fasoli. Włosi używają tu fasoli borlotti, którą możemy zastąpić dowolnie inną: cannellini, pinto, białą, ciecierzycą itd. Aby przygotować minestrone na wywarze z fasoli, fasolę moczymy przez noc i gotujemy w tej samej wodzie przez 30 minut. Następnie dodajemy warzywa, a po 20 minutach ugotowany makaron. Ja nie miałam akurat bulionu, więc zastąpiłam go ekologicznymi kostkami rosołowymi. 2. Warzywa stanowią(...)wersja – młode ziemniaczki*, młoda włoszczyzna, szparagi, karczochy, boćwina, rukola, szpinak letnia wersja – zielony groszek, bób, cukinia, fasolka szparagowa, młoda kapusta, a nawet z owocami morza (na wywarze rybnym) jesienna wersja – dynia, papryka, grzyby, brokuły, kalafior zimowa wersja – jarmuż, pasternak, rzepa, kapusta Warzywa można pokroić robotem kuchennym:) *Może dziwić obecność w ziemniaków w zupie z makaronem, ale należy pamiętać, że Włosi
Chilli Czosnek i Oliwadrożdżówka z rabarbarem, klopsiki a dzisiaj bajecznie pyszna wege fasolka. Pożarłam ją w towarzystwie ryżu i młodej kapusty z nutką curry i pikanterii. Fasola w pomidorowym sosie, z ryżem i jajkiem 1 szkl. ryżu basmati (2 torebki) 2 szkl. wody sól 1 czerwona cebula, posiekana 2 ząbki czosnku, posiekany 1 łyżeczka wędzonej papryki szczypta płatków chili sól(...)przecieru pomidorowego po 1 puszce białej i czerwonej fasolki 2 jajka łyżeczka wody sól W rondlu na łyżce oliwy podsmażamy cebulę. Po minucie dorzucamy czosnek i przyprawy. Mieszamy i smażymy 3 minuty. Dodajemy pomidory z puszki, przecier i pomidory suszone. Mieszamy i dusimy ok 10 minut. W tym samym czasie gotujmy ryż wg przepisu na opakowaniu. Do sosu pomidorowego
Dzieje kuchennej Wiewiórywięcej aromatu, jest ciemniejsza od swojej poprzedniczki, kostki nr 1 . Dzisiaj np zastosowałam ją do przygotowania duszonej szynki w cukinii i kapuście, obłęd smakowy. Potrzebujemy: 200 g korzenia selera 250 g marchewki 150 g pora 100 g czerwonej papryki 150 g cukinii 3 ząbki czosnku 4 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy kilka ziaren czarnego pieprzu 6 gałązek ziół(...)Wszystkie składniki, czyli warzywa i zioła rozdrobnić jak najbardziej się da, można przepuścić przez maszynkę, włożyć do malaksera, blendera, cokolwiek. Dodać wino/wodę, sól i olej i gotować 40 minut, często mieszając, aby nam się nasz mikstura nie przypaliła, najlepiej użyć do tego garnka z grubym dnem oraz przykrywać całość sitkiem do gotowania na parze, bądź czymś innym
MamaOskarkaodnosi się do kobiet? Przecież... niektórzy lubią zimne... zołzy. Nie żebyśmy wiedziały z autopsji. ;) SKŁADNIKI: - Pomidory, 0,5 kg, ale może być więcej ;) - Papryka, 1/2 Czerwonej, - Cebula, 1 Czerwona duża lub dwie mniejsze, - Czosnek Polski, główka duża lub dwie małe, - Bulion mięsno-warzywny, 1,5-2 szklanki, - Marchewka (z bulionu), - Śmietana 18%, 0,5 kubka, - Mascarpone(...)ziarenka do podania: u nas tym razem "Ziołowo mi" z Ziarenkowa, i odrobina oliwy z oliwek WYKONANIE: Gotujemy wywar mięsno-warzywny - u nas udziec z indyka ( 1-1,5 kg ) i tacka warzyw ( 2 marchewki, 2 pietruszki, seler, 2 pory, kawałek kapusty + przyprawy: pieprz czarny, domowa typu vegeta, ziele angielskie, liść laurowy ). Umyte pomidory i paprykę osuszamy i rozkrajamy
Wypisz WymalujKról imprez - sałatka gyros, którą chyba większość z Was lubi. U mnie dosyć szybko znika ze stołu. Jeśli chodzi o zrobienie, to nie wymaga dużych umiejętności
Ala piecze i gotujeJest świeża, pyszna, chrupiąca i niesamowicie współgra z daniami mięsnymi. Od momentu rozpoczęcia sezonu bardzo często gości na naszych talerzach :-), bo co jak
