czerwona porze - 2500 przepisów (strona:124/167)

Strączki Maria Banach 163

zbiorze banalnej grochówki, czy fasolki po bretońsku. Jest za to falafel z soczewicy z sosem jogurtowo miętowym, zielona fasolka w ananasowym sosie chili, orientalne smażone kuleczki z czerwonej fasoli, czy intrygujące bardzo lody z soczewicy i karmelizowanych orzechów laskowych. Ja z pewnością wypróbuję kilka przepisów, bo są bardzo ciekawe, a poza tym Mąż po przejrzeniu książki zażyczył sobie "soczewiaki(...)jeszcze szalenie inspirująca. Świetna dla tych, którzy lubią strączki, a znudziły im się tradycyjne sposoby ich podawania. A może podarujecie ją  w prezencie komuś kto do tej pory unikał fasoli i jej podobnych, by zmienił zdanie i zobaczył, że groszek można wykorzystać nie tylko do marchewki, a z fasoli można przygotować pyszne i zdrowe ciasto czekoladowe

Cynamonowe szczęście
Wyniki konkursu 174

ziemniaczanej omlety szpinakowe: 100 g rozmrożonego odciśniętego szpinaku 1 zmiażdzony ząbek czosnku 1 jajko szczypta soli Burgery: 25 dkg mielonego mięsa z indyka kilka ziarenek rozgniecionego czerwonego pieprzu łyżka czerwonej czubricy pół średniej startej na tarce cebuli 1 zmiażdżony ząbek czosnku 1 jajko dodatkowo: pomidor musztarda, sos madziaròw FOLWARK Potrzebne: blaszka do florentynek/makaroników papier do pieczenia wykałaczki(...)placek ziemniaczany smarujemy cienko musztardą, na to kładziemy omlet, burgera, plasterek świeżego pomidora. Całość przykrywamy pomarowanym od spodu sosem madziaròw plackiem ziemniaczanym. Dla wzmocnienia konstrukcji przyszpilamy wykałaczką. Kurczak w porach z ananasem p.Barbary Składniki: * 1 podwójna pierś z kurczaka * przyprawa do drobiu  * pół dużego pora * pół puszki ananasa * 10 łyżek sosu Folwark ("Dressing 1000 wysp") * 5 łyżek

Moje domowe kucharzenie
świąteczne ciasto piernikowe z galaretką 1770

składniki na I ciasto piernikowe: (potrzebujemy 2 takie ciasta) 225 g pierniczków (suchych, lukrowanych) 70 g mąki ziemniaczanej 115 g cukru 4 jajka (osobno biała i

Domowy Smak Jedzenia
Barszcz na zakwasie 235

wody (używam butelkowanej) wrzucam włoszczyznę, tak jak na rosół. Im więcej damy warzyw, tym smaczniejszy będzie barszcz. Minimum to jeden pęczek gotowej włoszczyzny, czyli 3-4 marchewki, 2 pietruszki, por, kawałek selera. Dodaję również cebulę i czosnek. Im więcej damy marchwi, tym słodszy będzie później barszcz. Ja dodaję sporo warzyw, ponieważ lubię, gdy zupa jest wyrazista i pełna aromatu(...)ogniu po czym dodajemy zakwas. Pilnujemy, by barszcz nie wrzał, ponieważ straci kolor. Gdy smaki się wymieszają należy spróbować i ew. doprawić. Smacznego! ZOBACZ: Zakwas na barszcz ZOBACZ: Barszcz czerwony bez zakwasu – szybki i aromatyczny

MarcinChef
Wołowina suszona- beef jerky 214

marynaty dodamy, proponuję dodać własne ulubione zioła i przyprawy. Poniżej moja wersja: BEEF JERKY- SKŁADNIKI: -500g dobrej jakości chudego mięsa wołowego (np. ligawy) -marynata: sos sojowy, ocet balsamiczny, czerwona ostra papryka, suszony czosnek, sól (nie przesadzamy z jej ilością!), pieprz, oliwa z oliwek BEEF JERKY- WYKONANIE: 1. Mięso kroimy w poprzek włókien na plastry grubości(...)pokojowej przez 1-2 dni. Gotowe! Po wyjęciu z piekarnika wołowina powinna być sucha, ale jeszcze elastyczna- nie zeschnięta na wiór. Warto więc w trakcie suszenia sprawdzić, czy nie pora wyciągnąć ją wcześniej. Tak przygotowane beef jerky możemy przechowywać i spożyć nawet do miesiąca od przygotowania! Efekt końcowy na pierwszy rzut oka nie wygląda może ciekawie, ale zapewniam

