gorącą herbatą. Szybko wlałam w siebie zawartość, starając nie poparzyć się za mocno, i pojechałam do pracy. A tam czekały na mnie rolady (czekoladowe, pistacjowe, orzechowe i marcepanowe), dużo czerwonego marcepanu, a na koniec krem waniliowy, który złośliwie postanowił nie tężeć. Na szczęście w końcu opanowałyśmy jego krnąbrną naturę, i mogłyśmy udać się do domów na zasłużony odpoczynek. Muszę(...)pieczenia. Na wierzchu ułożyć śliwki, rozcięciem do góry. Wierzch posypać płatkami migdałów i cukrem. Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut. Ostudzić. Smacznego! A teraz już pora najwyższa zabrać się za obiad. Ma być sałatka od Jamiego O., tylko sałaty kupić zapomniałam... Cóż, będzie się trzeba pomysłowością wykazać (mam nadzieję, że jeszcze tyle jej w sobie znajdę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeochotę na warzywa w każdej postaci. Zachodzimy do naszego ulubionego straganu i przepadamy… oprócz obowiązkowych truskawek, które pięknie czerwienią się ze stoiska kupujemy pełno fantastycznych, kolorowych warzyw. O tej porze roku wyglądają niesamowicie i dziwnym trafem smakują zupełnie inaczej niż w pozostałych miesiącach :) Zgodnie z naszym etapep na warzywa postanowiłyśmy zrobić burgery z buraków. Nie żebyśmy rezygnowały z mięsa(...)minut rozgrzanego na 180 stopni. Po mniej więcej 15 minut przewracamy je na drugą stronę. Poddajemy wraz z bułką i dodatkami. Polecamy przyrządzać je z konfiturą z czerwonej cebuli. Smacznego. Przed upieczeniem: Po upieczeniu
Kolizje Smakówkonkretów. Wino? Po kiego grzyba teściowi wino potrzebne??? Przecież z trunków preferuje piwo ... - wewnętrznie debatuję. - No bo do tego Twojego cannelloni to bym z chęcią toast wzniósł lampką czerwonego - dyplomatycznie chwali moje kulinarne wyczyny wiecznie głodny Pan Mąż. Aaaaaahhhhh... Uffffff... Z ulgą doznałam oświecenia pamięciowego. Nie o wizytę teścia jednak małżonkowi chodziło, tylko o posiłek obiadowy w godzinach popołudniowych. Cannelloni(...)wytężonej, ale owocnej harówki w kuchni, dochodzi do siebie w piekarniku cannelloni mięsne z brokułem i groszkiem po beszamelem . Zmęczona, spocona, zmechrana [klimatyzacja w mojej mikroskopijnej kuchni letnią porą jakoś tak szwankuje...] , ale szczęśliwa uczynionym obiadem, czekam niecierpliwie aż Pan Mąż wkroczy po pracy w progi mieszkania. I tak całkiem mimochodem, zupełnie niechcący, całkiem przypadkiem i w ogóle
Grunt to przepis!Moja rodzinka uwielbia sosy a zwłaszcza ciemny do ziemniaków lub kaszy. Z mięsa z obiadu nie zawsze dużo zostaję, aby sobie po porcjować na kolejne obiady
Basia w kuchniRestauracja Orient Express ul. Złota 2 Lublin źródło: Google Street View Jak widzicie musiałam posiłkować się fotografią z Google Street View, bo ani pora roku, ani obecne oznakowanie lokalu nie zachęca do fotografowania. Za to na tym zdjęciu prezentuje się całkiem przyjemnie. Niestety na co dzień prezentuje się nijako, a restauracji można nawet nie zauważyć przechodząc obok(...)ziemniakami (16 zł). W obu daniach głównych trzeba doliczyć dodatki, bo są one tylko proponowane . fałszywa zupa z żółwia zupa cebulowa Do kolacji zamówiliśmy piwo Książęce Ciemne i Czerwone (oba w cenie 9 zł/0,5l) - były dostępne tylko w butelce. Po krótkim oczekiwaniu otrzymaliśmy nasze zupy. Ale jak to z nami bywa, znów zamieniliśmy się po kilku
