czekolada - 27946 przepisów (strona:660/1864)

Suflet czekoladowy 393

póki co antytalent cukiernczy dokonałam tego cudu. Robi się go szybko z niewielkiej ilości składników. Składniki na suflet czekoladowy (2 porcje): 3 jajka 90 g masła 125 g czekolady deserowej (ja preferuję gorzką, bo deser wychodzi naprawdę bardzo słodki) 70 g cukru pudru 50 g mąki pszennej tortowej Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Rozpuścić połamaną na kostki(...)czekoladę wraz z kawałkami masła w kąpieli wodnej. Powoli dosypywać do jajek mąkę cały czas mieszając. Wlać ciepłą masę z czekolady i masła. Wymieszać. Nasmarować foremki masłem, zalać masą i włożyć do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Piec 7 minut do wyrośnięcia sufletów i ich zarumienienia

Karola gotuje
Czekoladowo truskawkowe bezy 106

Deser który zachwyci rodziną, gości. Jest prosty do zrobienia.Suche bezy można przechowywać trzy dni. Miłośnicy czekolady będą zachwyceni. bezy: 1/2 szklanka białek 180 g cukier kryształ drobny szczypta soli 1 łyżka octu winnego 1 łyżką mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka kakao krem czekoladowy: 100 g czekolady gorzkiej 1 szklanka śmietany kremówki 30 % truskawki do dekoracji czekoladowe słupki mięta Białka temperatura pokojowa(...)piekarnika temp 120 stopni termoobieg na 20 minut potem zmniejszam na 100 stopni na 40 minut. Piekarnik wyłączam i zostawiam uchylone drzwiczki. Krem: Śmietanę zagotowuję i zdejmuję z gazu. Czekoladę łamię i wkładam do śmietany gorącej i mieszam montewką tak długo aż się rozpuści. Nie dodaję cukru bo beza jest słodka. Jak śmietana przestygnie wkładam ją do lodówki na kilka

wesoła kuchnia
ciasteczka maślane z orzechami w środku 169

składniki: 100 g mąki pszennej 125 g maki ziemniaczanej 50 g cukru pudru 125 g masła, schłodzonego ok. 200 g orzechów laskowych ok. 100 g czekolady mlecznej wykonanie: Orzechy prażymy na suchej patelni a następnie odstawiamy do wystudzenia. Mąkę pszenną oraz ziemniaczaną przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder oraz masło, siekamy wszystko nożem a następnie zagniatamy ciasto. Następnie odrywamy(...)orzecha i formujemy kuleczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 10 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia i dekorujemy rozpuszczoną czekoladą (możemy każde ciasteczko oblać czekoladą lub dowolnie pomazać ) (inspiracja z przepisu Tomka z programu Bake Off – Ale ciacho!) Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Deser z ciasteczkiem zbożowym. 136

malutkie ciasteczka firmy "Kupiec" idealnie się do tego nadają. Deser z ciasteczkiem zbożowym. 1 budyń czekoladowy (bez cukru) 1/2 litra mleka 2 łyżki cukru 1 łyżka masła 5 dag czekolady mlecznej 4 łyżki domowego dżemu 24 małe ciasteczka zbożowe Ugotuj na mleku z dodatkiem cukru budyń czekoladowy. Do gorącego dodaj mało i pokruszoną czekoladę. Mieszaj budyń do czasu az mało(...)czekolada się rozpuszczą. Do pucharków wyłóż połowę budyniu, rozłóż połowe ciasteczek po czym nakryj je resztą budyniu. Na górze ułóż dżem i ciasteczka.  Podawajcie deser na ciepło lub zimno

Gotuj Sam!
Choinka piernikowa z jabłkiem i żurawiną 177

Wilgotny piernik przełożony jabłkami i żurawiną pięknie prezentuje się  na świąteczny stole. Ozdobiony jest ciemną i białą czekoladą, bombkami z masy marcepanowej i kuleczkami. Choinka piernikowa z jabłkiem i żurawiną ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki kakao 3 łyżki oleju słonecznikowego 2/3 szklanki  cukru 2 duże jaja 2 łyżki posiekanych drobno orzechów włoskich 1  szklanka jogurtu(...)proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy do pierników masa: 2 szklanki startych w łezkę  1 galaretka cytrynowa suszona żurawina  do dekoracji: polewa  czekoladowa deserowa  biała czekolada (50 g) masa marcepanowa kuleczki srebrne i ozdoby cukrowe Jaja zmiksuj z cukrem dodając pod koniec jogurt i olej. Przesiej mąkę oraz kakao do miski. Dodaj sodę i proszek

