czerwona kapusta gotowana - 1341 przepisów (strona:55/90)

Barszcz wołyński 173

czerwone, ugotowane ½ główki kapusty (włoskiej lub białej) 1 puszka białej fasolki lub 1 szklanka ugotowanej białej fasoli 3 marchewki ½ średniego selera 5 ziemniaków 2 łyżki przecieru pomidorowego 6 ząbków czosnku 1,5 litra bulionu (może być z kostki rosołowej) 200 ml kwaśnej śmietany 1 łyżka mąki 1 łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku szczypta kwasku cytrynowego Kapustę drobno(...)zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Bulion zagotować, dodać do niego wszystkie warzywa starte na tarce, ziemniaki i czosnek. Gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków. Dodać odsączoną fasolkę. Śmietanę wymieszać z przecierem pomidorowym i mąką. Zaprawić gorącym wywarem i wlać do garnka z zupą. Danie doprawić cukrem, solą, pieprzem

Trzeci talerz
Lahmacun - turecka pizza 183

Zapraszam na pyszną turecką pizzę na cieniutkim, chrupiącym cieście z farszem z jagnięciny, warzyw i aromatycznych przypraw. Upieczone chlebki podaje się z surówką z kapusty i

Codzienne Gotowanie
Bigos 178

boczek wędzony i garść grzybków suszonych. Oczywiście nie może zabraknąć przypraw. Niektórzy lubią do bigosu wlać trochę czerwonego wina lub wrzucić wędzone śliwki. Wszystko jest dozwolone i za każdym razem będziemy mieć pewność, że zachwyci nas trochę innym smakiem :) 2 kg kapusty kiszonej 1 kg mięsa z łopatki lub szynki 1/2 kg kiełbasy 1 pieczona pierś z kurczaka 1 chochelka(...)ziarenek ziela angielskiego łyżka przyprawy do bigosu 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego Kapustę posiekać, zalać wodą (poziom wody nie musi być wyższy niż poziom kapusty). Gdy kapusta się zagotuje odcedzić i wlać świeżą wodę. Gdyby kapusta była za kwaśna, jeszcze raz odcedzam i dolewam świeżej wody. Gotujemy na niewielkim ogniu dorzucając przyprawy, pokrojone w kostkę i przesmażone mięso z łopatki

Smakołyki Asi
Zupa fasolowa z kapustą 153

Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Fasola biała – 20 dag Kapusta biała – ½ główki Bulion warzywny – 1 L Ziemniaki – 30 dag Papryka czerwona – 1 strąk Pomidor -1 szt Natka pietruszki Pieprz kolorowy Sól Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style(...)Następnego dnia ugotować fasolę w tej wodzie w której się moczyła, dodać sól oraz bulion i na małym ogniu gotować ok. 25 minut, następnie dodać obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz paprykę oczyszczona i pokrojoną w kosteczkę. Kapustę poszatkować cienko i dodać do zupy i dalej gotować ok. 30 minut. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki, pokroić

Camilla w kuchni
Bigos – tradycyjna dla kuchni polskiej, litewskiej i białoruskiej potrawa z kapusty i mięsa. 140

Sposoby podawania Istnieje wiele sposobów przygotowywania bigosu i jego odmian. Wszystkie opierają się na tych samych, zasadniczych składnikach, różniąc się jedynie niektórymi dodatkami i kolejnością ich

KUCHNIA POLSKA
"Szczęśliwe garnki" Beata Pawlikowska 169

lato, jesień, zima, święta i ciastka). W książkach znajdziemy własne przepisy pani Beaty na lekkie, pożywne, zdrowe dania z prostych, naturalnych składników i przypraw. Autorka w swojej kuchni do gotowania używa tylko polskich, łatwo dostępnych składników, ale dania przygotowane są zgodnie ze starożytną chińską filozofią pięciu przemian. Dzisiaj przedstawiam Wam wszystkie książki, a jutro zapraszam na szybki konkurs w którym(...)ciastka z Karaibów, inkaskie ciastka z amarantusem, chińskie ciastka z czerwoną fasolą czy księżycowe ciastka z Kapadocji. 2. Święta - Przepisy na świąteczne potrawy są lekkie, zdrowe, pełnowartościowe i smaczne. Łatwe do zrobienia i gotowe w pół godziny. Znajdziemy tu przepisy na świąteczną kapustę z fasolą, śliwkami i migdałami, gulasz dyniowy z czerwoną fasolą, świąteczne wieże

