wszystko biegło swoim utartym szlakiem. Dla Niego specjalnie suszyła owoce na wigilijny kompot, tak jak robiła to teściowa. Jabłka, śliwki, gruszki...Pięknie pachniało w całym domu. Barszcz czerwony i kapusta z grzybami, krokiety z grzybami, karp. Ryby oboje szczególnie lubili zawsze, więc i chętnie je dla Niego przygotowywała. Bo przecież te "pierwsze święta" były czymś w rodzaju prezentu. Dawanego potem
Codzienna kuchnia niecodziennalubię najbardziej, a ta była wyśmienita, soczysta z idealnie chrupiącą skórką. Ach, zgłodniałem na samą myśl o niej! Kaczka została podana z bardzo smacznym sosem pomarańczowym, obłędną czerwoną zasmażaną kapustą z truskawkami i kopytkami. To była cudowna restauracyjna interpretacja tak domowego dania i zdecydowania jedna z lepszych kaczek, które jadłem — miejsce na mojej liście TOP 5 z pewnością się
Food Squareznam różne przepisy na tą sałatkę,ale ten odpowiada mi najbardziej-polecam Składniki: 2 zupki chińskie jedna ostra kurczak curry i jedna kurczak łagodny 25 dag szynki konserwowej kapusta pekińska czerwona słodka papryka 3-4 łyżki majonezu(żeby była trochę mniej kaloryczna można dać pół na pół jogurtem naturalnym,będzie równie smaczna) płaska łyżeczka musztardy sól,pieprz
Swojskie jedzonkogotowiec do gyrosa i kebabu. Nazwa też mi się podobała. Składniki 4 porcje 2 filety z piersi kurczaka 2 łyżki przyprawy do kebabu 1/2 łyżeczki soli 1 cebula czerwona 1/4 kapusty pekińskiej 1/2 papryki Sos 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 2 łyżki słodkiej papryki 1 szklanka pomidorowego przecieru 1/2 łyżeczki cykru 1/4 szklanki
Eli GotowanieIstria, w nadmorskich tawernach i górskich trattoriach, aby nabrać sił, rozgrzać się i zachować zdrowie, sporządza się jedno danie… Zupa Jota Zagotować w dużym garnku wodę. Dodać kapustę kiszoną, czerwoną fasolę (moczoną całą noc), ziemniaki i mięso. Gotować aż warzywa staną się miękkie. Następnie dodać posiekane kilka ząbków czosnku. Dla smaku doprawić solą i pieprzem. Jednocześnie na patelni
Bon Ton ItaliaProsta, smaczna, tania surówka do obiadu czy grilla. Idealna do hamburgerów czy nadzienia do pity. Wystarczy trochę jogurtu jako bazy sosu i można ją jeść w
Bernika - moj kulinarny pamietnikNiedzielne obiady kojarzą mi się z pięknymi, obficie zapełnionymi talerzami. Dziś zaszalałam (a powinnam się uczyć do miliona sprawdzianów, które mam w tym tygodniu..) i spędziłam
wegetalerzeryżu 5 liści laurowych 5 ziaren ziela angielskiego 0,5 kostki smalcu słoiczek koncentratu pomidorowego sól do smaku pieprz do smaku wegeta do smaku czerwona słodka papryka kapusta Wykonanie: Mięso oczyścić, wymyć, pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce. Cebulę obrać i pokroić w piórka, podsmażyć na 2 łyżkach smalcu, pozostawić do ostygnięcia
Krakowskie smaki AniWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Drobiowe roladki faszerowane pieczarkami i serem Korycińskim. To pyszna propozycja na codzienny obiad jak również jako główne danie na
Marta GotujeLITRA ZIMNEJ WODY. Do wykonania roladek potrzebujesz: - schab bez kości, przepis jest na 15 roladek, czyli 15 jedno centymetrowych kotletów . - jedna marchewka, pół małego selera - pół papryki czerwonej - musztarda - kapusta kiszona- 2 GARŚCIE - szynka parmeńska-15 PLASTRÓW - 150 g sera żółtego wędzonego - wykałaczki - olej do smażenia Schab, jeżeli masz w całości myjemy, osuszamy i odkrajamy białe błony, przyjemniej
Pasje Jolkipokrywką i czekamy, aż masełko wsiąknie w klopsy wzbogacając ich smak. U mnie z purre ziemniaczanym z szynką i marchewką (przepis TUTAJ ), ogórkiem i czerwoną zasmażaną kapustą
Walijskie Pichceniemąką rozmieszaną z zimną wodą, zabielamy śmietanką i doprawiamy do smaku solą, pieprzem lub ew. przyprawą maggi. Podajemy z ziemniakami, kopytkami, kluskami na parze i buraczkami lub modrą (czerwoną) zasmażaną kapustą
Walijskie Pichceniewspaniała przekąska, doskonała jako dodatek do mięs, kanapek, czy jako element sałatki. W takiej postaci kapusta czerwona zyskuje całkiem inny wymiar. Czas przetworów to najlepszy okres żeby ją zrobić na zimę. Zapraszam. Źródło . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikSłodko kwaśna surówka urzekająca swym smakiem i kolorem. Składniki: pół główki czerwonej kapusty jabłko sok z cytryny (lub ocet jabłkowy) szczypta soli łyżka oleju Czytaj cały przepis
