czerwona kapusta - 4742 przepisów (strona:95/317)

Dlaczego warto jeść kiszonki? I jak zrobić szybki barszcz czerwony 195

Po kiszonki najczęściej sięgamy jesienią i zimą, gdy dostęp do świeżych warzyw jest ograniczony. Ich popularność wzrasta też przed okresem Bożego Narodzenia. Bo czy ktoś może

Słodkie okruszki
Kapsalon – Holenderski fast food 34203

dużych ziemniaków 3 duże pojedyncze piersi kurczaka 2-3 łyżki przyprawy kebab/gyros około 150-180 g żółtego sera (u mnie red cheddar) 1 średniej wielkości kapusta pekińska 1 czerwona cebula 1 zielony ogórek 2-3 pomidory 200 g jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu (u mnie kielecki) czosnek – ilość w zależności od osobistych preferencji i ostrości samego czosnku(...)tutaj ser cheddar, ale świetnie sprawdzi się też gouda. Sałatka – do jej przygotowania można wykorzystać wszystko to co lubimy najbardziej – kapustę pekińską można zastąpić sałatą rzymską lub lodową, dodać do niej ogórki konserwowe, czerwoną paprykę czy trochę kukurydzy – pełna dowolność. Kapsalon najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu – głównie ze względu na frytki. Fajne jest jednak

Smaki Na Talerzu
Wigilijny pasztet z suszonych grzybów 170

Jakie zapachy najbardziej kojarzą Wam się ze Świętami? Boże Narodzenie to cała gama wyczekanych, charakterystycznych aromatów, pysznie łaskoczących czuły nos. Są słodkie, cytrusowe mandarynki, otulający ciepłem

Kuchnia w Słońcu Skąpana
KOTLECIKI Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Z PIECZARKAMI I PAPRYKĄ 377

żyje ... :))  A dowodem na to niech będą te pyszne, bezmięsne kotleciki, które podane z domowymi kopytkami i pikantnym sosem pomidorowym  stanowiły pyszny obiad. Składniki: 2 kapusty pekińskie 1/2 czerwonej papryki 250g pieczarek 3 cebule 1 jajko pieprz przyprawa do gyrosa bułka tarta olej Wykonanie:  Kapustę pekińską kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mielenia(...)rozgrzanym oleju podsmażamy posiekane cebule. Kiedy zmiękną dodajemy pokrojoną drobno czerwoną paprykę i  pokrojone w kostkę pieczarki. Podsmażamy całość chwilę, po czym dodajemy zmieloną (lub drobno pokrojoną) pekinkę. Całość doprawiamy ulubionymi przyprawami: ja dodałam trochę przyprawy do gyrosa oraz pieprz. Smażymy do momentu, kiedy kapusta zmięknie, a sok, który puściła kapusta i pieczarki odparuje. Masę przekładamy do miski

Walijskie Pichcenie
Surówka z kapusty pekińskiej z papryką 224

Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka zielona cebulka 2 marchewki majonez + gęsty jogurt naturalny sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Kapustę oczyszczamy, drobno kroimy w kosteczkę. 2. Marchewki obieramy, ścieramy na tarce jarzynowej. 3. Cebulę czerwoną drobno siekamy, a paprykę kroimy w kostkę. 4. Warzywa łączymy, dodajemy majonez i jogurt naturalny, mieszamy, doprawiamy

Kuchnia domowa Ani
Sałatka z kurczakiem curry 128

Sałatka z kurczakiem curry i czerwoną fasolą to szybka i łatwa w przygotowaniu potrawa, która świetnie sprawdzi się podczas rodzinnych imprez czy spotkań z przyjaciółmi. Składniki

Wasze Przepisy
Kapuśniak zabielany śmietaną 147

Kapuśniak zabielany śmietaną Przepis na czeski kapuśniak zabielany z kiszonej kapusty z papryką i śmietaną. Kapuśniak zabielany śmietaną czyli moravská zelňačka to prosta i pożywna zupa

