czekolada - 27946 przepisów (strona:665/1864)

Ciasto serce z kremem czekoladowym i masą cukrową 168

Może być miłym prezentem lub niespodzianką dla bliskiej osoby.  Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej Krem czekoladowy: 100 g czekolady deserowej 330 ml śmietany 30% 1 fix do śmietany 1 łyżka cukru pudru Masa cukrowa: 65 g margaryny PALMA ¼ szklanki wody 0,5 szklanki mąki pszennej 40 dag cukru pudru(...)suchy i czysty oznacza, że ciasto jest już gotowe. Gotowy biszkopt wyjmujemy z piekarnika. Studzimy i kroimy na dwa blaty. Krem czekoladowy: Do garnka wlewamy śmietankę. Podgrzewamy. Dodajemy pokruszoną czekoladę. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się czekolady (nie gotujemy). Studzimy. Śmietankę najlepiej wystudzić i wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i fixem

VioletoweKucharzenie
Sernik gotowany 316

wypieków - 2 łyżki cukru z wanilią - 6 jaj + 2 żółtka - 4 budynie śmietankowe bez cukru - 200 ml zimnego mleka (do rozpuszczenia proszku budyniowego) - esencja migdałowa Polewa czekoladowa: - 220g czekolady deserowej - 4 – 5 łyżek mleka Dodatkowo: - uprażone płatki migdałowe Dzień wcześniej zagniatamy ciasto półkruche. Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy(...)pieczone ciasto) i ciasto obciążamy (ja użyłam trzech 1,5 litrowych kartonów z mlekiem). Ciasto zostawiamy do ostudzenia, następnie wstawiamy do lodówki. Na drugi dzień wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną czekoladą. Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka, na parze. Gorącą polewamy sernik. Wierzch posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. RADY: - Podstawą tego ciasta jest naprawdę dobry twaróg (może być domowy ). Można

mojewypiekiinietylko
ZDECYDOWANIE NAJPYSZNIEJSZE CZEKOLADKI DOMOWEJ ROBOTY 164

Wśród wegan panuje szał na czekoladę firmy Wedel nadziewaną masłem orzechowym. Spragnieni wegańskich słodyczy powinni jednak przed spożyciem przeczytać skład. Pozostawia on bowiem wiele do życzenia. Już na drugim miejscu znajdujemy tłuszcz palmowy, zaraz za nim lecytynę sojową, później olej palmowy i słonecznikowy. Czekolada oczywiście jest słodzona rafinowanym cukrem i glukozą, których ilość jest z pewnością zatrważająca. Nie warto! Można(...)przecież w warunkach domowych zrobić alternatywę takiej czekolady, która będzie przepyszna, a o niebo zdrowsza. W tym przepisie brak cukru, jeśli jednak zależy Wam na bardzo słodkim smaku możecie użyć syropu z agawy, ksylitolu lub cukru kokosowego. Nadzieniem moich czekoladek jest masło arachidowe własnej produkcji. Przyprażyłam surowe orzechy, następnie zblendowałam z odrobiną soli na gładką, maślaną masę. Masło z fistaszków

Jeść, by żyć w zdrowiu
Czekoladowy piernik z powidłami wg Aleex 111

Polecam. Składniki: • 200 g masła • 190 g cukru pudru • 4 jajka • 190 g mąki • 20 g przyprawy do piernika • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 3 łyżki kakao • 40 g czekolady deserowej • cukier puder do posypania • 4 łyżki powideł śliwkowych • 3 łyżeczki nutelli Sposób przygotowania: 1. Masło ogrzać do temperatury pokojowej. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Tortownicę o średnicy(...)wyłożyć papierem do pieczenia. 2. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia,przyprawą do piernika i kakao, wymieszać. 3. Czekoladę posiekać na małe kawałeczki. 4. W miseczce połączyć powidła śliwkowe I nutellę. 5. Do miękkiego masła dodać cukier puder i utrzeć mikserem na puszystą i jasną masę (około 5 minut). 6. Cały czas ucierając, dodawać po jednym jajku (masa

W mojej kuchni
W-Z CIASTO DOMOWE 149

dżemu z czarnej porzeczki Składniki masy serowej: 1 paczka masła roślinnego (250 g) 3 łyżki kopiaste cukru pudru 2 opakowania serka homogenizowanego waniliowego po 150 g Składniki polewy: 1 czekolada mleczna 1 czekolada gorzka 3 łyżki mleka Sposób wykonania: Mąkę, sodę oczyszczoną, cukier, kakao wymieszać razem na sucho.  Dodać mleko, rozpuszczoną margarynę, jajka, cukry waniliowe, dżem z czarnej porzeczki(...)części. Do miski włożyć masło roślinne, cukier puder i serki homogenizowane, utrzeć masę serową.  Na pierwszej części ciasta rozsmarować przygotowaną masę serową. Przykryć drugą częścią ciasta. Czekolady połamać na kawałki i razem z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozsmarować na wierzchu ciasta. Ciasto wstawić do lodówki, żeby polewa stężała

