czerwona kapusta - 4742 przepisów (strona:57/317)

Jednogarnkowa Jarzynova – Dominika Wójciak – proste, codzienne warzywne receptury 111

Jednogarnkowa Jarzynova – książka dla wszystkich miłośników warzyw na talerzu Dominika Wójciak – zwyciężczyni trzeciej edycji programu MasterChef, wyróżniona przez samego Gorgona Ramsay’a.  Autorka

Tajemnice Smaku
Jednogarnkowa Jarzynowa – Dominika Wójciak – proste, codzienne, warzywne receptury 133

Jednogarnkowa Jarzynowa  – książka dla wszystkich miłośników warzyw na talerzu Dominika Wójciak – zwyciężczyni trzeciej edycji programu MasterChef, wyróżniona przez samego Gorgona Ramsay’a. Autorka

Tajemnice Smaku
Sałatka z czerwonej kapusty 480

Znając jednak życie, wylądowała z jakimś pieczonym mięsiwem. Ocet możecie zastąpić sokiem z cytryny, ja jednak jestem uzależniona od tego pierwszego, dlatego nie chciałam go pomijać. Składniki: pół czerwonej kapusty 1 cebula 1 jabłko 2 łyżki octu winnego 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego płaska łyżeczka cukru  sól pieprz Kapustę

Kardamonovy
Pierś z gęsi z figami 161

minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 2 piersi z gęsi, majeranek, sól, 2 ząbki czosnku, 400 ml czerwonego wytrawnego wina, 5-6 sztuk fig z konfitury, Piersi oczyścić, brzydsze kawałki odciąć i odłożyć (będzie do nadzienia). Skórę piersi naciąć nie uszkadzając mięsa. Czosnek posiekać, wymieszać z solą(...)font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} uda gęsi w czerwonej kapuście Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

królestwo garów
Chrupiąca kaczka z aromatycznej solanki, wolno pieczona w całości 286

wydrążonymi gniazdami nasiennymi – wkładamy je na kratkę po 1h pieczenia mięsa. Podajemy z ziemniakami z wody lub pieczonymi, okraszonymi tłuszczem z kaczki. Do kaczki świetnie pasuje żurawina, czerwona kapusta, konfitura porzeczkowa, agrestowa lub CHUTNEY Z RABARBARU . Tłuszcz z brytfanki zlewamy do słoika i przechowujemy ten cenny skarb w lodówce do 2 miesięcy. Tłuszcz z kaczki i odsmażane ziemniaki(...)gramów soli, najlepiej morskiej 80 g cukru, biały lub brązowy kostka bulionowa z drobiu 6 ząbków czosnku 30g świeżego imbiru, w plasterkach dwie butelki po 500ml piwa (użyłam czerwonego lagera) PRZYPRAWY 1 łyżka ziarnistego pieprzu 2 laski cynamonu 5 gwiazdek anyżu 6 liści laurowych 1 czubata łyżeczka kuminu 1 czubata łyżeczka kolendry 6 nasion zielonego kardamonu ½ łyżeczki goździków DO SMAROWANIA

Karo in the Kitchen
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i śmietaną 292

jogurt bo zmieni się smak. Ja potrafię miskę takiej surówki zjeść i więcej bym chciała a Ty lubisz surówki? jakie najbardziej? Zapraszam do degustowania tych pyszności. Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i śmietaną. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ratatouille, warzywny gulasz (dieta dr Dąbrowskiej) 176

kapusty z chrzanem   pieczoną brukselkę z cebulą i czosnkiem zupę krem z białych warzyw sos czosnkowy z kalafiora młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką(...)koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem A na deser 😍: wegańską szarlotkę sorbet jabłko-grejpfrut Ratatouille, warzywny gulasz (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 czerwona papryka 1 mała cukinia 1 mały bakłażan 1 cebula ząbek czosnku 1 szklanka pomidorowej passaty sól pieprz ocet jabłkowy do smaku tymianek Wykonanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek

Kulinarne przygody Gatity
PORADNIK BOŻEGO NARODZENIA 272

warzy, przede wszystkim w kwaśnych zupach. Dodajemy ją do gotowanej już potrawy.  Co możemy dodać do barszczu, aby zachował swój czerwony kolor? Aby barszcz zachował swój intensywny kolor czerwony należy dodać odrobinę soku z cytryny, czy octu najlepiej balsamicznego. Problemy z barszczem* Za kwaśny - gdy barszcz jest zbyt kwaśny najprościej jest dosypać do niego trochę cukru. W przypadku(...)Czynność powtarzać, aż barszcz nabierze intensywnego koloru.  Zbyt mdły - gdy wywar okaże się za mało kwaśny, możemy do niego dodać zalewę z ogórków kiszonych, sok z cytryny, kiszonej kapusty, czerwonej porzeczki lub żurawiny. Zupa nabierze też smaku, jeśli postoi w lodówce przez 2 - 3 dni.  Plamy na dłoniach - buraki zawierają bardzo dużo soku, dlatego ich obieranie bywa

Ciastka - domowe słodkości
Przetwory. Sałatka z czerwonej kapusty z kukurydzą i jabłkami 262

Czerwona kapusta to nie jest warzywo, które często bywa w naszym domu. Chłopaki nie lubią jej za bardzo i zdecydowanie wolą dania z białej odmiany . Ale ja nie pogardzę taką sałatką więc kilka słoików będę miała tylko dla siebie i ew. gości. Razem z kukurydzą czerwona kapusta wygląda bardzo ładnie a sałatka jest słodko kwaśna i wyrazista. Będzie

