czerwona kapusta gotowana - 1341 przepisów (strona:69/90)

Obiad w towarzystwie GOCCIA D ORO z czosnkiem 223

Szybki smaczny a przede wszystkim zdrowy i aromatyczny obiad. Dla kazdego. Beda nam potrzebne ziemniaki pokrojone w czastki, kapusta biala , niewiele oraz mieso- w moim przypadku szynka , sol, przyprawy do mies i co najwazniejsze oliwa z oliwek GOCCIA D ORO  z czosnkiem - alternatywa dla tych co musza byc w kontakcie bezposrednim ;-) z innymi a z czosnku rezygnowac nie chca(...)wszystkimi skladnikami szczegolnie oliwa z czosnkiem. Aby sie przegryzlo.  Obieramy ziemniaki i wsypujemy do - w moim przypadku do duzego naczynia grilla z kopula , ktora to kopula sprawia, ze gotujemy tak na prawde na parze- rownie dobrze mozemy pokroic ziemniaki i uzyc naczyn ktore do tej pory uzywalismy i zapiekac albo na gazie albo w piekarniku . Na ziemniaki ukladamy pokrojona

Z Kuchni Do Kuchni
Dan dan noodles – makaron z wieprzowiną po syczuańsku 221

makaron – makaron gotuje się szybko, około 60-90 sekund. Wodę lekko solimy, gdy zacznie wrzeć wrzucamy makaron i pociętą na grube kawałki kapustę, sałatę lub pak choy – ma się tylko zblanszować, zachować kolor i zmięknąć. Od razu po ugotowaniu odcedzamy.   Do każdej z misek wlewamy po 1/4 bulionu, mieszamy ze „smakiem” – rozdzielamy makaron z blanszowaną kapustą. Na wierzch wysypujemy(...)się z dodatkiem ya-cai – to charakterystyczne dla kuchni syczuańskiej prasowane i marynowane pędy kapusty sitkowatej – u nas (i nie tylko) to rzecz absolutnie nie do zdobycia. W smaku i teksturze są bardzo podobne do ekstremalnie mocno odciśniętej z soku, drobno posiekanej kapusty kiszonej – jeśli chcecie jej użyć weźcie 2 czubate łyżki tak właśnie przygotowanej – bardzo, bardzo mocno odciśniętej

Karo in the Kitchen
Namiastka Wiednia dla smakoszy i kilka praktycznych wskazówek 133

łoaptki. I taki też serwują w restauracji Schnitzelwirt. Uwaga! Zamówiony sznycel po wiedeńsku to dwa ogromne kotlety schabowe , które spożywa się często z sałatka ziemniaczaną, kapustą czerwoną, białą kapustą kiszona i białą fasolą. Zamawiając jakąkolwiek potrawę w tym miejscu należy mieć na uwadze to, iż porcje są naprawdę okazałe! Austriacy pomyśleli o tych, którzy nie wcisną takiej porcji(...)cukrem pudrem. Często podaje się go z rozmaitymi konfiturami czy bitą śmietaną. Obłędnie dobre must have z austriackiego menu!   Ale ta klimatyczna restauracja to nie tylko desery. Próbowałem gotowanej białej kiełbasy ze słonawym preclem i musztardą miodową. Hmmm, każdy z tych składników można jeść w nieskończoność osobno. Oczywiście wszystko należy popić lokalnym piwem.    Zwölf Apostelkeller (12 Apostołów

Right Behind The Kitchen
Faszerowana główka kapusty - krok po kroku. 269

odrzucony wcześniej liść (zabezpieczy kapustę przed ewentualnym przypaleniem). Wierzchnią warstwę kapusty wkładamy na miseczkę. Zanim będziemy przekładać mięsem warstwy kapusty należy sprawdzić czy te środkowe jej części są miękkie. Jeżeli kapusta stawia opór zębom i jest na pół surowa to TRZEBA ją podgotować jeszcze raz przez kilka minut. Środek kapusty w piecu nie dojdzie za wiele i będzie twarda. Upiecze(...)się ale tylko mięso. Wierzchnie warstwy zmiękną natomiast bez problemu. Następnie przystępujemy do faszerowania. Układamy warstwę kapusty, mięsa, kapusty - i tak do wyczerpania. Powinny nam powstać około 3-4 warstwy. Kapustę szczelnie zawinąć liśćmi i zamknąć ją we folię aluminiową. Tak przygotowaną kapustę wkładamy do pieca na 60 minut do temperatury 200 stopni. Wyjmujemy, odwijamy i podajemy polaną masełkiem

