Zawsze uważam że najlepsze są lody domowe, bo wiem z czego zrobione. Najlepiej uwielbiam lody kakaowe.Lody czekoladowe SKŁADNIKI:400 ml śmietanka czekoladowa 30%tabliczka gorzkiej czekoladycukier puder - 1 łyżkaPRZYGOTOWANIE:Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Następnie dodać cukier puder, dalej ubijać. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzoną czekoladę dodać do śmietanki, zmiksować. Do specjalnych foremek plastikowych na lody
Kuchnia DanusiKostki w polewie czekoladowej i kokosie SKŁADNIKI:CIASTO100 g masło,3 łyżki miód,3 łyżeczki proszek do pieczenia,1 szkl cukier,2 i 1/2 szkl mąka,1 opak gotowa polewa,400 g wiórki kokosowePRZYGOTOWANIE:CIASTO Mąkę wysypać do miski, dodać masło miód, proszek do pieczenia i cukier, zagnieść ciasto. Brytfannę do pieczenia ciasta wysmarować tłuszczem. Ciasto wyłożyć(...)brytfanny, włożyć do piekarnika, piec w 180 stop. przez około 40 minut. Upieczone ciasto kroimy na kawałki, zanurzamy kawałki ciasta w rozpuszczonej polewie czekoladowej i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Odstawiamy kokoski do lodówki do schłodzenia
Kuchnia Danusimałym rondelku rozpuszczamy masło z posiekaną czekoladą. Czekoladę gorzką siekamy nożem. W dużej misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia cukier biały i waniliowy oraz kakao. Do masy czekoladowej wlewamy mleko, wbijamy jajka i dokładnie mieszamy. Łączymy suche z mokrymi, mieszając tylko do połączenia się składników. Foremki do muffinek napełniamy do 3/4 objętości. Pieczemy przez 25-30 minut(...)stopniach. Po upieczeni polewamy muffinki polewą czekoladową. Do muffinek idelanie pasuje herbatka Granny's Finest Teekanne
Aga w kuchnikońcu znalazłam przepis na pyszne, duże, czekoladowo-orzechowe, z wierzchu chrupiące, w środku się ciągnące amerykańskie ciasteczka. Pamiętam jak dziś mój przyjazd na Zieloną Wyspę i moje odkrycie jakim były ‚duże’ ciasteczka. Były tak pyszne. Miłość od pierwszego ugryzienia. Jedynie czego się obawiałam, że to moje nimi zauroczenie, spowoduje, że będę tak samo duża jak one. Wyszły genialne. Jak już(...)kuchenną. Jeśli od razu będziecie je przenosić mogą Wam się rozkruszyć. Po wystudzeniu przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. * źródło z małymi zmianami ze strony bbcgoodfood.com The post Amerykańskie Ciastka Czekoladowo Orzechowe appeared first on Made
Made By Mom And Sonserka mascarpone 3 czekolady białe śmietan fix łyżka mleka dodatki 200 g chałwy kakaowej 2 opakowania biszkoptów podłużnych kakao do posypania ok 4 duże łyżki czekoladowe pałeczki mięta wstążka Przygotowanie: Biszkopt: Blachę tortownicy wykładamy papierem pergaminowym i nagrzewamy piekarnik na 180 C dół. W misce ubijamy 4 białka z solą i stopniowo dodajemy 7 żółtek(...)kakaem, boki wykładamy biszkoptami ( ja dolną końcówkę ścięłam gdyż biszkopciki były za wysokie) związujemy wstążką aby wszystko razem ładnie się złączyło i dekorujemy na górze chałwą, pałeczkami czekoladowymi i miętą. Cały tort schładzamy w lodówce przez 2 h przed podaniem. Smacznego
