potrawy, bo oprócz podsmażonej cebulki nic absoulutnie do niej więcej nie potrzeba, jest w pełni wartościowym posiłkiem. Składniki na 4-6 porcji 1 kapusta włoska (moja miała 1,7 kg) 300 g pieczarek 100 g czerwonej soczewicy 1 cebula łyżeczka soli pół łyżeczki gałki muszkatołowej łyżeczka pieprzu Cebulę i pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W garnku który(...)zmieści całą kapustę zagotuj wodę. W średniej wielkości garnku pogrzej 2 łyżki oleju i zeszklij na nim cebulę, po czym partiami dodawaj pieczarki. Do gotującej się wody wrzuć całą kapustę (nie odrywaj brzydkich liści- przydadzą się) i gotują ją max 15 minut. Dopraw cebulę i pieczarki i duś około 5 minut. Dorzuć soczewicę i dokładnie wymieszaj. Dolej
greenscarfSałatka Colesław, tę sałatkę znają chyba wszyscy więc myślę że nie ma potrzeby rozpisywania się na ten temat. Składniki : 1 kg białej młodej kapusty 2 większe marchewki czerwona cebula sok z połowy cytryny 25 ml octu 3 łyżki majonezu sól, pieprz i cukier Przygotowanie : Kapustę przecinam na 4 części i drobno szatkuję, oczyszczoną marchew ścieram na tarce(...)małych oczkach. Czerwoną cebulę kroję w cienkie piórka i dodaję do kapusty z marchewką i wstępnie mieszam. Całość skropiłem sokiem z cytryny i octem po czym odstawiłem wszystko na ok 30 minut. Po pół godziny dodałem majonez i doprawiłem solą, pieprzem i co ważne cukrem. Gotowa sałatka niestety musi troszeczkę odczekać - dajcie jej choć 2 godzinki. Dodam jeszcze
Mechanik w kuchniobiadu czy dań z grilla. Surówka jest szybka i prosta w przygotowaniu, a smakiem urzeknie każdego. Nic dziwnego, że jest jedną z najpopularniejszych surówek. Składniki: główka kapusty pekińskiej spora marchew cebula czerwona Sos: 2/3 szklanki majonezu 1/2 szklanki mleka 4 łyżeczki cukru pudru 2 łyżeczki octu winnego - może być również ocet jabłkowy lub zwykły 10% (wtedy dajemy jedną łyżeczkę(...)sól, pieprz Przygotowanie Kapustę drobno kroimy nożem. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dość drobnych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą. Warzywa przekładamy do dużej miski, zalewamy sosem i dokładnie mieszamy. Surówkę wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby smaki się „przegryzły”. [caption id="attachment_7362" align="aligncenter" width="1024"] Colesław
e-PrzepisyKulinarnelato-to przetwory. Chcę Was dziś zaprosić na pyszną sałatkę warzywną do słoików na zimę. Robię ją co roku, jest wspaniała. Składa się z ogórków, kapusty białej, papryki czerwonej, marchewki i cebulki. Przy okazji tegorocznej produkcji sałatki nagrałam film, na którym pokazuje co i jak. Zapraszam na film SKŁADNIKI *z tych proporcji wyszło(...)średnich słoików. SAŁATKA -3 kg poszatkowanej kapusty białej (waga po poszatkowaniu) -1kg ogórków -4 papryki czerwone -700g cebuli -800g marchwi -sól ZALEWA -2 l wody -250ml octu spirytusowego 10% -1,5 szkl cukru -ok 14 liści laurowych -ok 20 sztuk ziela angielskiego Paprykę szatkujemy na cienkie paseczki, dodajemy około
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuporcji 1 mała główka kapusty włoskiej 1 czerwona słodka papryka 3-4 łyżki śmietany 18% lub majonezu sól pieprz Sposób wykonania : Z kapusty włoskiej usuwamy białe, twarde zgrubienia oraz głąba. Listki drobno siekamy, razem z czerwoną papryką. Z papryki usuwamy wcześniej gniazdo nasienne i pestki. Posiekane drobno warzywa wsypujemy do miski, dodajemy śmietanę lub majonez ( można dać