Rozpustne gotowaniemogę się zdecydować, czy aby nie lepsze niż pierwsza przystawka! Delikaty pierożek cappelletti z farszem z sera Emilgrana i tapioki, podany na musie z zielonego jabłka i gotowanej kapusty pak choi, przykryty sałatą freeze oraz pyłem z pokrzywy zupełnie rozłożył mnie na łopatki! Akcenty cytrusowe nawiązywały do przystawek, a białe wino Veriver, z wyraźnym owocowym smakiem i ziołowymi nutami(...)zupełnie do mnie nie przemówił. Ok, a co z dodatkami? A no pojawiła się kontynuacja kokosa - mus + wiórki, pojawiła się mocno pomidorowa galaretka oraz trzy majonezy - ze szczawiu i czerwonej kapusty oraz zagadkowy - jak na mój smak chyba z wędzonej cebuli. O ile talerz nie zachwycał - sytuacje ratował sommelier i dobrane włoskie wino z regionu Kampania - VESEVO Belnvento
Spektrum SmakuFast foody opanowały nasze kubki smakowe i życie codzienne ;) Idąc do szkoły pracy czy na zwykły spacer kuszą nas zapachami, cenami i szybkością przygotowania. Czy
Tagebuch po polskuKapusta pekińska w jesiennej odsłonie, duszona z papryką i boczniakami. Zazwyczaj z kapusty pekińskiej przygotowujemy surówkę, a podana na gorąco jest jeszcze smaczniejsza. Nie wymaga długiego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wiele osób spędza dużo czasu na przygotowywaniu gotowanych dań obiadowych. Skupiając się na nich, zapominamy, brakuje nam pomysłu lub czasu na przyrządzenie surówki, a to ona powinna być królową obiadu czy kolacji. Jeśli wykonamy taką, jaką Wam dziś prezentuję, to wystarczy już tylko kilka łyżek kaszy bez dodatków, warzywo pieczone, kromka dobrego chleba lub krakers z nasion, by powstało imponujące(...)Zacznijmy przygotowywać śniadanie, obiad, kolację od dużej porcji sałatki. Micha surowizny dziennie to podstawa, by czuć się i wyglądać zdrowo. Składniki na 2 porcje: 1/4 główki białej kapusty, 1 czerwona papryka, 1 cebula, 1/2 awokado, szklanka kiełków słonecznika, 1/2 dużego ogórka, 2 garści pestek dyni, sól, czarny pieprz do smaku. sos: 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka
Jeść, by żyć w zdrowiuMłoda kapusta pachnąca papryką 2 średnie czerwone papryki lub 3 małe 1 cebula 1 ząbek czosnku oliwa do smażenia 1 łyżeczka syropu klonowego 1/2 niedużej główki białej kapusty, lub połowa sporej młodej 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 1 puszka krojonych pomidorów sól i czarny pieprz Kapustę siekamy drobno. Cebulę kroimy w ćwierć talarki, czosnek(...)czasie dodać syrop klonowy, mieszamy i smażymy 10 minut by papryka zmiękła a całość zaczęła się lekko karmelizować. Dodajemy kapustę i wsypujemy przyprawy. Mieszamy i dusimy ok. 15 – 20 minut. Wlewamy pomidory z puszki, solimy i pieprzymy. Gotujemy 5 minut. U nas był to dodatek do kaszy bulgur i kotletów schabowych. Sama w sobie jest równie wyśmienita. A dla tych
Dzieje kuchennej Wiewiórywyrazistym smaku i apetycznym wyglądzie :) Skła dniki : 1 ząbek czosnku kawałek tj. ok. 3 cm imbiru olej do smażenia 1 cebula 2 marchewki 1 czerwona i zielona papryka 1/4 główki białej, włoskiej lub pekińskiej kapusty ok. 250 g 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżeczki przyprawy carry 1 i 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego po 1/2 łyżeczki tymianku suszonego i białego(...)kostkę, tak samo paprykę. Marchewkę i kapustę zetrzeć na tarce W dużym garbku rozgrzać olej i dodać czosnek i imbir - smażyć 30 sek. dodać carry i smażyć dalsze 15 sek. Dorzucić cebulę, marchewkę oraz papryki i dokładnie zamieszać. Smażyć 2-4 min. i dodać kapustę, znowu zamieszać i dodać pozostałe składniki oprócz groszku- gotować ok. 30 min.pod przykryciem, jeśli trzeba
Proste Potrawypowiem szczerze, nie żałuję, żeberka wyszły wyśmienite, mięciutkie, aromatyczne, niebo w gębie :) Polecam :) Składniki - 1 kg żeberek wieprzowych - 2-3 cebule - sól, czosnek mielony, kminek mielony, majeranek, papryka czerwona mielona, - olej - 1 łyżka mąki pszennej Wykonanie Żeberka płuczę, osuszam, kroję na porcje. Każdy kawałek nacieram solą i wszystkimi przyprawami. Odstawiam do lodówki na godzinkę. W głębokiej i szerokiej patelni(...)mięsa. W małym garnuszku rozrabiam mąkę z zimną wodą, mieszaninę dodaję do miękkiego mięsa. Całość gotuję jeszcze ok. 3 minuty na wolniutkim ogniu aż sos zgęstnieje. Żeberka podałam z ziemniakami purre i Sałatką Rubinową firmy ORZECH Sałatka rubinowa to surówka z białej kapusty i tartych buraczków, lekka, zdrowa i chrupiąca, doskonale pasująca do duszonych i pieczonych mięs. Polecam, bardzo
