szklanka orzechów ziemnych (ok. 130 g), - szklanka nasion słonecznika (ok. 155 g), - szklanka wiórków kokosowych (ok. 100 g), - łyżka kakao (ok. 10 g), - banan (ok. 115 g), - tabliczka gorzkiej czekolady (ok. 100 g), - tabliczka mlecznej czekolady (ok. 100 g), - puszka mleka kokosowego (ok. 400 g), - 2 szklanki malin (ok. 240 g). Sposób przygotowania: 1. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy(...)drobne okruszki. 4. Rozgniatamy banana i łączymy go z kakao, wiórkami, orzechami i nasionami. 5. Formę do tarty wylepiamy przygotowaną masą. 6. Zagotowujemy mleko kokosowe. Do mleka dodajemy czekolady i mus daktylowy. 7. Masę wylewamy na spód. Gdy krem lekko przestygnie dekorujemy go owocami. 8. Tartę chłodzimy w lodówce ok. 2 h. Tarta jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który obniża
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachłyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią 100 ml napoju roślinnego lub mleka 2,5 łyżeczki NutriBlastu SuperBoost (NutriBullet.pl) 2 kostki gorzkiej czekolady 90% 1 łyżeczka oleju kokosowego - opcjonalnie Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do kielicha i zmiksuj w NutriBullet na jednolitą konsystencje. Na patelni rozgrzej olej kokosowy lub smaż bez oleju(...)wylej porcję masy. Na wierzchu każdego placka ułóż pokruszoną czekoladę. Po minucie przewróć placki na drugą stronę i smaż do zrumienienia. Podawaj z ulubionymi dodatkami, u mnie mango i pozostała czekolada :) UWAGA! UWAGA! UWAGA! Specjalnie dla Was! Kod rabatowy o wartości -10% na każdy, dosłownie każdy Nutribullet dostępny na stronie SKLEPU !!!! Możecie z niego korzystać
Zdrowie na języku :PKakaowy biszkopt z masą śmietanową z czekoladą oraz galaretką z gruszkami. Ciasto proste a jakie dobre :) Składniki: Biszkopt kakaowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa czekoladowa: 200 g śmietany 30 % 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 100 g mlecznej czekolady Galaretka: 2 galaretki agrestowe(...)pieczenia i pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut. Studzimy. 2. Masa czekoladowa: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone oraz startą na dużych oczkach czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na biszkopt. Wstawiamy do lodówki do stężenia masy. 3. Galaretka: Obie galaretki rozpuszczamy w 3,5 szklankach wrzątku. Z gruszek usuwamy gniazda nasienne i kroimy
Na Ciasteczkowych PapierachRogaliki to jedne z moich ulubionych ciastek. Tym razem przygotowałam rogaliki z ciasta drożdżowego, a do nadzienia wykorzystałam gorzką czekoladę i rodzynki. Ciasteczka wyszły przepyszne. Rogaliki i szklanka ciepłego kakao to doskonały deser, na długie jesienne wieczory. SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki, ¾ szklanki mleka, 30g świeżych drożdży, 1 jajko, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżka cukru, 50g masła(...)łyżeczki soli, 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 60g rodzynek. PRZYGOTOWANIE: 1. Mleko podgrzewam. Dodaję pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki. Mieszam i odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia. 2. Mąkę przesiewam do dużego naczynia. Dodaję wyrośnięty rozczyn, jajko, cukier, cukier waniliowy, sól oraz rozpuszczone masło. Wyrabiam ciasto. Odstawiam na 45 minut do wyrośnięcia. 3. Ciasto przekładam na stolnicę
