czerwona kapusta - 4242 przepisów (strona:98/283)

Mielone Alladynki 82

kurczaka ·        Cebula ·        1 torebka ryżu ·        Papryka czerwona ·        ½ małej główki kapusty włoskiej ·        ½ puszki kukurydzy ·        2 łyżki mąki pszennej

Kulinarna Chwila
Domowy kebab z frytkami 164

olej do smażenia Frytki: 4 większe lub 5 mniejszych ziemniaków 0,5 litra oleju 1-2 łyżeczki soli Surówka: 1-2 pomidory 1-2 ogórki gruntowe 1 czerwona cebula 1/3 kapusty pekińskiej Dodatkowo: Sos czosnkowy PRZEPIS TUTAJ (klik) Sos chilli lub meksykański lub ketchup       *** Filety z kurczaka kroimy w paseczki, przekładamy do miski, polewamy olejem, mieszamy

Blog z Apetytem
4 SKŁADNIKOWA SURÓWKA OBIADOWA 97

Teraz pora na kolejne pytanie? Jak surówka/ sałatka? Codziennie mam ten dylemat. Dzisiaj będzie wiec na szybko, surówka z ogólnodostępnych składników, zrobi się w mig.  Składniki: kapusta pekinka 1 papryka czerwona 1 marchewka większa 1 duże jabłko łyżka śmietany sól, pieprz Wykonanie: Kapustę drobno siekamy, na tarce o dużych oczkach ścieramy obraną marchewkę, paprykę i obrane jabłko. Wszystko

Z Majeczką w kuchni
SAŁATKA GYROS (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 851

sałatka gyros: 500 g piersi z kurczaka 30 ml (3 łyżki) oliwy z oliwek 100 g ogórków kiszonych 60 g cebuli czerwonej 150 g papryki czerwonej 500 g kapusty pekińskiej 15 g (3 łyżeczki) przyprawy gyros (patrz na skład) sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony 50 ml ketchupu (patrz na skład – u mnie bez cukru

Ola la LCHF
Przepis #135 Wegańskie parówki + przepis na FIT hot - doga 209

lodówki.  Takie parówki świetnie sprawdzą się do przygotowania domowego hot-doga. Do swojego użyłam pysznej bułeczki dodatkiem ziaren z lokalnej piekarni oraz surówki na bazie białej kapusty, ogórka, papryki czerwonej oraz zielonego ogórka. Całość polałam odrobiną ketchupu. Przed podaniem podgrzałam bułkę wraz z parówką a następnie ułożyłam na niej moje dodatki. Parówki z cieciorki są bardzo proste

Health-Fit-Life
Surówka z tartej brukselki z orzechami 166

utartej z dodatkiem orzechów włoskich jest doskonałym kompanem mięsnych dań. Surówkę z kapusty zna każdy, choć pewnie większość ma na myśli surówkę z kapusty kiszonej. Z surowej kapusty, białej i czerwonej jest równie smaczna, ale lżejsza i delikatniejsza. Surówka z tartej brukselki to jeszcze inny obszar doświadczeń smakowych. Brukselka kojarzy się często z warzywem lekko gorzkim i taka rzeczywiście

Niedzielny kucharz
Drożdżowe pampuchy z gulaszem 201

parowarze lub w specjalnym sitku do garnków do gotowania na parze. Ułożyć je na talerzu, polać gulaszem i podawać na ciepło. Jako surówka świetnie nadaje się tu kapusta, biała lub czerwona

Simply Food
mielone z indyka na ziemniakach pieczone... 484

Składniki: ziemniaki 1 kg, mięso mielone indycze 1 kg, bułka czerstwa 1 sztuka, papryka czerwona 1 sztuka, kapusta 1/4 małej główki, papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, jajka 1 sztuka, cebula 3 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki mielone z indyka dobrze wyrobić z pokrojoną 1 cebulą, papryką, czosnkiem, jajkiem, drobno pokrojoną kapustą, bułką