Przepisy i porady kulinarnedać inną wędlinę. Ja bardzo lubię warzywa aldente dlatego nie rozgotowywałam ich mocno. Podaję z dużą ilością koperku. U mnie bigos w wersji obiadowej. 1 główka młodej kapusty 1 papryka czerwona 2 marchewki 1 cebula 3 gałązki selera naciowego 1 liść naciowy 2 ziela angielskie sól, pieprz, papryka czerwona 25 dkg schabu wędzonego 2 łyżki koncentratu pomidorowego koper(...)przesmażam jeszcze trzy minuty. Kapustę odcedzam, dodaję przesmażone warzywa. Na patelni przesmażam pokrojony schab uwędzony, dodaję przecier pomidorowy, odrobinę wody. Przekładam do kapusty i duszę ją jeszcze z pięć minut. Na końcu doprawiam, sola, pieprzem, papryką czerwoną, podaję z koperkiem
wesoła kuchniadużych ziemniaków 3 duże pojedyncze piersi kurczaka 2-3 łyżki przyprawy kebab/gyros około 150-180 g żółtego sera (u mnie red cheddar) 1 średniej wielkości kapusta pekińska 1 czerwona cebula 1 zielony ogórek 2-3 pomidory 200 g jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu (u mnie kielecki) czosnek – ilość w zależności od osobistych preferencji i ostrości samego czosnku(...)tutaj ser cheddar, ale świetnie sprawdzi się też gouda. Sałatka – do jej przygotowania można wykorzystać wszystko to co lubimy najbardziej – kapustę pekińską można zastąpić sałatą rzymską lub lodową, dodać do niej ogórki konserwowe, czerwoną paprykę czy trochę kukurydzy – pełna dowolność. Kapsalon najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu – głównie ze względu na frytki. Fajne jest jednak
Smaki Na Talerzużyje ... :)) A dowodem na to niech będą te pyszne, bezmięsne kotleciki, które podane z domowymi kopytkami i pikantnym sosem pomidorowym stanowiły pyszny obiad. Składniki: 2 kapusty pekińskie 1/2 czerwonej papryki 250g pieczarek 3 cebule 1 jajko pieprz przyprawa do gyrosa bułka tarta olej Wykonanie: Kapustę pekińską kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mielenia(...)rozgrzanym oleju podsmażamy posiekane cebule. Kiedy zmiękną dodajemy pokrojoną drobno czerwoną paprykę i pokrojone w kostkę pieczarki. Podsmażamy całość chwilę, po czym dodajemy zmieloną (lub drobno pokrojoną) pekinkę. Całość doprawiamy ulubionymi przyprawami: ja dodałam trochę przyprawy do gyrosa oraz pieprz. Smażymy do momentu, kiedy kapusta zmięknie, a sok, który puściła kapusta i pieczarki odparuje. Masę przekładamy do miski
Walijskie PichcenieSkładniki: 1/2 kapusty pekińskiej 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka zielona cebulka 2 marchewki majonez + gęsty jogurt naturalny sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Kapustę oczyszczamy, drobno kroimy w kosteczkę. 2. Marchewki obieramy, ścieramy na tarce jarzynowej. 3. Cebulę czerwoną drobno siekamy, a paprykę kroimy w kostkę. 4. Warzywa łączymy, dodajemy majonez i jogurt naturalny, mieszamy, doprawiamy
Kuchnia domowa Aninaprawdę nie zajmuje dużo więcej czasu niż ugotowanie jajek. Później to już tylko wymieszać i gotowe. Sałatka z kapusty pekińskiej SKŁADNIKI: 1/2 średniej wielkości kapusty pekińskiej puszka kukurydzy 3 jajka czerwona cebula 3 połówki czerwonej marynowanej papryki majonez łyżeczka musztardy sól pieprz Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy, studzimy i kroimy w kostkę(...)Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w kostkę lub piórka. Do kapusty dodajemy kukurydzę, pokrojone jajka, cebulkę, pokrojoną drobno paprykę. Dodajemy majonez i musztardę i mieszamy. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipszenna 1/2 szklanki, margaryna Śniadaniowa Klastyczna 6 łyżek, kostka rosołowa cielęca 2 sztuki, cebula 1 sztuka, ziemniaki młode 3 sztuki, włoszczyzna młoda 1 pęczek, kapusta młoda 1 główka mała, kalafior 1/2 główki, papryka czerwona 2 sztuki, przyprawa węgierska 2 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, woda 3,5 litra, pieprz ziołowy 1 łyżka, koperek 1 pęczek Margarynę Śniadaniowa Klasyczna stopić(...)pokrojoną cebulę i kostki rosołowe. Następnie wsypać pokrojone, obrane ziemniaki, wymieszać, podsmażać z 3 minuty. Wsypać rozdrobnioną w blenderze włoszczyznę razem z nacią selera, pokrojoną dość drobno kapustę, przyprawę węgierską, czerwoną paprykę, podsmażać wszystko z 3 minuty mieszając. Wlać wodę, wsypać pieprz ziołowy, paprykę ostrą i izagotować, na średnim ogniu gotować z 30 minut, na koniec wsypać koperek - zupa