Cztery Fajery
Sałatka z kapusty pekińskiej 390

naprawdę nie zajmuje dużo więcej czasu niż ugotowanie jajek. Później to już tylko wymieszać i gotowe. Sałatka z kapusty pekińskiej  SKŁADNIKI:   1/2 średniej wielkości kapusty pekińskiej puszka kukurydzy 3 jajka czerwona cebula 3 połówki czerwonej marynowanej papryki majonez łyżeczka musztardy sól pieprz Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy, studzimy i kroimy w kostkę(...)Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w kostkę lub piórka. Do kapusty dodajemy kukurydzę, pokrojone jajka, cebulkę, pokrojoną drobno paprykę. Dodajemy majonez i musztardę i mieszamy. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
zupa warzywna na ostro na śniadanie... 225

pszenna 1/2 szklanki, margaryna Śniadaniowa Klastyczna 6 łyżek, kostka rosołowa cielęca 2 sztuki, cebula 1 sztuka, ziemniaki młode 3 sztuki, włoszczyzna młoda 1 pęczek, kapusta młoda 1 główka mała, kalafior 1/2 główki, papryka czerwona 2 sztuki, przyprawa węgierska 2 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, woda 3,5 litra, pieprz ziołowy 1 łyżka, koperek 1 pęczek Margarynę Śniadaniowa Klasyczna stopić(...)pokrojoną cebulę i kostki rosołowe. Następnie wsypać pokrojone, obrane ziemniaki, wymieszać, podsmażać z 3 minuty. Wsypać rozdrobnioną w blenderze włoszczyznę razem z nacią selera, pokrojoną dość drobno kapustę, przyprawę węgierską, czerwoną paprykę, podsmażać wszystko z 3 minuty mieszając. Wlać wodę, wsypać pieprz ziołowy, paprykę ostrą i izagotować, na średnim ogniu gotować z 30 minut, na koniec wsypać koperek - zupa

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa spalająca tłuszcz 20980

późniejszym gotowania zupy 2 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 mała główka kalafioru (ok. 740g – już po pozbawieniu go liści) 1 mała główka białej kapusty (ok. 2kg) 1 średnia czerwona papryka (ok. 260g) 8 łodyg selera naciowego (ok. 400g) 2 bardzo duże marchewki (ok. 600g) sok z połówki cytryny 1 łyżeczka kminku 1 pęczek szczypiorku 1 puszka(...)mięso można wyciągnąć z zupy, pozbawić je skór i ewentualnie na sam koniec rozłożyć do talerzy z zupą lub wykorzystać tak ugotowane mięsko do zrobienia sałatki z gotowanym kurczakiem). Kapustę umyć, osuszyć, poszatkować. Paprykę umyć, osuszyć, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w dużą kostkę. Seler naciowy umyć, osuszyć, pokroić w paseczki. Kalafior umyć, pozbawić głąbu i podzielić na mniejsze różyczki. Szczypiorek

Kulinarne Przeboje
Sałatka góralska z oscypkiem i kabanosem+ film 212

papryki. Jest znakomitą propozycją na każdą okazję, idealną dla miłośników góralskich smaków.   ‘   składniki na 5 porcji 3-4 liście kapusty pekińskiej 150 g kabanosa 250 g sera typu “oscypek” 2 czerwone cebule 200 g papryki konserwowej 5-6 ogórków konserwowych 1 puszka kukurydzy sos 2 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy 2 łyżki pikantnego(...)miski. Kabanosy kroimy na niewielkie około 1-1,5 centymetrowe kawałki i łączymy z zawartością miski. Ogórki konserwowe kroimy w niewielką kostkę a następnie dodajemy do kapusty i kabanosa. Czerwoną cebulę drobno siekamy i dodajemy do pozostałych składników. Ser oscypek oraz paprykę konserwową kroimy w niewielką kostkę i wrzycamy do sałatki. Na końcu do sałatki dodajemy odsączoną z zalewy

Smakowite Dania
Menu na tydzień: Sushi, sajgonki, gołąbki i tortille bez zawijania 200

nasze menu na ten tydzień, poniej załączamy listę składników, a na koniec szacunkowy koszt zakupów: Warzywa/owoce Kapusta kiszona Ziemniaki Szpinak Rzodkiewka Rzodkiew biała Awokado Ogórek Marchew Papryka czerwona Papryka żółta Kapusta świeża Kiełki Ka pusta rzymska Czosnek Cebula Limonka Zioła świeże Kolendra Bazylia Natka pietruszki Szczypior Nabiał Ricotta Maskarpone Mozzarella Parmezan Mięso Mięso wołowo-wieprzowe Filet z piersi kurczaka(...)morza Krewetki Łosoś wędzony 2x Makarony/ryż/konserwowe Makaron ryżowy nitki 7 Ryż jaśminowy 3,5 Makaron lasagna 5 Tortilla 5,4 Wodorosty 9 Orzeszki ziemne 2,6 Fasolka czerwona 5 Kukurydza 5 Sos pomidorowy 2x 8 Imbir konserwowy Papier ryżowy Dodatki Sos hoi sin Sos rybny Ocet ryżowy Cukier Liść laurowy Majeranek Kmin rzymski Sos sriracha Majonez Sezam

