mielonego mięsa, z dodatkiem papryki, kukurydzy i czerwonej fasoli - tym razem w wersji z kurczakiem. Doprawione kolendrą, kminem rzymskim, chili i oregano. W mojej wersji również z gorzką czekoladą, szczyptą cynamonu i pomidorami. Podałam je z ugotowaną na sypko kaszą pęczak, kwaśną śmietaną , tartym serem i awokado. Można przygotować wcześniej i odgrzewać. SKŁADNIKI / 6 porcji 2 filety(...)bulionem lub wodą) 400 g (puszka) rozdrobnionych pomidorów/ polecam cirio 100 ml gorącego bulionu lub wody 200 g (mała puszka) kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 2 kostki gorzkiej czekolady PRZYPRAWY : 2 łyżeczki ziaren kolendry, 1 płaska łyżeczka nasion kminu rzymskiego, 1 łyżeczka suszonego oregano, szczypta cynamonu, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 1/3 łyżeczki
cool and mintytylko Miłość A skoro dzisiaj najważniejsza jest miłość, warto podkreślić ją wyjątkowym deserem. Zapraszam na czekoladowy pudding z malinami. Koniecznie w walentynkowej scenerii. Składniki: • 500 g mleka • 50 g czekolady deserowej • 20 g cukru • 20 g mąki ziemniaczanej • 1 jajko • 1 łyżka serka waniliowego • świeże maliny Sposób przygotowania: Tradycyjny: 1. Jajko utrzeć z cukrem. Masa powinna być puszysta(...)mleka rozmieszać mąkę ziemniaczaną. Wymieszać z masa jajeczną. 3. 400 g mleka podgrzać ze startą czekoladą. 4. Gdy tylko zacznie wrzeć, wlać mieszaninę i, cały czas mieszając, ugotować budyń. W Thermomixie: 1. Do misy włożyć czekoladę w kawałkach. Zmiksować w opcji 10s/obr.8. 2. Założyć motylek. Dodać mleko, jajko, cukier I mąkę ziemniaczaną. Gotować 6 min. 30 s/ 100o
W mojej kuchniktórej w środku nocy nawet na pustyni będzie Wam się chciało zdobywać składniki i przygotowywać taki oto mus czekoladowy z frużeliną z gruszek i mango Składniki: 150g gorzej czekolady 3 jajka 1 łyżka drobnego cukru 20-30 g masła w temperaturze pokojowej 1 (albo i dwie) łyżka rumu – u mnie wylądował dominikański Barcelo 1 gruszka ½ mango Żelatyna ½ łyżeczki przyprawy piernikowej(...)najlepiej zastosować ją wg uznania Owoc granatu Przygotowanie: Jajka sparzyłam i oddzieliłam żółtka od białek. Czekoladę z odrobinką wody (1-2 łyżki) rozpuściłam w kąpieli wodnej, dodałam rum oraz masło i wymieszałam na idealnie gładką masę. Białka ubiłam na sztywną pianę, a żółtka utarłam z cukrem na puszystą masę. Czekoladę nieco przestudziłam tak, aby nie była gorąca a jednocześnie wciąż
Kate's Kitchengodzin. Krem malinowy: 250 g serka mascarpone frużelina malinowa Mascarpone i frużelinę przełożyć do naczynia, zmiksować na gładką masę. Krem czekoladowy: 200 ml kremówki 100 g gorzkiej czekolady Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać wystudzoną czekoladę, połączyć. Wykonanie - Na paterze położyć pierwszy blat czekoladowy, posmarować go kremem malinowym, przykryć drugim blatem. Wierzch
Domowa cukiernia Ewyczekoladowej. Składniki na babkę czekoladową: * 250 g mąki pszennej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 3/4 szklanki cukru * 1 paczka cukru waniliowego * 3 jajka * 150 ml mleka * 100 g gorzkiej czekolady * 180 g masła Wykonanie: Masło z czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej. wystudzić. Mąkę, proszek do pieczenia, oba cukry, jajka i mleko wymieszać mikserem w misce, dodać wystudzone masło z czekoladą
Zrób to smacznieIdealne na jeden kęs, mocno kokosowe, otoczone pyszna mleczna czekoladą. Czy można chcieć coś więcej? Składniki: 2 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki cukru pudru 100 ml śmietany kremówki 80 g masła łyżeczka rumu lub olejek rumowy (kilka kropel )- dla dzieci do polania: tabliczka mlecznej czekolady Wykonanie: Rozpuścić masło, dodać śmietanę kremówkę. Następnie dodać wiórki wymieszane z cukrem pudrem oraz(...)albo aromat. Odstawić do lodówki, aż masa zacznie tężeć. Formować kulki, przełożyć do papilotek. Każdą kulkę namoczyć z wierzchu w rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekoladzie
Z Majeczką w kuchniPomysł na tą gorącą czekoladę powstał przypadkiem, nie wymaga przepisu i instrukcji ale mogę zdecydowanie zapewnić, że jest to niezapomniane doświadczenie, idealne na Walentynki do kolacji, bądź jako pobudka ze śniadaniem do łóżka :) Koniecznie podajcie swojej drugiej połówce w tegoroczne Walentynki ! <3 * 3 łyżki gotowej gorącej czekolady w proszku * kubek mleka * 1 lub 2 pralinki czekoladowe od Lindt(...)Lindor Mleko zagotowujemy w garnku. Dosypujemy czekoladę w proszku (najlepiej 3 duże łyżki), całość porządnie mieszamy. Zmniejszamy ogień i dorzucamy jedną lub dwie pralinki lindta. Mieszamy aż pralinki się roztopią :) Podajemy na gorąco
Klasyka Gotowaniapowinno się bliskiej osobie codziennie, nie tylko od święta he. Warstwa dolna, to śmietanka, mleko, żelatyna i syrop truskawkowa poezja od Ogórdka Dziadunia , wierzch mus truskawkowy i starta biała czekolada. Pyszny, już nie mogę doczekać się naszych, pysznych truskawek oj... rozmarzyłam się :-). Miłego dzionka Wam życzę :-). Składniki na 4 porcje: 350 ml śmietany 30% 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki syropu(...)truskawkowego u mnie truskawkowa poezja Ogródek Dziadunia 4 łyżeczki żelatyny 3 łyżeczki gorącej wody mrożone truskawki biała czekolada 1.Truskawki wcześniej rozmrażamy. 2.Śmietanę 30% i mleko dajemy do rondelka, gotujemy. Żelatynę zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy. Jak mleko i śmietana nam się zagotują, dodajemy do nich syrop (jeśli chcemy, żeby deser był bardziej słodki, to możemy syropu dać
kruche babeczkiuwielbiam, ale córa owoców w torcie nie toleruje. Składniki: Biszkopt: na 1 jajko, 3 dkg mąki, 3 dkg cukru, kakao. Masa: 500 g mascarpone (temp. pokojowa), 200 g czekolady deserowej (ciemnej), 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% (zimnej), 1/3 szklanki cukru pudru. Poncz: czarna herbata, cukier, sok z cytryny. Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy(...)tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w 160 st. ok. 40 minut. Wystudzony, przekroić na 3 blaty. Biszkopt wyjmujemy z blachy dopiero po jego całkowitym wystudzeniu. Mus czekoladowy: czekoladę połamać na kosteczki i roztopić w kąpieli wodnej. Do roztopionej czekolady dodawać po łyżce mascarpone, za każdym razem mieszając łyżką do połączenia się składników. Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem
Państwo Wojtczuk gotująrewelacyjne ciasto, które smakuje wyśmienicie i chce się je jeść, jeść i jeść... Jest wiele przepisów na ciasto rafaello - moja ulubiona wersja to ta na biszkopcie z białą czekoladą. Rafaello Ciasto - przepis Składniki: biszkopt z 4 jajek ( biszkopt przepis ) 1/2 litra śmietany kremówki 2 śmietany śnieżki 2 białe czekolady 25 dag kokosu płatki migdałowe Sposób przygotowania(...)Biszkopt pieczemy według przepisu ( Biszkopt przepis ). 2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę i podgrzać mieszając. 3. Masę wystudzić - musi być bardzo chłodna 4. Po ostudzeniu ubić dodając śnieżki. 5. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. 6. Wylać na wcześniej upieczony biszkopt, posypać płatkami migdałowymi 7. Włożyć do lodówki aby masa całkowicie się stężała. 8. Po około