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Kruche ciasteczka! 169

kruchych czy to kawy czy herbaty albo dla dzieciaków do kakao. Ja przygotowałam rolowane ciasteczka kokosowo-orzechowe, rogaliki z orzeszkami ziemnymi, i rogaliki z nadzieniem z czeko-śliwką oblane czekoladą i obsypane płatkami migdałowymi. Ciasteczka kruche można przechowywać kilka dnia w szczelnie zamkniętej puszcze lub słoju. Nadają się idealnie też na prezent ;-) Zapraszam po przepis ;-)) SKŁADNIKI: - 250 g masła(...)płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 4 pełne łyżki miodu - 4 łyżki cukru pudru dodatkowo: - 1/2 szklanki wiórków kokosowych - 1/2 szklanki posiekanych orzechów (ja użyłam ziemnych) - 1/2 tabliczki czekolady + 3 łyżki śmietany 36% (do oblania rogalików zrobimy polewę) - płatki migdałów - dżem, nutella, bądź jak u mnie czeko-śliwka domowej roboty do nadziewania rogalików - ponadto: 1 całe jajko  Z w/w składników

SMYKWKUCHNI
Ciasto kukułka 11603

szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 kopiaste łyżki kakao bez cukru Do nasączenia: 250ml wody 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki cukru 100g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 100g mlecznej czekolady 2/3 szklanki wódki Krem: 600g śmietanki kremówki 30% lub 36% (kupuję śmietankę w kartonikach, na których są podane gramy) 500g serka mascarpone(...)samo jak biszkopt ciemny, tylko proszę piec 25minut i nie przekrajać biszkoptu. Do nasączenia: 8. Wszystkie składniki, oprócz wódki, przełożyć do rondelka z grubym dnem i podgrzewać, mieszając, aż czekolada się roztopi (proszę nie gotować). Następnie zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Do ostygniętego ponczu dodać wódkę i wymieszać. Krem: 9. Żelatynę zalać 1/2 szklanki wody, wymieszać

Mała Cukierenka
Kakaowa nocna owsianka z nasionami chia i owocami czyli Niedzielne Sniadanie odc.96 132

temat.  W kolejce czeka już następna porcja smakołyków przetestowanych i zjedzonych przez moją rodzinę. Dzisiaj rano na śniadanie zjedliśmy przepyszną nocną owsiankę.  Z chia, kakao, czekoladą i owocami, u mnie mrożonymi leśnymi jagodami, malinami, jeżynami  i suszonymi płatkami truskawek.  Pomysł podpatrzyłam w "My new roots" Sarah Wilson, zmodyfikowałam wg własnych możliwości.  Kakaowa nocna owsianka(...)porcja dla 2 osób: 70 g płatków owsianych 300 ml mleka (lub zwykłego, u mnie bez laktozowego) 2 łyżki nasion chia 1 łyżka kakao 2 łyżki posiekanej grubo gorzkiej czekolady 1 łyżka syropu klonowego owoce - banan, świeże owoce sezonowe lub mrożone w okresie zimowym Do jednaj miseczki wkładamy płatki a do drugiej nasiona chia. Zalewamy je mlekiem, przykrywamy i chowamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pyszne muffinki czekoladowe 163

dorosłym, dodatkowo do dekoracji ich można poprosić najmłodszych. Mają wtedy zabawy o niemiara. Ja osobiście poprosiłam wnuczkę i wnuka. Byli zachwyceni zabawą. Pyszne muffinki czekoladowe 1 tabliczka mlecznej czekolady 20 dag margaryny 40 dag mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru wanilinowego 2 jajka 200 ml mleka Margarynę roztopić i ostudzić. Czekoladę roztopić nad kąpielą(...)pieczenia. Następnie dodać cukier, cukier wanilinowy i wszystko wymieszać. Jajka zmiksować z mlekiem. Do utartych jajek dodać po łyżce wymieszanych sypkich składników i mieszać delikatnie. Dodać roztopioną margarynę i czekoladę. Wymieszać wszystko ostrożnie. Przygotowaną masę przekładać do papilotek na muffinki. Piec w piekarniku ok. 20-25 minut w 180 st. aż muffinki się upieką. Dekorować wg uznania. Ja wzięłam

Gotuję Testuję
EKLERKI Z KREMEM KOKOSOWYM 157

której każdy będzie oblizywał się ze smakiem. Takie eklerki są świetnym pomysłem zarówno do popołudniowej kawki, jak i np. na słodką przekąskę na imprezę. Można je dodatkowo polać czekoladą albo słodki krem kokosowy przełamać czymś orzeźwiającym. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( ok. 8-10 szt ) CIASTO: * woda – 0,5 szkl * mąka pszenna – 0,5 szkl * masło – 50 g * jajko(...)KREM KOKOSOWY: * mascarpone – 300 g * śmietana 36% – 150 g * biała czekolada – 100 g * wiórki kokosowe – ok. 80 g * żelatyna – 1 łyżka * cukier puder – 3 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Wodę gotujemy z masłem, a następnie do wrzącej wsypujemy mąkę i bardzo energicznie mieszamy. Gotujemy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek, studzimy. Do wystudzonego

