czerwona soczewica - 721 przepisów (strona:12/49)

Śniadaniowe burgery w towarzystwie czarnego bzu 228

bułeczki z patelni, po prostu boskie, burgery z soczewicy i suszonych pomidodów, chips z szynki parmeńskiej, blanszowany jarmuż, plasterek śmietanowego sera i sprawca niepowtarzalnego smaku, czyli chutey z szalotek, czerwonego wina i dżemu z czarnego bzu. Po prostu eksplozja smaków! Trochę pracy trzeba włożyć w takie śniadanie, ale gwarantuję, że warto :D Polecam również spróbować wersji z jajkiem w koszulce(...)ciepłego mleka 1 duża łyżka masła 1 duża łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 opakowanie suchych drożdży 2 łyżki kaszy manny burgery z soczewicy ( 4 sztuki) 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 -1,5 szklanki wody 6 suszonych pomidorów 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 gałązka świeżego tymianku duża szczypta słodkiej papryki duża szczypta pieprzu cayenne duża szczypta kurkumy

DefinicjaSmaku
Gęsty aromatyczny gulasz z pomidorków, bakłażana i czerwonej soczewicy 122

Żeby nie było, nie jemy tylko ciastek tylko takie oto obiady jak „gulasz” z żółtych i czerwonych pomidorków (z własnej uprawy), bakłażana, czerwonej soczewicy …. Bardzo aromatyczny, podałam z chlebem, który upiekł Misiek. Składniki na 4 porcje: około kilograma pomidorków żółtych i czerwonych 1 bakłażan szklanka soczewicy 2-3 cebule 3 ząbki czosnku 1 dorodna

greenscarf
Zimowe zachcianki 206

bananami i wyobraznia tak zadzialala, ze od kilku dni szukam odpowiedniego przepisu. Moje poszukiwania pozostaja bezowocne.Na pocieszenie wiec przygotowalam cos z soczewica. Ucieszylam sie, ze przy okazji zrobilam porzadek w moich zapasach. Wyszperalam torebke czerwonej soczerwicy i przystapilam do dziela. Salatka, ktora przygotowalam to pelna improwizacja, ktora(...)dodatek okazala sie bardzo smaczna. Ja zjadlam ja na szybko gdy byla jeszcze ciepla, a moj Ukochany zabral ja nastepnego dnia do pracy.Salatka z soczewicy i boczkuskladniki: 200g czerwonej soczewicy 250g boczku wedzonego 1 duza cebula 3 garcie zielonego groszku z mrozonki pol peczka szczypiorku sos: 3 lyzki oliwy z oliwek 1 lyzka octu balsamicznego 1 lyzka musztardy

Przysmaki Karolki
Curry z soczewicą i papryką 194

temat. Przedstawiam przepis na curry z soczewicą i papryką. Ja podaję go z kaszą jaglaną albo z ryżem. Skladniki 500g kurczaka 2 papryki czerwone 1 cebula 1 chili soczewica curry - przyprawa pół łyżki kolendry pieprz i sól Wykonanie: Na oleju zeszklamy cebulę po czym wrzucamy mięso i paprykę pokrojoną w paseczki. Wszystko podsmażamy(...)około 4 minuty, po czym dodajemy chilli oraz 4 łyżeczki curry. Smażymy wszystko jeszcze chwilę. Całość zalewamy  pół litra bulionu oraz pół szklanki czerwonej soczewicy.   Gotujemy 15 minut. Można dodac "kapkę" smietany pod koniec. Przyprawiamy do smaku i zajadamy

Lubczyk i Wanilia
#8 Wegeburgery i domowe bułeczki 174

Luźniejszy czwartek, wielkie porządki i burgery na kolację ;-). A pieczenie bułek wcale nie jest trudne! :) Wegeburgery z soczewicy Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 szklanki wody ok. 0,5 szklanki suchej kaszy kukurydzianej (lub kaszy manny) jajko (niekonieczne) Papryka słodka, chilli, sól, pieprz, majeranek, curry, czosnek granulowany Bułka tarta lub otręby do panierowania Przygotowanie: Soczewicę gotujemy w wodzie

Kuchnia w szuwarach
Potrawa z czerwonej soczewicy 320

Składniki: czerwona soczewica (1/2 szklanki) pieczarki (15 dag) cebula dymka (1 szt.) czerwona papryka (1/3 szt.) czerwona fasolka (1/3 puszki) krojone pomidory z puszki (1/2 puszki) woda olej garam masala sól pieprz sok wyciśnięty z pomarańczy (1 łyżka) cukier (1/2 łyżeczki) Czas przygotowania: 30 min Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Cebulę kroimy na drobne kawałki i smażymy(...)patelni z rozgrzanym olejem. Następnie kroimy pieczarki i dodajemy do cebuli. Paprykę kroimy na drobne kawałki i smażymy z cebulą i pieczarkami aż pieczarki będą rumiane. Soczewicę wsypujemy do garnka i zalewamy szklanką wody. Gotujemy. Kiedy wchłonie wodę dodajemy pomidory z puszki razem z zalewą, fasolkę i składniki z patelni. Jeżeli soczewica nie jest jeszcze miękka dolewamy trochę wody

