czerwona kapusta gotowana - 1341 przepisów (strona:48/90)

Kapusta czerwona na słodko z rodzynkami 147

Uwielbiam taką kapustę, idealna jako przystawka do obiadu. Z kaczką lub wołowinką będzie idealna. Bardzo zachęcam do wypróbowania. Podawać taką kapustę na ciepło Przepis na thermomix

Kuchnia Pokoleń
Zupa pomidorowa mojej Mamy 229

będzie niedobra".  Pomidorowa mojej Mamy nigdy nie była z pomidorów, zawsze z koncentratu i przeważnie Pudliszkowego, przynajmniej ja innego nie pamiętam. ;) Serio.  Koncentrat pomidorowy był w małych, czerwonych  puszeczkach, w słoikach koncentratu też nie pamiętam. Otwierało się puszkę i wyjadało koncentrat paluchem, strasznie mi wówczas smakował! :) Pamiętam też, że kiedyś, raz Mama zrobiła zupę ze świeżymi(...)wrzenia, zmniejszamy ogień i pod przykryciem gotujemy ok. 1h (możemy zebrać szumowiny, ja jednak tego nie robię w innym przypadku niż rosół). 2. Warzywa kroimy w kostkę, marchew w ćwierćplasterki, wrzucamy do wywaru razem z łyżką masła i kostką rosołową, gotujemy 20 minut. 3. Dokładamy koncentrat pomidorowy, cukier, trochę soli i pieprzu, gotujemy jeszcze 5 minut. Po tym czasie próbujemy

Kuchnia Prezydentowej
Kurczak wpadł w kapustę! 263

Składniki: 4 filety z kurczaka, mogą być też pałeczki lub udka 20 dkg kapusty kiszonej łyżka miodu 2 łyżeczki papryki ostrej  4 łyżeczki papryki słodkiej

Luźna Kuchnia
Zupa z czerwonej kapusty i jabłek 109

Zaskakujące połączenie czerwonej kapusty i jabłek. Składniki 4 szt jabłek (u nas Jonagold) 1 mała główka czerwonej kapusty (400-450 g) 100 g masła 1 cebula 50 ml czerwonego octu winnego 1,2 l bulionu wołowego 20 ml soku z cytryny koperek opcjonalnie kwaśna śmietana sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Masło(...)Połowę jabłek kroimy w dużą kostkę (usuwamy tylko gniazda nasienne), dodajemy do cebuli, smażymy 5 min. Kapustę siekamy, wrzucamy do garnka, smażymy razem 5 min, podlewamy octem, doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Całość zalewamy gorącym bulionem, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy przez kwadrans pod przykryciem. Pozostałe jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, skrapiamy sokiem

R'n'G Kitchen
Karkówka nr 1 z czerwoną kapustą 159

Składniki: • 1 kapusta czerwona • 3 cebule całkiem duże • 3 ząbki czosnku • 4 jabłka • 4+6 łyżek oleju (u mnie kokosowy) • 2 szklanki wody • 60 ml wina czerwonego lub 3 łyżki soku z cytryny • 2 łyżki miodu lub innego słodu (u mnie syrop z daktyli) • sól • czarny pieprz • 3 łyczki mąki kukurydzianej, ryżowej lub pszennej Przygotowanie: Kapustę  drobno poszatkować(...)drobna kostkę razem z czosnkiem i podsmażyć na 4 łyżkach oleju. Do garnka wrzucić kapustę, dodać cebulę, czosnek, wodę i starte na tarce razem ze skórką jabłka oraz miód. Solę, doprawić pieprzem i dusić pod przykryciem około 30-40 minut. Pod koniec gotowania dolać wino.  Na  patelnie wrzucić 2 łyżki masła i 2 łyżki mąki zrobić zasmażkę. Dodać

Kubki smaku
Bigos z młodej kapusty z pieczarkami 157

Aromatyczny bigos z kapusty i pieczarek, o pięknym kolorze i wspaniałym smaku Składniki • 1 główka kapusty • 1 papryka czerwona • 3 pomidory • 1 mała cukinia • 25 dag pieczarek • 2 marchewki • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • 1/2 łyżeczki kminku • 1/2 łyżeczki kurkumy • 1 łyżka czubata papryki słodkiej • szczypta chili może być kawałeczek  papryczki chili • pęczek ziół lubczyk pietruszka liście selera(...)kulki angielskie ziele • 1 łyżka mąki • 2 łyżki masła • sól • pieprz • olej Sposób przygotowania 1. • Kapustę pokroić przełożyć do garnka  • Zetrzeć marchewkę na dużych oczkach  • Dodać do kapusty liść laurowy,angielskie  ziele,kminek  • Zalać nie wielką ilością wody gotować aż  kapusta zmięknie i odparuje prawie cała woda  • Uważać by nie przypalić kapusty 2. • Cebulę