Kuchnia z widokiem na ogródwytłoczyn) Przygotowanie: 1. Zaczynamy od ugotowania soczewicy, gotujemy ją około 20 minut, aż całkiem zmięknie (wrzucamy ją do garnka, zalewamy zimną wodą z dużym naddatkiem i w ten sposób gotujemy). 2. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i smażymy wraz z oregano, majerankiem i kminem rzymskim. Gdy się zeszkli, to dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, uważamy by się nie przypalił(...)formować. Lubię obtaczać je w bułce tartej. 6. Następnie smażymy je na złoty kolor i podajemy tak jak lubimy najbardziej. U nas z tłuczonymi ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty. Smacznego
Kawa z mlekiemprzykład czerwoną kapustę na ciepło i gotowe. Pieczona kaczka z kaszą gryczana Czas przygotowania: 120 minut + marynowanie Składniki: oczyszczona kaczka o wadze 2200 g 150 g kaszy gryczanej 1 łyżeczka masła 2 duże kwaśne jabłka 1 duża cebula 70 g suszonej żurawiny masło czerwona słodka papryka czerwona ostra papryka majeranek pieprz sól Wykonanie(...)solanki i nacieramy ją solą, pieprzem i paprykami. Natomiast środek nacieramy majerankiem i solą. Drób owijamy folią i wkładamy na 6-8 godzin do lodówki. Kaszę gotujemy na sypko z dodatkiem łyżeczki masła i soli. Cebulę i jabłka obieramy, cebulę kroimy drobną, a jabłka w grubą kostkę. Na rozgrzanym maśle szklimy cebulę, a następnie dodajemy
Kulinarne przygody Gatitypieprz Kapustę zalewamy wodą do całkowitego przykrycia i gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy na sitku i szatkujemy. Cebulę drobno pokroić, pieczarki poszatkować w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i dodać grzyby. Smażyć na średnim ogniu bez przykrycia do odparowania płynu. Kapustę odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody i dodajemy(...)nakładamy i zwijamy w rulon ( nie zbyt ciasno! ). Krokiet obtaczamy w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na średnim ogniu do zrumienienia. Podajemy z czerwonym barszczem. Krokiety możemy przechowywać: - w lodówce 2 dni ( bez panierki ) - zamrozić z panierką ( po odmrożeniu smażyć na oleju ) - zamrozić usmażone z panierką ( po odmrożeniu podpiec 20 min w naczyniu
Atlas Smakówpapryki czerwone około 10 ziemniaków 3 łyżeczki tymianku 2 łyżeczki bazylii 3 łyżeczki oregano 2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich 2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka papryki ostrej 3 łyżeczki papryki słodkiej 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka ostrego keczupu 500 ml ciepłej wody Sposób przygotowania: Kiełbasę obieramy, kroimy w półksiężyce. Kapustę szatkujemy, paprykę kroimy(...)kiełbasę na złoty kolor. Dodajemy paprykę i razem dusimy około 5 minut. Następnie wrzucamy kapustę (jeśli się nie mieści pozostałą część wrzucamy, gdy poprzednia zmięknie i zmniejszy objętość) i po 5 minutach kawałki ziemniaków. Całość zalewamy około 500 ml wody, przyprawiamy, dokładnie mieszamy i gotujemy pod przykryciem do miękkości kapusty i ziemniaków (co jakiś czas należy przemieszać, aby się
Kolorowy Przepisowniklubczyku-opcjonalnie3 liście laurowe10-15 ziarenek czarnego pieprzu6-8 ziarenek ziela angielskiego2-3 goździki czerwona słodka papryka w proszkususzony majeraneksólWYKONANIE: golonke dokladnie umyc,pozbawic szczeciny i wymoczyc w zimnej wodzie przez okolo 30 minutprzygotowac do gotowania duzy garnek,tak by w czasie gotowania cala golonka byla zanurzona.Zalac woda ,posolic i gotowac okolo 3-3,5 godziny.Dodac przyprawy :listki(...)papryka.wstawic golonke do piekarnika nagrzanego do 200°C i podpiec okolo 20 minut do zbrazowienia skorkipodawac na ogrzanym polmisku z musztardowym puree ziemniaczanym,z puree z grochu,chrzanem,cwikla,kapusta kiszona lub zasmazana i oczywiscie zimnym piwem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!