Pysznie kruche, maślane ciasteczka, z lekką nutką cytrynową, przełożone czekoladowym kremem, w kształcie wielkanocnych zajączków, jajeczek, kurek… Idealne jako pyszna ozdoba wielkanocnego stołu. Idealne to wspólnego pieczenia z dziećmi. Dziecinnie proste i dość szybkie w przygotowaniu. Robiłam je z moim 4-latkiem – czysta przyjemność dla nas dwojga. Bardzo Wam polecam… Są pyszne. Składniki na około 25 sztuk(...)jednym ciastku i przykrywamy drugim. Dekorujemy wedle uznania. Gotowe od razu do spożycia, lepsze jak przejdą sobą po paru godzinach * źródło : magazyn kulinarny Lecker The post Maślano – Czekoladowe Ciasteczka appeared first on Made
Made By Mom And SonPyszny dwukolorowy czekoladowo-waniliowy sernik. Na niedzielę, na imprezę, na Święta ... polecam :) SKŁADNIKI 5 jajek 250 g cukru 750 g tłustego twarogu 250 g śmietany kremówki 60 g mąki kukurydzianej 3 łyżki kakao 1 łyżka aromatu waniliowego masło i bułka do tortownicy polewa: 3 łyżki wody 3 łyżki cukru pudru 100 g masła 3 łyżki kakao PRZYGOTOWANIE W malakserze ucieramy
Moje Kuchenne RewelacjeCiasto mocno czekoladowe ze śliwkami. Ciężkie, podchodzące trochę pod brownie. By jesień była jeszcze słodsza podałam je z rozpuszczoną czekoladą. Każdy kęs rozpływa się w ustach i po pierwszym kawałku chce się sięgnąć po kolejny :) Składniki 2 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki kakao 3 jajka 150g masła 150g gorzkiej czekolady Dodatkowo(...)Przelać do masy i mikserem na małych obrotach wymieszać. Śliwki umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Blaszkę (piekłam w 20x20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać czekoladową masę. Na górze poukładać połówki śliwek. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec ok.45 min. Dodatkowo można podać z rozpuszczoną czekoladą. Przepis dołączam do akcji
pink envelopeBardzo czekoladowe ciasto z dodatkiem słodzonego mleka skondensowanego. Ciężkie, wilgotne, słodkie, ale nie przesłodzone ;) Chrupiący wierzch i gęsty, aromatyczny środek. Robi się je ekspresowo, zjada jeszcze szybciej. Czekoladoholicy będą w siódmym niebie :D Polecam! Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 125 g masła 4 łyżki kakao 1/3 szklanki rumu 1/3 szklanki mleka 2 duże jajka 250 g mąki pszennej szczypta soli(...)pudrem. Jajka roztrzepać, dodać rum i mleko oraz płynną czekoladę, wymieszać. Suche składniki dokładnie połączyć z mokrymi. Tortownicę o średnicy 21 cm natłuścić i oprószyć tartą bułką. Wylać połowę czekoladowego ciasta. Na nim rozprowadzić połowę słodzonego mleka skondensowanego, przykryć resztą ciasta. Wierzch posmarować pozostałą ilością mleka. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut. Smacznego
Domowa cukiernia Ewydalej… Po krótkiej burzy mózgów postawiłam na ciemny dla kontrastu z bezami i biszkopcikami kolor ciasta, przełożony mocno kawowym, delikatnym kremem, obłożony biszkopcikami i przyozdobiony pastelowymi bezikami. Ciemne czekoladowe biszkopty o średnicy 20 cm, stąd też torcik miał być nie za duży, skromniutki i kameralny. Po przełożeniu, udekorowaniu uzyskałam piękny, pokaźny torcik, który z przyjemnością zaszczyciłby niejedno przyjęcie(...)możemy pokruszyć. Obwiązujemy kokardą do dekoracji. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Źródło na biszkopt i lekko zmodyfikowany krem: bbcgoodfood.com Dekoracja : pomysł własny The post Czekoladowo – Kawowa Charlotte Inaczej appeared first on Made
Made By Mom And Sonzwykle okazała się nie zawodna jak zawsze, moja ulubiona książka H.Lipińskiej i A Woźniakowskiego „Ciasta słodkie i wytrawne” Tym razem wybór padł na babkę kakaową w polewie czekoladowej. Wspaniałe puszyste, lekko wilgotna ciasto, dokładnie takie jak lubię. Składniki: 210 g mąki pszennej 110 g mąki ziemniaczanej 170 g cukru 4 jajka 210 g masła lub margaryny 3 łyżki(...)kakao 4 łyżki mleka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Kilka kropel olejku cytrynowego 2 łyżeczki cukru waniliowego Polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej 30 g margaryny Sposób wykonania: Margarynę utrzeć z cukrem. Pod koniec ucierania dodać stopniowo po jednym jajku, mąkę pszenną i ziemniaczaną, mleko, kakao, proszek do pieczenia, olejek cytrynowy, cukier waniliowy i wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Tortownicę
Na słodko lub wytrawnieobiad fasolka, bardzo smaczna ale inna niż wszystkie.Za oknem spadł śnieg i świeciło piękne słońce, na twarzach domowników zagościł uśmiech. Nie tylko z powodu aury zaokiennej ale i ciastek czekoladowych BARDZO!Powiecie na jaki przepis macie ochotę? Czekoladowe ciastka czy czerwona fasolka w czerwonym, kwaśnym sosie???Przepisy tak czy owak niebawem
Dzieje kuchennej Wiewióryrównież kiedyś z taką do czynienia, nie polecam). W tym roku na moim Wielkanocnym stole pojawią się różne wypieki, ale między innymi znajdzie się na nim ta babka, mega czekoladowa. Mi bardzo smakowała. Mam nadzieję, że Wam również przypadnie do gustu, zapraszam na Czekoladową babkę piaskową. Pssst... babka idealnie nada się na jutrzejsze święto czekolady!Składniki:200 g mąki
Słodkie Przyjemnościśrednicy 20cm.Połowę płatków zmiksować.Czekoladę razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej i wymieszać ze wszystkimi płatkami.Tortownicę posmarować masłem, posypać kakao i wyłożyć na spód masę czekoladowo-owsianą.Schłodzić w lodówce.Sernik:Płatki migdałów prażymy na suchej patelni- do zarumienienia.Schłodzoną kremówkę ubić na sztywny krem, a pod koniec ubijania dodać cukier.Dołożyć mascarpone wraz z waniliowymi ziarenkami(...)delikatnie wymieszać.Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać, ostudzić i przelać do masy.Dorzucić borówki (kilka borówek odłożyć).Całość dokładnie wymieszać i przełożyć na spód czekoladowo-owsiany.Ułożyć na wierzch kilka borówek oraz posypać płatkami migdałowymi.Schłodzić w lodówce do stężenia masy.Smacznego! :)* spód jest dosyć twardy więc radzę, by chwilę wcześniej- przed podaniem- wyciągnąć z lodówki
Kraina Miodem PłynącaRacuchy z malinami – a właściwie z sosem malinowo-czekoladowym, to doskonałe połączenie naturalnej słodyczy owoców i przepysznej czekolady. Okazuje się, że nie tylko racuchy z jabłkami są pyszne… Można również spróbować w okresie letnim wykorzystać świeże maliny i rezultat rewelacyjny!Racuchy z malinami i czekoladą – składniki:Racuchy:300 ml maślanki2 jajka400 g mąkisok z połowy cytryny0.5 łyżeczki(...)Smażę na rozgrzanej oliwie na złoty kolor.Polewam sosem…. Pycha :)! Przepis zgłoszony do akcji „W malinowym raju”:Post Racuchy z malinami czyli z sosem malinowo-czekoladowym pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plTort "Nutella" - nazwa, której nie trzeba zbyt długo opisywać. Mocno czekoladowe ciasto z delikatnym kremem na bazie śmietany kremówki i uwielbianej przez wielu Nutelli. Przepyszny w smaku, nieskomplikowany w przygotowaniu, a przy czym elegancki i pięknie się prezentujący - czekoladowy tort, któremu mało kto jest się w stanie oprzeć.Tort Nutella - Składniki:Ciasto:3 jajka (osobno białka i żółtka
Słodka Stronaktóra skradła nasze serca - banalna w przygotowaniu, bardzo bogata w smaku, niesamowicie efektowna. Zdjęcie jest, jakie jest - nie zwracajcie na nie uwagi. Zamknijcie oczy i wyobraźcie sobie bardzo, bardzo czekoladową masę, ciągnącą się niczym najlepsza krówka (podawajcie koniecznie w temperaturze pokojowej!). Na języku czujecie jednak nie tylko czekoladę - delikatnie piekące chilli sprawia, że tarta nabiera oryginalnego charakteru, a wyczuwalny(...)nadzienie w ryzach.Jeśli chcecie być jeszcze bardziej eleganccy, należy przygotować tartaletki - gwarantuję, taki deser sprawdzi się po najbardziej wykwintnej kolacji i podbije niejedno podniebienie. Po prostu musicie spróbować!Czekoladowa tarta z chilli i kardamonemSkładniki:(na formę do tarty o średnicy 20 cm)spód:125 g mąki pszennej50 g masła w temperaturze pokojowej50 g cukru pudru1/4 łyżeczki soli1 jajkomasa
Pożeraczka, czyli raz adobrzeUwielbiam tworzyć makarony, nadawać im nowy smak, wygląd. Tym razem postawiłam na smak czekoladowy a kto śledzi bloga wie, że kochamy cynamon, wiec i nie obyło się bez niego. Czekoladowo-cynamonowy smak aż prosił się o truskawkę. To będzie moja kolejna propozycja na "walentynki" Sos na taką okazję zrobiłam w sposób wytrawny.SKŁADNIKI:Makaron- 400 g semoliny- 4 jajka
Basia w kuchnifanów ciast czekoladowych.Osobiście ciasto przypadło mi do gustu bardziej niż jego klasyczna wersja.Pyszne, wilgotne i bardzo aromatyczne, może z powodzeniem zastąpić świąteczny piernik, poprzez dodanie odpowiedniej mieszanki przypraw.Ciasto czekoladowo-marchewkowe Składniki:1 ½ szklanki mąki pszennej100 g gorzkiej czekolady50 g mlecznej czekolady3 jajka¾ szklanki brązowego cukru½ szklanki oleju2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki½ szklanki drobno posiekanych
