czekolada - 27946 przepisów (strona:662/1864)

Rarytas z krakersem i karmelem 427

czubata szklanka maki 1 lyzka oleju 3 lyzeczki kakao 1 lyzeczka proszku do pieczenia 1 puszka kajmaku 200 g masla 2 paczki krakersów posiekane orzechy włoskie 50 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej 4 lyzki smietanki 30%, albo mleka    Sposób przygotowania: Białka nalezy oddzielić od zoltek i zmiksować z cukrem puch. Następnie dodac zoltka i dalej miksować(...)posmarować czescia masy kajmakowej, po czym ulozyc warstwę krakersów, lekko docisnac i kladziemy nastepna warstwe masy i warstwa karakersow, masa kajmakowa i ciasto czekoladowe, mi wyszly 3 warstwy krakersow. Czekolady rozpuscic w kapieli wodnej, dolac smietanke i gotowa polewa polac ciasto. Orzechy pokroic na mniejsze kawałki i posypać nim cale ciasto. Odstawic do lodówki na cala noc i gotowe :) Smacznego

Słodkości i nie tylko
Czekoladowe clafoutis z gruszką i gorgonzolą 164

deserów. Bardzo przypomina ciasto naleśnikowe (w składzie i stopniu trudności), tylko że pieczemy je w piekarniku. Klasyczny francuski przepis zawiera letnie wiśnie lub czereśnie. W mojej zimowej wersji znajdziecie czekoladę i gruszki oraz dodatek czegoś ekstra - słonej gorgonzoli. O wspaniałości duetu gruszka i gorgonzola opowiadałam Wam już nie raz, np. przy okazji przepisu na tę sałatkę . A czy wiedzieliście(...)gorgonzola i gorzka czekolada to również para idealna? Miałam okazję się o tym przekonać kilka lat temu w czasie warsztatów z serów zagrodowych prowadzonych przez Gienio Miętkiewicza. Próbowaliśmy wtedy różnych nietypowych zestawień smakowych, m.in. właśnie gorgonzoli z czekoladą oraz popijanego miodem pitnym. W czekoladowym clafoutis gorgonzoli nie jest dużo, ale wystarczająco, aby dodać ciastu interesującej słoności, gdy natchniemy się

Chilli Czosnek i Oliwa
Biała kawa zbożowa o smaku gruszkowym. 175

zewnątrz przez okno... i co widzę? Śnieg! Tak moi drodzy, w Wielkopolsce miejscami zrobiło się biało...  A więc do kubka gorącej porannej kawy dołożyłam sporo mlecznego puchu, białej czekolady i oczywiście syropu z sezonowych gruszek, by nadać kawie niepowtarzalny owocowy smak. I tak powstało idealne połączenie kawy z witaminami na chłodny dzień, spróbujecie? :-) Składniki na 2 szklanki: Inka Klasyczna(...)mleko 3,2 % - 200 ml laska wanilii biała czekolada do oprószenia dojrzała gruszka garść cukru Wykonanie: Gruszkę obrać ze skórki i pokroić w małą kostkę, włożyć do niedużego naczynia. Zasypać cukrem i zostawić w ciepłym miejscu, by się rozpuścił, tworząc syrop. Dobrze jest zasypać gruszkę na noc. Do mleka dołożyć ziarenka z laski wanilii i podgrzać je by było gorące

Poezja Smaków - blog kulinarny
Ciastka z płatkami kukurydzianymi 153

corn flakes, które uwielbiam. Zrobiłam i przepadłam, od tamtej pory robię je co jakiś czas, bo są przepyszne. Bawię się również w dodawanie do ciastek różnych rodzajów bakalii, ziaren, czekolady, czy suszonych owoców, ale zawsze w podstawie składników są płatki, które dają ten wyjątkowy smak. Jeśli macie więc ochotę na jakieś domowej roboty ciasteczka to z czystym sumieniem polecam(...)cukru 2 łyżki cukru waniliowego 3 szklanki mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 5 szklanek płatków kukurydzianych typu corn flakes ok. 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 90 g czekolady mlecznej   Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Całe jajka utrzeć z cukrem i cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Nie przestając miksować na zmianę partiami dodawać mąkę wymieszaną

