czerwona kapusta - 4242 przepisów (strona:35/283)

Kiszona czerwona kapusta 127

kiszenia zwykle używam kapusty białej,ale i czerwona też doskonale nadaje się do tego celu. Czerwoną najczęściej wykorzystuję  do przygotowania surówek. 3-4 główki czerwonej kapusty 3 łyżki soli kamiennej   Główki kapusty obieram do czystych liści,kroję na połówki i szatkuję ręczną szatkownicą. Poszatkowaną kapustę mieszam solą kamienną. Kapustę przekładam do kamiennego garnka warstwami

Kolorowa kuchnia Elki
Burgery z szarpanym kurczakiem w sosie barbecue i pikantym coleslawem 301

ząbków czosnku; 1 duża butelka sosu barbecue (o pojemności około 500 g); 2 łyżki oleju rzepakowego; Sól; Pieprz. PIKANTNY COLESLAW: 1/2 główki niedużej, białej kapusty; 1/2 główki niedużej, czerwonej kapusty; 1/2 szklanki marynowanych papryczek jalapeno w plastrach; Pęczek świeżej kolendry; 1/4 szklanki mleka (u mnie 2%); 1/4 szklanki majonezu; 1 łyżeczka octu spirytusowego; 1 łyżka białego cukru; 1/4 łyżeczki

Gospodyni Miejska
Surówka z czerwonej kapusty 242

Surówka z czerwonej kapusty z jabłuszkiem i koperkiem to idealna surówka do każdego obiadu, gorąco polecam ten prosty przepis :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Domowy kebab 261

Składniki: Przepis na bułki do kebaba znajduje się tu:  Tu kliknij. 2 pojedyncze piersi z kurczaka, 2 pomidory, 1/2 ogórka świeżego, 1 czerwona cebula, kawałek białej kapusty, kawałek czerwonej kapusty, 4 łyżki oleju lub oliwy, sól, przyprawa gyros - domowa lub kupna (mogą to być inne również przyprawy, w zależności od smaku). Sos musztardowy: 2 czubate łyżki jogurtu

W kuchni u Moniki
Kapusta czerwona zasmażana. 159

pamięci utkwił mi smak czerwonej, zasmażanej kapusty, którą przygotowywała moja babcia. Dodam, że wcale nie pochodziła ze Śląska. Co jakiś czas wyszukuję sobie przepis, który zbliżyłby mnie do tego ideału. Jestem naprawdę blisko :) Z całą pewnością należy poczekać z oceną smaku do kolejnego dnia. Wszystkie aromaty muszą się połączyć i dobrze przegryźć. Tu czas działa wyłącznie na korzyść. Zasmażana(...)kapusta jest świetnym dodatkiem do obiadu. Można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Mnie zdecydowanie lepiej smakuje w tej pierwszej wersji. Składniki: 1 nieduża główka czerwonej kapusty 1 cebula biała 1 cebula czerwona 1 ząbek czosnku 4 śliwki świeże  4 śliwki suszone 3 jabłka 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki kminku mielonego

zadanie-gotowanie
Surówka z czerwonej i białej kapusty 127

Surówka z czerwonej i białej kapusty była dodatkiem do tradycyjnych kotletów schabowych z ziemniakami. Zazwyczaj podajemy mizerię z ogórków(...)surówkę z marchewki, lecz tym razem chciałam podać całkowicie inną surówkę. Padło na miks czerwonej i białej kapusty, lecz tradycyjną surówkę z kapust urozmaiciłam nietypowym świeżym zielem – kolendrą. Zaciekawieni? Zapraszam do lektury i do... Więcej The post Surówka z czerwonej i białej kapusty appeared first on Magiczny Garnek

Magiczny Garnek
Wykwintna Kaczka... Dziwaczka? 234

taty. W efekcie doszło jeszcze przedszkole. I tak to się zaczęło. Uwielbiałam (zresztą nadal uwielbiam) czytywać Kubusia Puchatka. Zabawne przygody grubiutkiego misia i jego przyjaciół z morałem. Miś Uszatek. Czerwony Kapturek. Bajki Disneya - cała gama, poczynając od Myszki Miki, na Księżniczkach kończąc. Lubiłam też legendy. O Warsie i Sawie, Królu Popielu. Poznałam kreskówki. Wyparły one moje zamiłowanie do czytelnictwa(...)zamknęłam rękaw z obu stron (jak cukierek; związałam nicią dla pewności oba końce). Ułożyłam na brytfance i wstawiłam do rozgrzanego piekarnika. Piekłam 2h w 200 stopniach. Podałam z domową kapustą czerwoną i kładzionymi kluskami. DUSZONA KAPUSTA CZERWONA. (przepis znany chyba wszystkim;) główka czerwonej kapusty 1 cytryna 1 średnia cebula (najlepiej też czerwona) 2 czubate łyżki smalcu

W kuchni Karmel-itki
Czerwona surówka z buraków, kapusty i radicchio 240

receptory, a jedząc ją z pewnością pobudzimy cały organizm.  Do tej gry kolorów, wybrałam gorzkawą czerwoną cykorię (radicchio), która smakuje wyśmienicie ze słodkim burakiem i pikantną czerwoną kapustą. Radicchio posiada przede wszystkim właściwości oczyszczające, jej włókna zawierają intybinę, gorzką substancję, która doskonale wspomaga proces trawienia i prawidłowe funkcjonowanie jelit.  Z awiera dużo wapnia, fosforu, potasu oraz(...)głodni i jak bardzo lubimy proponowane warzywa) 2 duże ugotowane buraki (można użyc tych już ugotowanych i zapakowanych w folię) ½ główki czerwonej cykorii (radicchio di Chioggia) ½ główki czerwonej kapusty ½ główki innej czerwonej cykorii-opcjonalnie (u mnie radicchio tardivo –późne z Treviso) sos: sól/pieprz ocet balsamiczny olej ¼ łyżeczki musztardy(opcjonalnie) Surowe buraki myjemy, gotujemy w łupinkach