Weganka gotuje
Perfekcyjne wegetariańskie klopsy mielone 199

ogień idą klopsy, które przez moją wszystkożerną;) rodzinę zostały okrzyknięte idealnymi klopsami imitującymi mięso mielone. Wegetariańskie klopsy     Składniki *:    1/2 szklanki kaszy pęczak 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1/2 szklanki bułki tartej czerwona cebula 2 ząbki czosnku natka pietruszki ok. 4 plastrów sera łyżka sosu sojowego jajko olej do smażenia (u mnie rzepakowy) przyprawy wg własnego(...)słodka, papryka ostra, majeranek * składniki pochodzenia zwierzęcego z powodzeniem można zamienić na odpowiedniki roślinne. W bliskiej przyszłości wykonam wersję w 100% wegańską, którą zamieszczę na blogu. Przygotowanie: Kaszę i soczewicę gotujemy osobno wg przepisów na opakowaniach. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Podobnie postępujemy z czosnkiem i podsmażamy go z cebulą przez kilka sekund. Odkładamy do miski

VegUlka
Kotlety z soczewicy i marchewki z surówką z pora 153

marchewki i jabłka czy z kapusty. Ja porową uwielbiam, więc mając dorodnego pora w domu nie potrafiłam z niej zrezygnować. Kotlety z soczewicy i marchewki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 marchewki 2 ząbki czosnku 1 pęczek dymki (białe i zielone części) 1 zielona papryka 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka curry 1 jajko 5 łyżek bułki tartej sól morska, świeżo

Poezja smaku
Czereśnie i morele na przystawkę! 136

roku lipiec upływa nam pod znakiem czereśni i polskich moreli. Żeby zupełnie nie umrzeć z głodu podajemy je w sałacie do pasztetu z soczewicy. Spróbujcie! Składniki: 350 g czerwonej soczewicy (1 paczka) 2 jajka 1-2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1-2 łyżeczki kuminu sól, pieprz do smaku kilka liści sałaty kilka listków mięty 2 garści jasnych czereśni 2 morele

GRUBY WAŁEK
Pierogi z soczewicą i grzybami w barszczyku zatopione 191

niewielkiej ilości lekko osolonej wody.Suszone grzyby ugotować w wodzie - odcedzić.Cebulę pokroić w drobną kostkę - podsmażyć na oleju rzepakowym.Pieczarki i grzyby pokroić także kostkę, dodać do cebuli - usmażyć.Ugotowaną soczewicę wymieszać z grzybami i cebulą, doprawić solą i pieprzem.Farsz zmiksować niezbyt dokładnie. Schłodzić.Z mąki, jaj, soli i wody zagnieść miękkie sprężyste ciasto pierogowe. Uformować kulę i przykryć ciepłą miską(...)oprószonej mąką.Zagotować wodę, posolić. Dodać łyżkę oleju rzepakowego.Na wrzącą wodę wrzucać pierogi, gotować do wypłynięcia.Barszczyk czerwony czysty:1 kg buraków ćwikłowych1 duża marchew 1/2 pietruszki5 ząbków czosnku2 cebule1 l wodyziele angielskie, liście laurowe, pieprz czarny cały, majeranekewentualnie koncentrat barszczu czerwonego, np Jamar Warzywa umyć, obrać, pokroić. Zalać wodą, dodać przyprawy - ugotować wywar buraczany.Odcedzić.Gotowy barszcz

kolorowotorcikowo
SOCZEWICA Z KASZĄ I WARZYWAMI - wersja 1 - DANIE 150

kaszą to coś, co w takiej zimnej porze jemy często, zresztą to jedno z naszych najstarszych wege-dań a ciągle je lubimy, więc musi być dobre :) Potrzebujemy: - soczewicę czerwoną - warzywa najzwyklejsze - 3-4 marchewki (zależy jakie duże), pietruszka korzeń + natka, 1 mały seler albo pół dużego, cebula - przyprawy - pieprz, curry (można jeszcze dać dodatkowy imbir, bo chociaż wchodzi(...)jest tak wyrazisty w niej) - kaszę - u mnie gryczana niepalona ale może być i palona albo w ogóle inna. Dla niewtajemniczonych ;) - SOCZEWICA - to taka roślina strączkowa, podobna trochę do groszku.  Istnieje kilka odmian, osobiście wybieram czerwoną bo nie trzeba jej moczyć, najszybciej się gotuje i jest najbardziej lekkostrawna czyli nadaje się dla dzieci. Właściwości odżywcze soczewicy: - źródło węglowodanów

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Soczewica z ziarenkami 142

Składniki: czerwona soczewica (1/2 szklanki) woda (1 szklanka) łuskane słonecznika (4 łyżki) pestki dyni (4 łyżki) sok z cytryny (1 łyżka) cukier trzcinowy (1/2 łyżeczki) garam masala ostra papryka Czas przygotowania: 20 min Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Soczewicę wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. W razie potrzeby dolewamy trochę wody. W trakcie gotowania dodajemy ziarna słonecznika

Weganka gotuje
Nutka orientu. 148

jeszcze ciekawostka – Hindusi uwielbiają ostre przyprawy. Dlaczego? Bo one, paradoksalnie, wychładzają organizm., co jest niezwykle pomocne w gorącym klimacie Indii. Ryż z soczewicą Składniki (1 porcja): 50 g czerwonej soczewicy 20-30 g ryżu (a akurat w kuchni miałam brązowy, ale chyba lepiej nadąłby się basmati) 1/2 cebuli Szczypta przypraw (kminek, curry, kurkuma, sól) Woda Olej Ryż i soczewicę

Powiedz dietom nie

Proponowane wyszukiwania