W królestwie smaków Beaty
Kolorowa sałatka z dressingiem vinaigrette 182

Dziś polecam Wam coś co nie tylko cieszy smakiem, ale również kolorami. Pyszna kolorowa sałatka z dressingiem vinaigrette . Idealna na kolację, od tak lub jako dodatek

Słodkie okruszki
Zupa ziemniaczana z soczewicą 146

marchewkę obieramy, myjemy i kroimy na talarki. Obrane ząbki czosnku i cebulę drobno kroimy, a kapustę drobno szatkujemy. Do większego garnka wrzucamy cebulę, czosnek, ziemniaki, zalewamy niewielką ilością wody i “podsmażamy” aż cebulka zmięknie. Dodajemy tymianek, kurkumę, soczewicę i wodę. Zagotowujemy, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu aż warzywa będą prawie ugotowane. Wówczas dodajemy kapustę, marchewkę, płatki drożdżowe i gotujemy

Lamarida.pl
Wywiad - Jak wyglądały święta podczas okupacji oraz przepis na okupacyjną polewkę. 121

było. Kluski z makiem też były. K: A pierogi? Kapusta z grzybami? W: Pierogi to są wschodnie. U nas pierogów w Poznańskiem nie było. Kapusta była, bo kapustę robiliśmy w beczce.  Czasem był barszcz czerwony, ale nie z uszkami tylko z makaronem, bo to było najprostsze do zrobienia. W wigilię się nie jada mięsa, ani nie jadało, a już

Kryzysowa Książka Kucharska
Uszka z kapustą i grzybami 118

drobno siekamy.Grzyby i kapust ę kroimy bardzo drobno lub mielimy w maszynce do mielenia na największym sitku.Cebule kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni na oleju,dodajemy do kapusty i grzybów.Doprawiamy solą i pierzem. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy dość cienko,podsypujemy mąką i za pomocą małej szklanki lub kieliszka wycinamy małe kółka .Na każde kółeczko(...)boczne końce. Gotowe uszka układamy na na tacy wysypanej mąką . Wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem oleju i gotujemy do momentu aż uszka wypłyną na wierzch przez 1-2 minuty. Gotowe uszka podajemy z barszczem czerwonym

Bajeczna Kuchnia
Gołąbki z mięsem i kaszą pęczak 117

czerwonym ryżem i kaszą bulgur. 1 kapusta włoska 1 kg mielonego mięsa wołowo- wieprzowego 1,5 szklanki pęczaku 1 cebula 1 łyżka masła lub margaryny 1 jajko sól, pieprz Zewnętrzne liście kapusty odkładamy na bok, są niezbyt urodziwe więc gołąbków z nich nie będzie. Ale przydadzą się później. Do gołąbków używamy liści głębiej schowanych. Liście kapusty myjemy i wrzucamy(...)osolonego wrzątku na kilka minut. Odcedzamy, studzimy i ścinamy grube żyły które idą przez środek każdego liścia. Nie wylewamy wody z parzenia. Pęczak gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Cebulę szklimy na tłuszczu. Wyrabiamy wszystkie składniki ze sobą doprawiając solą i pieprzem. Zawijamy farsz w liście kapusty. Dno garnka wykładamy zewnętrznymi liśćmi, których nie wykorzystaliśmy podczas parzenia. Przygotowane gołąbki wkładamy

Marder&Marder Manufacture
Roladki z indyka z suszonymi pomidorami i oliwkami 146

Dziś chciałabym zaprezentować Wam pyszne roladki z piersi indyka faszerowane suszonymi pomidorami i oliwkami. Jest to może nieco pracochłonne danie, ale każda minuta spędzona na jego

Codzienne Gotowanie
Jak przechowywać czosnek, by na dłużej zachował aromat i właściwości zdrowotne? 163

Wzbogaca smak kuchni i jest znany ze swoich zdrowotnych właściwości – mowa o czosnku, który jest niezastąpiony w jesiennych, rozgrzewających daniach. By jednak czosnek na długo zachował

