Proste dania z kilku składników 147surowych krewetek 4 plastry bekonu Warzywa Mała sałata karbowana lub masłowa 0,5 kg różnych pomidorów, najlepiej małych pokrojone na połówki lub ćwiartki 2 małe marchewki Mała główka czerwonej kapusty 2 czerwone papryki 1 cebula Główka czosnku 2 średniej wielkości bakłażany 2 szklanki soczewicy czerwonej lub zielonej 3 pomidory1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku Owoce
Niedzielny kucharz
Galicyjska kapusta z grochem i boczkiem – kuchnia podkarpacka 237kapustę: Kapusta z grochem Łemkowska kapusta duszona z kminkiem Kapusta z grzybami po lasowiacku Kapusta kiszona z kaszą jęczmienną Młoda kapusta "na słodko" Kapusta gospodyń z Nawsia Kapusta czerwona zasmażana Kapusta na żeberkach Kapusta lasowiacka z zasypką
Trzeci talerz
Gumiklyjzy-czyli śląskie kluski ziemniaczane 256gotowany, do tego suszyła domowej roboty makaron, a w ramach drugiego dania pieczołowicie w wielkiej brytfannie smażyła wołowe rolady, do tego rzeczone kluski i oczywiście modro kapusta (zn. czerwona kapusta). Nie mogło zabraknąć również kompotu, który przeważnie gotowany był z wiśni, które latem zbieraliśmy z przydomowego ogrodu do blaszanych dzbanków. Jakie to były piękne czasy. Dzisiaj przyznam szerze
wyjątkowa kucnia
Surówka z czerwonej kiszonej kapusty i marchewki 227Składniki: 1 kg czerwonej kapusty kiszonej 1 marchewka 2 jabłka 1 mała cebula 4 łyżki oleju roślinnego pieprz Sposób wykonania: Kapustę odciskamy z nadmiaru soku i szatkujemy na mniejsze paski. Obrane jabłka oraz marchew ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Całość polewamy olejem, oprószamy pierzem i dokładnie mieszamy
Qchnia po prostu
Gumiklyjzy-czyli śląskie kluski ziemniaczane 297gotowany, do tego suszyła domowej roboty makaron, a w ramach drugiego dania pieczołowicie w wielkiej brytfannie smażyła wołowe rolady, do tego rzeczone kluski i oczywiście modro kapusta (zn. czerwona kapusta). Nie mogło zabraknąć również kompotu, który przeważnie gotowany był z wiśni, które latem zbieraliśmy z przydomowego ogrodu do blaszanych dzbanków. Jakie to były piękne czasy. Dzisiaj przyznam szerze
wyjątkowa kucnia
KOTLETY Z KURCZAKA PANIEROWANE 171jajku i tartej bułce. Smażyć na smalcu, dodając pod koniec smażenia kawałek masła. Podawać z ziemniakami tłuczonymi, kaszkami drobnymi na sypko, surówkami sezonowymi, warzywami gotowanymi. Polecana kapusta czerwona z jabłkami
Przepisy kulinarne babci Antoniny
Bezglutenowe wrapy z ciecierzycy. 334opcjonalnie suszone zioła, czarnuszka, kminek, papryka łyżeczka oleju do smażenia Dodatki: Dowolne warzywa, ja użyłam następujących (wszystkie surowe): awokado do posmarowania (doprawione papryką, solą, pieprzem), sałata, czerwona kapusta, papryka czerwona możesz też dodać np. gotowane mięso z piersi kurczaka lub kawałek ulubionego sera PRZYGOTOWANIE 1. W dużej misce wymieszaj ze sobą mąki
Powiedz dietom nie
Śląskie rolady wołowe z kluskami i modrą kapustą 370wędzonego musztarda sarepska koncentrat pomidorowy ½ litra bulionu wołowego 1 łyżka mąki 1 łyżka śmietany sól, pieprz Kluski śląskie: 1 kg ugotowanych ziemniaków mąka ziemniaczana sól Modra kapusta: ½ główki czerwonej kapusty 50 g boczku wędzonego ½ cebuli ocet liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz smalec Sposób przygotowania: Przygotowujemy modrą kapustę: na rozgrzanym smalcu podsmażamy pokrojone w kostkę boczek i cebulę. Przekładamy