Smaczna Pyza
Surówka z modrej kapusty z orzechami 202

poza tym że jest smaczny ma sporo właściwości leczniczych: obniża poziom cukru, wykazuje działanie przeciwzapalne i ochronne nerek i wątroby, podobno też antynowotworowe. Ta surówka jest idealnie zbilansowana: Kapusta czerwona , zwana też modrą, jest dobrym źródłem sodu, potasu, magnezu, wapnia, żelaza, siarki, miedzi, cynku, fosforu, fluoru, chloru, jodu, karotenów oraz witamin E, K, B1, B2, B6, C. orzechy włoskie(...)kwasy nasycone (kwas palmitynowy i stearynowy, ok. 30%). Witaminy: A, B1, B3, B6, E, F, biotynę .Związki mineralne: cynk, selen, magnez, wapń, żelazo, sód, potas Składniki: 1 kg modrej kapusty (surowej, u mnie było to pół główki) 100-120 g orzechów włoskich lub pekan 100-120 g suszonej żurawiny (od biedy mogą być rodzynki) 2-3 łyżki oleju z czarnuszki

greenscarf
Lahmacun - turecka pizza 236

Zapraszam na pyszną turecką pizzę na cieniutkim, chrupiącym cieście z farszem z jagnięciny, warzyw i aromatycznych przypraw. Upieczone chlebki podaje się z surówką z kapusty i sosem czosnkowym. Smak tego dania przeszedł moje oczekiwania, ponieważ okazał się po prostu przepyszny! Gorąco wszystkim polecam. Lahmacuny przygotowały także Mirabelka , Malwina , Shinju , Emilia , Zuzia i Sianko .  Składniki :  Ciasto : 1,5 łyżeczki(...)brzegi się zrumienią) na najniższym poziomie piekarnika. Ja piekłam je na glinianym naczyniu do pieczenia pizzy, co bardzo pomaga i przyspiesza proces pieczenia.  Podawać z surówką z czerwonej kapusty i sosem czosnkowym. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Przepis na Ramen 140

Przepis na Ramen który dzisiaj wam prezentuję pochodzi z książki Marty Skorupskiej „Ramen – Moja podróż. Mój smak. Japonia” Jako, że jestem fanką kuchni

Dorota Smakuje
Grillowana cykoria z salsą pomidorową (dieta dr Dąbrowskiej) 151

kapusty z chrzanem   pieczoną brukselkę z cebulą i czosnkiem zupę krem z białych warzyw sos czosnkowy z kalafiora młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką(...)pomidorową  (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 3 cykorie sól himalajska lub kłodawska pieprz  1 łyżka posiekanej natki Salsa: 1 malinowy pomidor 1 łyżeczka posiekanej czerwonej cebuli 1 posiekany ząbek czosnku sok z cytryny sól himalajska lub kłodawska pieprz Wykonanie: Cykorię kroimy na pół i grillujemy ją z obydwu stron na patelni grillowej

Kulinarne przygody Gatity
ROLADKI Z KURCZAKA ZE SZPINAKIEM W SOSIE ŚMIETANOWYM I SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY + FILMIK 120

 Dzisiaj na obiad polecam pyszne roladki z kurczaka ze szpinakiem, surówką i ziemniakami. Roladki dodatkowo są w sosie śmietanowym. Całe danie jest bardzo smaczne, polecam

Kulinarne Fantazje Marioli
Buddha bowl z wędzonym łososiem 175

trzeba jej podgrzewać (wtedy awokado musimy tylko skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało). Brązowy ryż doda nam energii, awokado kremowości, jarmuż chrupkości, łosoś wędzony słoności, a marchew i kapusta słodyczy. Wszystko doskonale się balansuje po zmieszaniu miski. Aby moja miska zdrowia była jak najbardziej jakościowa użyłam ekologicznych warzyw i łososia MOWI – pochodzącego ze zrównoważonej hodowli, niezawierającego konserwantów, bardzo(...)wędzonym łososiem: 150 g łososia wędzonego na zimno MOWI 200 g brązowego ryżu (lub zwykłego) 1 jajko 1 bardzo dojrzałe awokado 1 średnia marchewka 3/4 szklanki posiekanej czerwonej kapusty dwie garści jarmużu oliwa z oliwek opcjonalnie: sezam do posypania Sos: 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki syropu klonowego (lub 1 łyżka miodu) 1 łyżka oleju sezamowego szczypta granulowanego czosnku

Poezja smaku
Kino Kulinarne TRANSATLANTYK 'Ants on a shrimp' 238

mogę się zdecydować, czy aby nie lepsze niż pierwsza przystawka!   Delikaty pierożek cappelletti z farszem z sera Emilgrana i tapioki, podany na musie z zielonego jabłka i gotowanej kapusty pak choi, przykryty sałatą freeze oraz pyłem z pokrzywy zupełnie rozłożył mnie na łopatki! Akcenty cytrusowe nawiązywały do przystawek, a białe wino Veriver, z wyraźnym owocowym smakiem i ziołowymi nutami(...)mnie nie przemówił. Ok, a co z dodatkami? A no pojawiła się kontynuacja kokosa - mus + wiórki, pojawiła się mocno pomidorowa galaretka oraz trzy majonezy - ze szczawiu i czerwonej kapusty oraz zagadkowy - jak na mój smak chyba z wędzonej cebuli. O ile talerz nie zachwycał - sytuacje ratował sommelier i dobrane włoskie wino z  regionu Kampania - VESEVO Belnvento Falaghina

Spektrum Smaku

Proponowane wyszukiwania