Tradycyjna kuchnia Kasisię pomyliłam, bo są nie tylko urocze, ale i... pyszne! Takie czekoladowo-kawowe, lekko maślane, kruche... Nawet piekłam je kilka razy pod rząd... Zrobiłam dwie wersje: w czekoladzie i bez. Przyznam, że bardziej odpowiada mi ta druga - jest jakby delikatniejsza. Kombinowałam też z różnymi kawami Tommy Cafe : z naturalną i smakową... Pyszności! Koniecznie spróbujcie i zaskoczcie swoich bliskich! Efekt gwarantowany(...)zrobić sami - klik ) 1 żółtko 1 łyżeczka kakao 1-2 łyżeczki kawy mielonej (nierozpuszczalnej; raz użyłam naturalnej , innym razem smakowej ) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo (opcjonalnie): 50g czekolady 1 łyżka mleka 1 łyżka masła (płaska) Wszystkie składniki należy umieścić w misce lub na stolnicy, a następnie szybko zagnieść - do uzyskania jednolitej konsystencji. (W razie potrzeby - dosypać
Di gotujeczereśni Krem: 500 ml śmietanki 30% 400 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru Dekoracja: 500 ml śmietanki 30% 4 łyżki cukru pudru ładne czereśnie z szypułkami kilka kostek czekolady deserowej płatki migdałowe (ok. 100 g) Masa czereśniowa: Wypestkowane czereśnie włóż do garnka zalej wodą i zagotuj. Gotuj na małym ogniu około 4-5 minut. Posłodź. Mąkę ziemniaczaną rozpuść(...)wlej do kompotu. Mieszaj aż do zgęstnienia (jak kisiel). Odstaw do wystygnięcia. Dekoracja tortu: Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Płatki migdałowe upraż na złoto na suchej patelni. Czekoladę posiekaj na wiórki. Wykonanie tortu: Ostudzony biszkopt przekrój wzdłuż na 3 równe blaty. Na paterę nałóż połowę masy czereśniowej i ok. 1/3 przygotowanego kremu. Przykryj kolejnym blatem i nałóż
Kuchnia bezglutenowawaniliowego 200 g śmietanki 30% 2 łyżeczki cukru pudru Sos jagodowy: 200 g jagód 1 łyżka cukru 4 łyżki wody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 120 g śmietanki 30% 25 g masła Pokruszone ciastka umieść na dnie szklaneczek. Serek zmiksuj ze śmietanką i cukrem pudrem. Jagody umieść w garnuszku z wodą, cukrem i mąką(...)ziemniaczaną. Zagotuj. Wystudź. Śmietankę na polewę wlej do garnuszka i wrzuć połamaną na kosteczki czekoladę. Mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady, a następnie dodaj masło. Energicznie wymieszaj by polewa była gładka i jednolita. Wystudź. Na ciastkach ułóż warstwę sosu jagodowego, serek, ponownie sos jagodowy i serek. Całość polej polewą czekoladową i udekoruj. Smacznego
Kuchnia bezglutenowaIdealny na upalne dni. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: 1 puszka mleka kokosowego schłodzonego przez 12 godzin w lodówce 1 łyżka ksylitolu 250 g malin Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 150 g mleczka kokosowego Polewa: Mleczko wlej do garnuszka i wrzuć połamaną na kosteczki czekoladę. Mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Wystudź. Schłodzone mleczko kokosowe ostrożnie otwórz
Kuchnia bezglutenowazaspokojenie ochoty na małe, słodkie co nieco. Czas przygotowania i ilość porcji 30 minut, 2 porcje. Produkty szklanka kaszy jaglanej, szklanka mleka, łyżka kakao, łyżka miodu, orzechy, gorzka czekolada, maliny, truskawki lub dżem owocowy do smaku. Przygotowanie Kasze jaglaną wsyp do garnka i zalej mlekiem. Gotuj, aż całe mleko wsiąknie i kasza zmięknie. Gdy kasza ostygnie przełóż ją do wysokiego(...)naczynia, dodaj kakao i miód, a następnie zmiksuj blenderem. Mus przełóż do naczyń, udekoruj owocami lub dżemem, posyp orzechami i startą, gorzką czekoladą. Wiem co jem: Kasza jaglana polecana jest osobą będącym na diecie łatwostrawnej. Zalecana jest osobą, które nie mogą jeść glutenu, ponieważ go nie zawiera. Znajdziemy w niej za to dużą ilość białka, które jest łatwo przyswajalne. Kasza