Mania GotowaniaŁom czekoladowy to słodycz, którą dobrze znacie. Niezwykle słodki, mocno kakaowy, nabity bakaliami. Łom dla nas to smak minionych chwil...Były Wasze przepisy , a dzisiaj nasz popisowy łom czekoladowy ;)Składniki; 3 opakowania herbatników, 1/2 margaryny i 1/2 masła / lub cała margaryna/ 3/4 szklanki cukru, mniej niż 1/2 szklanki wody, 2 łyżki kakao, 3/4 szklanki mleka w proszku / my dajemy trochę
Anioły w kuchniAnioły ostatnio wzięły się za dietę i prawie wszystko u nas dietetyczne;) Bardzo nam trudno zrezygnować z ukochanych ciast...dlatego dzisiaj ciasto czekoladowe odchudzone. Kupując czekoladę do tego ciasta pamiętajcie, że musi mieć 70% kakao...no i niewielki dodatek cukru.Składniki;Ciasto; 3 tabliczki czekolady gorzkiej 70 %, 2 łyżki miodu, 6 jajek, 100 ml świeżego wyciśniętego soku z pomarańczy, skórka(...)Polewa; 1 pomarańcza, 1 łyżka miodu, 50 ml sherry, Wykonanie;Czekoladę rozpuszczamy na parze i na koniec dodajemy 2 łyżki miodu. Wymieszać. Utrzyj żółtka i dodaj do przestudzonej masy czekoladowej. Mieszaj dalej lub ucieraj. Dodawaj stopniowo sok i skórkę z pomarańczy i wymieszaj. Ubij pianę z białek ze szczyptą soli. Wymieszaj ją delikatnie z z gotową już masą. Przelej
Anioły w kuchniwiosna wprowadzi na naszym blogu sporo werwy i nowych propozycji dla Was! (: Tymczasem zapraszamy na obłędnie pyszną tartę, idealną do kawy, na lekko wyczuwalnym wiśniowym spodzie z niebiańskim kremem czekoladowym, w towarzystwie wiśni kandyzowanych, wiśni w syropie, oprószoną kawą sypaną i płatkami chili!Tarta była wypiekiem na urodziny mojego taty ( jeszcze raz sto lat, sto lat tatuś(...)100g cukru pudru! Kolejno wypełniony spód zapieka się w 180*C ok. 50minut. na wierzch: kilka wiśni z syropu kilka wiśni kandyzowanych przesiana kawa sypana, płatki chili, kuleczki czekoladowe z posypki Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy kruchy spód: mąkę, cukier puder i kakao przesiewamy na stolnicę, dodajemy szczyptę soli oraz plastry masła, które to rozcieramy z całością za pomocą
Symfonia Smakównależy przygotować wcześniej. Pracę można rozłożyć na dwa dni, pierwszego dnia upiec biszkopt, następnego przygotować krem i przełożyć nim ciasto a kolejnego dnia podawać i zajadać ze smakiem. :) Tort czekoladowy Temperatura pieczenia: 170oC | Czas pieczenia: ok. 40 min.Biszkopt kakaowy (źródło: Moje Wypieki) 5 jajek 3/4 szkl. cukru 2/3 szkl. maki tortowej 1/3 szkl. kakao Krem(...)krem i tak robimy ze wszystkimi warstwami. Biszkopt na górze też nasączyć i cienko posmarować kremem. Tort wstawić do lodówki. Po kilku godzinach, jak masa trochę zgęstnieje zrobić polewę czekoladową. Gotowy tort powinien "poleżakować" w lodówce minimum 2 dni, wtedy nabiera głębokiego smaku. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.compowietrze - nie może jej zabraknąć. Są i tacy, dla których jest kołem ratunkowym - zawsze muszą mieć jej zapas, na wypadek gdyby .... Jest też typ, który żyje wedle wyjątkowego czekoladowego kalendarza - każde ważne święto uznaje za udane wyłącznie wtedy, gdy jego częścią jest - tak, czekolada! Pewnie wiecie też, że zdarzają się (i to wcale nie rzadko) jednostki bezproblemowo łączące wszystkie(...)rzecz jasna mój W., który czekoladę kocha niemalże tak samo, jak mnie (czytaj: do szaleństwa;) Czy więc z okazji imienin mogłam przygotować dla niego szarlotkę? Wybrałam tort. Czekoladowy. Oczywiście. Przełożyłam musem z najlepszych czekolad. To także oczywiste. Podarowałam W. idealny tort czekoladowy. Bez zbędnych słów i nadmiaru ozdób. Zamiast bukietu, kilka białych kwiatów jabłoni. Czekolada broni się sama
KUCHARNIAIntrygujące z zewnątrz, bo swoim wyglądem wcale nie przypomina deseru, tylko... podsuszaną dojrzewającą kiełbasę. Pyszne w środku, bo z herbatnikami, czekoladą i orzechami laskowymi - takie jest salami czekoladowe. Szczerze powiedziawszy pierwszy raz przygotowałam takie cudo, ale na pewno będę do niego wracać. Inspiracja Chillibite . Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Czas przygotowania: 4 godziny Proporcje na 3 roladki
Kulinarne przygody GatityFasolinka , czyli ciasto z fasoli :) Taką sobie nazwę wymyśliłam :) Jest tutaj fasola czerwona oraz biała. Czerwona - intensywnie czekoladowa, biała - subtelnie, aczkolwiek wyczuwalnie kokosowa. Ciacho jest puszyste, delikatne i mięciutkie z chrupiącą skorupką :) Kompletnie nie czuć, że zamiast mąki jest....fasola! Nie dodałam ani grama mąki, ani grama cukru, ani grama margaryny! Za to jest fasola, miód i banany oraz olej(...)kokosowy :) Zdrowo, smacznie i przepysznie! Zapraszam na czekoladowo kokosową fasolinkę! :) Składniki na ciasto ciemne: 2 małe puszki "na raz" czerwonej fasoli gotowanej na parze Bonduelle (razem 250 g) 1 duży dojrzały banan 1 czubata łyżka miodu 2 małe jajka 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 50 g gorzkiej czekolady 1 czubata łyżka kakao Składniki na ciasto jasne: 2 małe puszki
Zdrowie na języku :Pnagrzanego na 150 stopni i piekłam przez około 60-75 minut. Studziłam go w uchylonym piekarniku, a potem na 12 godzin wstawiłam do lodówki, po tym czasie zrobiłam polewę czekoladowo - kawową i udekorowałam kandyzowanymi wiśniami. Polewa Czekoladowo - Kawowa: 100 g czekolady mlecznej 70 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżka miodu akacjowego 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej 10 g masła Śmietankę
Blondynka Gotujedeską lub odpowiedniej wielkości książkami. Piernik ten długo zachowuje świeżość, zwłaszcza wtedy, kiedy przechowywany jest w chłodnym miejscu. Przed podaniem (u mnie ok.2-3 dni przed) polukrować lub polać polewą czekoladową. Idealna polewa czekoladowa: Składniki: * polewa: - 200g gorzkiej czekolady - 1-2 łyżki cukru - 2 łyżki masła - 200ml mleka Mleko zagrzać, dodać cukier i rozpuścić w nim masło. Zdjąć
CookYourselfZielone ciasto? Czemu nie! Skoro wszyscy już znamy marchewkowe czy czekoladowe z burakami, to dlaczego nie zrobić zielonego ciasta z dodatkiem szpinaku? Od razu uprzedzam pytanie - szpinaku w cieście nie czuć :) Za to czuć bounty. Ciasto jest bez jajek, więc dobre dla osób, na nie uczulone. Niebawem na blogu pojawi się pewnie wersja z jajkiem, bo przecież trzeba wypróbować wszystkie(...)wersje, prawda? Ciasto w smaku przypomina bounty, jest wilgotne w środku, do tego ta polewa - przekonacie się? 'zielone ciasto szpinakowe bez jajek z polewą czekoladową' Składniki: - 1 szklanka szpinaku rozdrobnionego (odmrożonego i odciśniętego) - 1 szklanka mąki pszennej - 1 szklanka wiórków kokosowych - 0,5 szklanki brązowego cukru - 0,5 szklanki mleka - 1/3 szklanki oleju - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
CookYourselfNajlepszy likier czekoladowy jaki piłam. Jest idealnie słodki, idealnie gęsty, idealnie brązowy. Jak dla mnie, jest idealny. Już wiem co będę musiała zrobić jeszcze raz przed świętami. Likier ten wyśmienicie nadaje się na prezent gwiazdkowy. 'najlepszy likier czekoladowy' składniki (na ok.0,5l likieru) - 350 ml niesłodzonego mleka skondensowanego - 100 ml wódki - 200 g gorzkiej czekolady (lub 170g gorzkiej
CookYourselfprzykleić do brzegów. Schłodzić w lodówce przez godzinę. Po tym czasie wyjąć, nakłuć widelcem. Piec 12-15 minut w 200*C, do lekkiego zarumienienia ciasta. Wyjąć wystudzić. Krem czekoladowy: 50 g gorzkiej czekolady 30 ml śmietany 36 % Składniki umieścić w garnku, lekko podgrzać i odstawić do rozpuszczenia czekolady. Wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Dodatkowo : całe migdały płatki migdałowe roztopiona(...)biała czekolada Na wystudzone ciasto wyłożyć krem czekoladowy i wyrównać. Ozdobić migdałami i kleksami roztopionej białej czekolady. * Ilość składników można zwiększyć dwukrotnie, aby otrzymać większą pisankę dla całej rodziny :) Smacznego! Inspiracja ze strony Moje Wypieki
Chocolate Muffin Blogżycia C. - ma swoje ulubione kupne musli z trzema rodzajami czekolady. I właśnie takie przygotowałam. Wbrew pozorom, wcale nie jest za słodkie. Jest za to obłędnie chrupiące i intensywnie czekoladowe. Czysta rozkosz... Z mlekiem lub jogurtem, albo wyjadana prosto ze słoiczka - nie można się jej oprzeć! Od dzisiaj mogłabym już tylko ją jadać na śniadanie... Granola potrójnie czekoladowa Składniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzedoczepiła, ale u mnie to normalne. Powiem Wam tylko, że warto ubrudzić te wszystkie garnki, warto poświęcić ten czas. Z książki wykorzystałam przepis na krem kawowy i polewę czekoladową, przepis na ciasto w tej książce dla mnie okazał się lekkim niewypałem. Cóż, po przeczytaniu przepisu już miałam wątpliwości, ale co ja tam wiem Blondynka jedna(...)całkowitego ostygnięcia. Jak już krem ostygł, wstawiłam go do lodówki. Zajęłam się kolejnym kremem. Kawowym. Uwaga, polewa szybko zastyga. Można delikatnie podgrzać, aby ponownie nabrała płynnej konsystencji. POLEWA CZEKOLADOWO - KAWOWA: 100 g czekolady mlecznej 70 ml śmietanki kremówki 30 % 1 łyżka miodu akacjowego 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej 10 g masła Śmietankę wlałam do rondelka, a do niej miód