Aromatyczne Podróże
Francuska zupa cebulowa na piwie 193

Witam w Nowym Roku! Jeśli cierpicie na syndrom dnia wczorajszego, to zdecydowanie polecam Wam tę zupę :) Poniżej podaję również przepis na wywar, na którym ją przygotowałam

My Culinary Art
Kulisy fotografii kulinarnej: Jak robi zdjęcia Ania z bloga Everyday Flavours? + Linkowe Party 159

fotografowanej sceny to u mnie najczęstsze ustawienie. Jeśli miałabym podać ramy czasowe w których najczęściej robię zdjęcia to jest to czas między 11 a 15 godziną, w zależności od pory roku. Na moje studio składają się, oprócz aparatu i statywu, różne tła, stolik na którym je układam, blendy (odbijające światło jak i rozpraszające je). Obecnie używam statywu Manfrotto(...)będzie wyglądać dana potrawa. Czasami rozrysowuję sobie danie, ale zazwyczaj ma to miejsce przy wymyślaniu jakiegoś skomplikowanego deseru. Tu głównym tematem były śledzie. Od początku wiedziałam, że będą czerwone, więc postanowiłam, że dodatki i generalnie cała stylizacja będzie w neutralnych i zimnych tonacjach. Zazwyczaj takie tonacje sprawdzają się w większości kulinarnych sesji. Jedzenie wtedy wygląda zawsze dobrze. DOBÓR TŁA

Chilli Czosnek i Oliwa
Smaki Wisły. Cztery Pory Roku - spotkanie pierwsze 156

elementem będzie ochrona polskiego dziedzictwa niematerialnego. Poprzez projekt twórcy chcą pokazać znaczenie Wisły, jej zasoby, historię oraz wpływ na polską tradycję kulinarną. Drugim aspektem projektu jest sezonowość i zmienność pór roku oraz ich wpływ na mieszkańców Warszawy, w rożnych okresach historycznych. Trzecim - chęć stworzenia miejsca, nawiązującego do historycznych ogrodów warzywnych, które mogły by stać się miejscem spotkań dla odwiedzających. Głównym(...)były książką Wojciecha Marchlewskiego "Mennonici: życie codzienne od kuchni" Tego dnia przygotowaliśmy: brazylijską zupę pomidorową z pieprzem cayenne i kukurydzą placki ziemniaczane z ziemniaków i sera koziego bidgot - kwaśną czerwoną kapustę z pulpetami z jesiotra i makreli pierogi z burakami, twarogiem i miętą wołowinę na słodko-kawśno pszenicę gotowaną w mleku z miodem, z musem z rabarbaru i karmelem

kolorowotorcikowo
Ciasto pizza idealne na piknik do pracy i na drogę! 318

przodu) przypomniałam sobie o tym przepisie, którym koniecznie muszę się z Wami podzielić! :) Przyznam nieskromnie, że to jedno z najlepszych wytrawnych ciast, jakie udało mi się do tej pory poczynić i już wprowadziłam je do stałego menu naszej rodzinki. :) Zakochali się w nim moi wszyscy znajomi (którzy mieli już okazję je wypróbować), dostałam też wiele maili od Czytelniczek Skarbu(...)kokosowego) 50 ml jogurtu naturalnego 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli masło do wysmarowania formy bułka tarta do obsypania formy Dodatki: 100 gramów szpinaku 6 pieczarek ½ czerwonej papryki ½ żółtej papryki 120 gramów szynki konserwowej 100 gramów sera żółtego 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz Wykonanie: Pieczarki

