czerwona porze - 2500 przepisów (strona:136/167)

Nalewka z rabarbaru 331

piwach i dość głośno z Madzią gadaliśmy. I wygłaszałem jedną z moich "genialnych" złotych myśli na temat nalewek, które robię. Na tyle głośno dzioba darłem, że usłyszała to Czerwona, właśnie ta moja kumpela. I akurat, zupełnie przypadkiem, miała pod ręką jakąś nalewkę. Mówiąc szczerze nie wiem, czy sprzedają tam domowe nalewki czy tak przypadkiem pod barem akurat miała :) Nalała(...)się rozpuścił i po 3-4 dniach łączymy z wódką z pierwszego słoja. Filtrujemy i butelkujemy. Nadaje się do picia od razu, ale najlepiej smakuje dobrze schłodzone. DEGUSTACJA: Przyszła pora degustacji i już wszystko jasne. Wydaje mi się, że nie ma znaczenia, którym sposobem się robi. Prostszy wydaje mi się sposób pierwszy. Znaczenie ma za to ilość cukru. Już

Marder&Marder Manufacture
Novotel Warszawa Airport od kuchni 170

hotel przeszedł kilka miesięcy temu, niby drobną metamorfozę, ale wnętrze zmieniło się nie do poznania. Zgodnie z założeniami (o szczegółach których opowiedział nam Paweł Derucki Kierownik Gastronomii ) do tej pory wnętrza były dość „sztywne”, bar klasyka, restauracja stoliki i krzesła równo ustawione, jak wszędzie, standard.  Goście jednak oczekiwali więcej luzu. Miejsca bardziej przyjaznego, mniej formalnego. Takiego, w którym(...)Primavera Dao Casal Mor Special Selecion 2012 w nosie dojrzałe owoce i przyprawy, w ustach krągłe, świeże. Do ryb, makaronów i serów. Château Tour Prignac Medoc 2011 Rubinowe, nuty czerwonych owoców, wanilii, dębu...Mocno garbnikowe. Polecane do jagnięciny, wołowiny, dziczyzny. Wieczór zakończył się dość późno na nocnych rozmowach i pewnie jeszcze można byłoby posiedzieć, ale rano czekały nas warsztaty

królestwo garów
Długo dojrzewająca polędwica paprykowo-czosnkowa 238

Długo dojrzewająca polędwica paprykowo-czosnkowa Początek grudnia , to pora , kiedy zaczynam zabierać się za domowe wędliny takie jak polędwiczka dojrzewająca . Wędzonki i te długo dojrzewające , które najbardziej lubimy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style(...)kolejny dzień , ponownie do lodówki . Po wyjęciu , ponownie obmywamy, dokładnie z soli pod zimną wodą , osuszamy ręcznikiem i obtaczamy w mieszance papryki i czosnku . Dokładnie aż cała polędwiczka będzie czerwona . Wkładamy do pończochy , nadajemy ładny kształt i związujemy . Wieszamy w pomieszczeniu o temperaturze około 18-20 C , na trzy dni żeby wytworzyła ładną suchą skórkę , po tym czasie przenosimy

Ogrodnik w podróży
Legumi 168

Włoszech legumi, czyli fasolkowate, je sie wtedy kiedy...pada, jesienną porą, zimową. Dzisiaj pada. Od wczoraj. Ale...fasolka fasolce nierówna. Porozmawiajmy o strączkowych. Niektóre z fasolowatych potrzebują całej nocy moczenia się, niektóre gotują się dłużej ,inne krócej. Najpierw należy wypłukać warzywa pod bieżącą wodą i usunąć wszelkie zanieczyszczenia. Do moczenia stosować zawsze zimną wodę .Jeśli temperatura w pomieszczeniu jest dość(...)smakuje? Po włosku, wybornie! Warto jeść strączkowe,bo we Włoszech się mówi, że talerz legumi to nic innego jak pierwsze i drugie danie, w którym jest porządny kawałek czerwonego mięsa. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Co znalazłam na wyspie. I crumble. Inne. 169

sobie nie wierząc, że zrobił coś takiego i dał się wciągnąć w takie szaleństwo, oddał mi projekt. Z wyspą na środku. Z płytą na wyspie. Victoria!   Od tamtej pory sporo już czasu minęło. Wiele dań powstało na wyspie, wielu gości do niej przybyło. A ja wciąż cieszę się, że się nie poddałam, że prawie tupiąc nóżką postawiłam(...)Dishes. Oryginalny przepis zakłada użycie koziego sera, ale nie miałam go akurat, więc zastąpiłam fetą. W składzie są też orzeszki piniowe, ale ostatnie jakie miałam zużyłam do tartinek z czerwoną cebulą :)  ** ten przepis to moja pierwsza propozycja do a kcji pomidorowej Smacznie i pomidorowo