Blondynka Gotujepustka i z pomocą przychodzi INTERNET ! Tak właśnie się stało, że odnalazłam to idelanie "mokre" ciasto.. "Mokre" ? Tak, jest dość wilgotne ze względu na ciasto, które jest mocno czekoladowe i nie jest suche jak to bywają tradycyjne biszkopty. Budyń idealnie współgra z mało słodkim, gorzkawym posmakiem biszkoptu i musem, który powstał z braku malinowej galaretki w sklepie- choć(...)mleko zacznie się gotować wlewać do niego zawiesinę z mąki, powolnym strumieniem ciągle mieszając. Gdy budyń będzie gęsty odstawić do ostudzenia. Zimny budyń utrzeć z masłem. Czekoladowe ciasto umieścić w blaszce, posmarować budyniem zakrywając całą powierzchnię ciasta i boki tak by krem stykał się ze ściankami blachy. Na warstwę budyniu wylać tężejący mus. Ciasto schłodzić
Garnkowe fanaberieprawdę powiedziawszy - nie wiem, czy się da, ale... jak nie sprawdzę, to się nie przekonam, prawda? W każdym razie - próbuję nadrabiać. I stąd też dzisiejszy wpis - ciastka czekoladowe z orzechami. Ciastka, które zrobiłam na nasz wyjazd do przecudnego, przeuroczego Wrocławia, który mieliśmy okazję zobaczyć z cudowną i mega optymistyczną Karoliną w długi weekend w sierpniu. Wyjazd był nie tylko jednym(...)który będzie mi się kojarzył z cudownym jedzeniem! A właśnie - ktoś ma ochotę usłyszeć gdzie byliśmy i co możemy z czystym sumieniem polecić? :> Przepis na ciastka czekoladowe pochodzi z książki Doroty z Moich Wypieków (Mona! Dziękuję za książkę <3), ale lekko go zmodyfikowałam. Pierwotny przepis by na ciastka z nutellą, której w zasadzie w domu nie miewam
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!miałam trzy banany, które wymagały natychmiastowej interwencji. Nie było sensu robić całego ciasta, stwierdziłam więc, że znajdę jakiś prosty, szybki deser. W Czekoladzie Erica Lanlarda trafiłam na samosy czekoladowe z ciasta filo. To ostatnie jakiś czas temu kupiłam, i ciągle zastanawiałąm się, co z nim zrobić. Szybko więc zdecydowałam, że ten deser to bardzo dobry pomysł. Okazało się(...)więcej, polecam zlepić ciasteczka i odstawić, a smażyć tuż przed podaniem. Gwarantuję, że ciężko będzie jakieś donieść na stół - u nas znikały prosto z patelni. Chrupiące rożki bananowo-czekoladowe z ciasta filo Składniki: (na 8 sztuk) 2 duże płaty ciasta filo 20 g masła 3 banany 1 łyżka cukru trzcinowego 25 g ciemnej czekolady (70%) 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu Banany
Pożeraczka, czyli raz adobrzetych, którym nie mogę się oprzeć. Robię go rzadko, ale jeśli już...to są to duże pucharki ;) Spróbujcie, bo warto. Deser nie jest zbyt słodki, a to dzięki połączeniu czekoladowego smaku z serowym. Przepis na migdałową bitą śmietanę dostałam jeszcze w liceum od jednej z uczennic wyższych klas. Podeszłam do tego sceptycznie...do póki nie spróbowałam. Smak niepowtarzalny. Pucharek przygotowałam(...)wodę i blendujemy na gładko. Jeśli posiadamy mniejszą ilość migdałów, można połączyć (delikatnie mieszając łyżką) masę migdałową z tradycyjną bitą śmietaną. Ja dziś tak zrobiłam - w stosunku 1:1. Czekoladowo-serowy pucharek: Do garnka do mleka (lub innego z grubym dnem) wlewamy mleko i drobno połamaną czekoladę. Rozgrzewamy, aż zacznie się gotować. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez około
Słodkie okruszkiDzisiaj przepis na przepyszny suflet czekoladowy w kokilkach z kombiwaru. ;] Składniki na 4 kokilki: - 1/2 tabliczki mlecznej czekolady - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady - 100ml śmietany kremówki - 1 łyżeczka cukru - 2 jajka - szczypta soli Wykonanie: Kokilki smarujemy masłem i kakao. Do małego garnka wlewamy śmietanę, gotujemy na małym ogniu stopniowo dodając czekoladę, gdy czekolada będzie prawie rozpuszczona ściągamy garnek z gazu(...)Oddzielamy białka od żółtek żółtka wbijamy do naszej masy czekoladowej mieszamy i odkładamy do przestudzenia. Białka bijemy na pianę nie do końca sztywną z solą i cukrem. Dodajemy pianę do czekolady dokładnie mieszamy i przelewamy do kokilek. Pieczemy ok 15min w 200 stopniach. Smacznego
Tanio szybko zdrowoBlok czekoladowy jest czekoladowy tylko z nazwy - czekolady w nim brak. Ale to rzecz z mojego dzieciństwa w Jaruzellandzie zwanym PRL, w którym czekolady, jak i wielu innych rzeczy zresztą, nie było lub były wielkim rarytasem. Kiedy moja mama robiła blok, znikał w ciągu jednego, góra dwóch dni. Okazuje się jednak, że dziś tempo jego znikania jest podobne... ;) Składniki
W SMAKjajka 11 łyżek mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody 1 szklanka kwaśnej śmietany Dodatkowo: 1 średni słoik ulubionego dżemu owocowego 750ml śmietany kremówki 3 śmietan - fixy Wiórki czekoladowe lub potarta czekolada Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, kwaśną śmietanę, kakao, sodę i mąkę. Dobrze wymieszaną masę przekładamy do niewielkiej blaszki wyłożonej pergaminem. Ciasto pieczemy w temperaturze 180°C około(...)cienką warstwą dżemu (na moim ciastku niewidoczny pomarańczowy). Ubijamy śmietankę zgodnie z przepisem na śmietan - fixie, a następnie przekładamy ją na ciasto i równo rozsmarowujemy. Gotowe ciasto posypujemy wiórkami czekoladowymi lub tartą czekoladą i wstawiamy do lodówki, aby wychłodło. Smacznego :) R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google
Smakowy RajBabka migdałowa z wiórkami czekoladowymi to nowy, fajny pomysł i na święta i wszelakie inne okazje :) Polecam bo jest pyszna :) Składniki: 250g margaryny 1 ½ szklanki cukru 6 jajek 1 ½ szklanki mąki Szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250g drobno mielonych migdałów 100g wiórek czekoladowych 2 łyżki soku pomarańczowego, likieru lub nalewki* :) Dodatkowo: 2 łyżki cukru pudru do posypania Margarynę
Smakowy Rajnawet tort o tym smaku :) Koktajl jest równie pyszny :) Ilość wystarcza na około 3-4 osób. Składniki: 3 banany 2 szklanki zimnego mleka ½ cytryny 1 łyżka startej czekolady- wiórek + czekoladowa posypka Banany z zimnym mlekiem i wyciśniętym sokiem z cytryny miksujemy. Na koniec dodajemy wiórki czekoladowe i gotowe :) R E K L A M A google_ad_client
Smakowy Rajdrożdży (+1 łyżeczka cukru) ¾ szklanki mleka 1 jajko 1 żółtko* 1 łyżka oliwy 1 płaska łyżeczka soli 100g margaryny 1 łyżeczka cukru waniliowego *Białko do posmarowania rogalików Krem czekoladowo- słonecznikowy 100g czekolady 2 łyżki nutelli lub masła 75g słonecznika Mleko podgrzewamy by było lekko ciepłe. Drożdże rozpuszczamy w kubeczku z cukrem i dodajemy do nich część mleka. Pozostawiamy do wyrośnięcia(...)wlewamy rozpuszczoną margarynę, resztę mleka, oliwę, a następnie dodajemy sól, cukier, cukier waniliowy, jajko, żółtko i wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy krem czekoladowy… Słonecznik wrzucamy na gorącą patelnie i podsmażamy bez tłuszczu, cały czas mieszając. Przyrumieniony słonecznik przekładamy na talerz do ostygnięcie. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, gdy będzie już płynna dodajemy nutellę
Smakowy Rajdługich perypetiach organizacyjnych mamy bilety na pociąg, który zawiezie nas na najstarszy jarmark świąteczny w Europie:) Ale to dopiero jutro- dziś jeszcze zdążymy z ciastkami! NUSSTALER (MAŚLANE CIASTKA CZEKOLADOWO ORZECHOWE) ( wg Pistachio ) 135g masła w pokojowej temperaturze 100g cukru 1 łyżka syropu waniliowego 110g orzechów laskowych 150g mąki 28g ciemnego kakao (z wiatraczkiem:)) duża szczypta soli całe orzechy(...)kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze, lekko spłaszczamy, dekorujemy orzechem i pieczemy około 10 minut. Wystudzone ciastka przechowujemy w szczelnym naczyniu, podżerając w chwilach słabości. Są świetne- mocno czekoladowe i orzechowe. Można spokojnie polecić na święta. Autorem tych pięknych podkładek jest Pan Goozikowy z Goozik Prawda . Mam cynk, że będzie takie można kupić jutro na Mikołajkowym Bazarze Prezentowym
les mirabellesBlok czekoladowy- to smak dzieciństwa dla mnie :) Zrobiłam go z połowy składników, a zamiast orzechów, które powinny być w każdej czekoladzie (oczywiście dla mnie) dodałam suszone wiśnie. Wyszło bardzo smacznie :) Składniki: 200 g niebieskiego mleka w proszku (sypkiego), 1/3 szklanki cukru, 70 g masła, 1/4 szklanki wody, 3-4 łyżki kakao, 1 garść suszonych wiśni, 200 g herbatników- u mnie(...)były obtoczone masą. Przekładamy do jakiegoś małego pojemniczka (ja użyłam takiego kwadratowego, plastikowego na żywność) wyłożonego papierem do pieczenia. Należy pamiętać, żeby ścianki naczynia też były wyłożona papierem. Blok czekoladowy schładzamy w lodówce przez kilka godzin