Pani domowawięc warto to wykorzystać i przygotować ten przepyszny sernik. Jak przygotować ciasto z arbuzem? Składniki: masa serowa: 600 g serka homogenizowanego 360 g serka mascarpone 200 g białek czekolady 5 łyżek cukry pudru 2 opakowania galaretki cytrynowej 200 ml gorącej wody 500 g arbuza galaretka arbuzowa 500 g arbuza 3 opakowania galaretki arbuzowej 250 ml gorącej wody biszkopt - przepis(...)znajdziecie tutaj (klik) Sposób przygotowania: Masa serowa Galaretki cytrynowe rozpuścić w 200 ml wrzącej wody - odstawić do przestudzenia. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Oba rodzaje sera wymieszać razem z rozpuszczoną czekoladą, cukrem oraz tężejącą galaretką. Galaretka arbuzowa Galaretki rozpuścić w 250 ml wody. Miąższ z arbuza zmiksować w blenderze, dodać przestudzone galaretki i wymieszać. Montaż Na biszkopt wylać 1/3 masy
Pani domowacukru 1/2 szklanki mąki 1/3 szklanki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki żurawiny ze słoiczka Stovit 100 g suszonej żurawiny 2 kieliszki rumu (lub wódki) 100 g czekolady deserowej 3 łyżki mleka cukrowe serduszka Żurawinę suszoną zalać alkoholem i odstawić na minimum kilka godzin. Białka ubić na sztywną pianę. Nadal ubijając dodawać po trochę cukier a następnie(...)ciasta dodać namoczoną żurawinę i żurawinę ze słoiczka. Z masy formować kulki (jeśli będzie zbyt sucha to dolać alkoholu lub dołożyć dżemu) i układać na kratce z piekarnika. Czekoladę połamać i zalać mlekiem, rozpuścić nad parą. Pola kuleczki i udekorować posypką cukrowa. Kiedy czekolada zastygnie przełożyć bajaderki do papilotek
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamąki pszennej* ● 3 jajka ● 50 cl mleka ● 50 g masła ● 25 g cukru + szczypta soli ● olej o neutralnym smaku do smażenia Na mus czekoladowy: ● 100 g gorzkiej czekolady ● 15 cl śmietany kremówki ● 2 jajka ● 1 szczypta soli Na karmel: ● 200 g cukru ● 100 g masła ● 2 cm świeżego korzenia imbiru ● 15 cl wody Przygotuj mus czekoladowy: czekoladę ze śmietaną(...)rozpuść w kąpieli wodnej, odstaw do ostudzenia. Białka oddziel od żółtek, ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka domieszaj do rozpuszczonej czekolady. Dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszaj całość. Przykryj folią spożywczą i wstaw na co najmniej 2 godziny do lodówki. Masło rozpuść w rondlu na małym ogniu, podgrzewaj, aż zacznie się pienić i nabierze lekko brązowego
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskamąki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej i kakao (tak aby mąki i kakao było pół na pół) KREM: 100 g masła (temp. pokojowa) 250 g mascarpone 100 g dobrej czekolady z dużą zawartością kakao 2-3 łyżki ciemnego kakao do wypieków cukier puder do smaku (2-3 łyżki) odrobina aromatu migdałowego (naprawdę odrobina) PONADTO: 280 g dżemu z owoców(...)nogami tak żeby odkleić papier - odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Nasz biszkopt wycięłam dołączoną do tortownicy blaszką w kształcie serca. Kiedy już nam wystygnie przekrawamy biszkopt na 3 blaty. KREM Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostudzenia. Serek mascarpone i masło miksujemy na biały puch, dodajemy czekoladę, kakao, aromat – miksujemy aż wszystkie składniki się połączą. Dodajemy i jeszcze chwilę
Moje-pitraszenielubi rozpieszczać swoich najbliższych może im zrobić taki deserek. Nie wymaga pieczenia i nie ma strachu, że się "zważy" co często się zdarza przy deserach na bazie czekolady. Przynajmniej mi się to zdarza. Możecie go przygotować na zbliżające się walentynki. Składniki: 125 g serka twarogowego z wiaderka 125 ml zimnej kremówki 36% 200 g nutelli Do dekoracji: 100 ml zimnej(...)kremówki 36% truskawki czekolada rurki czekoladowe Przygotowanie: Ser i nutellę dokładnie wymieszać. Zimną kremówkę ubić na sztywno. dodawać porcjami do masy serowej i powoli wymieszać (nie miksować). Szklane naczynia napełnić masą serową i odłożyć na pół godziny do lodówki. Przed podaniem na wierzch nałożyć warstwę drobno pokrojonych truskawek. Zrobić kleks z ubitej na sztywno śmietany, zetrzeć czekoladę. Udekorować plasterkiem truskawki
Ala piecze i gotuje