W Mojej Kuchni Lubiępóźniejszym gotowania zupy 2 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 mała główka kalafioru (ok. 740g – już po pozbawieniu go liści) 1 mała główka białej kapusty (ok. 2kg) 1 średnia czerwona papryka (ok. 260g) 8 łodyg selera naciowego (ok. 400g) 2 bardzo duże marchewki (ok. 600g) sok z połówki cytryny 1 łyżeczka kminku 1 pęczek szczypiorku 1 puszka(...)mięso można wyciągnąć z zupy, pozbawić je skór i ewentualnie na sam koniec rozłożyć do talerzy z zupą lub wykorzystać tak ugotowane mięsko do zrobienia sałatki z gotowanym kurczakiem). Kapustę umyć, osuszyć, poszatkować. Paprykę umyć, osuszyć, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w dużą kostkę. Seler naciowy umyć, osuszyć, pokroić w paseczki. Kalafior umyć, pozbawić głąbu i podzielić na mniejsze różyczki. Szczypiorek
Kulinarne Przebojepapryki. Jest znakomitą propozycją na każdą okazję, idealną dla miłośników góralskich smaków. ‘ składniki na 5 porcji 3-4 liście kapusty pekińskiej 150 g kabanosa 250 g sera typu “oscypek” 2 czerwone cebule 200 g papryki konserwowej 5-6 ogórków konserwowych 1 puszka kukurydzy sos 2 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy 2 łyżki pikantnego(...)miski. Kabanosy kroimy na niewielkie około 1-1,5 centymetrowe kawałki i łączymy z zawartością miski. Ogórki konserwowe kroimy w niewielką kostkę a następnie dodajemy do kapusty i kabanosa. Czerwoną cebulę drobno siekamy i dodajemy do pozostałych składników. Ser oscypek oraz paprykę konserwową kroimy w niewielką kostkę i wrzycamy do sałatki. Na końcu do sałatki dodajemy odsączoną z zalewy
Smakowite Danianasze menu na ten tydzień, poniej załączamy listę składników, a na koniec szacunkowy koszt zakupów: Warzywa/owoce Kapusta kiszona Ziemniaki Szpinak Rzodkiewka Rzodkiew biała Awokado Ogórek Marchew Papryka czerwona Papryka żółta Kapusta świeża Kiełki Ka pusta rzymska Czosnek Cebula Limonka Zioła świeże Kolendra Bazylia Natka pietruszki Szczypior Nabiał Ricotta Maskarpone Mozzarella Parmezan Mięso Mięso wołowo-wieprzowe Filet z piersi kurczaka(...)morza Krewetki Łosoś wędzony 2x Makarony/ryż/konserwowe Makaron ryżowy nitki 7 Ryż jaśminowy 3,5 Makaron lasagna 5 Tortilla 5,4 Wodorosty 9 Orzeszki ziemne 2,6 Fasolka czerwona 5 Kukurydza 5 Sos pomidorowy 2x 8 Imbir konserwowy Papier ryżowy Dodatki Sos hoi sin Sos rybny Ocet ryżowy Cukier Liść laurowy Majeranek Kmin rzymski Sos sriracha Majonez Sezam
Niedzielny kucharzserem feta i kapustą pekińską z dodatkiem rzodkiewki, ogórka i cebuli to sprawdzona propozycja na każdą okazję. Jest to pyszna, prosta i szybka w przygotowaniu sałatka, którą szczególnie polecam wielbicielom łososia. składniki na 3 porcje 125 g wędzonego łososia 3 liście kapusty pekińskiej 150 g pokrojonej fety pęczek rzodkiewek 1 duży ogórek 1 czerwona cebula kilka gałązek(...)soli oraz czarnym pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy. Kapustę pekińską szatkujemy ale niezbyt drobo, po czym wrzucamy do miski. Wędzonego łososia kroimy w niewielkie kawałki ale niezbyt małe i dodajemy do kapusty pekińskiej. Obranego ze skórki ogórka kroimy w niewielką kostkę a następnie wrzucamy do miski ze kapustą i łososiem. Czerwoną cebulę kroimy w półplasterki i wrzucamy do miski
Smakowite Dania