szklanki mąki 6 łyżeczek kakao 1/2 paczki margaryny rozpuszczonej 3 jajka 3/4 szklanki mleka surowego 2 cukry waniliowe 4 łyżki kopiaste dżemu z czarnej porzeczki Składniki polewy: 1 czekolada mleczna 1 czekolada gorzka 3 łyżki mleka Dodatki: posypka owocowa Sposób wykonania: Mąkę, sodę oczyszczoną, cukier, kakao wymieszać razem na sucho. Dodać mleko, rozpuszczoną margarynę, jajka, cukry waniliowe, dżem(...)czarnej porzeczki, zmiksować. Wlać do formy o średnicy 24 cm. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 40 minut. Czekolady połamać na kawałki i razem z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozsmarować na wierzchu ciasta. Gdy polewa lekko stężeje obsypać posypką owocową
Przepisy kulinarne babci Antoninymąki pszennej 100 g mielonych migdałów bez skórki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka soli Kakao 2 łyżki Dodatkowo: wiórka z truskawkowej czekolady Cukieteria wiórka z cytrynowej czekolady Cukieteria Lukier: cukier puder 1 szklanka i sok z cytryny Wykonanie: Migdały płatki zmieliłam w młynku do kawy, dodałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia(...)nastawiam na 180 stopni i piekę jakieś 8-10 minut.Pilnuję zawsze, jeśli się zarumienia po bokach to zaraz wyjmuje :) Studzę na kartce,lukruje i posypuje wiórkami z kolorowej czekolady
Różowa kuchniapiekący:) mają na myśli wypieki, które wzbogacą świąteczny stół. Tym niezdecydowanym chcę zaproponować pyszny piernik herbaciany, który jest niezwykle delikatny i puszysty. Przełożony masą mleczną i polany białą czekoladą otula nas słodyczą, którą przełamują powidła. Do powtórzenia nie raz. Zapraszam... Skala smaku 10/10 Jeżeli masa mleczna wyjdzie gęsta należy ją przełożyć na blat kuchenny rozwałkować i przełożyć(...)mleczny krem: 200 g masła lub margaryny 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki mleka 1 szklanka mleka w proszku 2 łyżeczki cukru waniliowego SKŁADNIKI NA POLEWĘ: 120 g białej czekolady 4 łyżki śmietanki kremówki 18 % lub 30% DODATKOWO: ok. 300-400 g powideł orzechy włoskie Mąkę przesiewamy razem z sodą, proszkiem, przyprawą oraz kakao. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy
Kubki smakubyła z moimi rodzicami . Składniki 1 paczka kremu ( krem tortowy smak czekoladowy delecta ) 1 paczka kremu ( krem ajerkoniakowy delecta 5 łyżek masy kajmakowej 1 tabliczka czekolady mlecznej 200 ml śmietany 30 % 3 szklanki mleka 2 łyżki żelatyny Składniki na biszkopt 1 szklanka mąki 6 jajek 2 łyżeczki proszku(...)ładnie zakrywamy wszystkie niedoskonałości i rozsmarujemy na wierzchu tortu , i tort wstawiamy do zamrażarki na 30 minut . Kiedy tort się chłodzi , do garnka wlewam śmietankę i dodaję kawałki czekolady , rozpuszczam wszystko dokładnie , często mieszając , jak czekolada nam się rozpuściła , odstawiam na chwilkę , do szklanki wlewam wrząca wodę i rozpuszczam żelatynę , następnie dodaję do naszej polewy czekoladowej i ostawiam
Mój Smakczęść ciasta wyłożyć w blaszce na to wylać masę śmietanową. Gdy zacznie tężeć nałożyć na górę drugą część ciasta makowego. Na wierzchu obficie polać polewą czekoladową. Polewa czekoladowa 100gram czekolada mleczna 100gram czekolada mleczna 180-200ml śmietanka kremówka Czekoladę rozpuścić w garneczku na parze dodając stopniowo śmietankę regulując gęstość polewy