Aga w kuchniCiasto sarni grzbiet Choć nazwa brzmi jak wykwintny mięsny obiad, sarni grzbiet to wilgotne ciasto czekoladowe! Jeśli lubisz "mokre" ciasta na bazie rozpuszczonej czekolady - taki właśnie jest sarni grzbiet. Mocno czekoladowy, rozpływający się w ustach, z posmakiem migdałów i chrupiącymi migdałami w słupkach na wierzchu. Zobacz również przepisy na inne ciasta czekoladowe ----> Brownie , brownie z kajmakiem i orzechami , brownie(...)wiśniami i orzechami nerkowca , czekoladowe ciasto z wiśniami i kremem śmietankowym , czekoladowe ciasto nocnych łez , rolada czekoladowa , muffinki czekoladowe z wiśniami , muffinki czekoladowo-bananowe , mus czekoladowy , Stefania - czekoladowe ciasto z kaszy manny , torcik czekoladowy z czarną porzeczką Sarni grzbiet - przepis: Składniki: (na formę ćwibakówkę o długości 30 cm) 100 g margaryny 120 g cukru 4 jajka 100 g gorzkiej
Moje Qulinariafareast-language:EN-US;} Jeszcze w zeszłym roku kupiłam silikonową formę do ciasta w kształcie serca. Zbliżające się Walentynki do najlepsza okazja, żeby ją wykorzystać. Postanowiłam upiec ciasto czekoladowe. Na tej stronie znalazłam przepis, na bardzo łatwe do wykonania ciasto czekoladowe. Do jego wykonania nie jest potrzebny mikser, bo wszystko mieszamy widelcem. Wspaniałe delikatne, lekko wilgotne, dokładnie takie jak lubię
Na słodko lub wytrawniepracochłonne. Natomiast efekt.... Mhmmm.... Przewyższa wszelkie oczekiwania!! Gotowy suflet ma kremową konsystencję i porowatą strukturę, Łyżeczka włożona w sam jego środek powinna bardzo powoli zapadać się w dół. Suflet czekoladowy 188g mleka 34g mąki 34g masła 135g ciemnej czekolady 98g cukru 68g żółtek 112g białek 7g soli Masło, mąkę i sól utrzeć łyżeczką na jednolitą masę. Mleko podgrzać wraz(...)kokilki wysmarować dokładnie masłem i obsypać cukrem. Białka ubić na sztywną pianę, dodać 23g cukru i nadal ubijać, aż do jego rozpuszczenia. Białka delikatnie, ale dokładnie wymieszać z masą czekoladową. Przelać do kokilek, wyrównać powierzchnię, wstawiać do nagrzanego piekarnika i piec 17 minut bez termoobiegu. Podawać bezzwłocznie po wyjęciu z piekarnika. Przed włożeniem do piekarnika kokilki były wypełnione w 1/2-2/3
Zapiski Młodej Żonykurtką.. Sama myśl że miałabym założyć coś na długi rękaw np. w pracy robi mi się słabo i gorąco.. Żeby poprawić sobie zły nastrój upiekłam coś czekoladowego. Wybór padł na ciasto czekoladowo bananowe, gdyż wcześniej nigdy nie jadłam połączenia tych dwóch smaków. Nawet nie przypuszczałam że to ciasto będzie strasznie wciągające.. Wilgotne i mocno kakaowe
Na słodko lub wytrawniewyjmij garnek z kąpieli wodnej i jeszcze chwilę mieszaj składniki do idealnego połączenia się dodaj kakao i ponownie całość wymieszaj do połączenia się składników powstały sos czekoladowy wstaw do lodówki do mocnego schłodzenia (musi być bardzo zimny) schłodzony sos ubij widełkami do ubijania piany z białek - ubijaj na wolnych obrotach krótką chwilę(...)gęstego musu. Nie przeciągnij ubijania, bo powstaną grudy i sos straci "puszystość" i aksamitność. Sos pod wpływem ubijania ma się tylko delikatnie zagęścić. mak dopraw miodem, połącz z sosem czekoladowym i wymieszaj (na ok. 5 łyżek ugotowanego, zmielonego maku użyj 2 - 3 łyżki sosu) gotowy deser nakładaj do pucharków, wierzch posyp dowolnymi bakaliami pucharki wstaw
Szybko Szybkowarzapewne czołem w barwach tęczy w najbliższych dniach. Młody nadrabia chyba i za siebie i za starszego brata:)Nie mniej jednak na zakończenie weekendu zapraszam Was na cudownie czekoladową tartę z kremem krówkowym i serem. Wiem, że mój blog ma kilku stałych czytelników, dlatego przy tej okazji chcę Was również zaprosić na CANDY W MAGICZNEJ KUCHNI, które rozpocznie się(...)najbliższą środę. Szczegóły już wkrótce:)SKŁADNIKIciasto250 gram czekoladowy herbatników maślanych100 gram masła1/2 tabliczki gorzkiej czekoladymasa krówkowa (karmel) - można zastąpić gotową masą kajmakową100 gram krówek200 ml śmietany kremówkimasa serowa800 gram sera trzykrotnie mielonego50 ml mleka3 łyżeczki żelatynycukier waniliowy1 łyżka cukru pudru2 laski waniliiPRZYGOTOWANIECiasteczka wkładam do blendera i miksuję na proszek. Masło i czekoladę roztapiam w garnuszku i dodaję do "mąki
Magiczna kuchnia DariiAleż mi się chciało w sobotę czegoś czekoladowego!!! Małżon znowu wrócił z targu z pełnymi koszami więc miałam masę owoców do przetworzenia na rożne sposoby. Część owoców wykorzystałam do upieczenia ciasta. To jedno z lepszych ciast czekoladowych jakie jadłam. Ciężkie, wilgotne, pełne smaku. Idealnie się komponuje z sezonowymi owocami. Przepis znaleziony w Trochę Innej Cukierni, z moimi
Dzieje kuchennej Wiewiórystopni na 4 minuty. Po upieczeniu wyciągamy mięso i odstawiamy mięso na 5 minut do odpoczęcia. Później piersi pokroić ukośnie w cienkie plasterki. Sok, który puściły, dodać do sosu czekoladowego i jeszcze raz ubić trzepaczką. Mięso polać sosem i od razu podawać.Sos:na patelnię wlewamy wino, dodajemy cynamon, skórkę pomarańczy, gwiazdki anyżowe oraz wiśnie albo żurawinę oraz sos balsamiczny(...)minutki na każdą stronę. Bardziej różowa będzie gdy upieczemy ją zgodnie z moim przepisem a zrezygnujemy z pieczenia w piekarniku. gotujemy wino z przyprawamisos czekoladowo - winno - wiśniowy :)moja publikacja w super
Bon Appetit Małgorzatymoje urodziny (27.01) przypada Dzień Czekoladowego Tortu (Chocolate Cake Day). Stąd przepis na tort czekoladowy z dodatkiem wiśni. Na stronie National Food Day możecie sprawdzić w jaki dzień potrawy przypadają Wasze urodzinki :)Składniki:Biszkopt (tortownica 23-26cm)6 jajek12 łyżek cukru6 łyżek mąki pszennej6 łyżek mąki ziemniaczanej2 łyżeczki proszku do pieczenia2-3 łyżeczki kakao1 łyżka olejuKrem:500 g serka
Kuchnia domowa Aniwypieków, ale i jako samodzielny trunek. Przepis powstał na podstawie przepisu Agnieszki. Ponieważ akurat nie miałam w domu mleka skondensowanego, użyłam zwykłego (znalazłam przepisy na likier czekoladowy z takim mlekiem właśnie). Polecam też tako wspaniały prezent gwiazdkowy. Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 100 g cukru pudru 300 ml mleka(...)niewielkim ogniu cały czas mieszając. Dodać cukier puder i podgrzewać, aż całość ładnie się połączy. Dodać przyprawę i wymieszać. Odstawić do przestudzenia. Do zimnego mleka czekoladowego dolać wódkę i wymieszać całość. Przelać do butelek. Przechowywać w lodówce
Sto kolorów kuchnimaki1 lyzeczka sody oczyszczonej2 lyzeczki proszku do pieczeniaszczypta cynamonu200 g mielonych orzechow laskowych lub mielonych migdalow3 jajka M150 ml oleju250 g cukru6o-100 g posiekanej gorzkiej czekoladypolewa czekoladowa:60 g gorzkiej czekolady+ 3 lyzki smietany kremowkiWykonanie:Umyta cukinie zetrzec na tarce o grubych oczkach.Wymieszac z maka,soda oczyszczona,proszkiem do pieczenia, cynamonem i orzechami.Jajka z cukrem przy pomocy recznego robota(...)suchego patyczka.Po upieczeniu pozostawic jeszcze okolo 10 minut w foremce,potem babke wyjac i studzic na kratce.W kapieli wodnej rozpuscic kawalki czekolady z dodatkiem smietany kremowki i tak przygotowana czekoladowa glazura posmarowac wystudzone ciasto.Zycze smacznego!Jedna porcja zawiera (calosc 10 porcji) :9 g bialka,28 g tluszczu,57 g wegloodanow.Przepis pochodzi z "Für jeden
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przez cale lata.Mnie jednak zawsze kusi cos nowego i tak brulion z najlepszymi przepisami pecznieje i pecznieje.Okladka grudniowego numeru "Mojego Gotowania" kusi do wyprobowania nowego przepisu,mianowicie piernika czekoladowego z bakaliami.Bakalii akurat to jest tu nie za duzo,ale czekolady,poprawiajacej nastroj w te pochmurne dni juz calkiem sporo. Mocno,mocno czekoladowy,miesisty ,zwiezly,a jednocześnie bardzo mieciutki.Najlepszy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cycki murzynki".Ciasto bardzo podobne,zawierajace jednak jeden dodatkowy blat makowo-kokosowy nie przekonalo mnie,lacznie z nazwa."Biusciki" to ciasto biszkoptowe z przepysznym kremem budyniowym i gruba polewa czekoladowa,nasaczone alkoholem i wisienkami,rowniez alkoholowymi jest absolutnie obledne w smaku.Nie znam osoby,ktorej by ten smakolyk nie uwiodl.Zniknelo blyskawicznie i wlasciwie nie moge sie doczekac kiedy je znowu upieke.Jest(...)kapieli wodnej z dodatkiem mleka ( lub smietanki kremowki) i lyzki masla.Gestosc polewy regulowac dodatkiem mleka.Polewa powinna byc dosyc gesta,a jednoczesnie dac sie latwo naniesc na biszkopty.Polac biszkopty polewa czekoladowa i oczekac az stezeje
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!świeżych lub mrożonych malin30 g cukru pudru 6 g żelatyny 40 g wody kakao do posypania Mus czekoladowy:400 g śmietanki 30% 4 żółtka100 g czekolady mlecznej100 g czekolady deserowejMus czekoladowy z malinami, to delikatny jak puszek, lekki deser z dodatkiem malin. Czysta przyjemność dla każdego łasucha :)Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Maliny zmiksować