Gotuj Sam!
Świąteczny piernik czekoladowy z mango 155

Dziś zaprezentuję Wam jeszcze jeden  świąteczny wypiek, piernik o smaku czekolady i korzeni, wilgotny z śmietanowo- owocową masą. Pięknie prezentuje sie na światecznym stole. Świąteczny piernik czekoladowy z mango ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki kakao 1 szklanka śmietanki kremowej 100 g czekolady deserowej 1/2 szklanki  cukru drobnego 2 duże jaja 2 łyżki oleju słonecznikowego 1 łyżeczka(...)połówki cytryny starta skórka z połówki cytryny 1 łyżka cukru drobnego 500 ml śmietanki kremowej 1 puszka mango do dekoracji: dowolna polewa  czekoladowa deserowa  owoce physalis Rozpuść czekoladę ze śmietanką kremową w rondelku na  małym   ogniu. Dodaj przyprawę do piernika. Ostudź.  Jaja zmiksuj z cukrem dodając ostudzoną masę czekoladową i olej. Przesiej mąkę oraz kakao

Gotuj Sam!
Ciasteczka orzechowe ze skwarków 170

skwarków 30 dag skwarków 1/2 kg mąki 15 dag cukru drobnego 2 jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich mąka do podsypania polewa :100 g czekolady deserowej 1 łyżka mleka 1 łyżka masła spora garść orzechów włoskich do dekoracji Skwarki zmiel dwa razy w maszynce do mięsa. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia po czym dodaj(...)podsypując delikatnie mąką rozwałkuj ciasto na grubość pół centymetra.] Wykrawaj niewielkie kółeczka po czym upiecz je w średnio gorącym piekarniku  na złoty kolor. Po ostudzeniu udekoruj ciasteczka. Stop czekoladę z dodatkiem mleka, dodaj zimne masło i mieszaj energicznie do jego rozpuszczenia. Na każdym ciasteczku zrób kleks z czekolady po czym przylep uprażone lekko cząstki orzechów włoskich

Gotuj Sam!
Czekoladowo-orzechowa tarta z jabłkami i granatem 216

większej ilości osób. 300 g mąki 100 g cukru pudru 200 g masła 2 żółtka 2 łyżki śmietany   2 białka 80 g cukru pudru 50 g gorzkiej czekolady 75 g orzechów włoskich 25 g orzechów laskowych duże jabłko skórka starta z połowy pomarańczy pestki granatu Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem. Całość siekamy z masłem, po czym dodajemy(...)żółtka i śmietanę. Zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy na 2 części (70% i 30%). Wkładamy na 10 minut do zamrażarki. W tym czasie mielimy orzechy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Białka ubijamy na sztwyno. Roztopioną czekoladę mieszamy z cukrem pudrem i zmielonymi orzechami. Dodajemy białka ubite na sztywną pianę i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Formę na tartę (o średnicy

Mienta blog
Batony proteinowe Pulsin :) 150

kremowego smaku. Podsumowując, batonik jest dobry, choć nie sprawił abym sięgnęłam po niego w przyszłości. WANILIA I GROSZKI CZEKOLADOWE migdały * masło z nerkowców * białko grochu * błonnik z cykorii * kawałki czekolady 10% (masa kakaowa, ksylitol, masło kakaowe, emulgator - lecytyna słonecznikowa) * białko ryżu * ksylitol * masło kakaowe (6%) * nektar z agawy * koncentrat soku winogronowego * skrobia ryżowa * ekstrakt waniliowy (1%) * ekstrakt zielonej herbaty * sól(...)przełknięciu pozostawia jakby leciutko gorzkawy posmak. Podsumowując, dobry, ale chyba nie wybrałabym go ponownie.  POMARAŃCZA I GROSZKI CZEKOLADOWE nerkowce (23%) * słód ryżu brązowego * białko ryżu * białko grochu * kawałki czekolady 10% (masa kakaowa, ksylitol, masło kakaowe, emulgator - lecytyna słonecznikowa) * ksylitol * błonnik z cykorii * masło kakaowe (6%) * kakao (4%) * koncentrat soku winogronowego * skrobia ryżowa * olejek pomarańczowy (0,25%) * ekstrakt zielonej herbaty

Zdrowie na języku :P
Uczta mola książkowego: Ciasto piernikowe i "Szczygieł" Donny Tartt 146

ciągłym stresem związanym z ukrywaniem obrazu.    A tym razem do przekąszenia podczas czytania polecam ciasto piernikowe, przełożone kwaśną konfiturą z czarnej porzeczki i polane rozpuszczoną gorzką czekoladą. Poza tym, że jest słodkie i aromatyczne to ma fajnie wilgotną i zwartą konsystencję. Swoim smakiem przypomina zwykły piernik, ale robi się je szybciutko i od razu jest miękkie(...)ciemnego kakao 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki miodu 250 ml mleka 3 jajka 1/2 średniego słoiczka konfitury z czarnej porzeczki (może być śliwkowa) na polewę: 100 g czekolady gorzkiej + łyżka masła + kilka łyżek zimnego mleka   W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę. Odstawić. Do rondelka o grubym dnie wrzucić margarynę, kakao, przyprawę

