ziemniak - ½ łyżeczki imbiru - 2 łyżki czerwonej soczewicy - ½ kostki bulionowej wegańskiej - kawałek kalafiora
Wegańska kuchnia orientalnaSkładniki: 1/2 szklanki czerwonej soczewicy puszka pomidorów z puszki 1 litr bulionu warzywnego (najlepiej własnej roboty- klik ) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 pora pokrojonego w paseczki 1 łodyga selera naciowego oliwa z oliwek sól, pieprz do smaku Cebulę i czosnek posiekwać. Podsmażyć na oliwie. Dodać soczewicę, pomidory z puszki, pora i zalać bulionem. Gotować na małym ogniu około
Moja Galeria Smakusprzyja powstawaniu czerwonych krwinek . Bardzo polecam ten szybki i bardzo smaczny pasztet wegetariański. Wymiary blaszki : keksówka Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 30 - 40 minut Składniki: szklanka czerwonej soczewicy 500 ml wody 2 marchewki cebula olej 3 jajka sol, pieprz, czosnek,curry , galka muszkatalowa Sposób przygotowania : Soczewice gotuj w 500 ml wody na papkę ( to trwa naprawdę chwilkę
Słodkości i nie tylkoformę do pieczenia , która idealnie nadaje się na wypieki pasztetów czy też pieczywa. 'pasztet z soczewicy z kurkami i z suszonymi pomidorami' Składniki (na dwa pasztety): - 1 szklanka czerwonej soczewicy, - 3 średniej wielkości marchewki, - 1 duża pietruszka lub 2 mniejsze - 1 duża cebula, - 3 jajka - 2-3 ząbki czosnku, - 1 łyżeczka zmielonego kminku, - 0,5 łyżeczki mielonego imbiru - sól
CookYourselfsklepie, bardzo duży wybór produktów sprawił, że moje zakupy zawierają wiele nowości dla mnie, a ja lubię wyzwania i sama sobie je często stawiam. Sałatka z soczewicy z czerwoną cebulą Składniki: 1 puszka soczewicy 1/2 małej, czerwonej cebuli 1/2 pęczka natki z pietruszki 3 garście pestek z dyni 3 garście suszonej żurawiny oliwa z oliwek dobrej jakości sól(...)pieprz do smaku Przygotowanie: Soczewicę płuczemy z zalewy odcedzamy i przekładamy do miski. Obraną cebulę kroimy w piórka i dodajemy do soczewicy. Natkę siekamy i dodajemy do pozostałych składników, dorzucamy suszoną żurawinę i pestki z dyni. Skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy do smaku, mieszamy. Podajemy zaraz po przygotowaniu i zajadamy z ulubionym pieczywem
Moja smaczna kuchniazawsze. Nie byłam więc zdziwiona, że moje dziecko ubóstwia smak pomidorów tak jak i ja. Żeby zupa nie była nudna, należy nadać jej charakteru. Mój charakter podkreśla smak soczewicy czerwonej oraz papryczki chilli. Spróbujcie, bo na długie jesienne wieczory jest dobrym rozgrzewaczem :) Składniki: 25dag soczewicy marchewka 0,5 l passaty z pomidorów udko łyżka koncentratu pomidorowego 2 plasterki papryczki
ChilliJemyPrzepis znalazłam w tej książce i niewiele z nim kombinowałam :) Gdyby nie to smażenie w głębokim oleju byłaby to idealnie zdrowa przekąska. Smacznego ! Składniki: - 0,5 szklanki soczewicy czerwonej - 0,5 szklanki sezamu - 3 ząbki czosnku - sól, pieprz, bazylia, papryka słodka - olej rzepakowy Soczewicę zalać gorącą wodą i moczyć minimum 2 godziny. Odcedzić i zmiksować z 1/2 szklanki wody
Corner With Recipesszybka (soczewicy nie trzeba moczyć ani obierać) , smaczna a składniki są dostępne cały rok. Dzisiejszy post otwiera cykl paru past które chce umieścić na blogu. Składniki: 1/2 szklanki soczewicy czerwonej łyżka masła 2 łyżki koncentratu pomidorowego cebulka marchewka pół pęczka pietruszki pieprz sól Wykonanie: Soczewicę gotujemy do miękkości (15/20 minut), cebulkę przeszkalamy na patelni pod koniec dodając utartą marchewkę