Niezły Młynekpłaskich łyżek mąki łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka mleko 7,5 dag mielonych migdałów lub orzechów włoskich 1 gorzka, twarda czekolada lub gotowa starta 100 g 2 budynie czekoladowe ( takie na 500 ml ) Przygotowanie: Masło utrzeć doskonale z cukrem, który dodajemy stopniowo Dodajemy żółtka i ciągle ucieramy Wsypujemy budyń, utartą czekoladę, mąkę i znów ucieramy Dodajemy około(...)składniki się połączą Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany Przekładamy do natłuszczonej foremki z kominem Pieczemy w temp. 180-200 stopni C. przez 50-60 min. Składniki na polewę czekoladową: 4 łyżki łyżki kakao, 2-3 łyżki gorącej wody, 12 dag cukru pudru, łyżka masła. Cukier zmieszałam z kakaem, dodałam gorącej wody oraz masło. Podgrzewałam w rondelku na małym ogniu
Proste Potrawychwile i ostatnia okazja, żeby dostać świeże maliny... Do tego urodziny dobrego znajomego, więc trzeba się było postarać :) Ciasto 750g zmielonego twarogu 2 jajka słoiczek Nutelli 230gszklanka cukru budyń czekoladowy (1 opakowanie) 180-200g ciasteczek Digestive w czekoladzie 2 łyżki masłakakao Na górę tabliczka gorzkiej czekolady opakowanie śmietanki 18% 100 g masła pół koszyczka malin Pokruszone(...)rozsmarowywać na serniku. Do czynu zabieramy się, kiedy ciasto będzie miało co najmniej temperaturę pokojową; nakładamy polewę na całość, pamiętając o bokach. Całość wykańczamy malinami, które fantastycznie uzupełniają intensywnie czekoladowy smak. Mogą to być oczywiście inne owoce, najlepiej lekko kwaśne - porzeczki, jeżyny czy wiśnie. Kto próbuje upiec
sama złodyczBiszkopt:5 jajekszklanka cukru pudru3/4 szklanki mąki tortowej1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Krem truskawkowy: 350 g truskawek galaretka truskawkowa pół szklanki cukru 1/3 szklanki wody 2 łyżki mąki ziemniaczanej Krem czekoladowy: 4 czekolady mleczne pół szklanki kakao 500 ml śmietanki 30 lub 36% 250 g ricotty Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć na dwa dni - dużą rolę odgrywa tutaj(...)udało się wygrzebać miks truskawka+mango, który sprawdził się w tym torcie bardzo dobrze. Warstwowo wykładamy krem truskawkowy, ostrożnie łącząc kolejne części (są dość cienkie). Krem czekoladowy ubijamy w dużej misce końcówkami do białek, a gdy masa będzie sztywna, dodajemy opakowanie ricotty i miksujemy jeszcze chwilę do uzyskania jednolitej konsystencji. Połową kremu obkładamy biszkopt, pamiętając o bokach
sama złodyczobiedzie? zdecydowanie spacer ale przed spacerem pyszny deserek. Nie ma nic lepszego niż czekolada, z tym akurat się zgadzam z moim łasuchem więc naszym łupem padł tym razem mus czekoladowy. Pyszny lekki, nic więcej nie trzeba mówić:) Polecam:) Składniki na 3 pucharki tabliczka gorzkiej czekolady 70 albo 80%300 ml śmietany kremówki 30% lub więcejłyżeczka cukru pudru Wykonanie: Czekoladę(...)dekoracji resztę mieszamy z roztopioną czekoladą. Przekładamy gotowy mus do pucharków i ozdabiamy pozostałą bitą śmietaną. Gotowy mus zostawiamy w lodówce na około godzinę. ja całość posypałam wiórkami czekoladowymi. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieDzisiaj przepis na przepyszne potrójnie czekoladowy sernik na zimno. Przepis zaczerpnięty z tej strony, jednak jego wykonanie nieco odmienne. Sernik jest niezwykle prosty w wykonaniu choć wymaga sporo pracy, głównie przez oczekiwanie na schłodzenie się poszczególnych warstw. Jednak warto go zrobić, bo jest pyszny i mega słodki :) Ilość porcji: mała tortownica Składniki Masa serowo-czekoladowa: 1 kg wiaderkowego twarogu