Garniec Magalie
Sposob na niejadka 134

teraz duzo sie zmienia, a wszystko za sprawa mojej trzylatki. Nagle zaczela przechodzic okres jakiegos buntu i co pare dni gniewa sie na jedzenie i tak jak do tej pory nie bylo zadnego problemu z jedzeniem, tak od jakiegos czasu kazdy posilek staje sie droga przez meke. Dluga lista lubianych przez moja Coreczke rzeczy zrobila sie bardzo krotka(...)lyzki curry szczypta cynamonu, galki muszkatalowej, kurkumy i imbiru 3 marchewki - kostka 2 cebule - kostka 2 posiekane zabki czosnku 2 ziemniaki - kostka 2 cukinie - kostka 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka fasoli bialej 1 litr bulionu 200 ml gestej smietany sol natka pietruszki wykonanie:W rondelku z grubym dnem rozgrzewamy oliwe, wsypujemy przyprawy i podsmazamy przez okolo 1 minute.Dodajemy

Przysmaki Karolki
Najlepsza pomidorowa pod słońcem! 190

taką werwą dawno zupy żadnej nie gotowałam. Wyobraźcie sobie moi drodzy piątkowe, lekko mroźne popołudnie. Słońce prześwituje przez firanki w kuchni. Na podwórzu cała zgraja dzieciaków z czerwonymi nosami bawi się, nie zważając na mróz. A z domu wypływają zapachy...W sieni zaparowane okna, z kuchni roztacza się zapach najlepszego obiadu pod słońcem. Wykwintny w swej prostocie. Kiedy wbiegaliśmy(...)obiadów, jakie serwowała nam Babcia. Zupa pomidorowa www.kuchniasmakow.blogspot.com 2-3 litry wody 2 kości ( mogą być wieprzowe) 3-4 marchwie całe 1 seler 1 cała cebula 1 pietruszka kawałek pora w całości 3-4 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 przecier pomidorowy (mogą być przetarte pomidory) 2-3 pomidory - obrane ze skórki i pokrojone w cząstki

Kuchnia smaków
Wspomnień czar - Weekend za pół ceny 2015 149

słowem. Ten Kurczak Cukinsyn czy Kurak na lazurowym    brzmi dumnie! :) Przede mną talerz zapiekankowej dobroci. Nazwa wiele mówiąca: zBoczek! Ziemniaczane talarki pod przykryciem z wędzonego boczku i czerwonej cebulki , polane kwaśną śmietaną i przyprószone mozzarellą . jednym słowem - obiadowa ambrozja! Pan Mąż z kolei postawił na Zapiekankę BroKurową . Ziemniaczane talarki pod przykryciem z brokuł , spowite aksamitnym sosem beszamelowym(...)pieniądz za dużą porcję i smaczną zawartość michy. Jedyny mankament to obsługa dość niemrawa i długi czas oczekiwania na jedzenie. Choć to Weekend za pół ceny był... rozumiem specyfikę pory obiadowej w lokalu przy takiej imprezie. ______________________~~~~~~~~~~~~~~~~~______________________ Południk 18  Kawiarnio-Herbaciarnia Podróżnicza - ul.Garncarska 7/8/9, Gdańsk Miejsce z duszą! Dobra herbata czy piwo, z prelekcją podróżniczą

Grunt to przepis!
Kakao na rozgrzanie zwichrowanych myśli 190

Sobota. Coraz bliżej północy. Większość ludzi o tej porze albo bawi się w najlepsze, albo śpi. Mi nie po drodze ani tu, ani tam. Zamiast tego siedzę zwinięta w kulkę na kanapie, z laptopem na kolanach i kubkiem gorącego napoju w dłoniach. Piję kawę zastanawiając się, czy pomoże mi wysiedzieć do czwartej, czy zasnę i tak.Wczoraj odpadło nam koło(...)szóstą rano, kiedy człowiek siedzi wtulony w fotel pasażera, nie oczekując niczego. C. musiał wykonać parę telefonów, ja poszłam się przebrać. I w szatni, kiedy zawiązywałam sznurówki moich czerwonych trampek, nagle dotarło do mnie, co mogło się stać. Czy gdybyśmy akurat jechali sto dwadzieścia na godzinę po pustej, ciemnej drodze, to czy skończyłoby się na braku oddechu przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Barszcz wigilijny - bez zakwasu! 173