Mia Cucina Sofieta
Burgery z szarpaną wieprzowiną i purpurowym coleslawem 201

cukru trzcinowego; 1/2 szklanki zimnej wody; 3 ząbki czosnku; 3 łyżki octu jabłkowego; 3 łyżki sosu Worcestershire; 2 łyżki przyprawy Cajun (przepis poniżej). PURPUROWY COLESLAW: 1 mała główka czerwonej kapusty; 2 duże marchewki; 1/2 średniej czerwonej cebuli; 3/4 szklanki majonezu; 3 łyżki octu jabłkowego; 2 łyżki białego cukru; Sól; Pieprz. DOMOWA PRZYPRAWA CAJUN: 2 łyżki czosnku granulowanego(...)łyżki słodkiej czerwonej papryki; 2 łyżki czarnego pieprzu; 2 łyżki soli; 1 łyżeczka pieprzu cayenne. DODATKOWO: 15 miękkich bułek do hamburgerów; Masło do posmarowania bułek; Patelnia grillowa; Naczynie do zapiekania (żaroodporne); Folia aluminiowa; Folia spożywcza. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: DOMOWY SOS BBQ: Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez

Gospodyni Miejska
Sałatka z czerwonej kapusty a'la colesław 146

Składniki: 1/2 główki małej kapusty czerwonej 1 marchewka 1 mała cebula 1 jabłko (szara reneta) 20 dag kukurydzy z puszki sól Sos: 3 łyżki majonezu 2 łyżeczki ostrej musztardy (sarepskiej lub dijon) 2 łyżki soku z cytryny pieprz Sposób wykonania: Kapustę szatkujemy na cienkie paski i oprószamy solą. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy na ok. 20 minut aby zmiękła. Marchew

Qchnia po prostu
Colesław z czerwonej kapusty 251

Produkty potrzebne; Kapusta czerwona - 0, 500 gram kukurydza - puszka 0, 200 gram musztarda sarepska - 2 łyżki majonez- 4 łyżki sok z cytryny - 1 sztuka cytryny (70 gram) sól - 2 szczypty pieprz - 1 łyżeczka cukier- 2 łyżki Sposób Przygotowania; Kapuste obieramy z pierwszych warstw,myjemy i szatkujemy drobno,  Do miski wrzucamy naszą poszatkowaną kapustę, dorzucamy odsączoną kukurydzę,  doprawiamy

pichciszto
sałatka colesław z czerwonej kapusty 194

Idealny dodatek do obiadu. Pyszna, chrupiąca i ten kolor… Sprawdzi się również doskonale podana solo i kolejnego dnia. SKŁADNIKI 0,5 średniej główki czerwonej kapusty (ok. 0,5 kg) 1 szt. marchewki 0,5 średniej cebuli 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru pieprz PRZYGOTOWANIE Z kapusty

zabawa smakiem
Kiszona mieszanka warzyw 163

było spotkać sprzedawców z wózkami pełnymi kubeczków z czerwoną cieczą. A w cieczy tej ( soku z kiszenia, po prostu) zanurzona była mieszanka rożnych warzyw. Tak mi się to spodobało, że zaraz po powrocie do kraju przygotowałam dwie kamionki z różnościami. Soki oczywiście też smaczne, a sok z kiszenia kapusty i buraków wspaniale nadaje się jako dodatek(...)młodych marchewek papryki rożne, najlepiej podłużne i wszystko warzywne co nam do głowy wpadnie, a  nie farbuje (np cebula, rzepa, drobne ogórki ) gar nr 2 młode buraczki czerwona kapusta rzodkiewki i wszystko warzywne co nam do głowy wpadnie, a  czerwony mu nie wadzi dodatkowo do obu garów czosnek - duża główka na gar, może być więcej koper

Stare Gary
Coleslaw z czerwoną kapustą 131

mnie niby nie, ale dla Was mam surówkę idealną, która w sam raz wpasuje się właśnie do piątkowego, postnego obiadu!  Zwykły coleslaw z białej kapusty jest smaczny, ale ten z dodatkiem czerwonej jest dla mnie jednym z najsmaczniejszych odkryć w tym miesiącu :) Niby zwykła surówka, ale przyznam, że nawet jak robiłam podobne, to używałam kwaśnej śmietany. Nawet(...)Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 200g białej kapusty 200g czerwonej kapusty 1 cebula 1 jabłko 1 duża marchewka 3 łyżki majonezu Sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania w Tefal Companion: Kapustę pokroić na mniejsze części, jabłko, cebulę

Kuchnia w czekoladzie
Czerwona kapusta marynowana 199

Ostatni tydzień dosyć pracowicie zleciał mi na robieniu przetworów, które wkrótce tutaj się stopniowo pokażą. Zacznę od kapusty czerwonej, której dawno nie robiłam, może dlatego ze poprzedni przepis nie był idealny. Teraz sugerując się wskazówkami koleżanki z pracy i proporcjami zalewy wyszła boska kapusta. Dzięki takim przetworom ta zima będzie na pewno udana. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik

Proponowane wyszukiwania