Kolizje Smakówrekompensuje cały trud. A dodatkowo te uśmiechy zadowolenia domowników - bezcenne... :-)W ubiegłym roku przygotowywałam je w dwóch smakach, w tym doszedł jeszcze trzeci - z kakao. Bardzo fajna alternatywa dla czekoladowych łasuchów, których myślę jest niemało a szczególnie dla dzieci, które szaleją na punkcie czekolady. Taka zdrowa słodycz. Mogą ją zajadać nawet łyżkami, wyjdzie im tylko na zdrowie.Składniki:- 1300g gotowych(...)minut od zagotowania lub w piekarniku przez ok.60 minut. Więcej informacji o pasteryzacji i smażeniu powideł zamieściłam tutajGdy mamy już spasteryzowane powidła bez dodatków można je również przerobić na czekoladowe, ja swoje pierwsze tak właśnie przygotowałam. Do garneczka wyłożyć powidła ze słoika, dodać proporcjonalnie do wagi kakao i ksylitol i podgrzać do dokładnego wymieszania. Odstawić do przestudzenia. Idealnie sprawdziły się
Smaczne ZdroweGofry w wersji mocno czekoladowej, najlepsze na ciepło oprószone cukrem pudrem i kakao lub polane sosem czekoladowym. Przepis pochodzi z książki "Czekolada" Erica Lanlarda. Składniki na 7 porcji: 50 g kakao 2 łyżeczki cynamonu 250 g masła 300 g drobnego cukru trzcinowego 4 jajka 250 g mąki pszennej 2 łyżki mleka 2 łyżeczki pasty lub esencji waniliowej dodatkowo: cukier
wyzwania kuchenneWykonanie:Zmiksować wszystkie składniki na jednolite ciasto. Jeśli wydaje się za rzadkie - dosypać mąki.Smażyć naleśniki.Nadzienie serowe:250 g twarogu4 łyżki cukruodrobina mlekaSkładniki zmiksować na jednolitą masę.Krem czekoladowy wg przepisu tutajUsmażone naleśniki smarować pół serem, pół kremem czekoladowym i zwijać w rulon.Naleśniki podsmażyć.Na patelnię wrzucić 2 łyżki masła, łyżkę miodu i smażyć naleśniki z obu stron
kolorowotorcikowododatek do kawy, np. o coś słodkiego, co jeszcze bardziej urozmaici nam ten krótki czas, ale i dostroi symfonię smaków(; na naszych podniebieniach! Dzisiaj proponujemy Wam: czekoladowe ciasteczka z chili i odrobiną zastrzyku z czarnej kawy! Idealnie komponują się z aromatyczną, czarną kawą, ponieważ po każdym kęsie jej gorycz idealnie współgra z delikatnie pikatną słodyczą! Jest to świetna(...)przestudzoną, rozpuszczoną czekoladę z masłem, wlewamy "napar" z kawy i mieszamy. Pozostałą czekoladę(ok.160g.) rozrabniamy krojąc nożem na jak najmniejsze cząstki. Składniki suche wsypujemy partiami do z masy czekoladowo-jajecznej, dodajemy pokrojoną czekoladę i całość delikatnie mieszamy aż do całkowitego połączenia. Blachę do pieczenia wyścielamy papierem do pieczenia. Ciastka na papier wykładamy łyżką - przyklepując tak aby powstał kształt kółek
Symfonia Smakówciała i nie stroni od słodkości, których nasz organizm tez potrzebuje. Dlatego przedstawiam wam ciasto, które co prawda do słodkich nie należy, bo dzięki dużej dawce czekolady jest mocno czekoladowe, ale dla cierpiących na brak w diecie słodkości zapewni im odpowiednia jej dawkę i zaspokoi czekoladowy głód, bez obaw że się słodko zgrzeszyło. Ciasto zgodne z dietą Motignaca. Przepis
Bernika - moj kulinarny pamietnik