w kuchni i w ogrodzieSłodko kwaśna surówka urzekająca swym smakiem i kolorem. Składniki: pół główki czerwonej kapusty jabłko sok z cytryny (lub ocet jabłkowy) szczypta soli łyżka oleju Kapustę i obrane jabłko ścieram na tarce, dodaję sól, olej i kilka łyżek soku z cytryny. Wymieszane składniki odstawiam na pół godziny do przegryzienia. Do wszystkich surówek polecam domowy ocet jabłkowy
prawdziwe jedzenietakie zakupy. Jedną z sałatek podałam w słoiczkach weck ozdobionych różowym sznureczkiem. Przepis na sałatkę z papryką i avocado znajdziecie tu —>KLIK Zrobiłam też surówkę z czerwonej kapusty. Nie załapała się na zdjęcie ale zapraszam po przepis :) —>KLIK Rollsy z tortilli zrobiłam z kukurydzą, tuńczykiem i serkiem twarogowym o smaku pomidorowym. Zmodyfikowałam trochę przepis dostępny
Mienta blogenergii mam zdecydowanie więcej niż wcześniej. Na tyle dużo, że w ostatnią sobotę postanowiłam przygotować dla Was przepis na typowy śląski obiad i przy wykrawaniu głąba z czerwonej kapusty, prawie ucięłam sobie lewego kciuka. Skończyło się na pogotowiu, kilku szwach i zwolnieniu lekarskim. Postanowiłam jednak nie dać się przeciwnościom losu i jedną ręką, przygotowałam dzisiaj jesienną wersję tarty, którą
Obiad za dychęGołąbki wigilijne z kaszą i grzybami. Składniki na ok. 15 szt. główka czerwonej kapusty; 150 g kaszy gryczanej; 200 g grzybów mrożonych (np. prawdziwki, maślaki, kozaki); 200 g pieczarek; cebulka; 1 łyżeczka masła; oliwa z oliwek; sól, pieprz, ok. 1 l bulionu warzywnego; Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na patelni na maśle z oliwą z oliwek. Posiekane grzyby
Miksturownikdomowej roboty:) Polecam, szczególnie na jesienne i zimowe obiady. Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, lub gotowe mięso gulaszowe), 10 dużych ziemniaków, 2 cebule, pęczek włoszczyzny (bez kapusty), czerwona papryka, 2 łyżki masła lub margaryny, słoik sosu np. meksykańskiego (najlepiej domowego), łyżeczka ostrej papryki mielonej, słodka papryka mielona, łyżeczka przyprawy do gulaszu, sól, pieprz. Przygotowanie Mięso pokroić
Z miłości do słodkościpasztetem. Następnie obtoczyć w rozkłóconym jajku oraz bułce tartej. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać np. z surówką z czerwonej kapusty. Smacznego
Z miłości do słodkościelementy. Tym razem na tapetę wzięłam piersi z gęsi i uwędziłam je chińską metodą w woku na herbacie. Podałam z placuszkami ziemniaczanymi smażonymi na oleju rzepakowym oraz kapustą czerwoną wzbogaconą o smak czerwonego wina i ziarna granatu. Te samą metodą wypróbowałam już wędzenie schabu oraz piersi z kurczaka i zawsze się sprawdzała. I tym razem mięso wyszło delikatne, soczyste
Bernika - moj kulinarny pamietnikpołowie. Zamówiliśmy więc najpopularniejszą potrawę bieszczadzkiej kuchni, czyli PLACKI PO BIESZCZADZKU. PLACKI PO BIESZCZADZKU to po prostu placki ziemniaczane podane z mięsnym gulaszem i kwaśną śmietaną oraz czerwoną kapustą. Do wyboru były gulasze: wieprzowy, z sarny bądź z dzika. Wybrałam więc dzika, aby jeszcze bardziej poczuć się jak bieszczadzki juhas wracający z owcami z gór, zmożony głodem
W kuchni Karmel-itkidelikatnie, nacieram solą, pieprzem, tymiankiem. Rozrabiam jajka z odrobiną mleka. Panieruję mięso w jajku i bułce tartej. Smażę z obu stron na złoto. Podaję z surówką z kapusty czerwonej. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiKarmel-itka. / barwena fot.: Karmel-itka . / amouse bouche fot.: Karmel-itka . / mus z białej czekolady Menu kolacji: - polędwiczka wieprzowa sous vide z trawą żubrową i galaretką z czerwonej kapusty - krem buraczany z pieczonym kozim serem - amuse bouche - barwena na purée z pieczonej marchewki, paluszki ziemniaczane w cieście filo z czarnym sezamem - mus z białej czekolady i orzecha laskowego
W kuchni Karmel-itkiheight: 1em;" /> Składniki : 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 puszka kukurydzy ( mała lub 1/2 dużej ) 1 puszka czerwonej fasoli 4-5 ogórków konserwowych kawałek kapusty pekińskiej 1 czerwona cebula – mała czerwona papryka , najlepiej spiczasta , gdyż jest najsłodsza i chrupiąca sól sos : 3 łyżki słodkiego sosu chilli 1 łyżka majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego(...)wielkości . Fasolkę płukamy z zalewy na sitku , żeby nie barwiła pozostałych składników , odsączamy . Tak samo odcedzamy z zalewy kukurydzę i tuńczyka . Następnie w dużej, przejrzystej misce układamy warstwę kapusty pekińskiej ( lekko solimy ) , fasoli , kukurydzy , papryki , tuńczyka , cebuli ogórka – kolejność możecie zmienić , wedle fantazji Składniki z listy sos, mieszamy ze sobą w misce i polewamy ,grubą warstwą ,wierzch sałatki . Wykańczamy
Ogrodnik w podróży