W Mojej Kuchni Lubię
Kwas – kresowy barszcz z buraków i kiszonej kapusty – kuchnia podkarpacka 159

Kwas - kresowy barszcz z buraków i kiszonej kapusty - kuchnia podkarpacka Na jesienne słoty polecam kresowy kwas, czyli barszcz z czerwonych buraków i kiszonej kapusty. To prosty przepis, ale genialny w swojej prostocie. Spodoba się tym, którzy nie lubią sztucznych koncentratów buraczanych, ale nie mają czasu na kiszenie buraków. Kwas z kiszonej kapusty świetnie komponuje się z buraczkami i suszonymi

Trzeci talerz
BIGOS Z KALAREPKI Z BOBEM 206

i biała 30 dag.malych pomidorków koktajlowych przecier pomidorowy słoiczek 2 chili papryczki 2 marchewki białą część pora Olej Liść laurowy Majeranek Papryka słodka sypka Papryka czerwona sypka ostra Pieprz *************************************  Kapustę słodką drobno posiekać , zalać 1 szklanki.wody ,posolić ,dodać listek laurowy i gotować na małym ogniu.Dolożyć pokrojoną w plasterki marchewkę ,por ,cebulę, kiełbasę,posiekaną chilli , bób

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
KOFTA CZYLI MIELONE NA PATYKU 283

nagrzanego do 190 stopni na około 15-17 min.  Podajemy z sosem jogurtowym oraz ulubioną sałatką - u mnie: sos jogurtowy z miętą  oraz surówka z kapusty pekińskiej z czerwoną papryką, pomidorem i kukurydzą

Kuchnia MagdaLeny
Pulled pork, czyli wyczesana wieprzowina 152

pieczenia sosem, a także (opcjonalnie) z sosem barbecue.  Podawać z bułkami, na kawałkach chleba, z naleśnikami lub plackami tortilli. Jako dodatki świetnie się sprawdzają surówki z kapusty białej lub czerwonej, plastry pomidorów, pikle, czerwona i zwykła cebula.  Wiem, że wygląda to strasznie pracochłonnie, ale uwierzcie, że to tylko tak się wydaje 😊 Efekt jest niesamowity. Mięso jest

Codzienna kuchnia niecodzienna
Satay - kurczak w mleku kokosowym 225

odstawić na 1 - 2 godziny. Nabić na patyczki do szaszłyków. Tak przygotowane szaszłyki grillować na obie strony po kilka minut, przed podaniem posypać mielonymi orzechami nerkowca. Sałatka: kapusta pekińska cebula czerwona marchewka jabłko natka pietruszki Wszystkie składniki dość drobno posiekać, przed podaniem polać sosem  wafu

Lubię to gotuję
Sałatka z makrelą 157

Składniki: świeża makrela czerwona papryka szczypiorek kapusta pekińska sos vinegrette Przygotowanie: Kapustę poszatkować, paprykę pokroić w drobną kostkę. Z makreli powyciągać ości..  Połączyć wszystkie składniki razem, polać sosem, posypać szczypiorkiem i gotowe...  smacznego

Gaździnka warzy
Sałatka 147

Sałatka zrobiona przez moją córkę..kiedyś robiła podobną, ale tym razem dodała ser sałatkowy..pyszna była.. 2 filety drobiowe przyprawa do gyrosa kapusta pekińska 1 czerwona papryka 1  ogórek świeży 1-2 ogórki korniszony 1 pomidor kawałek sera sałatkowego typu feta 1 ząbek czosnku majonez sól, pieprz Filety pokroić w kostkę i wymieszać z przyprawą gyros.Odstawi