Simply Food
BABECZKI PIERNIKOWE - CHOINKI 171

DODATKOWO :  50 g czekolady deserowej 50 g wiórek kokosowych 300 ml śmietany 30 %  2 cukry waniliowe 1 łyżka cukru 1 łyżka żelatyny + 1/4 szklanka wrzątku 1 barwnik spożywczy zielony, dowolny koraliki do ozdoby(...)około 35 minut w temperaturze 170 % C. Wykładamy i studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w wrzątku i studzimy. Zimną śmietanę ubijamy z cukrami na sztywno, następnie wlewamy żelatynę i barwnik spożywczy. Czekoladę łamiemy na kawałki, przekładamy do miseczki i rozpuszczamy w mikrofalówce. Babeczki smarujemy na wierzchu czekoladą i posypujemy kokosem.  Bitą śmietanę nakładamy do szprycy i wyciskamy na babeczki tworząc choinkę

Kulinarne Fantazje Marioli
30 przepisów do przygotowania w grudniu 155

Wybrałam najlepsze przepisy na ostatni miesiąc roku, jest świątecznie, dużo czekolady, sałatek, nie zabrakło ulubionego ciasta na pierogi! Smacznego grudnia! Babka czekoladowa Babeczki czekoladowo - bananowe z kruszonką Barszcz czerwony Bułeczki z ciasta na pizzę, z czarnuszką i ostrą papryką Czekolada na gorąco z korzennymi przyprawami Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana(...)Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Pieczone kasztany Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pomarańczowa babka z czekoladą Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Sałatka jarzynowa Suszone plastry pomarańczy Pierniczkowy koktajl z egzotycznymi owocami Koktajl ananasowy z płatkami owsianymi Lepimy pierogi

Moja smaczna kuchnia
Sernik imbirowo-piernikowy 211

świeżego imbiru 3 białka- z ciasta kruchego 4 jajka 1  budyń śmietankowy Dr.Oetker 100 ml śmietany 18% 2 łyżki mleka w proszku Sos czekoladowo-pomarańczowy: 10 dag gorzkiej czekolady 1/2 szklanki soku pomarańczowego z kawałeczkami owoców 150 ml śmietanki kremowej 2 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Ciasto:  Mąkę mieszamy razem z przyprawą do piernika i  proszkiem(...)pieczemy 20 minut. Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Sos pomarańczowo-czekoladowy:  Sok z pomarańczy zagotowujemy z  cukrem pudrem i śmietanką. Zestawiamy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę , czekamy chwilę aż czekolada zacznie się rozpuszczać wtedy dokładnie mieszamy.    Sernik polewamy sosem na talerzykach. Podajemy.  Wesołych Świąt

Wanilia i Kardamon
NALEŚNIKI Z OWOCOWYM TWAROŻKIEM NA ŚNIADANIE 141

fioletową barwę. Dzieci na pewno się skuszą, bo przecież jedzą oczami, a wszystko co ładnie wygląda u mnie też dobrze smakuje.  Oczywiście można je posypać dla ozdoby białą czekoladą lub mleczną albo cukrem pudrem. Wszystko zależy od upodobań. Od wyboru do koloru :D   A teraz ważna notka na temat wartości odżywczych mlecznych produktów i ich przetworów :) Mleko(...)mąka 200 gram olej 1 łyżka sól 1 szczypta Farsz: twaróg półtłusty 500 gram maliny 1 szkl. borówki 1/2 szkl. banan 1 szt.  Dodatkowo: maliny, borówki ewentualnie biała czekolada olej do smażenia 1 łyżka + pędzelek sylikonowy do smarowania Metoda: 1. Naleśniki: Wszystkie składniki zmiksować, do uzyskania jednolitej masy. Następnie patelnie wysmarować olejem ( za każdym razem ) i smażyć

Kuchnia Paulettes
CIASTO "KŁODA DRZEWA" 164

łyżki mleko 3 łyżki masło 3 łyżki proszek do pieczenia 1 łyżeczka KREM: śmietana kremówka 250 ml. serek mascarpone 300 gram cukier 2 łyżki GANACHE: śmietana kremówka 250 ml. czekolada mleczna 100 gram czekolada gorzka 100 gram DODATKOWO: wiórki kokosowe lub cukier puder do oprószenia kakao do oprószenia METODA: 1.  CIASTO: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną(...)każdej strony odcinamy z ukosa kawałki ciasta ( po obu stronach musi być ten sam kąt). Kawałki przykładamy do rolady.  GANACHE: Śmietanę kremówkę podgrzać w rondelku. Dodać kawałki czekolady i mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Odstawić do całkowitego schłodzenia. Następnie ubić mikserem na sztywno. Gotowym kremem dekorujemy nasze ciasto. Widelcem zrobić faliste znaki drzewa. Całość posypać kakao i wiórkami kokosowymi

Kuchnia Paulettes