Fit&Fast KitchenGotuj z E.Wedel", czyli z Maestro Czekolady Joanną i Januszem Profus W piątek 26 lutego miałam okazję uczestniczyć w warsztatach prowadzonych przez Maestro Czekolady, którym towarzyszył uroczy Wargorr :) Na warsztatach przygotowaliśmy kakaową bezę z krem chałwowym i wegetariańskie burgery z buraków, w których nie mogło zabraknąć czekolady. Wszystkie dania były bardzo smaczne, a gotowanie pod okiem takich mistrzów
Kuchnia Bon Appetittheme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Mazurek wielkanocny z powidłami z płatków róży i gorzką czekoladą Składniki – ciasto: Masło – 250g Cytryna (skórka) – 1 sztuka Cukier puder – 200g Żółtko – 2 sztuki Sól – szczypta Składniki – masa marcepanowa do ozdobienia: Surowa masa marcepanowa – 200g Białka – 2 sztuki Składniki – masa(...)czekoladowa: Czekolada gorzka – 200g Miód – 2 łyżki Śmietanka 30% - 150 ml Masło – 20g Cynamon – szczypta Powidła z płatków róży – 4 łyżki Dodatkowo: suszone owoce (np. suszone morele Kresto ), orzechy, migdały Wykonanie – ciasto: Miękkie masło połączyć z cukrem, startą skórką z cytryny, mąką solą i żółtkami, a następnie zagnieść i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować
Kuchnia Bon Appetitchciała spróbować "zakalca", albo ciasto wyjdzie zbyt suche. Niepotrzebnie- ciasto lekko wyrosło, jest wilgotne w środku, dość ciężkie, ale żadna ciocia nie powie, że chyba coś nie wyszło... Smak czekolady podbija dodatek chilii. Bardzo smaczny początek jesieni, polecam :) Składniki na formę 11x37cm: 115 g masła 100 g gorzkiej czekolady 120g mąki pszennej 30g ciemnego kakao szczypta chilii szczypta soli(...)jajka 2/3 szklanki drobnego cukru Masło topimy. Po zdjęciu z palnika dodajemy do niego pokruszoną czekoladę.Mieszamy, aby powstał gładki krem. Mąkę przesiewamy z kakao i przyprawami. Jajka mieszamy z cukrem. Wszystkie składniki łączymy. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzamy powierzchnię. Pieczemy 27 minut w temperaturze 160 stopni. Smacznego
Wrzosowa PolanaCzekolada Składniki: 10 daktyli bez pestek 100 ml mleka ryżowego 1 banan 2 łyżki kakao Daktyle zalałam mlekiem i dusiłam na wolnym ogniu ok 7 minut. Następnie dodałam banana i kakao Wszystkie składniki zblendowałam na gładką czekoladę. Czekolada super smakuje w wersji zarówno na ciepło, jak i na zimno
nietadietarównież pełne cennych składników odżywczych. Klasyczny kruchy spód zastąpiłem w tym przepisie amarantusem ekspandowanym i daktylami, malinowy dżem pełen cukru zamieniłem na lekki mus z nasionami chia, zaś białą czekoladę przygotowałem, topiąc blok kokosowy i aromatyzując go wanilią. Ciasto totalnie wymiata! Wypróbujcie koniecznie! * SKŁADNIKI na foremkę o średnicy 20 cm (8 porcji) Spód: 2 szklanki amarantusa ekspandowanego ¾ szklanki daktyli(...)łyżka oleju kokosowego Mus malinowy: 350 g malin 3 łyżki nasion chia 2 łyżeczki erytrytolu Biała czekolada: 200 g bloku kokosowego (100% miąższu z kokosa) 1 laska wanilii 1 łyżeczka erytrytolu Dodatkowo: maliny do przybrania * PRZYGOTOWANIE Spód Daktyle namocz przez noc w zimnej wodzie lub zalej wrzątkiem i odstaw na kwadrans. Odlej wodę i zmiksuj na purée. Połącz z amarantusem
Food Square