyżeczka cukru  Sól

cookpl

Proponowane wyszukiwania