Moje domowe kucharzenie
Wegańska PRAGA 171

seitanem zrobionym a'la wołowina podane z sosem śliwkowo jabłkowym (koszt 175 CZK). Rok temu jak jeszcze jadłem mięso, zamówiłem podobne danie, z tym że ze smażoną kapustą białą i czerwoną. Danie były ogromne i zniszczyło mnie strasznie. W tym przypadku było podobnie. Seitan był świetnie zrobiony i chciałbym umieć sam takie cudo stworzyć. Knedliczki bez szału - czyli czeski

Bananowe Pole
Proste pszenne tortille 277

sumie na upartego może nawet zastąpić spód do pizzy:) Bez drożdży. Domowy fast food. Z jakim farszem ? To zależy, co masz w lodówce. My jadamy najczęściej z kapustą - pekińską lub czerwoną, kukurydzą, mięskiem i ogórkami kiszonymi. Do tego sos czosnkowy lub ketchup. Przygotowanie samego ciasta łącznie z jego uformowaniem i smażeniem zajmuje do 40 minut. Przygotowanie farszu zależy

apetytnapieczenie
sałatka kebabowa 170

ostrym sosem czosnkowym.  Składniki: 1 duży filet z kurczaka  1 szklanka pikantnego ketchupu 1 opakowanie przyprawy kebab-gyros 4-5 ogórków konserwowych czerwona papryka czerwona cebula 1/2 kapusty pekińskiej puszka kukurydzy 4 łyżki majonezu mały kubek jogurtu naturalnego 2-3 ząbki czosnku sól pieprz 2 łyżki oleju Mięso pokroić w kostki, wymieszać z przyprawą i usmażyć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sałatka z szynką i warzywami 120

Wszystkie smaki świetnie się razem komponują, a smak jest naprawdę rewelacyjny. Składniki: 150 gr. szynki 5 szt. ogórki kiszone puszka kukurydzy 1 szt. cebula 1 szt. papryka czerwona 1 szt. kapusta lodowa keczup majonez przyprawy: sól, pieprz, chili, oregano Przygotowanie: Szynkę, ogórki, cebulę i paprykę, pokroić na małe kosteczki. Wszystkie warzywa razem z osączoną kukurydzą wsypać do miski, doprawić

Smaczne Potrawy
BARSZCZ CZERWONY Z MŁODĄ KAPUSTĄ I INNYMI WARZYWAMI 184

Zachęcam do ugotowania trochę innego czerwonego barszczu, bo z kapustą i innymi warzywami. Zupa jest lekka i bardzo prosta w wykonaniu. Miałam zrobić zdjęcia krok po kroku, ale niestety w trakcie gotowania wyładowała się bateria w aparacie. Moje szczęście ;). Do zupy dodałam brukselkę, ale można ją pominąć. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij

Przepisy Aleksandry
Potrawka gulaszowa 185

posypać całość posiekaną (lub, jak ja z lenistwa nawet nie..) natką pietruszki. Można również podawać z dodatkami na oddzielnym talerzu; mnie najlepiej smakuje z surówkami z czerwonej i białej kapusty. Potrawa może i lekko absorbująca, ale są dni, kiedy można odpuścić sobie zwykłe kartofle z byle breją. ;] Mam to szczęście, że mnie nie zaabsorbowała zbytnio i nie musiałam

Kuchenna Kontrrewolucya
Zapiekanka na bazie ziemniaków i kiełbasy 146

smaków. Rozgrzewa i krzepi. Dziewczyny – jeśli chcecie oczarować faceta… polecam Składniki: 6 ziemniaków 1 kg kiełbasy 20 dag boczku wędzonego 30 dag pieczarek 2 papryki czerwone 2 cebule kapusta biała 20 dag sera żółtego masło olej musztarda ketchup sól pieprz Przygotowanie: Pierwszy etap przegotowania jest najbardziej czasochłonny gdyż musimy pokroić wszystkie składniki: – ziemniaki obrać, umyć

