Żeberka to rodzaj mięsa, który bardzo lubię. Sos na bazie żeberek nie ma sobie równych. Fakt, może i są kaloryczne i tłuste. Ale ich smak wynagradza
Pobite gary Barbaryłyżki preferowanego oleju (lub masła klarowanego w wersji wegetariańskiej) nierafinowana sól, przyprawy i zioła: 2 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, po 2 łyżeczki słodkiej i wędzonej czerwonej papryki, po 1 łyżeczce mielonej kurkumy, kolendry, po 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki i kminku, czarny pieprz i ostra papryka do smaku, 1 łyżeczka suszonego lubczyku, 1 – 2 łyżki suszonego majeranku, świeży(...)dalsze 3 minuty. Dodać przyprawy – przesmażyć przez minutę. Następnie dodać ziemniaki i lubczyk, wlać wodę i zagotować pod przykryciem, na maksymalnym ogniu. Zmniejszyć ogień i po 2 minutach dodać kapustę, gotować dalsze 6 minut. Po tym czasie dodać por, passatę/koncentrat oraz majeranek i gotować jeszcze około 3 minuty lub do czasu, aż warzywa będą miękkie. Ugotowaną zupę doprawić pieprzem
Even Better FoodRoladki schabowe, soczyste, bez panierki to pyszna alternatywa dla popularnego schaboszczaka. Roladki nadziewane wędzoną śliwką, niby zwykłe schabowe, a za sprawą dodatków smakują rewelacyjnie. Najpierw obsmażone
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Sajgonki są tradycyjną potrawą kuchni wietnamskiej. Ich podstawą jest papier ryżowy. Farsz możemy komponować z ogromnej ilości dodatków, może być zarówno mięsny jak i warzywny, według
Mania Gotowanianiektórych domach na Wigilię podaje się zupę grzybową. W innych króluje barszcz czerwony. U mnie w domu zawsze do wyboru były obydwie opcje. Kontynuuję tę tradycję, bo w zupie grzybowej jestem zakochana po uszy. Zwykle jem ją tylko raz w roku, ale dla tego smaku warto poczekać do świąt. Przepis na zupę grzybową przechodzi u nas w rodzinie z pokolenia(...)kapusta z grzybami nie zaszkodzą waszym maluszkom. Dzieci na skosztowanie zupy grzybowej powinny poczekać do ukończenia 12. roku życia. 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera kawałek pora (około 15 cm) garść suszonych grzybów leśnych (np. podgrzybków) 8 łyżek mleka kokosowego sól pieprz makaron (np. łazanki) Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia na co najmniej godzinę. Warzywa obieramy i gotujemy
Dieta bez mlekatradycyjnie w mojej rodzinie są przygotowywane. Ja, Oleju Wielkopolskiego kulinarne wyzwanie podjęłam i za gotowanie się wzięłam, by z potrawy znanej, wydobyć smak nowy, ale równie smaczny, wyjątkowy. Tak też, eksperyment w kuchni z olejem chili wykonałam i pyszne gołąbki przygotowałam. Kapustę kiszoną, do ziemniaków dodałam, dzięki temu wyraźniejszy smak uzyskałam. Olej chili sprawił, że gołąbki „charakterku dostały(...)łyżki oleju rzepakowego PREMIUM - tłoczony na zimno Wielkopolski, 2 szczypty cukru, 1 płaska łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czarnego, ok. 2 łyżki soli, 200 g kapusty kiszonej (czystej, bez marchewki), pozostałe składniki: główka czerwonej kapusty, olej rzepakowy chili Wielkopolski, boczek wędzony, pęczek szczypiorku. Przygotowanie: Rada: kapustę i farsz można przygotować równocześnie. Farsz: Ziemniaki obieramy, trzemy na drobnej tarce
Moniki Smakołykiuszek czyli 4 sztuki – Energia – 54 kcal, Białko – 2,2 g, Tłuszcz – 1,5 g, Węglowodany – 9,6 g, IG - 24 Na barszcz: 1-1,5kg czerwonych buraków ok. 10 dużych 2 - 2,5 l wody 3 marchewki 1 średnia pietruszka ¼ małego selera 2 małe kwaśne jabłka (np. antonówki) sok z ½ cytryny 2 ząbki czosnku garść suszonych grzybów(...)kapustę kiszoną (patrz farsz do pełnoziarnistych pierogów z kapustą i grzybami) Uszka: Z mąki, jajka i wody, zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w folię spożywczą, odkładamy na około 30 minut do lodówki. Grzyby suszone zalewamy wodą i moczymy ok. 1h lub całą noc. Grzyby mrożone rozmrażamy w nocy. Grzyby wkładamy do ciepłej wody, zagotowujemy. Wylewamy pierwszą wodę z gotowania (opcjonalnie