kruche babeczki
Trendy kulinarne 2017 - sztuczne mięso, gotowanie z odpadków i gofry 189

prasie specjalistycznej znacznie bardziej wyspecjalizowane umysły niż ja i Wy :) W każdym razie, tegoroczne kierunki rozwoju gastronomii są mi bardzo bliskie, zwłaszcza ten o gotowaniu z odpadków. Kolejność przypadkowa: gotowanie z odpadków - Nie wiem od czego to się zaczęło. Czy chodziło o kwestie moralne czy po prostu o ograniczenie odpadków. Od jakiegoś czasu trąbi się o tym na lewo(...)pewnych płaszczyznach na pewno. Ludzie są skłonni zapłacić więcej, za rzecz znacznie lepiej przygotowaną. Oczywiście ci, którzy mają czym zapłacić :) sztuczne mięso - Nie, to nie jest triumf moralności, to czerwona lampka, która mówi nam, że mięso się kończy. Co nie powinno nikogo dziwić zważywszy, że więcej w nie wkładamy niż wyciągamy. Najbardziej popularny zamiennik mięsa tj. białko pszeniczne starł

Kryzysowa Książka Kucharska
Polędwiczki z parowaru 131

obficie ziołami, polewamy olejem ( 3 łyżki ), dokładnie mieszamy, aby każdy kawałek mięsa był dobrze obtoczony i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę. Jeżeli mamy parowar z pojemnikami do gotowania kaszy i sosów, to  do dwóch pojemników wsypujemy opłukaną i sparzoną wcześniej kaszę, tak aby sięgała nie więcej jak do połowy pojemnika. Resztę uzupełniamy wodą, zamykamy pokrywkami. Do kolejnych dwóch(...)kaszą i sosem na drugim. Nastawiamy parowar na 25 minut. Gotowe mięso podajemy z ugotowaną kaszą, sosem i surówkami, np. z porów i marchwi oraz  z czerwonej kapusty Jeżeli nie posiadamy parowaru, takie polędwiczki możemy grillować na patelni, a kaszę ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Sos wystarczy tylko zagotować w rondelku

Kulinarne przemyslenia
Krokiety z mięsem i kiszoną kapustą 204

więcej czasu i wysiłku na ich przygotowanie. Jeżeli chcemy zamrozić krokiety to pamiętajcie aby zrobić to jeszcze przed panierowaniem.  Krokiety podałam z czerwonym barszczem .  Składniki: 4 cebule połowa 1,5 litrowego słoika domowej kapusty 2 marchewki  1 pietruszka domowa wegeta do smaku  sol do smaku  pieprz do smaku  bułka tarta 0.8 kg fileta(...)zalać przygotowanym wcześniej bulionem i dusić do czasu, aż będzie miękkie. Gdy mięso będzie gotowe przełożyć je do miseczki i poczekać, aż wystygnie. Do drugiego garnka przełożyć kapustę zalać wodą i gotować ją do miękkości. Gdy kapusta będzie miękka odcisnąć i odstawić do wystygnięcia.  Mięso, marchew, pietruszkę, cebulę i kapustę zmielić w maszynce. Do masy dodać sól, pieprz

Krakowskie smaki Ani
FIOLETOWA ZUPA - KREM Z KAPUSTY 244

nagrodzona zestawem Multiquick 5 BRAUN :DDD O, tutaj możecie podglądnąć moje zdjęcie;-P No, to zmykajcie po kapustę:D SKŁADNIKI NA ZUPĘ: 1/2 główki kapusty czerwonej 2 cebule czerwone 4 ziemniaki 2 łyżeczki czosnku granulowanego (lub 2 ząbki świeżego przeciśniętego przez praskę) 4 łyżki oliwy z oliwek 3/4 łyżeczki pieprzu  3/4 soli 700 ml bulionu drobiowego/warzywnego 1/3 szklanki(...)rozgrzanej oliwie z oliwek podsmaż krótko cebulę, a następnie d odaj do niej obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki oraz poszatkowaną kapustę. Dosyp 3/4 łyżeczki soli, czosnek granulowany (lub świeży) i pieprz . Wlej bulion i gotuj zupę do miękkości około 25- 30 minut. Ugotowaną zupę zmiksuj wraz ze śmietaną na gładko w malakserze lub blenderem. KLUSECZKI: Serek kremowy wymieszaj

