papryką i kapustą to wspaniały obiad z piekarnika dla całej rodziny. To sprawdzony pomysł na chłodne, jesienne i zimowe miesiące. Do kurczaka przygotowujemy domową przyprawę gyros, dzięki której danie jest jeszcze smaczniejsze. Jeśli wolicie, możecie użyć gotowej mieszanki. Warto pamiętać, że zamiast drobiu w zapiekance dobrze sprawdzi się też wołowina i wieprzowina. Kapustę pekińską można tez zastąpić kapustą białą. Mimo(...)szybkie danie dla całej rodziny. Naprawdę trudno się jej oprzeć! Smacznego:) Przepis na zapiekankę gyros: 5-6 dużych ziemniaków, 500 g piersi kurczaka, 500 g pieczarek, czerwona cebula, czerwona papryka, poł kapusty pekińskiej 250 g żółtego sera, 70 ml mleka, 200 ml śmietanki, przyprawy do sosu (do smaku): sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka, tymianek, granulowany czosnek, kilka
Lekcje w kuchniowoców : - korzeniowe: buraki, marchew, pietruszka, seler, chrzan, rzodkiew biała i czarna, rzepa, brukiew, rzodkiewka, skorzonera, pasternak, - cebulowe: cebula, por, czosnek, - krzyżowe: kapusta biała, włoska, czerwona, brukselka, pekińska, brokuł, kalafior, kalarepka, jarmuż, - liściaste: wszystkie gatunki sałaty, seler naciowy, zielona pietruszka, rzeżucha, koperek, cykoria, szpinak, zioła, - dyniowate: dynia, kabaczek, cukinia, ogórek, melon, kawon(...)najlepiej świeżo przygotowywanych, - surówek warzywnych i surowych zup warzywnych np. gazpacho, - warzyw gotowanych w małej ilości wody lub na parze i w postaci zup, - warzyw kiszonych : kapusta, ogórki, - wywarów z ziół , warzyw i owoców suszonych oraz świeżych, - kompotów z zalecanych owoców, - owoców surowych lub w postaci surówek: jabłka. grejpfruty, kiwi, suszone śliwki i morele
IzaGotujemarchew, starta na grubych oczkach 1 czerwona papryka, pokrojona w paski 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 pomidor, bez skórki, starty na tarce 1/2 małej białej kapusty, poszatkowana 1 puszka czerwonej fasoli, odsączona i opłukana sól, pieprz 1 litr wywaru na wołowinie natka do posypania Do gorącego wywaru dodajemy pokrojone ziemniaki i buraki. Lekko solimy i gotujemy(...)powinna stać się miękka i zacząć się karmelizować. Do patelni dorzucamy paprykę, przecier i smażymy 2 minuty. Dodajemy pomidora, mieszamy i całość dodajemy do wywaru. Wrzucamy do wywaru kapustę i fasolkę i gotujemy ok 10 minut. Podajemy z natka pietruszki, chlebem, ew z kleksem śmietany
Dzieje kuchennej Wiewiórysoli Nadzienie warzywne : 1 łyżeczka świeżo tartego imbiru 2 łyżki oleju słonecznikowego 2 duże sztuki zielonej cebulki 20 dkg marchewki 10 dkg świeżego szpinaku 18 dkg mixu kapust (biała i czerwona) 20 dkg kiełków fasoli mung 10 świeżych listków mięty duża łyżka świeżo krojonej kolendry 4 łyżki sosu sojowego jajko 3/4 łyżeczki soli 5 dkg noodli ryżowych typu vermicelli(...)mniejsze kawałki. Do woka wlać 2 łyżki oleju, dodać przeciśnięty przez praskę imbir oraz pokrojoną drobno zieloną cebulę. Smażyć kilka sekund po czym dodać marchew pokrojoną w paseczki, posiekaną kapustę oraz kiełki. Smażyć przez około 5 minut na średnim ogniu. Następnie dodać szpinak, zioła, sól, noodle oraz sos sojowy. Kontynuować smażenie przez kolejną minutę. Gotowe nadzienie zdjąć z ognia
