Lubię surówki z kapusty, bo są chrupiące. Dodatkowo, jeśli użyjemy kapusty czerwonej, to mamy piękne kolory na talerzu, a to też pozytywnie wpływa na odbiór smaku :) Czytaj więcej
Kasia SarnaKochani, na obiadową przystawkę polecam czerwoną kapustę. Jest to wersja "uboga" tak mawiają moje dzieci, ale co z tego? Jest bardzo dobra. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieskładników potrzebnych do zrobienia 5 obiadów Lista zakupowa: Mięso/ryby 500 g mielonego indyka 6 udek z kurczaka Łosoś wędzony Warzywa: Cukinia 6 pietruszek 4 ziemniaki Mała główka czerwonej kapusty 1 puszka cieciorki + puszka na humus Boczniaki Sałata rzymska lub masłowa duża Papryka żółta Papryka czerwona Cebula 2 pomidory Garść pomidorków koktajlowych Kiszony ogórek Ogórek świeży Makaron
Niedzielny kucharzdania była zapiekanka z ryżu i jabłek. Pomyślałam, że ten ryż z owocami byłby świetnym farszem do pieczonej kaczki, a dokładnie kaczych udek. Miałam zamiar podać je z czerwoną kapustą, ale ostatecznie zdecydowałam się na pieczone buraki. Skropione sokiem cytrynowym i olejem rzepakowym z dodatkiem czerwonej cebuli i orzechów włoskich okazały się być doskonałym dodatkiem do pieczonych udek
Wiem co jemZapraszam na przepyszną i zdrową surówkę. Nam najbardziej smakuje podana do gulaszu po cygańsku (i nie przeszkadzają nam ogórki i w surówce i w sosie ;) ). Jeżeli
Przepisy Aleksandrymoja publikacja Składniki na 4 porcje: 4 duże czerwone cebule ćwiartka czerwonej kapusty 1 gruszka garść rodzynek 2 łyżki startego selera ser gorgonzola sól, pieprz miód oliwa z oliwek Cebule obieramy, ścinamy "kapelusze" i wydrążamy środek następnie solimy i pieprzymy oraz skrapiamy oliwą. Farsz: kapustę drobno szatkujemy, gruszkę obieramy i ścieramy na tarce
Bon Appetit Małgorzatypokazywałam Wam: jajka na żółto → jajka marynowane w curry i jajka na różowo → marynowane jajka . jajka na fioletowo → fioletowe jajka marynowane w czerwonej kapuście Dzisiaj natomiast mam dla Was różowe jajka z ziołowym serkiem. To pomysł na jajka barwione w czerwonych burakach, które dzięki temu uzyskają delikatny różowawy kolor. Jajka podałam
Kulinarne przygody Gatitysoczyste. Pomarańczowy sok nadaje daniu wyjątkowego aromatu. Moje mięso, jak i kapusta były tak pyszne, że nie dodawałam już pieprzu, ani soli. Inspiracja składniki: połówka kaczki 1/2 główki czerwonej kapusty 2 szklanki soku pomarańczowego 2 łyżki miodu 2 łyżki octu winnego sól pieprz do smaku oliwa Na patelni rozgrzać oliwę, skórę na kaczce naciąć w kratkę, obsmażyć mięso
6niebokury) na suchej patelni, a później z dodatkiem wody. „Smażenie na wodzie” jest moją ulubioną formą przygotowywania mięska od kiedy jestem na diecie. Składniki: 300g sałaty lodowej 220g czerwonej kapusty 160g marchwi 75g filetu z indyka (możecie dodać więcej) 100g serka kremowego light (użyłam Piątnicy, który jest z dodatkiem jogurtu) 25 arkuszy papieru ryżowego sól, pieprz, słodka czerwona(...)indyka doprawiamy solą, pieprzem i słodką czerwoną papryką. Wrzucamy go na gorącą, suchą patelnię, gdy się podsmaży obracamy go na drugą stronę i wlewamy ok. 200ml wody i przykrywamy. Po około 5 minutach mięsko jest gotowe i przygotowane beztłuszczowo. Ostudzony filet kroimy w cieniutkie paseczki. Marchew obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki. Kapustę i sałatę szatkujemy. Marchew, kapustę, sałatę