Pasja Smakuwybrałam się tam z najfajniejszym facetem pod słońcem ( ;) ). Przedzierając się przez pełną turystów Floriańską udało nam się dotrzeć punktualnie na miejsce – stolik zarezerwowaliśmy na 13 – idealna pora na niedzielny obiad. Już od drzwi powitała nad przemiła obsługa, a w głównej sali czekał przygotowany stolik. Przyznaję bez bicia, że mało co pamiętam z wnętrza sali, gdyż ciężko(...)najbardziej Mu smakowało! ______________________________________________________________________________________________________ Po chwili dania główne. Zapachy WOW! COQ AU VIN ( normalnie jest to kogut ) – restauracja Aubergine podaje natomiast kurczaka zagrodowego, duszonego w warzywach i czerwonym winie, razem z pieczonymi ziemniakami i sałatką. Delikatne mięso ( o łącznej wadze ok. 0,5 kg! ) fantastyczne odchodzące od kości … zatopione w wyrazistym sosie z czerwonego wina. Do tego całe
Ostra na Słodkowłaśnie teraz zauważyłam w pełni złotą jesień! Póki jeszcze wiatr nie zdmuchnął liści z drzew spaceruję i podziwiam. Zaraz wszystko pograbią, a szkoda bo chętnie zatrzymałabym bukiet z czerwonych liści, by nie przywoływać zimy. By jak najdłużej utrzymać swój zachwyt nad jesienią, zabieram Was w kilka miejsc, gdzie zainspirujemy się fantastycznymi przepisami na zupy (w tym moje ulubione zupy(...)ludzie pierwotni nad ogniem. Kiedy przychodziło do degustacji ja zawsze pytałam się czy jest dużo makaronu i pilnowałam mojej Mamy by dała mi tylko pół chochelki rosołu. Do tej pory tak mam. Makaron jest najważniejszy. Dlatego kiedy zobaczyłam zupę prosto z tajwańskiej kuchni Niu rou mian z blogu Na pałeczkach (autorki samymi zdjęciami mnie oczarowały) od razu zdecydowałam się
Pink Envelopenektar i pyłek.Dzięki różnorodności źródłowych kwiatów, miód wielokwiatowy jest najcenniejszym pod względem walorów leczniczych.Występują dwa rodzaje tego miodu: jesienny, zbierany od pszczół korzystających z roślin tej pory oraz wiosenny.Miód nektarowy z nektaru kwiatów wiosennych jest jasny i słodki. Natomiast miód wielokwiatowy z nektaru roślinjesiennych ma ciemniejszą barwę i bardziej gorzki smak. *** MIÓD AKACJOWY. Miód(...)Konsystencja miodu zaskakuje - galaretowaty nieco w strukturze.Posiada wysoką zawartość przyswajalnego białka i żelaza. Bogate źródło witamin A, B, B6, PP i biopierwiastków.W stanie płynnym barwa ciemnobursztynowa z czerwonym odcieniem, po skrystalizowaniu żółtopomarańczowa lub brunatna.Jego moczopędne, antybakteryjne, przeciwzapalne działanie wykorzystuje się przy schorzeniach dróg moczowych, nerek, prostaty.Ułatwia trawienie, działa korzystnie przy problemach z układem trawiennym i żołądkiem
W kuchni Karmel-itkiJestem dzieckiem późnego lata. I choć każda pora roku ma w sobie coś magicznego, co oczarowuje mnie co roku od nowa, to jednak wrzesień chyba na zawsze pozostanie moim ulubionym miesiącem (i to nie tylko dlatego, że właśnie wtedy mam urodziny!). Uwielbiam nosić letnie, zwiewne sukienki i sandały; raptem kilka paseczków i podeszwa. Ale to swetry są ulubioną częścią(...)miłość od pierwszego wejrzenia, nie nawet od pierwszego kęsa. Kiedyś wydawały mi się mdłe i nijakie; teraz wyczekuję ich niecierpliwie. Piękny kształt i głęboki fioletowy kolor kuszą ogromnie. Różowo-czerwone wnętrze, wypełnione drobnymi pesteczkami sprawia, że dla figi można stracić głowę. Ja straciłam, i całkiem mi z tym dobrze. Tylko już teraz jest mi trochę smutno, że sezon jest
Pożeraczka, czyli raz adobrzekupowania rzeczy. Wszelakich. Zwykle kuchennych, ale nie gardzi też innymi zupełnie nieprzydatnymi zdobyczami. A to 32 kubek, bo pozostałe 31 już się jej znudziły, a to talerz, bo przecież czerwonego jeszcze nie mamy, a to worek (albo 3) różnokolorowych guzików, bo wiadomo przecież, że 500 guzików w różnych kolorach i kształtach zawsze się w domu przyda. Tak też kilka(...)minut. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie
Marder&Marder ManufactureSpośród mięs czerwonych wołowina zawiera najmniej kwasów tłuszczowych nasyconych i jest najmniej kaloryczna. Największą wartość odżywczą ma mięso chude – polędwica, rostbef. Zjedzenie 100 g chudej gotowanej wołowiny pokrywa połowę dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej na białko. Mięso wołowe jest cennym źródłem żelaza (odpowiada za odporność), witaminy B1 (poprawia pracę mózgu) i B6 (chroni serce). Ale niech Was te walory zdrowotne(...)lodówki. Nie kładziemy zimnych steków na patelnię. - Mięso kładziemy na suchą, mocno rozgrzaną patelnię. Wysoka temperatura patelni jest ważna, bo w smażeniu steów chodzi o to, aby szybko zamknąć pory mięsa, tak by wszystkie soki i aromaty zostały wewnątrz. - Po położeniu steków na patelni nie ruszamy ich, pozwalając aby utworzyła się brązowa skorupka. - W czasie smażenia mięsa nie wolno
mojewypiekiinietylkoWrzesień dobiega końca, pierwszy miesiąc roku szkolnego za nami, od października rozpoczyna się nowy rok dla studentów, najwyższa pora pomyśleć o tym, co przygotować na śniadanie, to najważniejszy posiłek w ciągu dnia! Pokażę pomysły na niedrogie śniadania, które można zrobić w domu, bez wydawania fortuny w sklepikach. Śniadanie najlepiej zapakować w papierowe torebki lub włożyć do pudełka plastikowego, warto(...)jagodowy na maślance Koktajl jeżynowy Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi Koktajl truskawkowy Koktajl warzywny na maślance Lemoniada arbuzowa, arbuzada Lemoniada cytrusowa z natką pietruszki Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka jarzynowa Sałatka z kaszy gryczanej z bobem Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą i klementynką
Moja smaczna kuchniatemu nie założyła bloga. Kontakt z firmą od samego początku był bardzo dobry. Dostałam wolną rękę, link do programu i kilka wytycznych. O każdej porze dnia (od 6.00 do 22.0) mogłam dzwonić na infolinię i pytać specjalistów, jeżeli przy projektowaniu pojawiłby się jakiś problem. Z tego koła ratunkowego skorzystałam raz, ale dziś już nie pamiętam(...)było! I jakie piękne niektóre! Każda taka książka przechodzi przez kontrolera jakości, czyli przez ręce pani w białych rękawiczkach, która potrafi wyłapać każdą skazę i każdą parę czerwonych oczu na zdjęciach. W studiu opowiedziałam o tym jak wyglądała praca nad własną fotoksiążką. Filmik z tej rozmowy można obejrzeć ----------------> TUTAJ <--------------- Pełna relacja na stronach
bistro mamaidealnie tu pasuje. Ciacho jest jednoczenie słodkie i kwaskowate. Proste, szybkie i jednocześnie bardzo interesujące w smaku. Nie utrzymało się u nas do następnego dnia Do ozdoby wybrałam porzeczki czerwone i to z nich robiłam ostatnio lody (przepis tutaj ). Mnie ten przepis bardzo zaintrygował i się nie zawiodłam, więc serdecznie go polecam! Składniki na blaszkę(...)Niskie, wilgotne i bardzo aromatyczne Szybkie i łatwe ciasto na niedzielę Ciasto z cytryną w roli głównej Ciasto zaserwowane na dębowej desce drewnianej Brownie cytrynowe – ciasto na każdą porę roku Brownie cytrynowe Smacznego!!! Źródło wpisu: Moje Wypieki
Relaxtimepobliskie muzeum Księcia Walii, Szpital im Króla Edwarda, Instytut Nauk oraz wiele innych obiektów. Ostatni brytyjscy żołnierze opuścili Indie symbolicznie przekraczając ten łuk w lutym 1948 roku. Od tamtej pory stał się on symbolem Bombaju, finansowej stolicy Indii. Pomimo swojej astronomicznej ceny i poświęcenia włożonego w jego konstrukcję, musiano go okroić z deptaku nominalnie mającego wieść do łuku(...)przeszklona hala dworca. Dawne Victoria Terminus obsługuje linie miejskie, linie dalekobieżne, które prowadzą do wszystkich regionów subkontynentu Indyjskiego. (INDIE, 2011) (Rzeczpospolita, 2008) (Johnson, 1998) 4.5. Dzielnica Czerwonych Latarni Dzielnica czerwonych latarni znajdująca się na Falkland Road, które leży w samym sercu starego miasta Bombaju. Jest to miejsce iście piekielne. Siedziba ubogich prostytutek. Kurtyzany stoją na ulicy nawołując
ClauditteMissCooking