Inka w Garze Jakubiaka. Była dodatkiem do filetów z pstrąga. Polecam, bo jest naprawdę pyszna i orzeźwiająca. Składniki: 200 g ugotowanej zielonej soczewicy 200 g ugotowanej czerwonej soczewicy 4 czerwone cebule 2 czerwone papryki 1 granat pęczek mięty opakowanie sera feta sok z 2 limonek sól, pieprz Wykonanie: Soczewice (każdą w innym garnku) ugotować
Pasja Smakudość jasny i mocno aromatyczny, gęsty i w zasadzie oprócz suszonego majeranku i świeżej bazylii powstrzymałam się od dodawania przypraw. Skła d niki: 50dag łopatki wieprzowej pół szklanki czerwonej soczewicy duża cebula 1 papryka czerwona łyżka mąki pszennej 400ml wody pieprz, łyżka majeranku świeża bazylia esencja do mięs duszonych kasza jęczmienna natka pietruszki Przygotowanie: Soczewicę wsypujemy
ChilliJemySkładniki (dla ok.4 osób): 200 g czerwonej soczewicy, 2 szklanki wody, puszka pomidorów krojonych (ok.400 g netto), przecier z pomidorów (500 g), 1/2 łyżeczki soli, 1 średnia marchewka, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki domowej wegety, odrobina świeżo startego imbiru, 1 łyżka oliwy, natka pietruszki, świeżo mielony pieprz, chili, Przygotowanie; Soczewice gotować przez 10 minut
rozgotowanabardzo przepraszam), wracam z przepisem na pyszny pasztet warzywny. Jest on świetnym zamiennikiem pasztetu z mięsa i kolejnym smarowidłem do chleba, które ożywi kanapkę :-) Podstawą przepisu jest soczewica czerwona, pozostałe składniki można dobierać według gustu. Jeśli ktoś jest weganem należy zamiast jajka wprowadzić zamiennik: nasiona chia, agar, mielone nasiona lnu bądź masło orzechowe(...)Pasztet warzywny Składniki: 1 szklanka soczewicy; 2 szklanki wody; 100 g pieczarek; 50 g pora; 1 cebula czerwona; 30 g marchewki; 1 jajko; papryka mielona słodka, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, sól; 2 ząbki czosnku. Dodatkowo: 1 łyżka oliwy z oliwek; otręby pszenne; ząbek czosnku. Zaczynamy ! Na samym początku gotuję soczewicę
Życie na widelculinię. Kolejnym plusem, jest fakt iż są one bezglutenowe. PRZEPIS: szklanka mąki ryżowej 2 łyżki płatków owsianych bezglutenowych 1/3 szklanki wody 1/3 szklanki mleka roślinnego 4 łyżki czerwonej soczewicy 3 grzyby mun garść posiekanego koperku 1/2 czerwonej cebuli łyżka sezamu łyżka sosu sojowego przyprawy: czarnuszka,curry, pieprz ziołowy + MARCHEWKA WYKONANIE: płatki mielimy na mąkę zmielone płatki dokładnie(...)mlekiem na rozgrzaną patelnię teflonową wylewamy ciasto, smażymy z każdej strony do zarumienienia grzyby mun wraz z posiekaną cebulą gotujemy ok 10 min, nast. szatkujemy grzyby na drobniutkie kawałeczki soczewicę gotujemy ok 15 min, po czym dokładnie odcedzamy soczewicę mieszamy z grzybami, cebulką i przyprawami- nadziewamy każdy naleśnik, po czym zwijamy marchewkę obieramy, trzemy na tarce i wypełniamy nią żaroodporne
healthy dreamsrybą w roli głównej. Pyszny i soczysty dorsz w towarzystwie zdrowej soczewicy z dodatkiem duszonego pora i kawioru cytrynowego Składniki: - 400 g polędwicy z dorsza - 4 łyżki czerwonej soczewicy - 1 łyżka masła - 1 por - 1 łyżka tapioki - sok z połówki cytryny - sól, pieprz Dodatkowo potrzebujemy olej do smażenia. Porcja na 2 osoby. Najpierw na gotującą się wodę wrzucamy tapiokę
Kuchenne Wariacjewiszącego nad ogniskiem. Mmm pychotka prawda ? Nabraliście smaku na takie jedzenie ? hihi my tak i to bardzo... No to zobaczcie, co dzisiaj przygotowaliśmy. Wegetariańskie ragout ziemniaczane z soczewicą i czerwoną fasolą (4 osoby) Składniki: 6 średnich ziemniaków 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka soczewicy 1 duża czerwona papryka 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku(...)posypujemy obficie majerankiem, ostrą papryką i pieprzem do smaku. Polecamy zrobić to danie na ostro, ale to Wasz wybór, ponieważ nie każdy lubi ostre potrawy. Teraz czas na soczewicę i czerwoną fasolę. Wysypujemy z puszek na sito i dobrze płuczemy z zalewy. Dodajemy do warzyw razem z przeciśniętym czosnkiem i jeszcze chwilę dusimy. Ostatni składnik to ziemniaki. Powinny być
vegetaniejaki smaczny bałagan! Papryka, pomidor, cukinia, kukurydza- masa różnego rodzaju smaków, tworzą przepyszną zapiekankę, a tofu i soczewica dostarczają niezbędnego białka roślinnego. SKŁADNIKI: 100g tofu 4 łyżki czerwonej soczewicy kawałek papryki pomidor kawałek cukinii 2 łyżki posiekanych listków botwinki 3 łyżki kukurydzy przyprawy: curry, suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką, chili, majeranek, czosnek niedźwiedzi, czosnek granulowany, suszona cebulka