Ostra na Słodko
Deser słodka chwila wytchnienia (waniliowo-kokosowy z porzeczkową nutą) 185

budyń waniliowy na 175 ml wrzątku 3 czubate łyżeczki wiórek kokosowych (u mnie Skworcu) 1 czubata łyżka dżemu z czarnej porzeczki bita śmietana do ozdoby: rurka z białej czekolady, chrupiące kulki w czekoladzie mlecznej Przygotowanie: Herbatniki kruszymy (wybrałam bardzo delikatne ciasteczka, więc robię to w dłoniach) i przekładamy na dno pucharka. Do szklanki wsypujemy 3 czubate łyżeczki wiórków kokosowych(...)budyń nie może być zbyt ciepły, aby utrzymała się na nim nasza bita śmietana). Wierzch przestudzonego deseru zdobimy bitą śmietaną, wbijamy czekoladową rurkę i całość posypujemy chrupiącymi kuleczkami w czekoladzie. Podajemy. Deser słodka chwila wytchnienia (waniliowo- kokosowy z porzeczkową nutą) Smacznego

Słodkie okruszki
Super polewa czekoladowa 125

polecam, po długich próbach mogę powiedzieć że jest super. Na garnku z gotującą wodą położyć miskę. Jak już woda będzie się gotowała zmniejszyć gaz do minimum. Do miski pokruszyć czekoladę, dodać miód,wodę, cukier puder, kakao i śmietanę. Jak już czekolada zacznie się topić zacząć mieszać. Trzymać na parze i mieszając cały czas, aż wszystko się połączy w piękną błyszczącą

Kuchnia Pokoleń
Kakaowe ciastka mumie czyli Hallweenowe poWeekendowe Lakocie odc.136 153

Przepis znaleziony na stronie Codojedzenia . Kakaowe ciastka mumie 300 g pszennej mąki 200 g zimnego masła 100 g cukru szczypta soli 40 g kakao 1 żółtko 50 g białej czekolady posypka Wszystkie składniki oprócz czekolady wkładamy do misy robota kuchennego. Miksujemy by powstało delikatne ciasto.  Formujemy rulon, owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na godzinę.  Po schłodzeniu(...)st.C) .  Pieczemy je ok 10 minut. Ciastka po wyjęciu z piekarnika są wciąż miękkie ale po ostygnięciu stają się kruche.  Ostygnięte ciastka dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i dekorujemy posypką

Dzieje kuchennej Wiewióry
Jesienne ciastka - grzybki 344

cukru pudru 200 g kwaśnej śmietany 1 jajko 1 łyżka maku Na krem: 1 budyń waniliowy 2 szklanki mleka 200 g masła 2 łyżki cukru Na polewę: 1 tabliczka czekolady deserowej 3 łyżki mleka 1 łyżka masła Będą potrzebne metalowe foremki do babeczek. Mąkę wymieszać na stolnicy z cukrem pudrem, dodać pokrojone zimne masło i posiekać wszystko nożem jak najdokładniej(...)Cały czas ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu. Po każdej łyżce budyniu miksować krem przez minutę, zanim dodamy kolejną porcję. Polewa: Masło z mlekiem zagotować w rondelku. Dodać pokruszoną czekoladę, zdjąć z ognia i mieszać aż czekolada całkiem się rozpuści i uzyskamy jednolitą polewę. Składanie grzybków: Grzybowe kapelusze nadziewać kremem i przykryć kółkami z dziurką. Ułożyć na desce, tacy wyłożonej

Kulinarne Inspiracje
Bezglutenowy budyń o smaku czekoladowym 80

czekoladowy ręka do góry. Myślę, że wielu z nas właśnie ten deser kojarzy się z beztroskim dzieciństwem. Dzisiaj proponuję Wam przepis na domowy budyń, który aż kipi od ilości czekolady. Nie robi się na nim kożuch i najlepiej smakuje gdy jest zimny. Świetny na karnawałowe imprezy! Do przygotowania 4 porcji budyniu potrzebujemy: – 500 ml mleka roślinnego – 2 łyżki(...)cukru – 1 łyżkę mąki (u mnie jaglana) – 2 duże łyżki kakao – 1 tabliczka czekolady gorzkiej Z 500 ml mleka odlewamy pół szklanki i resztę mleka podgrzewamy w garnku na średnim ogniu. Pozostałe mleko mieszamy z mąką i dodajemy do garnka. Od tego momentu cały czas mieszamy miksturę, tak aby nie miała grudek. Do ciepłego mleka dodajemy cukier

Szybko Tanio Smacznie