Simply Food
Placuszki bananowe 185

czyli w weekend wynagradzam sobie takimi oto śniadaniami cały zabiegany tydzień. Składniki: dojrzały banan jajko woda mineralna 3 łyżki mleko 3 łyżki mąka kokosowa ulubione owoce do dekoracji gorzka czekolada olej kokosowy do smażenia Jajko ubijam, dodaję do rozgniecionego już banana. Następnie dodaję mleko i wodę mineralną, mieszam. Dodaję tyle mąki kokosowej aby ciasto było gęstą "papką". Smażę małe placuszki(...)oleju kokosowym, w międzyczasie w kąpieli wodnej roztapiam czekoladę. Po usmażeniu, placuszki przekładam ulubionymi owocami, wszystko polewam czekoladą. Smacznego

Bike By Life
Piernik staropolski 121

przed Wigilią: Składniki: • Ciasto na piernik dojrzewające • 3 słoiczki powideł śliwkowych • 1 słoiczek wiśni w syropie lub kandyzowanych • drobne srebrne cukiereczki • 2 gorzkie czekolady • 1/2 szklanki śmietanki 30% Wykonanie: • Ciasto należy wyjąć z lodówki i odstawić na godzinkę, aby się uplastyczniło. • Podzielić na 4 części i rozwałkować każdą na grubość maksymalnie(...)książkami i odłożyć w chłodne miejsce. • Piernik na początku jest twardy, później nabierze wilgoci z otoczenia. • Kilka dni przed Wigilią ozdobić pierniki. • Rozpuścić połamaną czekoladę ze śmietanką w kąpieli wodnej. • Posmarować pędzelkiem boki i wierzch pierników czekoladą. • Każdy długi piernik podzieliłam na dwie części i wyszły mi 4 pierniki

To co kocham
Muffinki czekoladowe 134

minut w temp. 180 st.C. Wyglądają na niewyrośnięte, ale specjalnie są mniejsze, bo dla małych dzieciaczków. Dekorację zrobiła z gotowego marcepana . Kupiła taki w czekoladzie, po czym obrała go z niej i dodała kurkumy , aby uzyskać żółty kolor. Utoczyła „brzuszki” i powkładała skrzydełka z  płatków migdałowych . Paski zrobiła(...)roztopionej gorzkiej czekolady i przykleiła pszczółki do muffinek również na czekoladę. Pomysł zaczerpnęła z Internetu. Wyszły bardzo efektownie

To co kocham
Roladki biszkoptowe a la jajko 107

Smak wyśmienity, a wygląd oceńcie sami! Składniki na 20 sztuk: Biszkopt • 4 jajka • 4 łyżki cukru • 4 łyżki mąki pszennej Masa • 250 g sera mascarpone • 1 biała czekolada • puszka moreli w syropie • 1 dżem morelowy niskosłodzony Wykonanie: Rolada • Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. • Dodawać po jednym żółtku lekko ubijając(...)posmarować dżemem morelowym, po czym zwinąć z powrotem. • Roladę zawinąć w folię aluminiową i odłożyć na kilka godzin lub na noc. Masa • Białą czekoladę rozpuścić na parze. • Serek mascarpone wymieszać mikserem, o czym dodać rozpuszczoną czekoladę i dokładnie wymieszać. • Morele wyjąć z puszki, osączyć z syropu i wyciąć

To co kocham
Karmelowiec z bitą śmietaną 135

jest po prostu wyśmienite. Wymaga trochę pracy, ale naprawdę warto się wysilić. Kremowa masa budyniowa, słodki kajmak zneutralizowany słonymi krakersami i aksamitna bita śmietana posypana czekoladą to kwintesencja jego smaku. Ciasto śmigło – tak nazwał je Sławek, bo tylko śmignęło ze stołu. Składniki: Biszkopt • 5 jajek • 1 szklanka cukru • 1 szklanka mąki • 1 łyżeczka proszku(...)śmietana • 500 ml śmietanki 30% • 3 łyżki cukru pudru • 1 opakowanie śmietan fix oraz • 1 opakowanie krakersów • 1 opakowanie herbatników typu petit • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego • 1/2 tabliczki czekolady Wykonanie: • Mleko skondensowane gotować w garnku zalane wodą przez 2 godziny. • Wystudzić i dopiero wtedy otworzyć puszkę. Biszkopt • Białka ubić na sztywną pianę, dodać powoli cukier cały