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Jak zapobiec farbowaniu dłoni podczas krojenia czerwonej kapusty lub buraczków ćwikłowych. 156Fotolia.com Jeśli planujesz kroić czerwoną kapustę lub czerwone buraczki, posmaruj najpierw swoje dłonie cienką warstwą oleju jadalnego, dzięki temu twoje dłonie mniej się zafarbują i łatwiej je później umyjesz. Możesz je też natrzeć rozpuszczonym w wodzie kwaskiem cytrynowym. Dobrym i skutecznym sposobem jest także wykonywać tę czynność w rękawiczkach gumowych, wtedy nie musimy myć
Przepisy i porady kulinarne
Surówka z czerwonej kapusty 206składniki * 1/2 główki małej czerwonej kapusty * 3 łyżki śmietany 18% * 3 łyżeczki chrzanu * sól, pieprz Sposób przygotowania Kapustę poszatkować, włożyć do miski. Śmietanę wymieszać z chrzanem, przełożyć do kapusty, wymieszać, doprawić do smaku pieprzem, solą i gotowe
Mix smaku
Pierś z kurczaka w porach 964obiad czyli pierś z kurczaka zapiekaną w porach z dodatkiem śmietany i żółtego sera. Podałam ją z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty. Post Pierś z kurczaka w porach pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotuje
Coleslaw z młodej kapusty 266coleslaw wykorzystałam dwa jej rodzaje, czerwoną i młodą kapustę. Surówka do obiadu. Pasuje do mięsa i do ryby. Kolrowa i smaczna! Coleslaw Składniki: 4 porcje 200 g czerwonej kapusty 200 g młodej kapusty lub białej 2 marchewki 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka sezamowego oleju 2 łyżki winnego octu 1 łyżka soku
codojedzenia
Surówka kolesław (wegańska) 182całej sałatki. Doskonała jako surówka do obiadu i dodatek do potraw z grilla. Polecam Składniki: Warzywa: 250 g białej, najlepiej młodej, kapusty (około 1/4 średniej główki) 150 g czerwonej kapusty (około 1/4 malutkiej główki) 1 duża marchewka lub dwie małe 2 plastry cebuli 1/4 jabłka Sos: 1 szklanka jogurtu sojowego o smaku naturalnym 1 dojrzałe awokado 1-2 łyżeczki(...)agawy lub cukier do smaku (opcjonalnie) Wykonanie: Cebulę, jabłko i marchewkę obieramy i myjemy. Cebulę i jabłko kroimy w kostkę, a marchewkę trzemy na dużych oczkach tarki. Kapustę białą i czerwoną drobno szatkujemy. Do blendera wrzucamy wypestkowane awokado bez skórki, jogurt, musztardę i sok z cytryny. Miksujemy aż uzyskamy gładką konsystencję. Pokrojone warzywa zalewamy sosem i dokładnie mieszamy. Solimy
Lamarida.pl
Pieczone gęsie udka z ziemniakami Hasselback i modrą kapustą z granatem 235dnie to prawdziwa uczta na wyjątkową okazję. Składniki: 2 udka z gęsi sól pieprz suszony majeranek Dodatkowo: 6 średniej wielkości ziemniaków gałązki świeżego tymianku Kapusta: mała główka czerwonej kapusty 2 łyżki octu 1 łyżka oleju 1 łyżka miodu 1 czerwona cebula 1 granat sól pieprz Przygotowanie: Gęsie udka nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Wkładamy(...)można też włączyć funkcję grilla. Po 15 minutach udka i ziemniaki powinny być przyrumienione i gotowe. W czasie kiedy ziemniaki i gęsie udka dochodzą w piekarniku możemy przygotować modrą kapustę. Szatkujemy kapustę, następnie zalewamy kilkoma szklankami wody i gotujemy pod przykryciem do miękkości (około 15 minut). Do ugotowanej kapusty dodajemy drobno pokrojoną cebulę, miód, sól, pieprz, skrapiamy octem i olejem
Smakowity Blog Kulinarny
