łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: 1. Z kapusty pozbywamy się wierzchnich liści, myjemy, wycinamy głąb i szatkujemy. 2. Paprykę myjemy oczyszczamy z nasion i kroimy w kosteczkę. 3. Poszatkowaną kapustę wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą ale tylko do wysokości kapusty. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Podczas gotowania dodajemy 1 kostkę warzywną BIO, i pokrojoną
Mój pomysł naZiemniaki są najpopularniejszym składnikiem obiadów. Można je gotować,smażyć, piec albo...zapiekać i nadziewać jak to ja zrobiłam. Duże ziemniaki umyłam i podgotowałam w całości. Farsz można przygotować w zależności od gustów za każdym razem inny. Dzisiaj proponuję: Posiekaną białą kapustę,marchewkę,starte jabłko, kukurydzę i pokrojonego(...)wędzonego kurczaka. Dodałam majonez, jogurt grecki,sól,pieprz. Wszystko wymieszałam i odstawiłam na pół godziny żeby składniki przeszły smakiem i kapusta zmiękła. W międzyczasie włożyłam do miseczki łyżkę masła, roztartych parę ząbków czosnku, słodką czerwoną paprykę,koperek i sól. Ziemniaki wyłożyłam na blachę i wstawiłam do piekarnika na około pół godziny w temp.220 stopni. Muszą przybrać
potrawyregionalnedawna stosuję stary sprawdzony przepis , którym podzieliła się ze mną ciocia.Mięso przyrządzone w ten sposób jest niesamowicie miękkie , delikatne i aromatyczne!U mnie podane z czerwoną kapustą zasmażaną , Wy możecie śmiało sięgnąć po ulubione dodatki! SKŁADNIKI :* golonka – 1 szt* cebula – 2 szt* marchew – 2 szt* pietruszka – szt* jasne piwo – 500 ml* miód(...)łyżeczka* sól – do smaku* oliwa z oliwek – 50 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Golonkę oczyszczamy.Cebule obieramy kroimy na ćwiartki.Marchew i pietruszkę obieramy , kroimy na kawałki.W dużym garnku gotujemy wodę , solimy , dodajemy pokrojone warzywa oraz przyprawy.Delikatnie wkładamy mięso i na wolnym ogniu gotujemy ok. 60 minut , obracając od czasu do czasu.Czosnek ucieramy ze szczyptą soli , a następnie mieszamy z oliwą
Ostra na Słodkolaurowekilka ziaren ziela angielskiego i jałowca40 ml czerwonego winasól, pieprz, cukierKiszoną kapustę pokroić, włożyć do dużego garnka i zalać 1/2 szklanki wody.Dodać ziele, jałowiec, liście laurowe i dusić na małym ogniu przez około godzinę.Grzyby ugotować w rondelku w szklance wody, pokroić w paski i razem z wywarem dodać do kapusty.Łopatkę wieprzową pokroić w kostkę i podsmażyć(...)patelni na złoty kolor.Wędliny i cebulę również pokroić w kostkę i razem podsmażyć.Wszystkie przesmażone mięsa dodać do gotującej się kapusty i nadal gotować na małym ogniu co najmniej przez godzinę.Pod koniec gotowania dodać pokrojone śliwki i wino, przyprawić całość solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.Podawać z chlebem
wyzwania kuchennemała główka czerwonej kapusty (około 750 g) cebula 2 łyżki tłuszczu do smażenia 200 ml czerwonego wina 250 ml rosołu mały ziemniak liść laurowy kawałek skórki słoniny pół łyżeczki świeżo posiekanego koperku pół łyżeczki kminku 500 g jadalnych kasztanów 2 łyżki octu z czerwonego wina sól pieprz 2 łyżki cukru łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie Kapustę umyłem, poszatkowałem(...)małym ogniu zeszkliłem na tłuszczu. Do cebuli dodałem kapustę, dusiłem 15 minut. Podlałem winem i rosołem. Dodałem pokrojony surowy ziemniak. Wszystko dokładnie wymieszałem. Do kapusty dodałem skórkę słoniny, listek laurowy, koper i kminek. Dusiłem wszystko pod przykryciem godzinę i 15 minut. W tym samym czasie kasztany naciąłem na wierzchu na krzyż. Gotowałem je w posolonej wodzie ok. 30 minut, następnie
R'n'G Kitchenoleju smażymy warzywa razem z pokrojonym w kostkę boczkiem i ziemniakami. Następnie dodajemy koncentrat ,mieloną paprykę ,ocet ,zalewamy bulionem. Kapustę możemy pokroić na mniejsze kawałki i dodajemy do całości wraz z pomidorami i zalewą. Zupę zagotowujemy ,zmniejszamy płomień. Gotujemy pod przykryciem ok. 50 min. Na koniec doprawiamy do smaku solą ,pieprzem oraz cayenne