W garach u Gosiprosty a zarazem bardzo smaczny pomysł na świąteczny smakołyk. Muffinki, które je się oczami, przepyszne z dużą ilością soczystej gruszki z dodatkiem cynamonu i przypraw korzennych, oblane obficie gęstą czekoladą. Uwielbiam takie wypieki, które robię w 15 minut, mogą postać kilka dni w domu i się nie zsychają, są podzielne, można zabrać je ze sobą do pracy czy szkoły(...)foremek na muffinki do 3/4 wysokości. Pieczemy przez 20-25 minut w temp 170 stopni C, grzanie tylko dół (bez termoobiegu) Babeczki studzimy na kratce. POLEWA: - 1/2 czekolady mlecznej - 1/2 czekolady gorzkiej - 4 łyżki mleka - 1 czubata łyżka kakao - 1-2 łyżki wody Całość doprowadź do wrzenia, ale nie gotuj. Płyn po połączeniu przyjmie formy masy czekoladowej. Oblej nią
SMYKWKUCHNIZrobienie polewy nie jest trudne... wystarczy rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę z masłem, przestudzić i rozprowadzić po cieście. No dobrze, ale co w przypadku, gdy nie mamy czekolady? Czy można zrobić czekoladową polewę bez tabliczki czekolady? Oczywiście, że tak! Poniżej sprawdzony, wielokrotnie przeze mnie przetestowany i używany przepis na idealną polewę. Towarzyszy mi od wielu lat! Na co trzeba zwrócić
Nastoletnie Wypiekaniełyżeczka przyprawy do piernika 1 szkl. oleju 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 4 duże jajka 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 i 1/4 szklanki mleka 100 g czekolady mlecznej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól, cynamon - przesiać, odłożyć. W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka(...)wanilię i zmiksować. Na zmianę dodawać do masy przesiane suche składniki i mleko, miksując po każdym dodaniu (krótko, do połączenia), aż do wyczerpania obu składników. Na koniec wsypać pokrojoną czekoladę. Wymieszać delikatnie. Przygotować formę do muffinek, wyłożyć ją papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasta do 3/4 jej wysokości. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, do lekkiego zezłocenia
Kubki smakuSkładniki: 220 g mąki pszennej 200 g cukru 120 g miękkiego masła 120 g serka mascarpone 120 ml śmietanki 30% 3 jajka 100 g świeżej żurawiny 70 g białej czekolady 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Frosting: 70 g serka śmietankowego 30 g masła w temperaturze pokojowej 100 g cukru pudru Wykonanie: Miękkie masło w temperaturze pokojowej utrzeć(...)ucierania, po jednym jajku. Następnie, nadal ucierając dodać serek mascarpone - miksować do połączenia składników. Wlać śmietankę, całość ubić na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Czekoladę posiekać, część żurawiny pokroić. Do masy maślanej dodać mąkę - połączyć składniki. Na koniec wsypać czekoladę i żurawinę i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec
kolorowotorcikowoszczypta soli 3 łyżki płynnego miodu 70 g cukru pudru 1 jajko 120 g zimnego masła pokrojonego w kostkę 1 łyżka przyprawy do piernika Krem czekoladowy: 100 g czekolady 100 g mascarpone w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki domowej esencji waniliowej cukier puder Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce robota i zagniatamy. Zawijamy w folię i wkładamy(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut, aż się ładnie przyrumienią. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Gdy przestygnie dodajemy po łyżeczce mascarpone i mieszamy. Jeśli czekolada zbyt stwardnieje podgrzewamy ją ponownie lekko w kąpieli wodnej. Na koniec dajemy esencję i mieszamy. Gdy masa zacznie
