chili. Składa się z mielonego mięsa, cebuli, pomidorów i fasoli, ale każdy może dorzucić coś co lubi np.: paprykę, kukurydzę czy seler naciowy. Ja dodaję jeszcze dwie kostki gorzkiej czekolady dla wzbogacenia smaku. Składniki (4 osoby): 0,5 kg mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 papryka 1 marchewka 1 puszka (400 g) czerwonej fasoli(...)puszka krojonych pomidorów 1 łyżka octu balsamicznego 2 kostki gorzkiej czekolady 1 świeża papryczka chilli papryka słodka, papryka wędzona, cynamon, kolendra, pieprz, sól Rozgrzać dużą patelnie o wysokich brzegach i wrzucić mięso, rozdrobnić, żeby nie było grudek i smażyć. Gdy mięso będzie gotowe dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, startą na tarce marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy - chili
Dobra karmawiem co takiego ma w sobie czekolada (bo, że ma to widzę), że ma tylu wielbicieli, zarówno wśród tych małych, starszych jak i najstarszych. Moja rodzinka również zalicza się do wielbicieli czekoladowych słodkości. Tym razem przygotowałam im czekoladowe muffiny z nutellą, ale w zdrowszej wersji. Kupną nutellę zamieniłam na moją własną domową, którą wykombinowałam z gorzkiej czekolady z ksylitolem(...)cukru) - 1/2 szklanki oleju kokosowego lub zwykłego - 1/2 szklanki naturalnego kakao - 1/2 szklanki gorącej wody - 2 średnie jajka - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 1 szklanka jogurtu naturalnego Domowa nutella: - 50g czekolady (u mnie słodzona ksylitolem) - 50g masy orzechowej (u mnie z orzechów laskowych) - 2 łyżeczki mielonego ksylitolu (lub dowolnie) Wszystkie składniki nutelli rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić. Kakao mieszamy z gorącą
Smaczne Zdrowemisce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre i potem łączymy, mieszamy łyżką i wylewamy na blaszkę. Do tego owoce i kruszonka , no i pieczemy :). Ja ciasto zrobiłam bez białej czekolady (tą wersję wykorzystam przy najbliższej okazji), jak by ktoś chciał wersję z białą czekoladą, to trzeba zmniejszyć ilość cukru, ja dałam niepełna szklankę i ciasto było słodkie(...)dodała jeszcze startą czekoladę to już byłoby przesłodkie. Inspiracja: klik Składniki ciasto blaszka 24x34 cm: 2,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka maślanki 1 szklanka cukru trzcinowego 0,5 szklanki oleju rzepakowego 3 jajka 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 laski wanilii jagody Kruszonka: 3 łyżki mąki 2 łyżki cukru 30 g masła Wanilię przecinamy i wyjmujemy z niej
kruche babeczkirabarbarowego i podawać do upieczonego sernika. Jeśli użyjecie większej blaszki odpowiednio zredukujcie czas pieczenia. SKŁADNIKI na blaszkę o wymiarach 17x24 cm BROWNIE 200 g masła 200 g gorzkiej czekolady 200 g cukru 3 jajka 130 g mąki pszennej szczypta soli SERNIK wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową 500 g twarogu zmielonego trzykrotnie 250 g mascarpone(...)natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Masło kroimy na kawałki, wkładamy do rondelka i rozpuszczamy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Zdejmujemy z ognie, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do otrzymania jednolitej masy. W oddzielnej misce miksujemy jajka z cukrem - nie ubijamy. Dodajemy roztopioną czekoladę z masłem i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy przesianą mąkę i sól. Miksujemy
cool and mintySmaczne ciasto, idealnie wpasowujące się w jesienną porę roku. Wilgotne dzięki dyni lub jabłkom i długo zachowujące świeżość. Z dużą ilością orzechów, migdałów i gorzkiej czekolady. Opcjonalnie także z dodatkiem posiekanych suszonych owoców np. daktyli, moreli, śliwek, rodzynek. Wierzch ciasta wykończyłam warstwą powideł śliwkowych i Nutelli oraz kremem z serka mascarpone i domowego sosu toffee. Całość posypałam pestkami granatu(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki grubo posiekanych migdałów 1 szklanka bakalii / daktyli, moreli, śliwek 100 g gorzkiej czekolady / pokrojonej w kostkę 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1/2 szklanki roztopionego masła lub oleju WIERZCH 3 łyżki Nutelli + 3 łyżki powideł śliwkowych 250 g mascarpone + 3 łyżki