KUCHARNIA
SPAGHETTI BOLOGNESE – HITMAN: EPISODE 2 – SAPIENZA – makaron z sosem mięsnym na winie 260

deserami w piwnicy. Trzeba przyznać, że twórcy bardzo wiernie i szczegółowo nakreślili gastronomiczne punkty typowe dla włoskiej kuchni, niby mała rzecz, ale znacznie poprawia immersję gry. Słoneczna pogoda dopisuje. Pora zatem na porcję lodów z Gelaterii Bella! A może kiełbaskę z grilla? Naszym zadaniem w zleceniu jest m.in. zabicie Silvio Caruso, bioinżyniera, który miał bardzo specyficzne stosunki ze swoją(...)20zł seler naciowy – 2 łodygi (90g) 1 zł pomidory w puszce – 1 szt. 1,80 zł koncentrat pomidorowy – 1 łyżka (20g) 0,20 zł wino czerwone (lub białe) wytrawne – 1 szkl. (250ml) 4,50 zł mleko 3,2%- 3/4 szkl. (190 ml) 0,40 zł ser żółty, twardy, najlepiej Parmezan (50g) 2 zł liść laurowy

Nerds Kitchen
Ciasto chlebowe do pizzy – najlepsze i ulubione 301

cienkie i bardzo chrupiące, inni puszyste i mocno przypieczone. Ja uwielbiam to ciasto chlebowe – zawsze z przypieczoną złocistą skorupką i z mocno wyrośniętym, dość pulchnym brzegiem. Jeśli do tej pory zostawialiście ranty z pizzy – możecie zapomnieć o starych zwyczajach. W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier, następnie do wody wlewamy oliwę i wsypujemy drożdże. Mieszamy i odstawiamy na chwilkę do zapienienia(...)kłaść nadzienie. U mnie to sos marinara, mozarella świeża i taka typowa do pizzy – twardsza, już w paczce drobniutko pokrojona. Cienkie plasterki surowej cukinii, wędzony surowy boczek w plasterkach, czerwona cebula i serek ricotta ubity jak śmietana, ze świeżym czosnkiem i ziołami. Sos pomidorowy jest bajecznie prosty – wszystkie składniki wkładamy do rondla, blendujemy, stawiamy na ogień i na malutkim

Karo in the Kitchen
Empanadas 137

operację z olejem i podsmażamy bakłażana – aż zmięknie i zrobi się delikatnie przeźroczysty. Wszystkie podsmażone warzywa mieszamy, dodajemy do nich pokrojony szczypior.   W rondlu znowu ląduje łyżka oleju – pora na mięso. Przy kupowaniu paczkowanego mielonego mięsa nigdy nie bierzcie żadnego, które ma na etykiecie napis „garmażeryjne”. To chyba najpodlejszy możliwy gatunek – z mechanicznie oddzielonych od kości resztek, okrawków(...)smalec 2 jajka M- jedno do ciasta, drugie do posmarowania 5-7 łyżek zimnej wody SKŁADNIKI NADZIENIA 500g mielonego ciemnego mięsa z indyka 2 średnie cebule- biała i czerwona 2 ząbki czosnku mały bakłażan bez skórki- ok.200g pół średniej papryki (żółta, czerwona, zielona) cała papryczka chili, bez nasion kilka gałązek grubego szczypioru 100g pieczarek 15 zielonych oliwek 125g

Karo in the Kitchen
PIEROGI Z MIĘSEM, ZIOŁAMI I ZIARNAMI /BEZGLUTENOWE I TRADYCYJNE CIASTO. 163

pierwsza z mieszanką ziaren i druga z mieszanką ziołową. Obie wersje do wglądu poniżej. Obie niesamowicie pyszne.SKŁADNIKI NA FARSZ:- Indyk, 1 kg- Kaczka, 2 udka- Porcja Warzyw, tacka: por, seler, marchew, pietruszka, kapusta,- Cebula, 75 dag - 80 dag,- Czosnek, 5 główek- Przyprawy:* pieprz czarny,* pieprz ziołowy,* domowa mieszanka suszonych warzyw,* ostra papryka,* słodka papryka,* mieszanka pomidory, czarnuszka i czosnek(...)ciasto wymagały odrobiny chrupiących akcentów.Posypałyśmy sobie pierogi samym zdrowiem. Polecamy.Kupić możecie ją tutaj: ZIARENKOWO.MIESZANKA /POMIDOR+CZARNUSZKA+CZOSNEK NIEDŹWIEDZI/ OD SKWORCU:/pomidory suszone, czosnek niedźwiedzi, papryka czerwona, chilli grys, czarnuszka./"Pomidory suszone sprowadzone ze słonecznej Italii z dodatkiem aromatycznej czarnuszki oraz czosnku niedźwiedziego to mieszanka przyprawowa o niezwykłym aromacie i doskonałym smaku. Mocno pomidorowym