Świat Domowej Kuchniwybrednych smakoszy! Soczysty filet z indyka zamarynowany w ” Oleju – pomidory , czosnek , bazylia ” z dodatkiem kolorowego pieprzu , szczypty soli i odrobiny papryki …. połączony z kremowym sosem czekoladowym przygotowanym na bazie czerwonego wina z dodatkiem aromatycznych przypraw – smakował obłędnie! SKŁADNIKI:( 2 porcje )- filet z indyka – 300 g- olej Kujawski Smakowy – 50 ml- miód(...)rozpuści , uważając , by sos się nie przypalił!Odstawiamy z ognia i dodajemy ocet balsamiczny.Dokładnie mieszamy , doprawiamy solą i pieprzem.Zagęszczamy bardzo zimnym masłem! Podajemy gorące z dodatkiem sosu czekoladowego oraz ulubionymi warzywami! Przepis powstał jako efekt współpracy z ZT Kruszwica S.A. z wykorzystaniem produktu – Kujawskiego z ziołami
Ostra na SłodkoRewelacyjny sernik na zimno dla fanów czekolady w każdym wydaniu. Gorzka czekolada, mleczna czekolada i biała czekolada, czyli dużo, dużo CZEKOLADY! Potrójnie Czekoladowy Sernik na Zimno - Składniki:350 g sera dwukrotnie zmielonego300 ml śmietany kremówki 30%2,5 łyżki żelatyny + ok. 30 ml ciepłej wody2 łyżki cukru pudru50 g czekolady białej50 g czekolady mlecznej50 g czekolady gorzkiej biszkopt(...)okrągłe biszkopciki Potrójnie Czekoladowy Sernik na Zimno - Sposób przygotowania:Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, studzimy. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej (każdą osobno) lekko przestudzamy. Ser miksujemy razem z cukrem pudrem, dodajemy żelatynę. W osobnym naczyniu ubijamy kremówkę i dodajemy do masy serowej. Rozdzielamy ją na trzy części. Do każdej z nich dodajemy czekolady i dokładnie mieszamy do otrzymania
Słodka StronaNieskomplikowany w przygotowaniu, a przy tym efektowny i pięknie prezentujący się tort, który można również przygotować w formie ciasta. Czekoladowy biszkopt, lekka, śmietanowa masa z dodatkiem chrupiących migdałów oraz delikatny krem straciatella - smaki idealnie się ze sobą komponujące i tworzące idealną całość. Tort Straciatella z Migdałami- Składniki:Biszkopt:3 jajka1/2 szklanki cukru80 g mąki tortowej (0,4 szklanki
Słodka Stronaokazała się do niczego. Polecam "Palme" z murzynkiem, ale przede wszystkim Masło Roślinne. Dla mnie najlepsze)pół szklanki cukru2 jajka125 g mąkiłyżeczka proszku do pieczeniaodrobina mlekakilka kropli aromatu waniliowegoKaimak czekoladowo-cynamonowy:szklanka cukru3/4 szklanki śmietanki 36%2 łyżki masła2 łyżki kakaołyżeczka cynamonuodrobina wodyDodatkowo:pół szklanki śmietanki 36%2 łyżki cukrutroszkę powideł śliwkowychWykonanie:Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.Babeczki:Masło ucieramy(...)będzie za gęsta to dodajemy troszeczkę mleka.Przekładamy do papilotek (u mnie silikonowe).Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 min, lekko rumienimy od góry.Babeczki chłodzimy.Kaimak czekoladowo-cynamonowy:Śmietankę i cukier przełożyć do rondelka i postawić na kuchenkę. Zagotować, cały czas mieszając. Kaimak zestawić z ognia, kiedy kropelka wylana na chłodnej powierzchni, nie będzie się rozlewać. Następnie
Moje pyszne gotowaniepost przypominający jeden z wcześniejszych wpisów :) Pamiętacie ciasto karmelowe? Proste i szybkie, gdzie zamiast mąki dodajemy suche budynie. Tym razem przypomnę je Wam w wersji mega czekoladowej ;) Piekłam to ciasto w formie od babki na Wielkanoc. Szybko zostało zjedzone, chyba nawet jako pierwsze zniknęło ;) Jeśli nie macie pomysłu na coś do kawy, ani chęci(...)długie przygotowywanie, to jest to przepis dla Was.Składniki:1/2 kostki masła (lub ewentualnie margaryny),5 jaj,3/4 szklanki cukru,1 łyżeczka proszku do pieczenia,5 opakowań budyniu czekoladowego,3 łyżki ciemnego gorzkiego kakao.Do dekoracji:tabliczka czekolady,3 łyżki słodkiej śmietanki,dowolna posypka - ja użyłam prażonych ziaren amarantusa (popping).Wykonanie jest bardzo proste i szybkie. Wszystkie składniki
Codzienna kuchnia niecodziennaIdealne połączenie gorzkiej czekolady i kokosu. Kilka razy koleżanka wracając z pracy w kawiarence przynosiła ze sobą muffinki, a raczej ze względu na wielkość powinnam napisać muffiny. Były tak czekoladowe i rozpływające się w ustach, że postanowiłam je odtworzyć, a ten przepis to wynik moich poszukiwań, które dalej trwają :).Na blogu jest już przepis na najprostsze muffinki, który warto mieć(...)smak, wygląd, zapach no i czekolada...Składniki:2 szklanki mąki0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka sody1 łyżeczka proszku do pieczenia1 cukier waniliowy2 łyżki kakao1 gorzka czekolada (ja miałam dropsy czekoladowe)1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego2 jajka1/3 szklanki olejuNagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, cukry, kakao i mieszamy. Czekoladę łamiemy, kroimy na drobne kawałki
NA MOIM TALERZUMikołajkowe czekoladowo-owsiane ciasteczka zostały pożarte (sic!) zanim przyszedł Mikołaj.Najwidoczniej ktoś tu lubi mocno czekoladowe i pełne zdrowia ciasteczka, więc na zdrowie!Cykl wypieków słodzonych stewią Składniki:1 i 1/2 szkl. mąki pełnoziarnistej1 szkl. płatków owsianych górskich100 g czekolady gorzkiej 70%1 łyżka kakao naturalnego1 łyżeczka sody1 łyżeczka przyprawy do piernika1 łyżeczka cynamonu3 łyżki stewii w proszku
Czarnawisienkaistna bomba kaloryczna zawierająca sam cukier i tłuszcz. Jednak bez obaw- nie pierwszy raz powtórzę, że na wszystko można znaleźć sposób. Dzisiejsza wersja brownie to połączenie nie tylko pysznego, czekoladowego smaku i słodyczy, ale również bogactwo cennych składników odżywczych i witamin. Samo zdrowie w każdym kawałku i to bez żadnych pustych kalorii! Można? Można!Jakiś czas temu doszłam do wniosku(...)uwielbianego brownie. Fakt, że przypadło do gustu reszcie domowników- zazwyczaj dość sceptycznie podchodzącej do takich kulinarnych eksperymenty, mówi jedno: udało się. Ciacho wyszło wprost idealnie: lekko wilgotne, mocno czekoladowe, z orzechową nutą. Ostrzegam, że znika w ekspresowym tempie! U mnie nie przetrwało nawet jednego dnia.Tak, jak wspomniałam na początku- nie dość, że pyszne to i zdrowe. Wszystkie użyte do przygotowania
peanutbuttermonsterczekoladowe babeczki absolutnie mają swoje miejsce na podium. Są delikatne, mokre i mooocno czekoladowe. Uroku dodaje im oczywiście klasyczny krem maślany o różowej barwie. Nie jest on może najzdrowszy i najbardziej dietetyczny, ale na pewno rozkosznie słodki i raz na jakiś czas można sobie na niego pozwolić. ;) Babeczki wprost idealne sprawdzą się na urodziny i wszelkie okazje, kiedy to potrzebujemy
Food SquareKocham ponad wszelką miarę ciasteczka oraz kawę, dlatego też postanowiłam połączyć jedno z drugim. Żeby było bardziej nieoczekiwanie, do przygotowania owych specjałów użyłam mojej ulubionej kawy czekoladowej z różowym pieprzem i kardamonem oraz... soli. Efektem są pięknie pachnące, delikatne i rozpływające się w ustach herbatniczki urzekające mnogością smaków. Potrzebne nam (na 14 ciastek):-200g mąki pszennej(...)masła- nieco ponad pół szklanki cukru- 2 łyżeczki cukru waniliowego- niepełna, płaska łyżeczka soli- 5-6 łyżek mocnej, zimnej kawy(Ja użyłam czekoladowej, ale może być też waniliowalub zwykła, ważne żeby była dobra gatunkowo)- 1 czubata łyżka kakao w proszku (gorzkiego)Przygotowanie: Masło, cukier, cukier waniliowy oraz sól ubić mikserem na puszystą masę. Wymieszać z kawą. Mąkę wymieszać
W poszukiwaniu inspiracjidesery. O tak!Póki co jednak - zadośćuczynienie. Przyznałam się już, że zapomniałam o Dniu Czekolady... Wstyd mi, naprawdę! Kajam się, i w ramach nadrabiania zaległości prezentuję Wam pyszny mus czekoladowy. Uwierzcie mi - to kwintesencja czekolady! Użyłam takiej 60-procentowej, żeby smak był nieco łagodniejszy. Nie miałam w domu jajek, więc w ramach składnika puszystego wystąpiła ubita kremówka. Wlałam nieco likieru
Pożeraczka, czyli raz adobrzeniego pasowało... Aż w końcy wymyśliłam - czekolada. Sięgnęłam więc po 1 mix, 100 muffins Susanny Tee, zmieniłam formę z dużej na małą, i upiekłam całą blaszkę czekoladowych maleństw. Udekorowałam kremem i cukrową posypką, i zabrałam na dziecięce urodziny. Okazały się hitem - dla dzieci takie małe słodkości są dużo bardziej interesujące niż tort. A mały Dominik, chociaż stwierdził, że krem jest(...)niedobry, zjadł cztery sztuki. Z kremem. Hmm... Chyba jednak nie był taki najgorszy.Minimuffiny czekoladowe z kremem truskawkowymSkładniki:(na 22-24 sztuki)140 g mąki pszennej30 g kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia1/8 łyżeczki soli60 g ciemnego brązowego cukru1 jajko125 ml mleka45 ml olejukrem:85 g miękkiego masła1 białka70 g cukru70 g truskawek15 ml wody1 łyżka soku z cytrynydodatkowo:cukrowe perełki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzyzwoicie, a nie jak banda skończonych idiotów i prostaków. To może pomóc, nie tylko mi.Uff... Ale się wyżaliłam.Żeby Wam te moje bardzo osobiste wywody osłodzić, mam pyszny krem czekoladowy. Mus właściwie. Delikatny, słodki, intensywny. Zdrowy, bo bez cukru, za to z miodem, kakao i awokado. Jest delikatny i lekki, i naprawdę pyszny. I wcale nie czuć, że zdrowy(...)Spróbujcie koniecznie.Mus czekoladowo-bananowy z awokadoSkładniki:(na 2 niewielkie porcje)1 awokado1 banan1 łyżeczka soku z cytryny1 łyżeczka ekstraktu z wanilii2 łyżeczki miodu3 łyżki kakaododatkowo:1 łyżeczka kakaoWszystkie składniki dokładnie zmiksować blenderem na gładką masę. Przełożyć do szklanek, schłodzić w lodówce 30-60.Przed podaniem oprószyć kakao.Smacznego!Chyba jestem trochę nadwrażliwa, dzisiaj bowiem miałam egzamin, i teraz się lekko stresuję