healthy dreamsserdecznie Wam polecam :) Składniki: (ok. 40 sztuk) 500 g mąki pszennej, opakowanie suchych drożdży, 2 łyżeczki cukru, szklanka ciepłej wody, 1/2 szklanki oleju, sól 200 g soczewicy czerwonej, 2 średnie cebule, 2 większe marchewki, 1 łyżka majeranku, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, czosnek, 3-5 ząbków, 1 łyżka słodkiej papryki, 1 jajko, sól, pieprz, olej do smażenia(...)oraz sól, dokładnie mieszamy. Wodę mieszamy z olejem i dodajemy do mąki, zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Soczewicę ugotować i odsączyć na sicie. Cebulę drobno posiekać, marchew zetrzeć na tarce na małych oczkach. Cebulę smażymy na sporej ilości oleju, do lekkiego zbrązowienia, następnie dodajemy marchew i całość smażymy
Plate of JoyDzisiaj chciałabym zabrać Państwa, moim zdaniem, w udaną podróż do Indii. Zapraszam na hinduski dal, pachnący kolendrą. pól szklanki suchej, czerwonej soczewicy pół szklanki bulionu po pół łyżeczki kurkumy, suszonej kolendry i mieszanki garam masala szczypta chili łyżka oliwy ząbek czosnku kawałek imbiru (1 cm) lub pół łyżeczki mielonego cebula po pół czerwonej i zielonej(...)papryczki chili pół słodkiej zielonej papryki 2 pomidory/ pół puszki pomidorów łyżka koncentratu pomidorowego kolendra Opłukać soczewice, zalać zimną wodą, zostawić na 20 minut, żeby podwoiła objętość. Dodać bulion, kurkumę, kolendrę, mieszkankę garam masala i chili w proszku. Gotować na małym ogniu 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Rozgrzać patelnię, wlać oliwę, dodać zmiażdżony czosnek i potarty imbir
Humanistka w kuchnipotasu i kwasu foliowego, tak istotnego we wszystkich fazach ciąży. Jedzmy ja zatem, ponieważ jest zdrowa, smaczna i można ja podać na wiele sposobów :) Składniki: 25dag pieczarek 25dag soczewicy czerwonej pół puszki kukurydzy puszka pomidorów krojonych 2 czerwone papryki duża cebula 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz bazylia, oregano, majeranek 2l bulionu Przygotowanie: Soczewicę 2 razy płuczemy
ChilliJemybyć gotową do spożycia. Jako dodatek sporządziłam krem jaglany i dla osłody wkroiłam na wierzch kawałki brzoskwini. Pyszna całość była śniadaniowym strzałem w dziesiątkę ! SKŁADNIKI: 4 łyżki czerwonej soczewicy 3 łyżki kaszy jaglanej 1/2 brzoskwini 1/2 banana 3/4 szklanki mleka migdałowego łyżeczka agaru 3/4 szklanki wody łyżeczka cynamonu WYKONANIE: soczewicę gotujemy do miękkości, odcedzamy soczewicę blendujemy z bananem
healthy dreamsdietetyczna i uwierzcie mi- bardzo smaczna. Spód wręcz rozpływa się w ustach, przy czym orzeszki na wierzchu delikatnie chrupią, co daje świetną mieszankę. SKŁADNIKI : 4 łyżki czerwonej soczewicy banan białko jajka łyżeczka ksylitolu łyżeczka cynamonu 2 garści ulubionych orzechów (najlepiej zrobić mieszankę, u mnie: nerkowce, brazylijskie i ziemne) WYKONANIE: soczewicę gotujemy ok 15 min, dokładnie odcedzamy
healthy dreamsPomidory już smakują tak jak powinny, koniec więc z puszkowanymi! Czas na klasyczne spaghetti w wersji wege! Składniki na 4 porcje: 100 g suchej czerwonej soczewicy 1 czerwona papryka 400 g pomidorów 1 marchewka 1 gałązka seler naciowego 1 cebula przyprawy po łyżeczce: sól, oregano, bazylia, czosnek suszony, sos sojowy opakowanie makaronu Przygotowanie: seler, marchew, cebulę i paprykę(...)podsmażyć na 2 łyżkach oliwy około 5 minut, a w tym czasie obrać pomidory ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Przygotowane pomidory dodać do sosu, doprawić, dorzucić soczewicę, dolać około pół litra wody i dusić pod przykryciem około 20 minut aż soczewica zmięknie. Smacznego
greenscarfudziału mięsa zachwyci nie tylko wegeterian. Próba wypadła pomyślnie, także na pewno zagości u mnie na świątecznym stole. Możesz zrobić go sama, a satysfakcja murowana. Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy- 230 g 100 ml oliwy 2 cebule 2 marchewki 1/4 korzenia selera 3 łyżki mielonych orzechów laskowych 2 łyżki masła orzechowego sól, pieprz, kmin rzymski 3 jaja L masło
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!