Słodko-Słony Świat Ilony
Jarmuż z ciecierzycą 133

sztywne łodygi odcięte, liście z grubsza rozdrobnione ręcznie1  puszka ciecierzycy, z  zalewą2 łyżki ekstra oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia2 ząbki czosnku, startego na tarce1/2 łyżeczki płatków czerwonej paprykiŚwieżo zmielony czarny pieprzdo podaniaChleb tostowy lub grzanki z ulubionego pieczywa ewentualnie majonezprzygotowanieUmieścić cebulę w średniej misce i zalać zimną wodą. Odstawić na 15 minut. Wypłukać  kilka(...)sekund. Dodać liście jarmużu i mieszać aż pokryją się  olejem. Smażyć, aż lekko zmiękną, około 1 minuty. Dodać ciecierzycę razem z zalewą. Gotować na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż kapusta będzie całkiem miękka a sos nieco się zredukuje, około 30 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na ciepło z tostami

Stare Gary
Sałatka makaronowa z łososiem i fasolą 156

Bardzo lubię sałatki i zestawienie składników samą mnie czasami zaskakuje, ale tym razem oczywiście pozytywnie. Czy próbowaliście w sałatce połączyć makaron, fasolę i wędzonego łososia? O

Kuchcik gotuje
Kapusta czerwona w słoikach na zimę 334

Składniki: (na 6 słoików 0,9l) 2 główki czerwonej kapusty ( moje ważyły 1,7kg i 1,5kg), 4 cebule, 4 jabłka, 3l wody, 1szklanka octu (250ml), 250g cukru (14łyżek), 30g soli (2łyżki), 8łyżek oleju. Przygotowanie: Kapusty pokroić na 4 części i poszatkować. Cebule pokroić w kostkę. Jabłka obrać, wykroić z nich twarde części i zetrzeć na tarce o grubych(...)zmniejszyć gaz i pozostawić na średnim ogniu na 10 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i jeszcze gorącą kapustę przełożyć do słoików. Kapustę w słoikach docisnąć łyżką i gdy będzie już nałożona uzupełnić zalewą, w której kapusta była gotowana. Słoiki w miejscu gdzie będą nakrętki dokładnie oczyścić i osuszyć. Nakrętki również osuszyć. Słoiki mocno zakręcić. Na dno garnka położyć

W kuchni u Moniki
Krokiety z pieczarkami i żółtym serem 132

roku na Wigilii będą u mnie dwie wersje krokietów, a właściwie dwa nadzienia. Jedno z kapustą i pieczarkami, a drugie z pieczarkami i żółtym serem. Polecam spróbować! Są idealne do barszczyku. Jutro na blogu pojawi się na pewno przepis na zakwas do barszczu czerwonego. Składniki :Naleśniki : * pół kilograma mąki pszennej * 2 jajka * szklanka mleka * 2 szklanki mineralnej wody gazowanej * łyżka(...)pół cebuli  * 4 łyżki oleju rzepakowego * 20 dag tartego sera żółtego  * sól , pieprz Przygotowanie :Pieczarki ścieram na tarce w cienkie plasterki. Podduszam, aż puszczą cały sok i gotuję aż woda odparuje. Na oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Podać pieczarki i przesmażyć. Połączyć z serem. Przyprawić do smaku. Tak przygotowanym farszem nadziewać naleśniki i zwijać jak krokiety. Obtoczyć

Magiczne Życie Marty
Karkówka w młodej kapuście 151

Soczysta karkówka w młodej kapuście to bardzo treściwe, sycące i smaczne danie obiadowe. Karkówka w kapuście jest daniem jednogarnkowe, które łatwo przygotować i zdecydowanie możne to

Kuchcik gotuje

Proponowane wyszukiwania