mecookssię zarumieniło. Makaron: składniki na 2 porcje: 160 g makaronu (u mnie pełnoziarniste penne) garść mrożonej cukinii lub kawałek świeżej garść mrożonej papryki lub 1 mała świeża (u mnie czerwona) mały słoiczek ajwaru (ja dałam domowy) kilka pieczarek 1 łyżka oleju Przygotowanie: Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Paprykę i cukinię pokroić w kostkę, a pieczarki w półtalarki(...)Następnie dodać ajwar i chwilę dusić. Ugotowany makaron dodać do sosu i wymieszać. Podawać z pulpecikami i ulubioną surówką (ja podałam z kiszoną kapustą). Surówka składniki na 2 porcje: 200 g kiszonej kapusty (niekwaszonej) 1/2 małej czerwonej cebuli 1 mała marchewka 1 łyżka oleju rzepakowego sól pieprz szczypta cukru Przygotowanie: Kapustę drobniej pokroić, dodać startą na grubych oczkach marchewkę
Fabryka pomysłówfirmy Roleski oraz kukurydzę konserwową i fasolę czerwoną od firmy Bonduelle . Składniki: 250 gram makaronu świderki 200 gram sera żółtego 200 gram szynki Pół małej kapusty pekińskiej 2 papryki czerwone 1 mała puszka fasoli czerwonej Bonduelle 1 mała puszka kukurydzy Bonduelle 5 łyżek majonezu stołowego Roleski Sól, pieprz Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie(...)według przepisu na opakowaniu. Szynkę, ser żółty, paprykę kroimy w paski, kapustę pekińską drobno kroimy. Fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy majonez, doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Sałatkę przed podaniem schładzamy w lodówce
Bajeczna Kuchniagrudnia na polskich stołach pojawi się dwanaście wigilijnych potraw. Świąteczne menu w głównej mierze zależy od regionu, ale przyjęło się, że nie może w nim zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami, czerwonego barszczu, postnego bigosu oraz ryby po grecku. W wielu częściach kraju, zwłaszcza tych wschodnich, sporą popularnością cieszy się też kutia. Co to za danie, skąd przybyło i jaki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sałatkowo się u mnie zrobiło ostatnio, nie wynika to jednak z żadnej diety.. po prostu taką sałatką można obskoczyć kolację i śniadanie ... Składniki: kilka liści kapusty pekińskiej papryka czerwona ogórek kukurydza w puszce kawałek pora (białej części) ser wędzony (np. ser Gryficki, lub rolada Ustrzycka) - ok. 250-300g. filet kurczaka grillowany ok. 300g. natka pietruszki sos: majonez
Lubię to gotujękurczaka · Cebula · 1 torebka ryżu · Papryka czerwona · ½ małej główki kapusty włoskiej · ½ puszki kukurydzy · 2 łyżki mąki pszennej
Kulinarna Chwilaolej do smażenia Frytki: 4 większe lub 5 mniejszych ziemniaków 0,5 litra oleju 1-2 łyżeczki soli Surówka: 1-2 pomidory 1-2 ogórki gruntowe 1 czerwona cebula 1/3 kapusty pekińskiej Dodatkowo: Sos czosnkowy PRZEPIS TUTAJ (klik) Sos chilli lub meksykański lub ketchup *** Filety z kurczaka kroimy w paseczki, przekładamy do miski, polewamy olejem, mieszamy
Blog z ApetytemTeraz pora na kolejne pytanie? Jak surówka/ sałatka? Codziennie mam ten dylemat. Dzisiaj będzie wiec na szybko, surówka z ogólnodostępnych składników, zrobi się w mig. Składniki: kapusta pekinka 1 papryka czerwona 1 marchewka większa 1 duże jabłko łyżka śmietany sól, pieprz Wykonanie: Kapustę drobno siekamy, na tarce o dużych oczkach ścieramy obraną marchewkę, paprykę i obrane jabłko. Wszystko
Z Majeczką w kuchnisałatka gyros: 500 g piersi z kurczaka 30 ml (3 łyżki) oliwy z oliwek 100 g ogórków kiszonych 60 g cebuli czerwonej 150 g papryki czerwonej 500 g kapusty pekińskiej 15 g (3 łyżeczki) przyprawy gyros (patrz na skład) sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony 50 ml ketchupu (patrz na skład – u mnie bez cukru
Ola la LCHF