Kulinarna Patilogia
Nowalijki - szkodzą czy nie? 137

szczególnie zagrażają niemowlętom,   małym dzieciom, kobietom w ciąży i osobom starszym . Niestety nowalijki mają to do siebie, że chłoną azot jak gąbka. Najwięcej kumulują szczypiorek, buraki czerwone, sałata, rzodkiewka, kapusta pekińska, szpinak oraz kalarepa. Nieco bezpieczniejsze są ogórki, młoda marchew, pomidory, cebula, ziemniaki, pieczarki, korzeń pietruszki, seler i brokuły. Czy to wszystko oznacza, że należy z nich całkowicie

Powiedz dietom nie
Tortilla, Naleśnik Meksykański 348

Potrzebne produkty; tortilla 16Sztuk (gotowe placki) kapusta pekińska 1Sztuka czerwona papryka 1Sztuka pomidory  2Sztuki pierś z kurczaka  2Sztuki przyprawa do gyrosa  łyżeczka pieprz  łyżeczka papryka słodka mielona łyżeczka olej 3łyżeczki(lub oliwa) ogórki kiszone  2Sztuki Sos czosnkowy: jogurt naturalny 200Mililitrów majonez  250Gramów czosnek4 1/2Ząbka (duże ząbki) sól szczypta pieprzWg szczypta natka pietruszki

pichciszto
Łosoś zapiekany z migdałami 139

wykładamy folią aluminiową, przekładamy na nią łososia i zamykamy folię Wkładamy do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Pieczemy 30 minut Zrobiłam sobie do tego poszatkowaną kapustę pekińska z czerwoną papryką pokrojoną w paseczki i czerwoną cebulą pokrojoną w piórka. Kolacja lekka, bez ziemniaków i jasnego pieczywa :) Na zdrowie! :) W myśl akcji

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zdrowa i dietetyczna tortilla 194

tłuszczu aż będą rumiane. Tortille możemy przygotować wcześniej. Możemy także je zamrozić. Nadzienie: 2 łyżki sosu paprykowego 4-6 łyżek gęstego naturalnego jogurtu pół zielonego ogórka ¼ papryki czerwonej ¼ papryki żółtej ¼ kapusty lodowej 4 listki bazylii sól, pieprz, papryka słodka Można oczywiście dodać inne warzywa, np. rzodkiewkę, świeże lub suszone pomidory itd. Warzywa kroimy w paski, talarki lub drobną kostkę

Humanistka w kuchni
Soupe a la creme z zielonych smażonych pomidorów i grillowanej papryki z chipsem z szynki. 164

zamrażam, a potem wykorzystuje do przygotowania bulionu. Jakich składników używam dziś: -mięso: korpus kaczki, szyja indycza, kawałek szpondru wołowego i skrzydełko z kurczaka -5 zielonych pomidorów -4 czerwone papryki -cebula -kapusta włoska -por -liść laurowy -ziele angielskie -pieprz ziarnisty -sól morska -cukinia -4 marchewki -2 pietruszki -seler -dwa ząbki czosnku Jak przygotować bulion? Opłukane mięso zalewamy w garnku zimną

BaRepas
Pierogi ruskie 203

sprawia, że wypoczywam po codziennej gonitwie w pracy. Kiedy w Boże Narodzenie wieczorem przyjeżdżamy do mojego rodzinnego domu, czekają zostawione dla nas dania wigilijne: pierogi ruskie i z kapustą kiszoną, barszcz czerwony z uszkami i żur z grzybami. Mama pamięta, by zachomikować także dla mnie kompot z suszu. Bo po wigilijnych daniach suszy wszystkich... Ciasto: 3 szklanki mąki luksusowej

Czerwień i błękit
Tortille z kurczakiem i warzywami 365

próbuję zrobić kolejne zdjęcia... Składniki: 8 placków tortili, sałatka: 1 ogórek zielony, 1 pomidor, 1 papryka czerwona, 1/2 puszki kukurydzy, 1/2 puszki groszku, 1/2 puszki czerwonej fasoli, 1/2 kapusty pekińskiej, sos: 400 ml jogurtu naturalnego, 2 ząbki czosnku, mięso: 2 piersi kurczaka, 2-3 łyżeczki przyprawy do gyrosa.     Przygotowanie:    Piersi kurczaka dokładnie myjemy, kroimy

Aga w kuchni
Czerwone pierogi z kapustą i pęczakiem. 141

Cześć wszystkim :) W dzisiejszym naszym menu zaprezentujemy czerwone "buraczane" pierożki z niesamowitym farszem z kapusty słodkiej, pęczaku i kilku innych składników :) Fajny pomysł na przemycanie dzieciaczkom buraków :) Często niestety nasze pociechy mówią bleeee widząc buraczki. Zapraszamy do zapoznania się z naszym(...)pomysłem. Nasze pociechy wcinały je, że hoho :) Tak wyglądają owe pierożki :  Tak się lepiły :  A tak się gotowały :  I hop na talerz : Pierogi czerwone od buraczków z farszem z kapusty i pęczaku (4-5 osób) Składniki farsz : 1/2 szklanki pęczaku 1/2 średniej główki białej kapusty 6 średnich pieczarek 1 duża cebula 1 garść płatków owsianych pieprz

vegetanie
Barszcz czerwony z kiszoną kapustą 120

Jeżeli chcecie wzmocnić swoją odporność to zachęcam Was do przygotowania barszczu czerwonego wraz z dodatkiem kiszonej kapusty. Pomysł na prostą, szybką do przyrządzenia i wegetariańską zupę. Barszcz najlepiej smakuje w kolejnym dniu po ugotowaniu, ponieważ wszystkie smaki idealnie się ze sobą połączą, a barszcz nabierze pięknego, mocno czerwonego koloru.  Składniki na porcję dla 3-4 osób: 1 l wody

Ugotować
Czerwone kimchi z kapusty pekińskiej i buraczków 106

bójmy się eksperymentować , mieszajmy, kiśmy i odkrywajmy nowe smaki.   Czerwone kimchi w mojej wersji, to nic innego, jak klasyczne kimchi z dodatkiem czerwonego buraczka. Buraczki to wspaniały dodatek do kiszonek, polecam spróbować kiszony kalafior z buraczkami lub kiszoną kalarepę z burakiem .  Czerwony burak poprawia walory smakowe kiszonek oraz nadaje im pięknej rubinowej barwy. W wersji wegańskiej(...)sojowy) Wykonanie Kapustę pekińską przekrawamy wzdłuż na pół i siekamy (nie za cienko) . Pokrojoną kapustę przekładamy do dużej miski, zasypujemy solą, zalewamy wodą do przykrycia. Mieszamy i w miarę możliwości obciążamy (ja kładę okrągłą deskę drewnianą i na niej stawiam słoik/słoiki  z wodą), odstawiamy na około godzinę. W czasie kiedy kapusta się maceruje przygotowujemy pastę kimchi

Tajemnice Smaku
Krokiety z mięsem i kapustą 185

mięsem idealne do czerwonego barszczu i do bożonarodzeniowego menu. Tym razem gotuje Mama Agnieszka. 2 h ok. 18 szt. Składniki: farsz kapusta kiszony (litrowy słoik) mięso gotowane z rosołu ok 0,5 kg 2 czerwone papryki 4 większe cebule sól, pieprz naleśniki 0,5 l mleka 1 szklanka wody 2-3 jajka mąka sól, pieprz Wykonanie: Cebulę kroimy(...)dusimy na patelni. Kiedy jest już uduszona dodajemy drobno pokrojoną kapustę kiszoną (dusić około 10 minut). Następnie dodajemy drobno posiekane mięso. Wszystko jeszcze lekko dusimy, solimy, pieprzymy do smaku. Paprykę w międzyczasie wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Jak zacznie odchodzić skórka to wyjmujemy ją z piekarnika i wrzucamy do zimnej wody. Wtedy fajnie obiera się ze skórki. Obraną paprykę kroimy

Ania i Marcin gotują
Colesław z kapusty pekińskiej. Popularna surówka obiadowa. 480

surówka obiadowa. Bardzo popularna, zapewne wszystkim znana i przez większość lubiana :) U mnie dziś w wersji z kapusty pekińskiej. Polecam :) Składniki  ( 3-4 porcje ) - pól główki kapusty pekińskiej - pół większej czerwonej cebuli - marchewka - śmietana, majonez, mleko, - sok z cytryny - sól, pieprz, cukier Wykonanie Kapustę szatkuję, cebule kroję w drobna kostkę, marchewkę ścieram na tarce o drobnych oczkach. Warzywa

Kuchnia z widokiem na ogród
Barszcz czerwony z uszkami 83

Czas czytania: 3 min Barszcz czerwony z uszkami to Polska tradycyjna zupa wigilijna . Najczęściej podajemy ją właśnie z uszkami lub pasztecikami z farszem przygotowanym z suszonych grzybów i kiszonej kapusty. Wariacji na temat barszczu jest tak wiele, że trudno to zliczyć. Dziś prezentuję moją wersję i muszę przyznać, że jest to jedna z moich ulubionych zup. Przygotowana na bulionie warzywnym(...)smaku! Zupę należy przed podaniem przecedzić , aby była klarowna. Do barszczu wigilijnego można również podać paszteciki wigilijne z kapustą i grzybami w cieście serowo-francuskim. Pasztecik i te są obłędnie dobre, ciasto jest delikatne i przepyszne, koniecznie spróbujcie. Polecam! Print Barszcz czerwony .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Course Zupy Cuisine Polska Keyword buraki Prep Time

SprawdzonaKuchnia.pl
Domowa tortilla z miodowym kurczakiem i warzywami 183

domową tutaj) 500 g fileta z kurczaka Przyprawa do kebabu Suszona natka pietruszki Liść lubczyku 2 łyżki miodu Olej do smażenia 3 pomidory 1 główka kapusty pekińskiej 1 ogórek 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka 150 g sera feta 190 g jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku Fileta z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą(...)natką pietruszki. Smażymy na rozgrzanej patelni do miękkości. Pod koniec wlewamy miód i dokładnie mieszamy. Smażymy jeszcze kilka minut aż miód wchłonie w mięso. Pomidory, czerwoną paprykę oraz ser feta kroimy w kosteczkę. Kapustę pekińską siekamy w piórka, cebulę kroimy w półplastry, ogórka w plastry. W miseczce mieszamy jogurt naturalny z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Każdy placek

VioletoweKucharzenie
Gołąbki 186

może nigdy zabraknąć na świątecznych stołach :)    Składniki : 1 kg ryżu 1 kg mięsa 1 duża kapusta włoska Pieprz ziołowy Piątnica Bazylia Piątnica Papryka czerwona słodka Piątnica  Vegeta Wykonanie; Kapustę sparzyć aby liście zmiękły. Ryż ugotować na sypko. Mięso wymieszać z przyprawami ( ilość przypraw według smaku ) i usmażyć na oliwie . Dodać do ugotowanego ryżu , przyprawić jeszcze

Sama słodycz i szczypta chili
Zasmażana biała kapusta 227

tradycyjne polskie danie podawane do obiadu, najczęściej do golonki albo do schabowego. Kapusta jest najpierw duszona, a następnie podprawiana zasmażką. Można ją przyrządzić z kapusty kiszonej, świeżej białej albo czerwonej. Dziś zaprezentuję przepis z wykorzystaniem białej świeżej kapustyKapustę dosyć drobno poszatkować. Wrzucić do garnka, a następnie zalać wodą (ok. 2-3 szklanki). Dusić

Świat Domowej Kuchni

Proponowane wyszukiwania