Wypisz Wymaluj
Pizza a’la kebab + recenzja kamienia do pizzy Bakero 317

zainteresowała, gdyż kilka miesięcy wcześniej zastanawiałam się nad kupnem owego sprzętu. W moim domu pizza gości dość często ze względu na jej nieograniczoność smaków. Jedynie czego mi do tej pory brakowało w pieczeniu tradycyjnym na blaszce to efektu chrupiącego spodu prosto z pizzerii, więc byłam ciekawa jak w domowych warunkach będzie się sprawował granitowy kamień, o którym wiele wcześniej(...)łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku Łyżka oleju Sól, Pieprz Po ½ łyżeczki bazylii i oregano Szczypta cukru Dodatki: 1 nieduża pierś z kurczaka ok. 35-40 dag Pół czerwonej cebuli 1,5 -2 kulki mozzarelli ok. 200g 10-15 dag pieczarek Łyżka oleju Sól Pieprz 1 łyżka przyprawy kebab-gyros Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę. Dodać

Fabryka pomysłów
PIZZA ORIENTALNA (ciasto tradycyjne - chrupiące i ciasto owsiane bezglutenowe) 144

aromaty i ten smak. Matka i córka polecają. SKŁADNIKI NA FARSZ ORIENTALNY:- kukurydza - pół puszki- ananas - pół puszki- pędy bambusa - pół puszki- kiełki fasoli mung - 1/3 słoika- papryka czerwona - jedna mała- papryka żółta - jedna mała- cebula - 5-6- tuńczyk - w oleju, puszka- ser żółty - 500g- przyprawy: oregano, pieprz czarny, pieprz ziołowy - opakowanie, vegeta, sos sojowy (bg bez sosu(...)element obowiązkowy w naszej rodzinie. Nie ma dipu (mocno, mocno czosnkowego) - nie ma pizzy. No, to miło nam było Ciebie gościć. Zaglądaj do nas częściej - o każdej porze dnia i nocy, drzwi do naszych kuchni masz otwarte, tylko w razie nocnych wizyt prosimy się nie tłuc i nie budzić bokserów! :) Alarm bokserów (w duecie) w środku nocy

Wypisz Wymaluj
Kreolska Jambalaya – daleka krewna paelli 209

francuskich) duszonej ‘świętej trójcy’ – cebuli, słodkiej papryce i selerze naciowym. Przy szykowaniu jambalayi trochę jak z gumbo – wrzucało się takie mięso, jakie było akurat pod ręką. W zależności od pory roku był to albo kurczak, królik, albo świeżo upolowane na bagnach aligatory, nutrie, żółwie czy nawet wiewiórki. Z owoców morza w jambalayi najpopularniejsze są do dziś krewetki, małże(...)kurczaka z ‚polędwiczką’, ok. 350g 200g średnich krewetek 2-3 dobre, grubo mielone i wędzone kiełbasy wieprzowe, ok. 350g 4 gałązki selera naciowego – ok.250g 2-3 cebule (białe, czerwone, szalotki) – ok.200g 3 papryki okrągłe (zielone, żółte, czerwone) ok. 500g 1 puszka pomidorów w zalewie, bez skórki, całych lub krojonych 3-4 średnie ząbki czosnku 1 łyżka smalcu

Karo in the Kitchen
Grzyby i warzywa jesienne - podsumowanie akcji 199

swoim i Czytelników, którzy tutaj zaglądają :) Serdecznie pozdrawiam i zapraszam za rok! Sałatki i surówki Sałatka z grzybów autorka: Karolaa z bloga I love cooking   Surówka z marchewki, pora , ogórka i kapusty kiszonej              autorka: Bożena z bloga Moje domowe kucharzenie   Sałatka z jarmużem i burakami(...)bloga Mam to na widelcu Zupa Barszcz Czerwony w Kremie              autorka: Make Easy Meal z bloga Make Easy Meal Dania obiadowe „Pizza” nordycka na orkiszowym spodzie z jarmużem i ziemniakami autorka: mopswkuchni z bloga Mops w kuchni Brukselka smażona z czerwoną cebulą i pestkami dyni autorka: mopswkuchni

Weekendy w domu i ogrodzie
Pizza z kabanosem z kamienia granitowego - test, porównanie z szamotem, rezenzja 208

dobrze ponad 15 lat i wcale dobrze nie piecze. Po drugie, piekłam w różnych urządzeniach tak pizzę, jak i pieczywo i kamień przy nowoczesnym sprzęcie wciąż wygrywa. Do tej pory używałam tego szamotowego. Od początku kilkakrotnie uczulano mnie, że kamienie z tego materiału szybko pękają i kiepsko je doczyścić, przy okazji uświadamiając, że granit jest pod wieloma względami(...)morskiej sos: puszka pomidorów w zalewie przyprawy kuchni włoskiej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku pół łyżeczki soli morskiej świeżo mielony pieprz czarny dodatki: 4 małe kabanosy tarczyński czerwona papryka cebula żółty ser/ wiórki mozzarelli pomidor Mąkę przesiewamy do miski. Drożdże rozcieramy z glukozą i wlewamy do mąki. Dodajemy oliwę i mieszamy. Powoli dolewamy letnie mleko, dodajemy sól

Kuchenna Kontrrewolucya

Proponowane wyszukiwania