R'n'G Kitchenpysznych latach dzieciństwa :) Składniki: 1 duża cebula 2 marchewki 1 pietruszka 1 łodyżka selera naciowego 1/4 selera 3 ziemniaki 2 duże buraki 1 puszka fasoli (czerwonej lub białej) 2 łyżki odciśniętej kiszonej kapusty 0,5 kg wędzonych żeberek (lub dla wegetarian łyżka papryki wędzonej) + 1 udko 5 ziaren ziela angielskiego łyżka posiekanego koperku 1/2 łyżeczka majeranku sól i pieprz(...)garnku rozpuszczamy masło. Pokrojoną drobno cebulkę i czosnek podsmażamy, dodając pokrojoną w kostkę marchewki, buraczki, selera i pietruszkę. Całość zalewamy bulionem i dodajemy mięso (lub paprykę wędzoną). Gotujemy całość około 20 minut z liściem laurowym i zielem angielskim . W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w drobną kostkę po czym dorzucamy do garnka. Całość gotujemy do miękkości warzyw
ChilliJemyKapustę lekko odciskami, drobno kroimy i podlewamy winem oraz wodą aby zakryć powierzchnie, dusimy z przyprawami i grzybami. 2. Na patelni rozgrzewamy olej i blanszujemy cebulę, dodajemy do kapusty. Czas gotowania ok. 2 godzin na wolnym ogniu, na bieżąco uzupełniamy wodę, która odparuje. Wartką ją ugotować dzień wcześniej i odstawić aby smaki i aromaty sobą przeszły
Apetyczna babeczkagotowany na winie i dodatkiem dziczyzny jest wspaniałą kompozycją smakową, składającą się z rozmaitych mięs, kapusty oraz wyśmienitych dodatków. SKŁADNIKI : 1,5 kg kapusty(...)suszonych grzybów 30 dkg pieczarek 6-8 suszonych śliwek 3 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz do smaku 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 6 kulek pieprzu 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina zioła suszone ; tymianek, majeranek, cząber, kolendra do smaku 2 duże cebule 2 marchewki kawałek selera 5 łyżek oleju przyprawa do bigosu
Kulinarne Fantazje Marioligrzybami idealnie pasują do czerwonego barszczu. Przyrządziliśmy je na zabawę sylwestrową. Najczęściej po świętach zostaje trochę wigilijnej kapusty, warto ją wykorzystać do pasztecików. Pasuje idealnie. Składniki na ciasto: - 0,5 kg mąki - 40 g drożdzy - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka cukru - szklanka wody - 3 żółtka - 1/4 kostki margaryny Składniki na farsz: - 0,5 kg kapusty kiszonej - 30 g suszonych grzybów(...)cebule - olej, łyżka masła - sól, pieprz Przygotowanie farszu: Kapustę obgotowujemy w wodzie i wystudzamy. Grzyby najlepiej dzień wcześniej namoczyć i gotujemy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Solimy i dodajemy masło. Kapustę drobno siekamy, dodajemy pokrojone grzyby i podsmażoną cebulkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanie ciasta: W letniej wodzie rozpuścić drożdże, dodać mąkę i resztę składników. Wyrobić jednolitą
Pan i Pani Smith w kuchniliście laurowe, parę ziaren jałowca, sól, vegeta, pieprz ziarnisty i ziołowy,, cukier, 1 łyżka miodu, 200 ml czerwonego wina, koncentrat pomidorowy, ketchup, majeranek, olej lub smalec. Przyrządzenie: Kapustę wypłukać (niekoniecznie). Grzyby namoczyć, najlepiej na noc(pieczarki obrać i pokroić w plasterki). Kapustę przełożyć do garnka, dodać liście laurowe, pieprz ziarnisty i jałowiec. Dodać grzyby (pieczarki podsmażyć). Cebulę pokroić(...)Podsmażyć na złoty kolor. Dodać do kapusty.Mięso opłukać i pokroić na kawałki, boczek pokroić w plasterki, kiełbasę w kostkę. Podsmażyć mięso. Dodać do kapusty. Następnie podsmażyć boczek i kiełbasę. Dodać do kapusty. Gotować ok 2 – 3 h. Odstawić do następnego dnia. Następnie znów pogotować 2 – 3 h. Dodać koncentrat pomidorowy, kechup, miód, cukier do smaku, vegetę i majeranek
kulinarnajamka.blogspot.comtradycyjne gołąbki owinięte kapustą. Polane lekkim sosem pomidorowym są sycące i nie potrzeba do nich już innych dodatków. Polecam :) Składniki - papryka żółta, podłużna 10 szt. - mięso mielone ( u mnie z udźca indyka, ale może być każde inne byle nie tłuste ) 50 dkg. - woreczek ryżu 100 gram - 1 jajko - domowa wegeta, czosnek mielony, majeranek, papryka czerwona mielona - olej(...)pomidorowy - koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki - mąka, śmietana - bazylia Wykonanie Z papryki odkrawam ogonki, łyżeczką wyjmuję nasionka, myję i suszę. Ryż gotuję w/g instrukcji na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Kiedy ryż jest gotowy,odcedzam go i studzę. Do wystudzonego ryżu dodaje surowe mięso mielone, wbijam jajko i doprawiam przyprawami. Mieszam,zostawiam na chwilkę do "przegryzienia się ". Powstałym farszem napełniam, ugniatając