moim rodzinnym domu na Wigilię nie ma czerwonego barszczu, ani grzybowej. Jest barszcz grzybowy... to esencjonalny bulion z grzybów z dodatkiem przypraw, lekko zaprawiony mąką. W niektórych rodzinach gotuje się go na kaszy jęczmiennej. Dla mnie doprawienie tego barszczu to jakaś czarna magia! Tajemna wiedza, którą moja babcia w nieznany mi sposób przekazała mojej mamie... cóż, kiedyś się(...)pachnący. Podam go z drożdżowymi pasztecikami pieczarkowymi . Wiem, że na mojej Wigilii będzie hitem:) Składniki: 2 litry bulionu warzywnego (ja przez 1,5 godziny gotowałam marchew, pietruszkę, kawałek selera, por i cebulę z liściem laurowym i 2 ziarenkami ziela angielskiego, doprawiłam solą) kilka suszonych grzybów - mała garstka 4 średniej wielkości buraki 2 ząbki czosnku - obrane, lekko zgniecione 1 liść laurowy

Kulinarne Inspiracje
Dlaczego Pączusia trąciła starym pączkiem i bardzo zielony zimny deser 152

odciski łapek jednoznacznie wskazywały winowajcę. Rzeczony, po oddaniu większości spożytego oleju, ułożył mi się w ramionach i za nic nie chciał dać się odłożyć na kanapę. A gdy przyszła pora spania, przytuliła mi się do brzucha i nie pozwalała zmienić pozycji przez pół nocy. A oddech z pysia miała, no cóż... Staropączkowy . Dziś już łobuzuje jak zwykle, więc jestem(...)porcje) 35 g szpinaku 1 dojrzałe awokado 1 łyżeczka zielonego jęczmienia 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki syropu z agawy 3 łyżki nasion chia 350 ml mleka dodatkowo: czerwone porzeczki jagody/borówki amerykańskie Szpinak, awokado, jęczmień i sok z cytryny zmiksować blenderem na gładki mus. Dodać syrop z agawy i mleko, ponownie zmiksować. Wsypać chia, dobrze wymieszać łyżką

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort z musem czekoladowym 154

wiśniwka) - 1 łyżeczka esencji rumowej Dodatkowo: - 1 galaretka o smaku wiśniowym + 30 ml alkoholu (u mnie nalewka śliwkowa, jak wyżej) - czekoladowe chipsy – 2 opakowania po 125g - wiśnie kandyzowane czerwone i zielone - listki mięty Biszkopt pieczemy wieczorem, dzień przed przygotowaniem tortu. Również bazę do musu czekoladowego szykujemy wcześniej. Pół godziny przed pieczeniem biszkoptu umyte jajka wkładamy do miski(...)minut. Upieczony, gorący biszkopt w formie rzucamy dwukrotnie na podłogę (podkładam ręcznik) z wysokości ok. 50cm. Gdy biszkopt ostygnie zawijamy go w folię spożywczą i odstawiamy do następnego dnia. Pora na „bazę” do musu czekoladowego. Obie śmietany wlewamy do rondla, podgrzewamy na średnim ogniu, dodajemy czekoladę połamaną na kawałki oraz 3 łyżki rumowego cappuccino. Masę mieszamy do chwili

mojewypiekiinietylko
Faszerowane udka kurczaka na fasoli szparagowej z sezamem 143

skóry, czyli samo mięso na kości. Tasakiem odcinamy mięso z kością, pozostawiając tę końcówkę kości, na której przymocowana jest skóra - tak jak to widać na zdjęciu. Farsz: Jedną małą czerwoną cebulę siekamy w kostkę. Grzyby również siekamy w kostkę. Podsmażamy całość na oliwie z oliwek i czekamy aż wystygnie. Mięso z podudzia: potrzebna będzie tylko połowa tego mięsa. Drugą(...)fasolę z faszerowanymi udkami. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie

Marder&Marder Manufacture

Proponowane wyszukiwania