cool and mintyoraz miodu. Bogate w orzechy i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Przełożone masą z nasączonych w likierze suszonych śliwek i marcepanu. Wykończyłam je aksamitnym i delikatnym ganachem z gorzkiej czekolady, słodkiej śmietanki oraz odrobiny masła. Można wykonać je w ostatniej chwili lub upiec 4-5 dni przed świętami i do czasu podania przechowywać w chłodnym miejscu pod przykryciem. Można także(...)MASA MARCEPANOWO ŚLIWKOWA 10 suszonych śliwek kalifornijskich pokrojonych w kosteczkę 100 g masy marcepanowej 6-8 łyżek likieru amaretto i/lub brandy / soku z pomarańczy / wody GANACHE 100 g gorzkiej czekolady 80 ml śmietanki 30% 10 g masła WYKONANIE PIERNIK: Piekarnik rozgrzewamy do 175℃, z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Formę keksową o wymiarach
cool and mintyzimno z truskawkami, więc trzeba się śpieszyć ;) smakuje nieziemsko, zapraszam do próbowania SKŁADNIKI Spód: 150 g kruchych ciastek, 70 g masła, 3 łyżki wiórek kokosowych Masa czekoladowa: 1 gorzka czekolada, 3 łyżki cukru pudru, 150 ml śmietany 30%, 500 ml sera z wiaderka, 4 łyżeczki żelatyny, 1/3 szkl. wrzątku Masa truskawkowa: 3 łyżki cukru pudru, 150 ml śmietany(...)Spód: masło rozpuszczamy, ciastka kruszymy za pomocą blendera. Masło łączymy z ciastkami i wiórkami kokosowymi. Tak powstałą masą wykładamy formę o wymiarach 20x28 cm, wyłożoną folią aluminiową. Masa czekoladowa: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie serek i wystudzoną czekoladę. Na końcu dodajemy żelatynę, mieszamy wylewamy na ciastka. Wkładamy
słodki bratekłyżki mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki oleju kilka kropli barwnika czerwonego Krem czekoladowy : 1 budyń czekoladowy masło - 70 g mleko - 370 ml cukier - 2 łyżeczki czekolada deserowa -35 g Poncz : 2 łyżki wody gotowanej 1 łyżeczka soku z cytryny cukier - 1 łyżeczka Dodatkowo do dekoracji : srebrne perełki cukrowe wiórki czekoladowe białe listki melisy posypka czerwona cukrowa(...)placki. Krem czekoladowy : Do rondla wlać szklankę mleka, osłodzić, doprowadzić do zagotowania. W pozostałym mleku rozrobić budyń, wlać na gotujące się mleko. Mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Masło przełożyć do miski, zmiksować. Następnie do masła, dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu, dalej miksować. Na samym końcu wlać roztopioną czekoladę, dokładnie wymieszać. Pierwszy blat
Kuchnia DanusiPOLEWA: 200 ml śmietany 30 % 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 1 łyżka masła 1 łyżeczka żelatyny płatki migdałów do posypania PRZYGOTOWANIE : W dużym garnku(...)wykładamy warstwą herbatników, wylewamy na nie część masy serowej, układamy kolejną warstwę herbatników i wylewamy resztę sera. Na wierzch układamy herbatniki. Sernik chłodzimy. Podgrzewamy kremówkę razem z połamanymi czekoladami, masłem, aż się rozpuszczą. Zakręcamy gaz, dodajemy żelatynę i mieszamy aż się rozpuści. Na zimny sernik wylewamy polewę czekoladową i pozostawiamy do ostygnięcia. Ciasto chłodzimy w lodówce przez całą
Kulinarne Fantazje MarioliSkładniki 100 g suchej kaszy bulgur lub kuskus 150 g czekolady (gorzkiej, deserowej lub mlecznej) *** 50 ml likieru amaretto 50 g miękkiego masła 3-5 łyżek cukru pudru po 2-3 łyżki zmielonych na pył orzechów i migdałów kilka kropli ekstraktu migdałowego Do dekoracji: sos czekoladowy i kilka czereśni Przygotowanie Kaszę ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Połamaną(...)małe kawałki czekoladę rozpuścić z dodatkiem masła, po czym dokładnie wymieszać do połączenia składników. Orzechy i migdały bardzo drobno zmielić i wymieszać z cukrem pudrem Przestudzoną kaszę zmiksować z pozostałymi składnikami na gładką, aksamitną masę. W razie potrzeby dosłodzić i ponownie zmiksować. Przygotowaną masą napełnić foremki i odstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem polać sosem czekoladowym