Pożeraczka, czyli raz adobrzerodzai muffinek. Robi się je bardzo szybko są pyszne można szaleć za każdym razem robić inne :)) Przy produkcji muffinek świetnie bawią też się dzieci. Dziś króluję babeczka mocno czekoladowa z budyniem ma lekko chrupiący wierzch a środek mięciutki poprzez czekoladę i budyń. SKŁADNIKI : porcja na ok 16 muffinek 225 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku(...)uzyskujemy chrupiący wierzch i mięciutki środek- jeżeli nie chcemy robić z budyniem możemy dodatkowo do każdej porcji dodać kosteczkę czekolady będzie jeszcze bardziej wilgotna w środku i bardziej czekoladowa :))Babeczki robi się bardzo szybko i bardzo szybko znikają :)Smacznego
Basia w kuchniminuty, do miękkości. Następnie dodajemy kakao, miód i stewię. Całość dokładnie mieszamy, przekładamy do blendera razem z obranym awokado i miksujemy na gładki mus. Po wszystkim krem czekoladowy przekładamy do pucharków i podajemy z owocami, orzechami, z czym lubimy... :)Taki krem czekoladowy świetnie się sprawdzi również jako nadzienie do naleśników lub tarty
Mango Papajamleczną rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Dodać do odłożonego sera i wymieszać. Przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą końcówką i lekko zatapiając końcówkę w masie serowej wycisnąć czekoladowe kropki. Tortownicę szczelnie owinąć od dołu folią aluminiową tak by nie dostała się woda i umieścić na blasze na którą nalewamy do 2/3 wysokości formy wodę. Włożyć do nagrzanego(...)piekarnika na 160 stopni z termoobiegiem i piec 60 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć pozostawiając sernik w piekarniku do wystudzenia. Polewa czekoladowa: Wodę, mleko, kakao, cukier puder umieścić w garnuszku i mieszając podgrzać w kąpieli wodnej do około 70 st stopni C. Na koniec dodać namoczoną i rozpuszczona żelatynę w 10 ml wody. Wymieszać, zdjąć z ognia
Ala piecze i gotujeBardzo czekoladowe i bardzo śmietankowe.Ciasto na formę 24-26 cm- 200 g masła- 200 g mąki pszennej- 50 g mąki ziemniaczanej- 150 g cukru pudru- 4 jaja- 2 cukry wanilinowe-50 g kakao-2 łyżeczki proszku do pieczenia- szczypta soli, bułka tartaWłącz piekarnik na 180 °. Oddziel żółtka od białek.Utrzyj żółtka z masłem, cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą(...)śmietan fix)ubij na sztywno, bardzo sztywno.Ciasto przekrój wzdłuż na pół i przełóż kremem. Po czym przykryj i obłóż całe ubitą śmietaną.Wykrój kawałek i delektuj się delikatnością czekoladowo - śmietanową.Przechowuj w lodówce.SMACZNEGO.CMOK
Pasje JolkiPomarańczowo- czekoladowe brownie z cukinii polane sosem pomarańczowym i ricottą(potem)W ogóle nie mogłam zrobić dzisiaj żadnego wyraźnego zdjęcia -,- Lepkie i klejące za sprawą cukinii oraz mąki żytniej która w tym połączeniu nabiera takiej mazistej konsystencji. No i niezwykle czekoladowe za sprawą czekolady :3 Jutro szkoła? Sprawdzian? Ale jak to? Już? Fajnie, że coś umiem xdWięc z racji
More food, love and dreamsczekoladowa kasza manna* z ricottą,rozgniecionymi truskawkami i jagodami***z kawałkami czekolady, kakao, budyniem czekoladowym** na dnie teżRano błogie lenistwo z miseczką gorącej kaszy, tak na osłodę, bo pogoda bardziej wiosenna niż letnia, a po południu kino z moimi dziewczynami :DAaaa, już się nie mogę doczekać tego filmu
More food, love and dreamsMarzenka na mnie liczy. Miałam coś upiec na skalę całej naszej klasy. Coś prostego, coś na szybko, ale pysznie.Szybko, prosto i na temat.Przepis na dużą prostokątną blachę:Ciasto mocno czekoladowe z malinamiMasa czekoladowa:4 szklanki mąki tortowej2 szklanki zwykłego, białego cukru2 szklanki mleka 2%95 g masła 82% +2 jajka L (najlepiej z wolnego wybiegu)2 i 1/4 płaskie łyżeczki
Eat Shrimpszrobienie kremu.(zobacz link tutaj)Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić "do góry nogami" lub poukładać na kratce, żeby ostygły.Na każdą babeczkę nakładamy po łyżeczce kremu czekoladowego. Biały krem z twarożka przekładamy do worka cukierniczego lub szprycy i wyciskamy na babeczki, tak, żeby przykryć czekoladę.Wierzch dekorujemy truskawkami.Smacznego!ciastkożercy
CiastkozercyJagody i Nutella to jedna z najsmaczniejszych ciastkowych kombinacji jaką mogę sobie wyobrazić. Czekoladowe babeczki można w prawdzie piec z kostką czekolady w środku, ale to nie to samo co świeżo nałożony krem - trochę więcej pracy, ale efekt jest tego warty! Świeże jagody do środka i jagodowy krem na samą górę- taa daam - idealny deser na niedzielne popołudnie :)Składniki(...)babeczki czekoladowe+Nutella, świeże jagodySkładniki na krem jagodowy:1 opakowanie budyniu waniliowego400 ml mleka (około 1,5 szklanki)4 łyżki cukru1,5 kostki masła0,5 szklanki świeżych jagódPrzed zrobieniem babeczek przygotowujemy budyń i odstawiamy do przestudzenia. Babeczki robimy według przepisu.Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Wypełniamy foremki gotowym ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby
Ciastkozercykubeczki śmietany kremówki i serek mascarpone. Najprostszym połączeniem byłoby zrobienie śmietankowego kremu, jednak w takie upały śmietankowe kremy nie najlepiej znoszą oczekiwanie na gości. Co z tego wyszło? Mocno czekoladowe babeczki :) z truskawkami. bo kto nie lubi truskawek? Składniki na babeczki:2 szklanki mąki5 łyżek cukru5 łyżek kakao2 łyżeczki cukru waniliowego1,5 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 łyżeczki sody(...)oczyszczonej0,5 szklanki śmietany kremówki0,5 szklanki mleka0,5 szklanki oleju1 jajkoSkładniki na krem:250 g serka mascarponeNutella (lub inny krem czekoladowy)+truskawki do dekoracji Truskawki dokładnie myjemy i zostawiamy na ściereczce, żeby wyschły. Nie obrywamy ogonków.Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej, mleko i śmietanę mieszamy osobno. Dodajemy do suchych składników i mieszamy do uzyskania jednolitej
Ciastkozercychoć jego wykonaniem pewnie powinny zająć się mamy (bo nawet dorosłym zdarzają się tu wpadki, czego dowód znajdziecie na zdjęciach poniżej), to z jedzeniem dzieci poradzą sobie same. Czekoladowe miseczki świetnie sprawdzą się na przyjęciu urodzinowym - można w nich zaserwować lody, sałatkę owocową lub drobne cukierki - o ile ktoś jest w stanie pochłonąć tyle słodyczy za jednym razem :)Do zrobienia(...)się mniej więcej to:Każdy balonik zamaczamy w czekoladzie i ruszamy nim we wszystkie strony, żeby zrobić odpowiednio wysokie brzegi miseczki. Kiedy jesteśmy zadowoleni z efektu, przyczepiamy go na czekoladową podstawkę. Odstawiamy baloniki w bezpieczne miejsce i czekamy aż czekolada będzie zupełnie twarda.Po upewnieniu się, że czekolada stężała możemy przebić balonik szpilką i delikatnie odkleić miseczkę z papieru do pieczenia.Smacznego
Ciastkozercykońcu taka pora roku. Robi się coraz zimniej, coraz bardziej ponuro, no i chce się, no chce bardziej tej czekolady ! Dlatego proponuję zrobić tartę z musem czekoladowym. A żeby nie było tak nudno, to proponuję dodać jeszcze gruszki w winie. Składniki( na formę średnicy 26-28 cm )* 125 g masła* 170 g mąki* 80 g cukru pudru * 2 żółtka(...)rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko ostudzić.Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno.Do czekolady dodać kopiastą łyżkę śmietanki - wymieszać. Dodać 2-3 łyżki śmietanki - wymieszać. Dodać pozostałą śmietankę - wymieszać.Mus czekoladowy wyłożyć na kruchy spód, na musie ułożyć plastry gruszek.Na patelni uprażyć płatki migdałowe, do ciepłych dodać syrop cukrowy/miód. Całość wymieszać i ewentualnie lekko podgrzać, żeby syrop/miód był płyny
kolorowotorcikowoczekoladowe blaty przełożone masą z capuccino i uzupełnione warstwą masy śmietanowej Całość świetnie razem współgrała , smaki się przenikają i uzupełniają :)Biszkopt czekoladowy :6 jajek (oddzielnie białka i żółtka )1 szklanka cukru3 łyki oleju1 szklanka mąki2 łyżki kakao2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (drobnego proszku )1 łyżeczka proszku do pieczeniakilka kropli aromatu rumowegoBiałka ubić na sztywno , dosypywać porcjami cukier i nadal ubijać
Malinowa Kawiarenkalekko pachnąca rumem ... Mało tego - im starsza tym lepsza! Ilekroć moja mama pyta się co upiec na mój przyjazd do PL - odpowiadam bez wahania: babkę gotowana albo babkę czekoladową :) Uwielbiam obie i nie wiem, którą bardziej ...Zapraszam na Babkę Czekoladową Mojej Mamy :)) Składniki i wykonanie: Piec ok 55 minut w temp. 180st (do suchego patyczka) Efekt końcowy