Poezja Smaków - blog kulinarny
Szakszuka z ciecierzycą 146

Jejku jak dobrze mieć dostęp do świeżych warzyw i owoców! Młoda cukinia, kapusta, papryka... Pyszne malinowe pomidory, ogórki gruntowe, truskawki... Długo by wymieniać! Żal aż nie skorzystać i nie przygotować potraw z ich wykorzystaniem. Jedną z nich jest szakszuka- tunezyjski przysmak z patelni. Przygotowywałam ją już kilka razy, ale ten pomysł- z ciecierzycą, myślę, że wart jest publikacji na blogu(...)family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}   ok 15 pieczarek 1 średnia cebula 1 cukinia ½ gotowanej lub pieczonej ciecierzycy  (można użyć konserwowej) 1 papryka czerwona 2 ząbki czosnku 1 duża puszka pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego 3 jajka 2 łyżki oleju rzepakowego Przyprawy: Sól, pieprz, tymianek, oregano, bazylia Pęczek

Kuchnia w czekoladzie
Piersi z kaczki w sosie czekoladowo-wiśniowym z prażuchami tymiankowo-szałwiowymi 193

piersi z kaczki ze skórąsól morskapieprzczosnek granulowanysuszony majeranekświeże 2 gałązki rozmarynu4 liście laurowe4 ziela angielskie2 kulki jałowcaolej do smażenia Składniki na sos:150 ml porto (lub innego słodkiego czerwonego wina)6 kostek gorzkiej czekolady (dobrego gatunku)2 łyżki miodu naturalnego2 łyżki masła2 gwiazdki anyżu1 pałka cynamonu1/4 skórka pomarańczy2 szczypty chili1 łyżka octu balsamicznego2 garści wiśni (lub żurawina albo porzeczka)Prażoki(...)jednolitą masę. Obiad podałam z zasmażaną kiszoną kapustą z soczewicą i pomidorami. Rada: jeśli chcemy piersi bardziej różowe, skróćmy czas smażenia i pieczenia po 2 minutki na każdą stronę. Bardziej różowa będzie gdy upieczemy ją zgodnie z moim przepisem a zrezygnujemy z pieczenia w piekarniku. gotujemy wino z przyprawamisos czekoladowo - winno - wiśniowy :)moja

Bon Appetit Małgorzaty
Ruskie pierogi, czy na pewno? 178

potrawa jest polska . Bardzo dobrze wyjaśnia to  dr Maciej Malinowski na stronie http://obcyjezykpolski.strefa.pl/Krótko nawiązując do wypowiedzi profesora, nazwa ruskie,  wywodzi się z Rusi Czerwonej  ( Grody Czerwieńskie , a przymiotnik ruski oznaczał  wtedy- pochodzący z byłych kresów wschodnich.Tak więc przepis na  pierogi z nadzieniem ziemniaczano - mięsnym, powstał na kresach wschodnich i zagościł(...)pierogów, próbowałam, jednak przyznam,że lepiej wychodzi mi moja manufaktura. Jeszcze przed gotowaniem Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju, nie sklejają się. Wyjmujemy , gdy wypłyną na wierzch, można chwilę pogotować Już gotowe    Polecam również : Pierogi z kapustą i grzybami Zarabiaj w prosty sposób

W kuchennym oknie Ewy
Chrupiąca kaczka z aromatycznej solanki, wolno pieczona w całości 232

minut na małym ogniu, przykrytą, tak by uwolnić aromaty przypraw i ziół ale zapobiec odparowywaniu płynu. Wyłączamy gaz, wlewamy do garnka zimne piwo – obniży temperaturę solanki i przerwie gotowanie. Do solanki wkładamy kaczkę i odstawiamy ją do zamarynowania na co najmniej 24 godziny. Kaczka może leżeć w solance nawet przez 2 doby, dłużej – nie ma potrzeby i może się zrobić(...)wydrążonymi gniazdami nasiennymi – wkładamy je na kratkę po 1h pieczenia mięsa. Podajemy z ziemniakami z wody lub pieczonymi, okraszonymi tłuszczem z kaczki. Do kaczki świetnie pasuje żurawina, czerwona kapusta, konfitura porzeczkowa, agrestowa lub CHUTNEY Z RABARBARU . Tłuszcz z brytfanki zlewamy do słoika i przechowujemy ten cenny skarb w lodówce do 2 miesięcy. Tłuszcz z kaczki i odsmażane ziemniaki