To co kocham
Muffinki dyniowe 125

jajka • 1 szklanka mąki pszennej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1 łyżeczka cynamonu • 1/2 szklanki orzechów włoskich • 1/2 szklanki płatków migdałowych Dekoracja • cukierki – dynie • 1/2 tabliczki białej czekolady • 2 łyżki mleka • szczypta zielonej herbaty w proszku Matcha Wykonanie: • Puree z dyni zrobiłam poprzez upieczenie dyni ze skórą w temp. 200 st.C przez 30 minut(...)masę do papierowych papilotek i umieścić ją w formie na muffinki. • Piec 20 minut w temp. 180 st.C lub do suchego patyczka. Dekoracja • Czekoladę z mlekiem rozpuścić na parze wodnej, dodać herbatę mieloną i wymieszać. • Na każdą muffinkę kłaść po 1/2 łyżeczki zielonej czekolady i na środku umieścić

To co kocham
Makowiec z roladkami w kruchym cieście 141

też spektakularny makowiec o wymagającej strukturze. Ciasto, które smakuje najlepiej w okresie zimowym, okołoświątecznym. Delikatne roladki makowe zatopione w puszystej masie kremowej i polane czekoladą skuszą każdego smakosza. Składniki: Ciasto kruche • 5 żółtek • 1 jajko • 1 szklanka kwaśnej śmietany • 1 szklanka cukru pudru • 750 g mąki pszennej • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia • 1/2 łyżeczki(...)amoniaku • 1 duża puszka masy makowej Masa kremowa • 1 litr mleka • 125 g masła • 4 białka • 1 szklanka cukru • 3 łyżki mąki pszennej • 3 łyżki mąki ziemniaczanej Polewa • 1 czekolada mleczna • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki Wykonanie: Ciasto kruche • Zagnieść wszystkie składniki ciasta. • Ciasto podzielić na 6 części. • 2 części rozwałkować na wielkość blaszki (u mnie

To co kocham
Miniserniczki marcepanowe 140

Miałam w lodówce gotową masę marcepanową i chciałam ją wykorzystać w jakimś pysznym deserze. Miniserniczki o smaku marcepana, z dodatkiem czekolady i migdałów, są bardzo delikatne i równocześnie wykwintne. Jest to odmiana sernika, tylko w wersji już porcjowanej. Można również upiec w tortownicy i udekorować(...)sposób. Składniki na 15 sztuk: • 500 g sera białego mielonego • 200 g gotowej masy marcepanowej • 3 jajka • 3 łyżki cukru pudru • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 1/4 tabliczki mlecznej czekolady • słupki z migdałów do posypania Wykonanie: • Marcepan utrzeć z cukrem pudrem. • Dodawać po łyżce ser biały cały czas mieszając. • Wbijać po 1 jajku

To co kocham
Sernik kawowy 157

niepotrzebnie nie jeść zbędnych węglowodanów i nie zaburzyć smaku sernika. Składniki: • 1 kg sera białego mielonego • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego • 6 jajek • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • 1 czekolada biało-czarna kawowa • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej • 1/2 szklanki śmietanki 30% • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18% Polewa śmietanowa • 1 duża śmietana 18% – 360 g • 3 łyżki cukru • 1 łyżeczka(...)kawy mielonej • cukierki czekoladowe w kształcie kawy Wykonanie: • Czekoladę rozpuścić ze śmietanką i kawą rozpuszczalną, wystudzić. • Ser delikatnie zmiksować z mlekiem skondensowanym i mąką ziemniaczaną. • Wbijać po jednym jajku co 30 sekund, cały czas miksując na wolnych obrotach. • Na koniec dodać kwaśną śmietanę i rozpuszczoną czekoladę. Masa serowa będzie dość płynna

To co kocham