Kuchnia z widokiem na ogródtylko 2 razy. Bigos piecze się powoli i nie przypala się. Pieczony bigos nie pachnie zbyt mocno, co jest dosyć istotne dla osób, które nie lubią zapachu gotowanej kiszonej kapusty. Bigos wg tego przepisu nie należy do kalorycznych dań. Użyłam chudej, mocno wędzonej kiełbasy i to jedyny składnik, który zawiera tłuszcz. Taki bigos lubię najbardziej - kwaśny, nietłusty, aromatyczny(...)tyle ile chcesz. Na moim blogu znajdziecie również przepis na bigos świąteczny i staropolski bigos postny . Składniki: 1,5 kg kiszonej kapusty 2 garści suszonych grzybów + 2 szkl. gorącej wody 1/2 szkl. wina (czerwone półsłodkie) 10 śliwek suszonych bez pestek 80 dkg chudej kiełbasy mocno uwędzonej 1 szkl. pokrojonych pomidorów bez skórek (pomidory z puszki) 2 cebule
Codziennik Kuchennyjajko bułka tarta sól pieprz olej do smażenia Seler obrać i pokroić na kawałki. Kalafior podzielić na duże róże. Warzywa umieścić w garnku i zalać wodą, by je przykryła. Gotować w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu dobrze je odparować i odstawić do ostudzenia. Zmiksować blenderem ręcznym na jednolitą pulpę. Do warzywnej pulpy dodać jajko i tyle bułki tartej(...)masy formować kotlety przerzucając je z ręki na rękę. Obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem. Podawać z surówką np. z czerwonej kapusty . Ostatnio mam dość napięty grafik i mało tutaj publikuję, ale sporo czytam w czasie podróży. Dziś zatem wyjątkowo o dwóch książkach, o których do tej pory napisać nie zdążyłam
Weekendy w domu i ogrodziefrancuskiego 1 szklanka suszonych grzybów leśnych 150 g kapusty kiszonej liść laurowy ziele angielskie sos sojowy ciemny - 1 łyżka sól do smaku pieprz do smaku białko PRZYGOTOWANIE: Kapustę szatkujemy dość drobno i gotujemy do miękkości, grzyby moczymy a następnie gotujemy wraz z zielem oraz liściem laurowym odrobiną soli. Po ugotowaniu mielimy kapustę z grzybami i doprawiamy farsz solą, pieprzem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiczerwone papryki-cebula-kapusta włoska-por-liść laurowy-ziele angielskie-pieprz ziarnisty-sól morska-cukinia-4 marchewki-2 pietruszki-seler -dwa ząbki czosnkuJak przygotować bulion?Opłukane mięso zalewamy w garnku zimną wodą i doprowadzamy na dużym ogniu do wrzenia., ściągamy z ognia, zbieramy ścięte białko.Dodajemy pokrojone niedbale warzywa - marchewkę, pietruszkę, seler, por, obraną cukinię, kawałek kapusty włoskiej. Dorzucamy(...)Cebulę opalamy na ogniu i całą wrzucamy do garnka.Gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu, do momentu, aż marchewka będzie "na ząb".Po tym czasie wyciągamy z garnka czosnek, por, kapustę włoską, cebulę, ziele angielskie i liście laurowe. Ponownie stawiamy na małym ogniu i przykrywamy pokrywką. Na patelni lekko skropionej oliwą podsmażamy pomidory do uzyskania gęstej zawiesiny; w pierwszym etapie możemy
BaRepaskwaśnych smaków, kiszoną kapustę dokładnie odciskamy i przepłukujemy zimną wodą. Wg tradycji do bigosu dodaje się również wędliny, w tym wędzone, i pieczone mięsa w ilości mniej więcej równej kapuście. W pewnym sensie były to „ścinki” ze szlacheckiego stołu. Ale uwaga – jakikolwiek nie byłby skład mięsnego wkładu, musi on być dobrej jakości! Akurat na potrzeby poniższego przepisu pozwoliłem sobie dokonać(...)obaw przechowywać w lodówce przez kilka dni lub zamrażać, a odgrzewany uchodzi za nawet lepszy. Ponieważ odgrzanie może wymagać dodania nieco płynu, możemy w tym celu użyć dodatkowej niewielkiej porcji czerwonego wina. Bigos to danie dość wszechstronne, gdyż może być zarówno ciepłą przystawką jak i samodzielnym daniem. Zwłaszcza w tym drugim przypadku warto podać go pełnoziarnistym pieczywem, choć można
Kulinarna Pokusa