Gotowanie i blogowanieTaka kapusta zasmażana jest dla mnie idealnym dodatkiem do niedzielnego obiadu, a zwłaszcza obiadu z dodatkiem rolady ;) Składniki: główka czerwonej kapusty (około 1 kg) 1 cebula 2 liście laurowe około 150 g boczku wędzonego warzywko (domowe, kupne) sól, pieprz do smaku 1 łyżka octu lub soku z cytryny dodatkowo: 2-3 łyżeczki mąki pszennej 2 łyżki smalcu lub masła
Gotowanie...to proste !Publikowałam niedawno przepis na podobną surówkę, bazującą na czerwonej kapuście i jabłku. Jest to na tyle zgrany duet, że dziś również oparłam na nim swoje danie: Czytaj więcej
Kasia SarnaPyszne połączenie kapusty i ogórków na majonezie. Smak dopełnia cebulka ze szczypiorkiem i sok z cytryny. Mniam Składniki: 40 dag czerwonej kapusty 2 kiszone ogórki 1 cebula 1 łyżka posiekanego szczypioru sok z cytryny sól do smaku cukier do smaku majonez Wykonanie: Kapustę oczyścić, poszatkować, wrzucić do garnka z małą ilością osolonej wody i gotować około 10 minut
Tradycyjna Kuchniamnie coleslaw to najlepsza sałatka na świecie. Przygotujesz ją bez najmniejszego problemu z ogólnie dostępnych i niedrogich składników. Klasyczny colesław przegotuj z białej kapusty, ale możesz sobie pozwolić na odrobinę fantazji i przyrządzić ją z kapusty czerwonej. Gwarantuję Ci, że jest równie pyszna. Surówka coleslaw pasuje niemal do wszystkiego. Sałatka coleslaw około 750 g białej kapusty, to tyle mniej
Cztery Fajerysosu? To mam dla was przepis na trochę inną kapustę. Ta jest ze zrumienioną cebulką, czosnkiem i rodzynkami. Do śląskiego obiadu nadaje się idealnie. Składniki: 0,5 główki czerwonej kapusty (około 800g) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 garść rodzynek sułtanki 2 łyżki oleju kokosowego 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego sól pieprz cukier ocet Przygotowanie: Kapustę
Ala piecze i gotujenadziać. Ja dziś proponuje je nadziać frankfurterkami i kapustą kiszoną, efekt rewelacyjny a oczy się śmieją. Zapraszam na obiad albo przystawkę. Portobello zapiekane z frankfurterkami i kiszoną czerwoną kapustę. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSkładniki: 1 mała główka lub połówka dużej główki kapusty czerwonej, 1/2 cytryny, 2 jabłka, 1 cebula, 1-2 garście natki pietruszki, sól, pieprz, mała śmietana 18% ( 175g). Przygotowanie: Kapustę pokroić. Do kapusty dodać pokrojoną w kostkę cebulę, posiekaną natkę pietruszki. Jabłka obrać, wykroić twarde części ze środka, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do kapusty. Wcisnąć
W kuchni u Monikigęsi pierś gęsi w winie gęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami gęś pieczona gęś pieczona - biała kołudzka gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych uda gęsi w czerwonej kapuście pasztet z gęsi z żurawiną gołąbki z gęsi ze śliwkami pierogi z gęsi z nutą pomarańczy wątróbka z gęsi z jabłkami zupa z gęsi z zacierkami zupa grzybowa
królestwo garówzaletą w przeciwieństwie do tej z białej surowej kapusty jest to, że zyskuje na czasie. Na drugi dzień smakuje bowiem moim zdaniem znacznie lepiej. Składniki: 1 kg czerwonej kapusty 1 mała cebula 1 duże winne jabłko 2 łyżki octu 3 łyżki oleju 1 łyżka cukru sól i pieprz do smaku listki natki pietruszki Sposób przygotowania Kapustę umyć, zszatkować
Gosia gotuje