Karo in the Kitchen
Imprezowa sałatka i mini kotleciki w razowej panierce 194

Dziś zapraszam Was nie tylko na dwa pyszne przepisy – na szybką imprezową sałatkę (w lekkim sosie czosnkowym) oraz mini kotleciki w razowej panierce (idealne na

Słodkie okruszki
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami (doskonały dla dzieci) 1195

pokrojone buraki i pół łyżki soli. Zmniejszamy gaz i gotujemy bardzo powoli przez 15-20 minut. Tak przygotowany zaczyn na barszcz czerwony zostawiamy na noc, by nabrał smaku. Następnego dnia dodajemy do barszczu 2 łyżki majeranku i gotujemy na małym ogniu (barszcz nie powinien się zagotować!). Wyłączamy i doprawiamy solą, 1 łyżką octu winnego i pieprzem do smaku. Gotowe! Barszcz(...)sobą. Gdy zamarzną można je przełożyć do pojemnika. Zamrożone uszka wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i mieszamy, by nie przywarły do dna. Gotujemy dwie minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Sprawdźcie też inne wigilijne przepisy! Kapusta wigilijna z pieczarkami (idealna dla dzieci) Brownie z fasoli (z lekko orzechową nutą) Biszkoptowa zebra

Dieta bez mleka
Kulebiaki 212

dolać niewielką ilość zimnej wody. Kapustę kiszoną odcisnąć z soków i przełożyć do garnka z grzybami. Dodać olej, liść laurowy, kminek, ziarna ziela angielskiego i gotować na małym ogniu do miękkości.  Ugotowaną kapustę z grzybami odcedzić (wyrzucić liść laurowy i ziarna ziela angielskiego). Wystudzić. Drobno posiekać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Przygotować zaczyn. Do miski (u mnie misa(...)stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 25 minut, aż staną się lekko złociste. Kulebiaki podawać na ciepło lub na zimno, z filiżanką czystego barszczu czerwonego.   SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 12 kulebiaków, wycinanych okrągłą wycinarką do ciastek o średnicy 9 cm. Bułeczki z tego przepisu są puszyste i miękkie. Nie są chrupiące

Gospodyni Miejska
Krokiety 170

Składniki: Ciasto naleśnikowe 2 jajka 2 szklanki mleka 2 szklanki wody gazowanej 200 g mąki pszennej 200 g mąki gryczanej 2 łyżki oleju szczypta soli tłuszcz

kgwjanczewo
Gorące dania – dieta dr Dąbrowskiej. Część 4 345

pieprz do smaku – 1 burak czerwony Wykonanie: – Na rozgrzanej patelni przesmażyć pastę curry, dodać obraną i pokrojoną marchewkę, pietruszkę, pora i smażyć ok. 1 minuty z odrobiną wody. – Wlać 1 litr gorącej wody, dodać pokrojoną dynię, może być ze skórą. Przyprawić solą i pieprzem do smaku, gotować ok. 20 minut. – Gotową zupę zmiksować(...)mrożonka: kalafior, brokuł, marchewka – pęczek koperku, czarna sól do smaku Wykonanie: – Warzywa przesmażyć na gorącej patelni, wlać ok. 1/2 litra wody i gotować 15 minut. – Zmiksować z koperkiem.   Duszone buraczki z jabłkiem Składniki: – 4 buraczki duszone na 1 cebuli – 1 cebula – 1 jabłko – 1 łyżeczka chrzanu

To co kocham
Pierogi z czerwoną soczewicą i pieczarkami 170

roboty i 5 minut jedzenia. Faktycznie dużo z nimi zachodu, jednak nie ma bez nich Świąt. W tym roku postawiłam na "nowoczesność" i świadomie zrezygnowałam z tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami czy też samymi grzybami. Inspiracją do zrobienia innego farszu była spontaniczna wycieczka do Torunia w pewien letni, słoneczny dzień. W najsłynniejszej w tym mieście pierogarni dane mi było(...)się dobrze zlepiać na brzegach. Składniki na farsz: 300 g pieczarek 1 szklanka soczewicy czerwonej 1 cebula 3 łyżki oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno 1 ząbek czosnku 1 łyżka natki pietruszki Soczewicę zalewamy wodą - około 2 cm nad jej powierzchnią, doprawiamy solą i gotujemy, aż będzie miękka. Jeśli w czasie gotowania płyn się nie wchłonął do końca, soczewicę należy

Przysmaki Karolki

Proponowane wyszukiwania