Walijskie Pichcenielekkimi modyfikacjami. Boska konsystencja, zniewala kokosowym smakiem....masa na bazie śmietanki kokosowej i serka mascarpone. Całość udekorowana bita śmietaną. Truskawki przełamują biel i dodają pazura temu ciastu. biszkopt czekoladowy: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao 50 g gorzkiej czekolady, startej Mąkę i kakao wymieszać, przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić(...)niej dekoracje na torcie - co ja uczyniłam) lub ok 400 ml jeżeli tort będzie tylko posmarowany i posypany wiórkami. 1/3 szklanki cukru pudru Wykonanie Na paterze położyć pierwszy z czekoladowych blatów. Nasączyć. Posmarować go połową słoiczka dżemu, wyłożyć warstwę kremu ( 1/2 całości). Przykryć kolejnym blatem, nasączyć, posmarować pozostałym dżemem, przykryć pozostałą warstwą kremu. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć. Ubić śmietanę kremówkę
Malinowe PocałunkiOd pewnego czasu bawię się czekoladą serwując czekoladki, trufle. Za każdym razem zmieniam odrobinę składnik i wychodzi inne dzieło sztuki. Rozpływają się w ustach, pieszczą
Malinowe Pocałunkipierogi mogły by mi tak zasmakować :P ~ Pierogi z jagodami, czekoladą, miodem, cynamonem i jogurtem naturalnym + Inka ~ Składniki: 50g mąki pszennej pełnoziarnistej ~40ml gorącej wody jagody czekolada/krem czekoladowy sól +150g jogurtu naturalnego, cynamon Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy, szczyptę soli, wodę i mieszamy drewnianą łyżką na gładką masę. Ciasto rozwałkowujemy i szklanką wykrawamy kółka. Na środek każdego kładziemy(...)jagody, kawałki pokruszonej czekolady (może być krem czekoladowy) i zlepiamy rogi. Pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi kładziemy na talerzu, polewamy jogurtem, posypujemy,cynamonem i resztą jagód
Kuchenny Skrawek Niebatestowaliśmy dla Was przepis z magazynu Kuchnia. Tym razem tarta ze śliwkami...tarta czekoladowa;) jest to jedna z lepszych tart jakie jadłam. czekoladowy kruchy spód, łamany kwaskowościa śliwek i smakiem rozmarynu.Kochamy odkrywać nowe smaki, a ten smak był dla nas nowy....i ta pomarańcza:) Dla nas obłędna tarta;)Polecamy...Składniki;Ciasto; 200 g mąki, 3 łyżki cukru, 2 łyżki kakao
Anioły w kuchniherbatę, a mimo to może ona zachwycić. Połączenie twarogu, banana, orzechów brazylijskich od firmy Fresano(do nabycia tutaj) z kaszą to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Nie zapominając o obłędnym czekoladowym smaku, za który odpowiada ekologiczne kakao(do nabycia tutaj). Taki posiłek to idealna propozycja na śniadanie, które dostarczy wszystkich niezbędnych składników odżywczych w przepysznej oprawie. Porcja zawiera 447kcal(...)przestudzić W większym naczyniu zblendować wystudzoną kaszę z pozostałymi składnikami na gładki mus Posypać pokrojoną suszoną żurawiną i wiórkami kokosowymi Przy podanej ilości kakao, pudding wychodzi naprawdę mocno czekoladowy, a co za tym idzie- dla niektórych może okazać się mało słodki. W takim wypadku wystarczy zwiększyć ilość miodu lub też odjąć kakao. Smacznego
peanutbuttermonstertrochu, delikatnie mieszając, dodawać do czekolady. Na koniec wmieszać ubite białka. Mus przełożyć do pucharków, wstawić do lodówki na godzinę. Udekorować bitą śmietaną. W tytule piszę „Mus czekoladowy z wiśniami”. Wykorzystałem wydrylowane wiśnie z wiśniowej nalewki, które dodałem do czekoladowego musu. Wiśnie takie podajemy tylko dorosłym. Dla dzieci, wiśnie mogą być z kompotu, byle bez pestek. Można również ten dodatek
Kulinarny karnet ChristopheraCzekoladowa niespodzianka Składniki. 100 g margaryny 2 jajka 2 łyżki mleka 200g mąki 2 łyżki kakao 100g powideł z węgierek 1 łyżeczka proszek do pieczenia 100 g cukru 100 g czekolada biała 12 daktyli Stopioną, ostudzoną margarynę zmiksować z jajkami i mlekiem. Mąkę wymieszać z cukrem, kakao , proszkiem do pieczenia i powidłami ,dodać do masy jajecznej i wymieszać łyżką. Ciasto(...)daktyla włożyć kostkę czekolady białej i taką niespodziankę włożyć w środek ciasta. Piec w temp.180stop.12-15 min. Babeczki są miękkie i wilgotne. Po ostudzeniu przybrać wg smaku. Ja nałożyłem krem czekoladowy, bo miałem taki pod ręką, ale może być ubita śmietana ,lub posypka cukrowa
Kulinarny karnet Christopheratortowej 50g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10g kakao Mus truskawkowy.. 500g truskawek 150g cukru 5 łyżeczek żelatyny Do nasączenia 0,5 szklanki ponczu truskawkowego. Polewa czekoladowa. 100g czekolady do gotowania 50g masła Wykonanie. Tortownicę ,20cm.obsypać wewnątrz kakao. Masło rozpuścić dodać połamaną czekoladę i mieszać ,aż do jej rozpuszczenia. Odstawić. Jajka ubić, dodać cukier i ubijać(...)rozpuszczenia. Wlać rozpuszczoną czekoladę, wymieszać. Wymieszać mąkę tortową z mąką ziemniaczaną i proszkiem, przesiać do masy czekoladowej. Piec w temp.170stop.około 25-30minut. Przygotować mus. Truskawki ,u mnie mrożone, zasypać cukrem i podgrzewać do uzyskania syropu. Następnie zmiksować i dodać żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody gorącej. Dobrze wymieszać. Odstawić do stężenia. Ciasto przekroić na dwa krążki. Nasączyć ponczem
Kulinarny karnet ChristopheraZawsze uważam że najlepsze są lody domowe, bo wiem z czego zrobione. Najlepiej uwielbiam lody kakaowe.Lody czekoladowe SKŁADNIKI:400 ml śmietanka czekoladowa 30%tabliczka gorzkiej czekoladycukier puder - 1 łyżkaPRZYGOTOWANIE:Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Następnie dodać cukier puder, dalej ubijać. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzoną czekoladę dodać do śmietanki, zmiksować. Do specjalnych foremek plastikowych na lody
Kuchnia DanusiKostki w polewie czekoladowej i kokosie SKŁADNIKI:CIASTO100 g masło,3 łyżki miód,3 łyżeczki proszek do pieczenia,1 szkl cukier,2 i 1/2 szkl mąka,1 opak gotowa polewa,400 g wiórki kokosowePRZYGOTOWANIE:CIASTO Mąkę wysypać do miski, dodać masło miód, proszek do pieczenia i cukier, zagnieść ciasto. Brytfannę do pieczenia ciasta wysmarować tłuszczem. Ciasto wyłożyć(...)brytfanny, włożyć do piekarnika, piec w 180 stop. przez około 40 minut. Upieczone ciasto kroimy na kawałki, zanurzamy kawałki ciasta w rozpuszczonej polewie czekoladowej i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Odstawiamy kokoski do lodówki do schłodzenia
Kuchnia Danusimałym rondelku rozpuszczamy masło z posiekaną czekoladą. Czekoladę gorzką siekamy nożem. W dużej misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia cukier biały i waniliowy oraz kakao. Do masy czekoladowej wlewamy mleko, wbijamy jajka i dokładnie mieszamy. Łączymy suche z mokrymi, mieszając tylko do połączenia się składników. Foremki do muffinek napełniamy do 3/4 objętości. Pieczemy przez 25-30 minut(...)stopniach. Po upieczeni polewamy muffinki polewą czekoladową. Do muffinek idelanie pasuje herbatka Granny's Finest Teekanne
Aga w kuchnikońcu znalazłam przepis na pyszne, duże, czekoladowo-orzechowe, z wierzchu chrupiące, w środku się ciągnące amerykańskie ciasteczka. Pamiętam jak dziś mój przyjazd na Zieloną Wyspę i moje odkrycie jakim były ‚duże’ ciasteczka. Były tak pyszne. Miłość od pierwszego ugryzienia. Jedynie czego się obawiałam, że to moje nimi zauroczenie, spowoduje, że będę tak samo duża jak one. Wyszły genialne. Jak już(...)kuchenną. Jeśli od razu będziecie je przenosić mogą Wam się rozkruszyć. Po wystudzeniu przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. * źródło z małymi zmianami ze strony bbcgoodfood.com The post Amerykańskie Ciastka Czekoladowo Orzechowe appeared first on Made
Made By Mom And Sonserka mascarpone 3 czekolady białe śmietan fix łyżka mleka dodatki 200 g chałwy kakaowej 2 opakowania biszkoptów podłużnych kakao do posypania ok 4 duże łyżki czekoladowe pałeczki mięta wstążka Przygotowanie: Biszkopt: Blachę tortownicy wykładamy papierem pergaminowym i nagrzewamy piekarnik na 180 C dół. W misce ubijamy 4 białka z solą i stopniowo dodajemy 7 żółtek(...)kakaem, boki wykładamy biszkoptami ( ja dolną końcówkę ścięłam gdyż biszkopciki były za wysokie) związujemy wstążką aby wszystko razem ładnie się złączyło i dekorujemy na górze chałwą, pałeczkami czekoladowymi i miętą. Cały tort schładzamy w lodówce przez 2 h przed podaniem. Smacznego
Niezły Młynekpłaskich łyżek mąki łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka mleko 7,5 dag mielonych migdałów lub orzechów włoskich 1 gorzka, twarda czekolada lub gotowa starta 100 g 2 budynie czekoladowe ( takie na 500 ml ) Przygotowanie: Masło utrzeć doskonale z cukrem, który dodajemy stopniowo Dodajemy żółtka i ciągle ucieramy Wsypujemy budyń, utartą czekoladę, mąkę i znów ucieramy Dodajemy około(...)składniki się połączą Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany Przekładamy do natłuszczonej foremki z kominem Pieczemy w temp. 180-200 stopni C. przez 50-60 min. Składniki na polewę czekoladową: 4 łyżki łyżki kakao, 2-3 łyżki gorącej wody, 12 dag cukru pudru, łyżka masła. Cukier zmieszałam z kakaem, dodałam gorącej wody oraz masło. Podgrzewałam w rondelku na małym ogniu