Lubczyk i WaniliaDania Babci Zosi. Tym razę nabrałam smaku na ...zupę z soczewicy. Uwielbiam soczewicę. Jej smak zaczerpnięty został z kulinarnych wypraw do Północnej Afryki. Mieszanka przypraw i ziarna czerwonej soczewicy sprawiają, że zupa nie tylko jest aromatyczna, ale również pożywana. Dania Babci Zosi to dania gotowe, ze składników naturalnych. Gorąca woda, garść własnych przypraw, kartonik od SYS..i obiad
Z Kuchni Do Kuchnimuffiny. Jem je nawet prosto z lodówki. Fajne też na lunch do pracy. 2 duże marchewki 1 pietruszka ok 15 cm pora szklanka soczewicy czerwonej cebula czerwona 2 jaja 1 łyżka przypraw garam masala oliwa z gorczycy - niekoniecznie świeża kolendra Warzywa obierz i ugotuj w osolonej wodzie(...)osobnym garnku ugotuj soczewicę.Na patelni rozgrzej olej gorczycowy ( zapach jest nieziemski musztardowy) i wsyp garam masalę i niech wydobędą się wszystkie aromaty. Dadaj do przypraw cebulę pokrojoną niedbale. Kiedy wszystko ostygnie wrzuć do malaksera, dodając po jednym jajku. Osól i dopraw pieprzem lub czerwoną papryczką chilli
AZgotuj!wegan (po wcześniejszej, lekkiej modyfikacji) w ten wielkanocny czas. PASZTECIKI WARZYWNE Z SOCZEWICY /własny;/ 7 sztuk wielkości muffinki lub keksówka około 20 cm dł. 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy 1 marchewka 1 pietruszka kawałek ok. 6 cm selera 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 średniej cebuli 2-3 ząbki czosnku 2/3 szklanki pokruszonych orzechów włoskich 1 jajko 2 łyżki
W kuchni Karmel-itkidziewczynka wśród zabawek. Pierwsze upiekłam paszteciki. Piekłam już podobne ale z indyjskimi przyprawami. Teraz europejska wersja. 2 duże marchewki 1 pietruszka ok 15 cm pora szklanka soczewicy czerwonej cebula czerwona 2 jaja 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu 3 suszone pomidory w oleju oliwa z oliwek kilka zielonych oliwek pokrojonych w kółeczka Warzywa obierz i ugotuj w osolonej(...)wodzie. W osobnym garnku ugotuj soczewicę. Na patelni rozgrzej oliwę. Dadaj cebulę pokrojoną niedbale. Kiedy wszystko ostygnie wrzuć do malaksera, dodając po jednym jajku. Na koniec dodaj oliwki i posiekane suszone pomidory.Wmieszaj teraz rozmaryn. Osól i dopraw pieprzem lub czerwoną papryczką chilli. Jeśli lubisz pikantne. Nałóż do wysmarowanej masłem lub olejem formy i wstaw do piekarnika nagrzanego
AZgotuj!się. Gęsta zupa z soczewicy z dodatkiem imbiru, chilli i czosnku sprawdzi się w tej roli znakomicie. 8 porcji 400 g czerwonej soczewicy 1 puszka pomidorów duża cebula 3 łodygi selera naciowego 4 ząbki czosnku kawałek korzenia imbiru ok 2 cm 1 łyżeczka mielonego kuminu 2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka
Simple Dishkalafiora, więc postanowiłam wykonać szybką zupę. Aby nie było nudno dodałam soczewicę i koncentrat pomidorowy, żeby zupa zyskała aksamitny kolor! Składniki: 1 mały kalafior pęczek włoszczyzny 4 łyżki czerwonej soczewicy 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego pieprz warzywko liść laurowy 2 ziela angielskie woda Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, włoszczyznę obieramy, a kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki. Soczewicę płuczemy
Truskawkowa Fiestatakże - wegański pasztet z soczewicy z pieczarkami *klik* WEGAŃSKI PASZTET Z SOCZEWICY Z MARCHEWKĄ I ZIARNAMI SŁONECZNIKA przepis autorski // keksówka o dł. 20-25cm ~200g żółtej (lub czerwonej) soczewicy, suchej ~200g marchewki ~300ml wody ~duży ząbek czosnku ~2 płaskie łyżki mąki ryżowej (30g) ~łyżka mielonego siemienia lnianego (10g) ~40g ziaren słonecznika - mieszanka "Piekło-Niebo" Ziarenkowo ~przyprawy: pieprz czarny/zio
chili & sugar