Surówka z czerwonej kapusty z daktylami i morelami do obiadu 188słoików, a tam daktyle, śliwki i morele. Śliwek nie użyłam, bo wydały mi się zbyt kwaśne, ale pozostałe owoce zgrały się idealnie ze smakiem kapusty. Składniki: 1 główka czerwonej kapusty (moja miała 750 g) 1 średnia czerwona cebula 5 suszonych daktyli 5 suszonych moreli 1 łyżka miodu 3 łyżki octu jabłkowego 3 łyżki oliwy ½ łyżeczki przyprawy do pierników(...)sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Kapustę umyć i zszatkować, przełożyć so garnka, zalać zimną wodą i zagotować. Odsaczyć płyn, dodać drobno pokrojone cebulę, morele i daktyle. Wymieszać dodać ocet, olej, miód, przyprawę do piernika, sól i pieprz. Ponownie wymieszać i odstawić do lodówki na 30 minut, Podawać do obiadu, u mnie było to filet z kurczaka
Gosia gotuje
Sałatka z czerwonej kapusty i papryki na zimę. 213Malyshchyts Viktar - Fotolia.com Składniki : 1 kg czerwonej kapusty 1 kg czerwonej papryki 1 kg marchewki 1 kg kalafiora 5 cebul Zalewa na 1 kg krajanki : 3/4 szklanki wody 1 łyżka soli ( najlepiej nie jodowanej ) 2 łyżki cukru 1 łyżka kminku 1 łyżka białej gorczycy 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1 /2 szklanki octu(...)Sposób wykonania : Kapustę poszatkować. Marchewkę oskrobać, opłukać i pokroić w plasterki. Z papryki usunąć gniazda nasienne, wrzucić do wrzątku na 5 minut. Następnie przelać zimną wodą i pokroić w paski. Kalafior podzielić na małe różyczki. Cebulę pokroić w cienkie plastry. Posiekane warzywa kapustę , marchewkę , cebulę i kalafior wsypać do garnka, podgotować do miękkości, a następnie wymieszać z czerwoną papryką
Przepisy i porady kulinarne
Bigos z czerwonej kapusty na słodko 201Składniki : mała główka czerwonej kapusty 1 cebula 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1-2 goździki 2-3 łyżeczki octu jabłkowego smalec, u mnie gęsi cukier, sól, pieprz Przygotowanie: Kapustę obrać ze zwiędłych liści, poszatkować Wrzucić do garnka i zalać wrzątkiem, odcedzić na sicie, pokrojoną cebulę przesmażyć Kapustę wrzucić do garnka, zalać winem i niewielką ilością wody, dodać goździki, cukier
Proste Potrawy
Weganin na diecie dr Dąbrowskiej. KAPUSTA CZERWONA 258temu pokazywałam Wam białą kapustę z patelni, przyrządzoną bez tłuszczu ale mimo to bardzo, bardzo smaczną. Dziś kapusta czerwona , przygotowana w podobny sposób ale z innymi przyprawami. Żeby nie rozpisywać się za bardzo - rzućcie okiem na poprzedni wpis , i kiedy wiadomo już, jak to jest zrobione, podmieniamy kapustę białą na czerwoną, a dalej leci tak: - na suchą(...)patelnię 2 cebulki w kostkę i 2 ząbki czosnku w plasterki, - płaska łyżeczka pieprzu, - teraz szatkowanie kapusty i rzucanie na patelnię, mieszanie, - 6 goździków, - łyżeczka gałki muszkatołowej, - kawałek świeżego imbiru startego na tarce, - sól morska, - trochę wody, - sok z połówki cytryny, - na koniec zielona cebulka, którą sypiemy już na talerzu. Efekt - bardzo fajne danie kapuściane, a zimne resztki smakują
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Colesław 219Uwielbiam wszelkiego rodzaju surówki z kapusty. Właśnie zauważyłam, że nie ma u mnie na blogu Colesława ;) Zwykle robiłam go z kapusty, marchewki i czerwonej cebuli. Tym razem(...)wrzuciłam jeszcze koperek i połowę jabłka. Wyszła wspaniała. Robię ją nie tylko do obiadu ale również na kolację. Polecam :) Sałatkę podałam na Porcelanie Bogucice "Julia Gold" mała główka białej kapusty czerwona cebula 1-2 marchewki pół jabłka 1/2 pęczka koperku sól świeżo zmielony pieprz łyżeczka musztardy 1-2 łyżki majonezu lub gęstej śmietany Kapustę ścieram na grubej tarce, marchew