Niedzielny kucharz
Sałatka z łososiem, serem feta i kapustą pekińską + film 115

serem feta i kapustą pekińską z dodatkiem rzodkiewki, ogórka i cebuli to sprawdzona propozycja na każdą okazję. Jest to pyszna, prosta i szybka w przygotowaniu sałatka, którą szczególnie polecam wielbicielom łososia.     składniki na 3 porcje 125 g wędzonego łososia 3 liście kapusty pekińskiej 150 g pokrojonej fety pęczek rzodkiewek 1 duży ogórek 1 czerwona cebula kilka gałązek(...)soli oraz czarnym pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy. Kapustę pekińską szatkujemy ale niezbyt drobo, po czym wrzucamy do miski. Wędzonego łososia kroimy w niewielkie kawałki ale niezbyt małe i dodajemy do kapusty pekińskiej. Obranego ze skórki ogórka kroimy w niewielką kostkę a następnie wrzucamy do miski ze kapustą i łososiem. Czerwoną cebulę kroimy w półplasterki i wrzucamy do miski

Smakowite Dania
Kolorowa surówka na grilla lub do obiadu (z kapusty pekińskiej) 307

zarówno jako dodatek do dań z grilla (np. grillowanych skrzydełek w ostrej marynacie), jak i zwykłego obiadu. Przygotowując surówkę pamiętajcie, że przyprawy to podstawa. Spróbujcie. Składniki: 1/4 kapusty pekińskiej 1/4 czerwonej papryki 2 pełne łyżki kukurydzy z puszki 1 mały gruntowy ogórek 2 łyżki soku z cytryny 1 -2 łyżeczki cukru około 4-5 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego(...)zimno Woj-len sól i pieprz do smaku (używam kolorowy i czarny pieprz) 1 pełna łyżka posiekanej zielonej pietruszki Przygotowanie: Kapustę szatkujemy i przekładamy do miski. Dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, obranego i pokrojonego w półplasterki ogórka, kukurydzę i posiekaną zieloną pietruszkę. Następnie dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryny (najpierw mniej), olej i cukier (najpierw mniej). Całość doprawiamy

Słodkie okruszki
Ryż z warzywami z woka i czerwoną fasolką 236

Zapraszam do zapoznania się z przepisem.  Przepis (dla 4 osób) Składniki: 1,5 szklanki ryżu pełnoziarnistego (szklanka 250 ml) 400 g świeżych warzyw do woka ( czerwona papryka, marchewka, biała kapusta, por, cebula) 400 g czerwonej fasolki 1 łyżeczka oleju kokosowego około 2 łyżki sosu sojowego naturalna bulionetka warzywna Knorr bez glutaminianu sodu i konserwantów  przeprawy

Mój pomysł na
Surówka z młodej kapusty z czerwoną cebulką 276

Składniki : mała główka kapusty łyżka majonezu cebulka czerwona koperek sól, cukier Przygotowanie : Kapustę poszatkować drobno i lekko posolić i pozostawić na ok. 15 min. Obraną cebulę pokroić drobno w kostkę Kapustę odcisnąć, posypać łyżeczką cukru, polać majonezem- wg uznania i wymieszać Posypać pokrojonym koperkiem

Proste Potrawy
Domowa tortilla z warzywami i gyrosem z kurczaka 372

łyżeczka rozmarynu płaska łyżeczka tymianku 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1/2 płaskiej łyżeczki zmielonego pieprzu 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kminku szczypta cukru szczypta chili  Potrzebne warzywa: malutka kapusta pekińska 1 papryka czerwona 1/2 puszki papryki konserwowej 1 czerwona cebula Wykonanie: Przygotowanie warzyw: Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Paprykę kroimy w krótkie, cienkie paseczki. Kukurydzę konserwową odsączamy z soku. Cebulę

Smak mojego domu

Proponowane wyszukiwania