Proste Potrawychwile i ostatnia okazja, żeby dostać świeże maliny... Do tego urodziny dobrego znajomego, więc trzeba się było postarać :) Ciasto 750g zmielonego twarogu 2 jajka słoiczek Nutelli 230gszklanka cukru budyń czekoladowy (1 opakowanie) 180-200g ciasteczek Digestive w czekoladzie 2 łyżki masłakakao Na górę tabliczka gorzkiej czekolady opakowanie śmietanki 18% 100 g masła pół koszyczka malin Pokruszone(...)rozsmarowywać na serniku. Do czynu zabieramy się, kiedy ciasto będzie miało co najmniej temperaturę pokojową; nakładamy polewę na całość, pamiętając o bokach. Całość wykańczamy malinami, które fantastycznie uzupełniają intensywnie czekoladowy smak. Mogą to być oczywiście inne owoce, najlepiej lekko kwaśne - porzeczki, jeżyny czy wiśnie. Kto próbuje upiec
sama złodyczBiszkopt:5 jajekszklanka cukru pudru3/4 szklanki mąki tortowej1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Krem truskawkowy: 350 g truskawek galaretka truskawkowa pół szklanki cukru 1/3 szklanki wody 2 łyżki mąki ziemniaczanej Krem czekoladowy: 4 czekolady mleczne pół szklanki kakao 500 ml śmietanki 30 lub 36% 250 g ricotty Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć na dwa dni - dużą rolę odgrywa tutaj(...)udało się wygrzebać miks truskawka+mango, który sprawdził się w tym torcie bardzo dobrze. Warstwowo wykładamy krem truskawkowy, ostrożnie łącząc kolejne części (są dość cienkie). Krem czekoladowy ubijamy w dużej misce końcówkami do białek, a gdy masa będzie sztywna, dodajemy opakowanie ricotty i miksujemy jeszcze chwilę do uzyskania jednolitej konsystencji. Połową kremu obkładamy biszkopt, pamiętając o bokach
sama złodyczobiedzie? zdecydowanie spacer ale przed spacerem pyszny deserek. Nie ma nic lepszego niż czekolada, z tym akurat się zgadzam z moim łasuchem więc naszym łupem padł tym razem mus czekoladowy. Pyszny lekki, nic więcej nie trzeba mówić:) Polecam:) Składniki na 3 pucharki tabliczka gorzkiej czekolady 70 albo 80%300 ml śmietany kremówki 30% lub więcejłyżeczka cukru pudru Wykonanie: Czekoladę(...)dekoracji resztę mieszamy z roztopioną czekoladą. Przekładamy gotowy mus do pucharków i ozdabiamy pozostałą bitą śmietaną. Gotowy mus zostawiamy w lodówce na około godzinę. ja całość posypałam wiórkami czekoladowymi. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieDzisiaj przepis na przepyszne potrójnie czekoladowy sernik na zimno. Przepis zaczerpnięty z tej strony, jednak jego wykonanie nieco odmienne. Sernik jest niezwykle prosty w wykonaniu choć wymaga sporo pracy, głównie przez oczekiwanie na schłodzenie się poszczególnych warstw. Jednak warto go zrobić, bo jest pyszny i mega słodki :) Ilość porcji: mała tortownica Składniki Masa serowo-czekoladowa: 1 kg wiaderkowego twarogu
Kolizje Smakówrekompensuje cały trud. A dodatkowo te uśmiechy zadowolenia domowników - bezcenne... :-)W ubiegłym roku przygotowywałam je w dwóch smakach, w tym doszedł jeszcze trzeci - z kakao. Bardzo fajna alternatywa dla czekoladowych łasuchów, których myślę jest niemało a szczególnie dla dzieci, które szaleją na punkcie czekolady. Taka zdrowa słodycz. Mogą ją zajadać nawet łyżkami, wyjdzie im tylko na zdrowie.Składniki:- 1300g gotowych(...)minut od zagotowania lub w piekarniku przez ok.60 minut. Więcej informacji o pasteryzacji i smażeniu powideł zamieściłam tutajGdy mamy już spasteryzowane powidła bez dodatków można je również przerobić na czekoladowe, ja swoje pierwsze tak właśnie przygotowałam. Do garneczka wyłożyć powidła ze słoika, dodać proporcjonalnie do wagi kakao i ksylitol i podgrzać do dokładnego wymieszania. Odstawić do przestudzenia. Idealnie sprawdziły się
Smaczne ZdroweGofry w wersji mocno czekoladowej, najlepsze na ciepło oprószone cukrem pudrem i kakao lub polane sosem czekoladowym. Przepis pochodzi z książki "Czekolada" Erica Lanlarda. Składniki na 7 porcji: 50 g kakao 2 łyżeczki cynamonu 250 g masła 300 g drobnego cukru trzcinowego 4 jajka 250 g mąki pszennej 2 łyżki mleka 2 łyżeczki pasty lub esencji waniliowej dodatkowo: cukier
wyzwania kuchenneDodałam też jedną limonkę mniej niż w oryginalnym przepisie i myślę, że trzy w zupełności wystarczą, bo i tak jest dosyć kwaśny. Składniki: - 200 g ciastek czekoladowych- 75 g masła- 750 g twarogu sernikowego- 200 g cukru pudru- 4 duże jajka- 2 żółtka- sok wyciśnięty z 3 limonek (w oryginalnym przepisie z czterech)- 2 łyżki mąki pszennej (można(...)góry. Stawiamy ją na kolejnym kawałku folii i dokładnie zawijamy, żeby woda nie miała możliwości dostać się do środka.2. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do wystygnięcia. Ciastka czekoladowe mielimy blenderem, dodajemy wystudzone masło. Wylepiamy dno tortownicy. Ja wylepiłam również boki. Odstawiamy do lodówki. Rozgrzewamy jednocześnie piekarnik do 180 stopni, a w czajniku gotujemy wodę.3. Ser ucieramy przez
Kraina Tysiąca SmakówWykonanie:Zmiksować wszystkie składniki na jednolite ciasto. Jeśli wydaje się za rzadkie - dosypać mąki.Smażyć naleśniki.Nadzienie serowe:250 g twarogu4 łyżki cukruodrobina mlekaSkładniki zmiksować na jednolitą masę.Krem czekoladowy wg przepisu tutajUsmażone naleśniki smarować pół serem, pół kremem czekoladowym i zwijać w rulon.Naleśniki podsmażyć.Na patelnię wrzucić 2 łyżki masła, łyżkę miodu i smażyć naleśniki z obu stron
kolorowotorcikowododatek do kawy, np. o coś słodkiego, co jeszcze bardziej urozmaici nam ten krótki czas, ale i dostroi symfonię smaków(; na naszych podniebieniach! Dzisiaj proponujemy Wam: czekoladowe ciasteczka z chili i odrobiną zastrzyku z czarnej kawy! Idealnie komponują się z aromatyczną, czarną kawą, ponieważ po każdym kęsie jej gorycz idealnie współgra z delikatnie pikatną słodyczą! Jest to świetna(...)przestudzoną, rozpuszczoną czekoladę z masłem, wlewamy "napar" z kawy i mieszamy. Pozostałą czekoladę(ok.160g.) rozrabniamy krojąc nożem na jak najmniejsze cząstki. Składniki suche wsypujemy partiami do z masy czekoladowo-jajecznej, dodajemy pokrojoną czekoladę i całość delikatnie mieszamy aż do całkowitego połączenia. Blachę do pieczenia wyścielamy papierem do pieczenia. Ciastka na papier wykładamy łyżką - przyklepując tak aby powstał kształt kółek
Symfonia Smakówciała i nie stroni od słodkości, których nasz organizm tez potrzebuje. Dlatego przedstawiam wam ciasto, które co prawda do słodkich nie należy, bo dzięki dużej dawce czekolady jest mocno czekoladowe, ale dla cierpiących na brak w diecie słodkości zapewni im odpowiednia jej dawkę i zaspokoi czekoladowy głód, bez obaw że się słodko zgrzeszyło. Ciasto zgodne z dietą Motignaca. Przepis
Bernika - moj kulinarny pamietnikLody!Lody!Lody! Z doświadczenia wiem, że tej "potrawy" nasze pociechy nigdy nie odmówią,więc w dniu ich i naszego:) święta, jest to najlepszy pomysł na deser. Moja propozycja : CZEKOLADOWE. Składniki: 100 g ciemnej czekolady 30 g kakao 280 ml mleka pełnotłustego 55 g brązowego cukru 145 ml śmietanki tortowej Mleko wlać do rondelka, wsypać cukier, zagotować. Zdjąć z palnika
Zabawa smakiemprostu za pomocą łyżki. Co możemy zrobić z awokado? Oprócz guacamole, możemy je wykorzystać jak masło, smarując nim kanapki, dodać do ulubionego koktajlu, zrobić majonez lub właśnie, krem czekoladowy. Krem czekoladowy do złudzenia przypominający Nutellę®!Jeśli się nie powstrzymasz, to zjesz całą porcję od razu :DZapraszam!Pomysł podpatrzony u Olgi Smile.Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym
Pora coś zjeśćczekolada dobrze smakuje z solą i chili, to czemu miałaby gorzej smakować z dodatkiem oliwek, które też są słone i odrobinę ostre? I z tą myślą przewodnią powstał super czekoladowy deser, z czekoladowym biszkoptem, kremem i polewą. Jest bardzo słodki, więc stąd pomysł na przygotowanie takich mini torcików, które idealnie będą smakować z nieco gorzką kawą. Co sądzicie o takim
Pora coś zjeśćzdanie, kiedy tylko spróbowali. I zapragnęli jeszcze. Nic dziwnego. Ma nietypową, musową i delikatną konsystencję. Rozpływa się w ustach.Niesamowicie pachnie czekoladą.Udał mi się ten eksperyment, oj, udał ;] CZEKOLADOWY SERNIK BEZ SERA. (pomysł i wykonanie - Karmel-itka.) na mała blaszkę, 23 x 23 cm ciasto: 1,5 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1 kostka margaryny 4 żółtka 1 łyżka(...)proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru Masa "serowa": 1kg kwaśnej śmietany 18% 2 budynie czekoladowe (proszek) 1 płaska łyżka kakao 1 i 1/3 szklanki cukru 4 białka Ciasto: Z podanych składników zagniotłam ciasto. Najpierw zimą margarynę posiekałam z mąką, aby uzyskać efekt piasku. Następnie dodałam pozostał składniki i dokładnie wyrobiłam. Zawinęłam w folię i na 30 minut
W kuchni Karmel-itkisię w brązowo-beżowe barwy malutkiej, ciasnej karmel-itkowej kuchni,w której działa prężnie na co dzień.Postanowiła coś upiec.Ciasto przygotowuje się w zaledwie 10 minut.A smakuje? Wyśmienicie. Mocno czekoladowe, ze świeżym, cytrynowym aromatem. CZEKOLADOWO-CYTRYNOWE CIASTO Z OCTEM NA OLEJU RZEPAKOWYM. /zmodyfikowany przepis z sieci;/ 2 szklanki cukru 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki
W kuchni Karmel-itki