Kulinarne przygody Gatitypłatków owsianych błyskawicznych 1 szkl mąki pszennej 2/3 szkl cukru trzcinowego 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 jajko 100 g miękkiego masła 100 g gorzkiej czekolady 80 g orzeszków ziemnych solonych A jak to zrobić: Czekoladę i orzeszki posiekać na grube kawałki. Do miski wsypać płatki, mąkę, sodę, cukry, wszystko wymieszać. Wlać do środka roztopione(...)wystudzone masło, oraz rozmącone jajko. Wsypać orzeszki i czekoladę. Całość mieszać do połączenia składników, najlepiej przy pomocy własnej dłoni. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na wyłożonej papierem blasze, lekko spłaszczając. Piec 15-16 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Po upieczeniu pozostawić ciastka na blasze do wystudzenia
Kuchnia w opałachpłatków owsianych błyskawicznych 1 szkl mąki pszennej 2/3 szkl cukru trzcinowego 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 jajko 100 g miękkiego masła 100 g gorzkiej czekolady 80 g orzeszków ziemnych solonych A jak to zrobić: Czekoladę i orzeszki posiekać na grube kawałki. Do miski wsypać płatki, mąkę, sodę, cukry, wszystko wymieszać. Wlać do środka roztopione(...)wystudzone masło, oraz rozmącone jajko. Wsypać orzeszki i czekoladę. Całość mieszać do połączenia składników, najlepiej przy pomocy własnej dłoni. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na wyłożonej papierem blasze, lekko spłaszczając. Piec 15-16 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Po upieczeniu pozostawić ciastka na blasze do wystudzenia
Kuchnia w opałachPyszne połączenie makowego ciasta i kremu cytrynowego. Dodatkowo całość przełamana dżemem z czarnej porzeczki. Nawet biała czekolada, za którą nie przepadam, dobrze tu pasuje. Krem jest mocno cytrynowy i wymaga użycia mleka UHT (z kartonu). Przy mleku jedynie pasteryzowanym (takim prosto od krowy lub kupowanym z lodówki) jest duże prawdopodobieństwo, że całość się zwarzy. Polecam wszystkim, wielbicielom maku oraz(...)soku) 150 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 4 żółtka 60 g skrobi ziemniaczanej 170 g miękkiego masła dodatkowo 200 g dżemu z czarnej porzeczki 150 g białej czekolady 2 łyżki mleka wiórki kokosowe i migdały do posypania Mleko połączyć z sokiem z cytryny. Pół szklanki odlać, rozmieszać ze skrobią i żółtkami. Pozostałe mleko, często mieszając, zagotować z cukrem
Pełny talerzDODATKOWO : 4-5 pierniczków bez czekolady i nadzienia 30 g czekolady deserowej 100 ml mleka 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka masła przyprawa do piernika do smaku szczypta cynamonu 1 łyżka soku z cytryny kilka rodzynek 3 śliwki suszone migdały, orzechy do smaku(...)solą, pieprzem. Do garnka przekładamy pokrojone śliwki, rodzynki i orzechy, dodajemy miód, masło, wlewamy mleko i zaczynamy gotować na małym ogniu. Po chwili, dodajemy pokruszone pierniki i czekoladę, mieszając gotujemy aż sos będzie gęsty. Doprawiamy do smaku przyprawami. Studzimy. Na talerz układamy porcję warzyw, na to kładziemy karpia i polewamy sosem piernikowym. Posypujemy orzechami, natką pietruszki, kiełkami
Kulinarne Fantazje MarioliKompozycja na upalne dni. Owoce, lody, mięta, czekolada. Składniki na deser owocowo - lodowy w dwóch sosach (4 porcje): arbuz 600 g winogrona zielone 250 g 4 gruszki 3 brzoskwinie "ufo" pomarańcz lody śmietankowo - czekoladowe 1 l garść liści mięty mały jogurt naturalny 2 łyżeczki brązowego cukru mleko 30 - 40 ml 2 łyżeczki masła 9 kostek gorzkiej czekolady Owoce umyć, obrać(...)średniej wielkości kostkę. Schłodzić tak przygotowaną sałatkę owocową w lodówce. Sos miętowy: wrzucić do garnka liście mięty, jogurt naturalny, brązowy cukier i zblenderować. Sos czekoladowy: zagotować mleko, wrzucić kostki czekolady i masło. Dokładnie mieszać do powstania gładkiej masy. Na brzegach talerzy rozłożyć owoce, polać sosem miętowym. Na ich środku umieścić lody na które należy polać sos czekoladowy
Karola gotuje