Smakołyki Asi
Czerwona kapusta zapiekana z jabłkami i kiełbaskami. 222Jeżeli zaś zostanie nam część tej kapusty z jabłkiem na drugi dzień i dodamy do niej np. kawałki pieczeni czy boczku (i może podlejemy trochę winem), to uzyskamy bigos pełną gębą. Cóż, że czerwony ;) Tak ogólnie, to warto zrobić danie wcześniej i odgrzać ponownie przed podaniem - zyska na smaku bardzo! Składniki: 1/2 czerwonej kapusty (niedużej) 1 czerwona cebula(...)balsamicznego 2 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/4 łyżeczki pieprzu 1 liść laurowy 100 ml mocnego bulionu warzywnego 4 małe kiełbaski (np. drobiowe) Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować, cebulę pokroić na cienkie półplasterki, jabłka na ósemki lub szesnastki. Wymieszać wszystkie składniki od kapusty do pieprzu w dużej misce i odstawić na 15 minut. Na tym etapie
zadanie-gotowanie
Zupa gulasz węgierski 130Tą zupę trzeba naprawdę długo gotować, tylko wtedy wołowina stanie się miękka, rozpływająca w ostach a zupa się przyjemnie zagęści. To zatem przepis na leniwy dzień
nietylkopasta.pl
Pęczak z sosem grzybowym i modrą kapustą z jabłkami 280sałatek i czereśni. Czas jeść! Ale tak naprawdę. Idzie zima. Wyciągamy koce, grube socksy, zakładamy dres i jemy. Bang! Składniki: 1 szklanka pęczaku 1 pierś z kurczaka 1 czerwona kapusta 1 jabłko 1 cebula 50 g suszonych grzybów 1 marchewka 1 pietruszka rozmaryn kolendra cząber goździki cynamon ocet winny (czerwony) cukier, sól, pieprz olej do smażenia 1 łyżka mąki(...)zaparzaczu do herbaty, najłatwiej je wtedy odłowić. Jabłko myjecie, obieracie, wycinacie gniazda nasienne i kroicie w kawałki. Je też wkładacie do garnka, podlewacie wodą albo czerwonym winem i dusicie, aż kapusta będzie miękka, a jabłka się rozpadną. Przyprawiacie wtedy cukrem, solą, pieprzem i octem z czerwonego wina. Grzyby zalewacie wrzątkiem. Po pięciu minutach odcedzacie i płuczecie. Kroicie
GRUBY WAŁEK
Środa: Wegetariańskie burgery z cieciorki i koziego sera 207ziaren kolendry Łyżeczka soli Łyżeczka grubo mielonego pieprzu Olej do smażenia 4 bułki z mąki pełnoziarnistej 1 mała cebula Kilka liści sałaty lub garści rukoli, lub poszatkowana kapusta biała albo czerwona, posiekana kalarepka, cukinia itp Kilka łyżek sosu pomidorowego lub keczupu (opcjonalnie(...)Wegetariańskie burgery z cieciorki i koziego sera – takim daniem naprawdę można się najeść, choć ma zdecydowanie mniej kalorii niż zwykły hamburger. To ulubiony burger Eugeniusza z mieszkają kapusty czerwonej, cukini, papryki i marchewki. Przygotowanie: Krok 1 Cieciorkę miksujemy na gładką masę. Jeśli używacie konserwowej odsaczcie ją dobrze z płynu. Dodajemy drobno startą na tarce pietruszkę, utarty ząbek czosnku
Niedzielny kucharz
Czerwona kapusta o korzennej nucie 155Pyszny dodatek do mięsnego obiadu Składniki 1 mała główka czerwonej kapusty ( 700-800 g ) 1 średnia cebula 3 łyżki masła 200 ml półsłodkiego czerwonego wina 5 ziaren ziela angielskiego 5 goździków pół małej laski cynamonu sól pieprz ocet z czerwonego wina Przygotowanie Z kapusty usunąłem uschnięte wierzchnie liście, drobno ją poszatkowałem. Posiekana cebulę zeszkliłem na maśle, dodałem kapustę
R'n'G Kitchen