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataskładniki: 190 g mąki orkiszowej 50 g czekolady deserowej lub gorzkiej 120 g cukru 30 g kakao 1 jajko 120 ml mleka słodkiego 250 ml mleka kwaśnego 60 ml oleju 1 łyżka dżemu 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 2 galaretki wiśniowe 400 g owoców: porzeczki czerwone, czarne, truskawki, czereśnie, jagody 700 ml gorącej wody wykonanie: Mleko(...)podgrzewamy, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. W innym naczyniu miksujemy jajko z cukrem. Wlewamy olej, kwaśne mleko, przestudzone mleko czekoladowe oraz dżem i miksujemy na małych obrotach. Następnie dodajemy mąkę przesianą z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą i mieszamy przy pomocy szpatułki do połączenia się składników. Przelewamy ciasto do tortownicy (ok. 23 cm średnicy) wyłożonej
Domowy Smak Jedzeniazwłaszcza jego letni, żywy kolor, jeden z moich ulubionych! Już od jutra możesz kupić ten blender z akcesoriami w Lidl w bardzo atrakcyjnej cenie, zapraszam! Koktajl truskawkowo - miętowy z czekoladą Składniki: 500 ml maślanki 250 g truskawek 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, zawartość kakao min. 70% 1/3 szklanki listków świeżej mięty cukier lub miód do smaku Przygotowanie: Do pojemnika blendera przelewamy(...)maślankę. Dodajemy umyte truskawki bez szypułek oraz listki świeżej mięty. Całość miksujemy blenderem ręcznym na jednolity płyn. Dodajemy do smaku cukier lub miód. Podajemy z wirókami czekolady. Najlepiej smakuje, gdy maślanka jest zimna
Moja smaczna kuchniaTruskawkowej rozpusty ciąg dalszy. Dzisiaj truskawki z mascarpone i czekoladą. Taka mała alternatywa do zeszłorocznej białej wersji tarty z truskawkami ( tu przepis ). Ale żeby nie było, że się tylko kalorycznymi produktami objadam proponuje zajrzeć do sklepu ( naturalniezdrowe.com.pl ) z naturalnymi produktami gdzie znajdziecie mnóstwo zdrowych wspaniałości CZEKOLADOWA TARTA z TRUSKAWKAMI Składniki: (forma do tarty 24 cm) ciasto: 4 jajka(...)jaglanej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju krem mascarpone: 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru czekoladowy wierzch: 100 g czekolady gorzkiej 3 łyżki mleka kilka truskawek i listki mięty Przygotowanie: ciasto: Składniki sypkie (mąkę, kakao, proszek do pieczenia) mieszamy razem z miseczce. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno
Bon appetit mon amiejaglanej (ok 125 g) 1 i 1/3 szklanki mleka 1 łyżeczka oleju 3-4 łyżki domowego cukru waniliowego 200 g wiórków kokosowych 100 g miękkiego masła Polewa: 50 g czekolady gorzkiej min. 60 % kakao 50 g czekolady mlecznej 80 ml śmietanki 30% 0,5 łyżeczki miękkiego masła Poza tym: kilka ładnych truskawek do dekoracji wiórki kokosowe do dekoracji /Szklanka(...)wierzchu grubą równą warstwę kremu kokosowego. Wstaw do lodówki na kilkanaście minut do pół godziny. Przygotuj polewę jak w tym przepisie . Śmietankę zagotuj na mniejszym gazie. Wrzuć połamane czekolady, przemieszaj i wyłącz ogień pod rondelkiem. Dodaj masło i mieszaj, do połączenia się składników. Zostaw na parę minut do lekkiego przestudzenia. Letnią polewą polej ciasto, rozsmaruj ją też na brzegach. Wstaw
Anioszek w kuchnikroi i jest bardzo podzielne. Dodatkowej soczystości dodają mu mandarynki z puszki. Polecam na rodzinne przyjęcia. *foremka 23*23 cm Składniki: na ciasto: 125 ml mleka 70 g czekolady deserowej 1/2 szklanki kakao 1 szklanka mąki 2/3 szklanki cukru 1 jajko 70 ml oleju 125 ml kwaśnej śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)piankę: 350 ml śmietanki kremówki 200 ml advocata 4 łyżeczki żelatyny 50 ml wrzątku puszka mandarynek 3 łyżki cukru pudru Mleko zagotować, zdjąć z ognia, wrzucić połamaną czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Odstawić do wystudzenia. Jajko utrzeć z cukrem na białą masę. Ucierając dolewać olej i śmietanę. Dodać mleko z czekoladą. Mąkę wymieszać z kakao, sodą i proszkiem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia