Jabłka faszerowane duszoną kiszoną kapustą 253zasadzie to miało być zupełnie inaczej :) . Na Świętego Marcina gęś pieczona a do tego obowiązkowo czerwona kapusta. Potem gęś mi ,, przeszła " bo ma za duże gabaryty i 3 miesiące byśmy ją jadły. Czerwona kapusta w ostateczności mogła by być - ale po pierwsze nie przepadam za nią , po drugie nie było pod ręką , a po trzecie akurat rozpędziłam
Buniabaje w kuchni
Kapusta czerwona z jabłkami i żurawiną 143średnia kapusta czerwona, 4 twarde jabłka, 200 g żurawiny suszonej, 3- 4 łyżki oleju, sól, sok z cytryny, cukier Zdjąć wierzchnie liście kapusty, opłukać, cienko poszatkować wyrzucając głąb. Włożyć do garnka, zalać 200 ml gorącej wody i dodać olej. Gotować pod przykryciem 20 minut. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Dodać do kapusty jabłka i żurawinę
królestwo garów
Sałatka kebabowa przepis 338Sałatka kebabowa składniki: dwie piersi z kurczaka, kukurydza, 2 czerwone papryki, kapusta pekińska, czerwona fasola z puszki, pęczek koperku, 2 czerwone cebule, 5 ogórków konserwowych, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki ketchupu, przyprawa do kebabu. Sos czosnkowy: jeden mały jogurt naturalny, 2 łyżki majonezu, pęczek kopru 2 ząbki czosnku. Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy(...)kostkę. Smażymy na oleju posypując przyprawą kebab (ja daje dość dużo przyprawy). Kapustę pekińska szatkujemy. Koperek drobno kroimy. Przygotowujemy sos: jogurt łączymy z koperkiem, majonezem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Solimy do smaku. Sałatkę układamy warstwowo: - pół pekińskiej - pęczek kopru - 2 łyżki ketchupu - ogórki konserwowe - 2 czerwone cebule - usmażona pierś z kurczaka - drugie pół pekińskiej - sos czosnkowy
Pani domowa
Słodko - kwaśna surówka z kapusty 528Kapustę należy drobno poszatkować, aby nie była twarda. Zamiast szatkować, można także zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki). Surówkę można także przygotować z czerwonej kapusty. Surówka, im dłużej będzie się przegryzać w lodówce, tym jej smak będzie bogatszy. Surówka bardzo przypomina smakiem te podawane w knajpkach z chińszczyzną. Surówkę można przechowywać w lodówce, zamknięta/przykryt(...)można zastąpić białym, winnym lub jabłkowym, ale zmieni on nieco smak surówki. Cukier w przepisie dodaje się i do marchewki i do zalewy. Do surówki można dodać drobno pokrojoną czerwoną paprykę. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejska
Surówka z czerwonej kapusty z serem pleśniowym 212zaraz potem przypomniałam sobie bardzo fajne połączenie pulled porka z kapustą i właśnie serem pleśniowym. Albo hamburgera z kapustą i serem pleśniowym. Tak, do kanapek będzie super. Do hot dogów i innych domowych kebsów także. Składniki: 1 mała główka czerwonej kapusty 1 opakowanie sera pleśniowego Lazur 1 marchewka 1 cebula 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu
Kardamonovy
Jajka wielkanocne barwione naturalnie 252kolory ? Oto krótka ściągawka. kolor brązowy - łupiny z cebuli, mocna czarna herbata kolor niebieski - poszatkowana czerwona kapusta kolor żółty - kurkuma kolor pomarańczowy - dynia, marchew kolor fioletowy - jagody kolor różowy - sok z buraków (można też użyć koncentratu) kolor czerwony - łupiny z czerwonej cebuli kolor zielony - zmiksowany szpinak lub sok ze szpinaku
Kulinarne przygody Gatity
Surówka z czerwonej kapusty 282Świetna surówka obiadowa jako dodatek do mięs czy ryb. Składniki: pół główki czerwonej kapusty lub jedna mała jabłko cytryna sól Kapustę obieramy z wierzchnich liści, kroimy na ćwiartki i ścieramy na tarce do warzyw. Na drobniejszej tarce ścieramy obrane ze skórki jabłuszko. Sałatkę doprawiamy solą i sokiem z cytryny. Smacznego
prawdziwe jedzenie
Kapusta czerwona na ciepło z rodzynkami 493Składniki: 1 mała główka lub 1/2 dużej główki kapusty czerwonej, 1 cebula, 1 łyżka masła, 1/2 cytryny, 2 łyżki rodzynków, 1 łyżeczka mąki pszennej, sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru. Przygotowanie: Kapustę pokroić i zalać zimną wodą. Wody nalać tyle by nie zakrywała kapusty. Przykryć pokrywką i gotować aż zmięknie. Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć do zarumienienia, dodać
W kuchni u Moniki
kapusta czerwona na gęsim tłuszczu... 171Składniki: gęsi tłuszcz 20 dag, cebula 1 średnia, kapusta czerwona 1 średnia, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, cukier 2 łyżki, ocet jabłkowy 1 łyżka, mąka pszenna 1 łyżka kapustę drobno pokroić lub poszatkować, zalać wrzącą wodą i z 10 minut odczekać, wodę z kapusty odlaćkapustę drobno pokroić lub poszatkować, zalać wrzącą wodą i z 10 minut
W Mojej Kuchni Lubię
Surówka z czerwonej kapusty 384Wspaniała, aromatyczna.. dokładnie taka jaką lubię :-) Przepis dla 4 osób. Składniki: 1 główka czerwonej kapusty 1 – 1,5 kg 2 jabłka 1 czubata łyżka rodzynek 1 łyżka cukru 3 łyżki octu winnego lub jabłkowego 3 szklanki wywaru z rosołu Sposób wykonania: Kapustę drobno pokroić, jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kapustę zalać wywarem
Na słodko lub wytrawnie
Doskonałe wesele i wspaniałe chrzciny 93Wesela i chrzciny są czasem wyjątkowym. Z okazji wesela czy chrzcin w restauracjach organizowane są posiłki. Przeważnie jest to obiad, czasami obiad i podwieczorek. Nieraz goście
jakszef.pl
Gołąbki z czerwonej kapusty 263kaszą bulgur i gotowanym kurczakiem Składniki kapusta czerwona 2 gotowane udka kurczaka (ok. 500 g) szklanka kaszy bulgur cebula masło natka pietruszki 500 ml bulionu warzywnego sól ,pieprz Przygotowanie Z kapusty usuwamy zeschnięte lub nadpsute liście. Nacinamy przy głąbie tak by liście nie popękały ,zdejmujemy największe liście. W garnku doprowadzamy do wrzenia wodę i wkładamy liście. Zdejmujemy
R'n'G Kitchen
dania z gęsi 163jabłkowym gęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami gęś pieczona gęś pieczona - biała kołudzka gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych gęsie nogi w kadarce uda gęsi w czerwonej kapuście pierś gęsi podwędzana - domowa wędlina okrasa gęsie pipki - nadziewane szyje gęsie gęsi pipek - gulasz z gęsich żołądków pasztet z gęsi z żurawiną pasztet z wątróbki gęsiej gołąbki z gęsi
królestwo garów