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kulebiak z rybą i kapustą 134

kapusty sok z cytryny sól pieprz kminek Dodatkowo: jajko Przygotowanie: Farsz: Kapustę wypłukać, oderwać brzydkie liście i wyciąć głąb. Poszatkować. Przełożyć do garnka, posolić i odstawić na 15 – 2o minut, aby puściła soki. Zalać wrzątkiem (0koło 700 ml – tak, aby woda przykryła całą kapustę) i gotować przez 3 minuty. Następnie odcedzić kapustę

KuchniaWeDwoje.pl
Przekąska z brukwi czyli bogactwo przeciwutleniaczy. 161

arbuzach, morelach czy pomidorach) kwercetyna (zawarta w czerwonej cebuli czy czerwonych winogronach) ubichinol (zawarty w orzechach oraz rybach) witamina C (zawarta między innymi w papryce, truskawkach, cytrusach czy zielonej pietruszce) witamina E (zawarta w zielonych warzywach, mleku czy jajach) indole (zawarte w brokułach, kapuście, kalarepie, rzodkiewce czy brukwi) Ostatnio bardzo lubię eksperymentować z warzywami i zdrowymi przekąskami(...)Bardzo dobrze komponują się z solą i papryczką chili :-) Składniki: brukiew (1 duża sztuka) papryczka chili sól olej Sposób przygotowania: Brukiew obrać, pokroić starannie w słupki o grubości centymetra. Gotować około 15 minut w osolonej wodzie a następnie odcedzić, ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 º C. Na koniec posypać chili oraz

wysmienity
Młoda kapustka wiosenna 113

gotować lekko. Lekko to znaczy zdrowo, a jak zdrowo to warto sięgnąć po olej rzepakowy trochę zapomniany w naszej kuchni. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego polecam go dzisiaj do tej wiosennej kapustki. Może być ona dodatkiem lub daniem samodzielnym. Do dzieła, gdyż danie j est smaczne i aromatyczne Składniki główka młodej wiosennej kapusty(...)białej 2 łyżki oleju rzepakowego  200 g piersi  z kurczaka, może być więcej/mniej ,możesz dać wiejskiej kiełbasy, boczku , jeśli lubisz 2 czerwone cebule, raczej małe 1 pęczek koperku sól i pieprz do smaku 4 łyżki passaty pomidorowej i kilka pomidorów suszonych Poszatkuj kapustę i zlej wrzątkiem, duś do miękkości. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż

Z Kuchni Do Kuchni
CIELĘCINA W SŁODKIM SOSIE PIEPRZOWYM Z CHOW MEIN 168

olej kokosowy – 1 czubata łyżka * czosnek – 2 ząbki * marchew – 1 szt * cebula – 1 szt * czerwona papryka – 1 szt * świeży imbir – 2 cm * olej sezamowy – 1 łyżka * kapusta pekińska – 1/3 szt * sos ostrygowy – 1 łyżka * sos sojowy – 1 łyżka * cukier brązowy – 1 czubata łyżka * mąką ziemniaczana – 1 płaska(...)posiekanym ząbkiem czosnku – odstawiamy na ok. 30 minut. Tak przygotowane obsmażamy w woku po ok. 3 minuty z każdej strony, odstawiamy w ciepłe miejsce. Pokrojoną w kostkę marchew gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Pokrojoną cebulę, paprykę, imbir i pozostały czosnek przesmażamy na oleju sezamowym, dodajemy ugotowaną marchew i posiekaną kapustę pekińską – zalewamy ok. 2 szklanki wody

Ostra na Słodko
Potrawka z czarnego ryżu, młodej kapusty, szparagów, kurczaka i sera 153

szparagów 1/2 dużej cebuli 1 ząbek czosnku 1 pierś kurczaka (około 250 gram) 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka tahini 100 gram sera sałatkowego typu śródziemnomorskiego z dodatkiem czerwonej papryki i chili Apetina 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, oregano, wędzona papryka koper do ozdoby   Na patelni z dodatkiem jednej łyżki oliwy z oliwek smażymy posiekany czosnek(...)czasie na drugiej patelni na oliwie z oliwek smażymy kurczaka z dodatkiem sosu sojowego i pasty tahini około 4-5 minut. Siekamy drobno kapustę, szparagi kroimy w plasterki a główki zostawiamy. Do gotującego się ryżu wrzucamy pokrojoną kapustę oraz szparagi. Dodajemy również usmażonego kurczaka i całość dusimy kilka chwil. Doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą oregano oraz wędzoną papryką. Potrawę

Mango Papaja