Przepysznik - BLW i nie tylkoBardzo lubię gołąbki. Mama zawsze przyrządza takie pyszne, zawinięte w kapustę z sosem pomidorowym... Jednak mi sos pomidorowy trochę się przejadł i szukałam czegoś innego. Tak
Czerwona PorzeczkaNie wyobrażam sobie Święta Niepodległości bez podania na obiad gęsi. Ze względu na wysoki koszt i długość pieczenia czy duszenia gęsi nie przygotowuję tego mięsa często
Pobite gary BarbaryChoć gołąbków nie robię zbyt często, tak średnio raz w miesiącu, to w domu bardzo je lubimy :) Najczęściej z uwagi na moją mamę , mają
Gosia gotujelubię najbardziej, a ta była wyśmienita, soczysta z idealnie chrupiącą skórką. Ach, zgłodniałem na samą myśl o niej! Kaczka została podana z bardzo smacznym sosem pomarańczowym, obłędną czerwoną zasmażaną kapustą z truskawkami i kopytkami. To była cudowna restauracyjna interpretacja tak domowego dania i zdecydowania jedna z lepszych kaczek, które jadłem — miejsce na mojej liście TOP 5 z pewnością się(...)przede wszystkim wspaniała kuchnia. W sumie trudno się dziwić, bo szefem kuchni jest oczywiście Jacek Kempa — mistrz świata w BBQ , kucharz z powołania i prawdziwy pasjonat gotowania, który czuwa nad każdym szczegółem, aby było perfekcyjnie. To widać na każdym kroku. Woławinę szczególnie polecam mięsożercom, dla których ważny jest nie tylko smak, ale i jakość oraz
Food Squarepekińskiej kapusty ). Po prostu uwielbiam warzywa! :) Tych nigdy za dużo, a dzięki nim miałam lekki obiad: tajine, warzywa, surówka... Czego chcieć więcej? :D Składniki na 1 porcję: 1/2 polędwiczki wieprzowej 1 mały seler (lub pół większego) 1 mała marchewka (lub pół większej) 50 gramów suszonej śliwki 1/3 łyżeczki przyprawy Ras El Hanout 1 szczypta słodkiej czerwonej, mielonej papryki(...)wyrzucałam ich Wykładamy warstwami najpierw seler, potem marchewkę... ... następnie pokrojone w połówki suszone śliwki... ... a na wierzch polędwicę Jeśli chcemy zjeść tajine z brązowym ryżem, to musimy go zacząć gotować na 30 minut przed zrobieniem polędwicy, ponieważ brązowy ryż gotuje się 35 minut Na najmniejszy palnik kładziemy płytkę, na nim ustawiamy talerz od tajine i przykrywamy kominem. Zapalamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comobraną i pokrojoną w plastry cebulę oraz obrany o pokrojony w ćwiartki czosnek. Wsypać sól, pieprz, ziele angielskie i pokruszone liście laurowe. Doprowadzić do wrzenia i na minimalnym ogniu gotować przez około 2-3 minuty. Wystudzić i do zimnej marynaty włożyć łopatkę. Naczynie przykryć i wstawić do lodówki na 12-24 godziny. Uwaga: z marynowania mięsa można zrezygnować(...)pieczenia sosem, a także (opcjonalnie) z sosem barbecue. Podawać z bułkami, na kawałkach chleba, z naleśnikami lub plackami tortilli. Jako dodatki świetnie się sprawdzają surówki z kapusty białej lub czerwonej, plastry pomidorów, pikle, czerwona i zwykła cebula. Wiem, że wygląda to strasznie pracochłonnie, ale uwierzcie, że to tylko tak się wydaje 😊 Efekt jest niesamowity. Mięso jest
Codzienna kuchnia niecodziennaSurowka z bialej kapusty nalezy do najpopularniejszych dodatkow obiadowych.Podanie tej taniej,prostej,smacznej i jakze zdrowej surowki mozna urozmaicic zmieniajac dodatki.Nie zawsze musi jej towarzyszyc niesmiertelna
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pierogi nie muszę nikogo długo namawiać. Tylko mam problem z nadzieniem - każdy by wolał co innego. Ze szpinakiem i fetą, ruskie, z kapustą, grzybami, serem, z truskawkami lub jagodami... A dziś dla odmiany są z soczewicą:) Soczewica lubi być dobrze doprawiona, nie żałujcie więc przypraw i poeksperymentujcie trochę, próbując za każdym razem. Ja swoje pierogi doprawiłam wędzoną słodką papryką(...)chrupiącymi listkami szałwii. Wyszło pysznie:) Składniki (na ok 30 sztuk): 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki gorącej wody szczypta soli 1 łyżeczka oleju Nadzienie: 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 duża cebula 1 duża marchew 2 łyżki oleju (użyłam z suszonymi pomidorami) pół pęczka szczypiorku 1 płaska łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 1/3 łyżeczki kuminu 1/3 łyżeczki curry
Obiad gotowy