czekolada - 27946 przepisów (strona:288/1864)

Kakaowo-kawowa babka na oleju i z polewą z białej czekolady 170

składników, które przeważnie w domu się znajdą :) Babka jest miękka, puszysta i do tego wilgotna w środku. Długo utrzymuje świeżość. Do tego polewa - u mnie z białej czekolady, podkreśla jej delikatny smak. Babka nie jest słodka. Słodyczy nadaje jej polewa. Polecam z czystym sumieniem. 'kakaowo-kawowa babka na oleju i z  polewą z białej czekolady' Składniki (na formę(...)czubate łyżki kakao - 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 szklanka oleju - 0,5 szklanki wrzątku * polewa: - 50 ml mleka - 1 łyżeczka masła - 100g białej czekolady Ciasto: Jajka utrzeć do białości z cukrem. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać kawę i wymieszać. Olej zalać wrzątkiem i porządnie wymieszać (do połączenia się składników

CookYourself
XXL ciastka z masłem orzechowym i czekoladą 163

Kolejne ciastka na blogu. Tym razem nie jakieś mizernej wielkości, tylko konkretne. Wielkości, prawie dłoni. Idealne dla Cookie Monstera ;) Ciastka z masłem orzechowym i z gorzką czekoladą. Czego chcieć więcej! Są przepyszne i bardzo szybko znikają ze stołu. Jeśli, tak jak ja, zrobicie je w wersji XXL, to uwierzcie mi ale jednym ciastkiem spokojnie się najedzie :) Przepis prosty i mega(...)szybki do wykonania. Polecam wszystkim miłośnikom masła orzechowego oraz wszystkim tym, którzy lubią ciastka! 'XXL ciastka z masłem orzechowym i czekoladą' Składniki (na 9 szt ciastek wielkości XXL): - 1 szklanka masła orzechowego gładkiego - 60g miękkiego masła - 2 jajka - 1,5 szklanki mąki pszennej - 0,5 szklanki cukru - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 150g gorzkiej czekolady min.70

CookYourself
Czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej 179

mniej cukru i jest bez orzechów. 180 g kaszy gryczanej (suchej) 5 jajek 150 g cukru trzcinowego (w książce 180) 120 g mąki pszennej 150 g masła 150 g czekolady deserowej 50 g posiekanych, suszonych żurawin 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia polewa: 50 ml śmietanki 30% 100 g czekolady gorzkiej 20 g miękkiego masła Kaszę gotujemy do miękkości(...)minut) w 400 ml wody. Odstawiamy do wystudzenia. Wystudzoną mielimy na gładko. Masło rozpuszczamy, dodajemy do niego posiekaną czekoladę i podgrzewamy cały czas mieszając aż składniki się połączą. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy czekoladę oraz zmiksowaną kaszę. Dodajemy mąkę z proszkiem i dokładnie mieszamy a na koniec dodajemy żurawinę. Ciasto przekładamy do natłuszczonej keksówki i pieczemy

Mienta blog
Sernik z brzoskwiniami na biszkoptach 394

śmietankowy Skórka otarta z 1 cytryny (można pominąć) Dodatkowo: 1 duża puszka brzoskwiń Około 150g (20 sztuk) okrągłych biszkoptów około 50g rodzynek 1 – 2 łyżki mąki Polewa: 40g czekolady 40ml mleka (Jeśli ktoś woli oblać cały sernik, wtedy 100g czekolady i 100ml mleka) Do dekoracji użyłam posypki z białej łamanej czekolady Twaróg mielimy dwukrotnie maszynką, przeciskamy przez praskę lub mielimy(...)reszty masy serowej. Pozostałą część masy wylewamy na brzoskwinie. Sernik pieczemy w 180 ⁰ C przez około 80 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu sernik można oblać polewą czekoladową. Rozdrobnioną czekoladę wrzucamy do rondelka, zalewamy mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając. Gdy czekolada całkowicie się rozpuści, gotujemy jeszcze około 3 minuty, po czym wylewamy polewę na ciasto, rozprowadzamy

Smakowy Raj
Mazurek truflowo-migdałowy 195

spodu. Piekarnik rozgrzać do 180 °C z termoobiegiem. Piec mazurek  ok. 10-12 min, do momentu aż masa marcepanowa ładnie się zarumieni. Wyjąć. Ostudzić. Masa truflowa: 250 g czekolady gorzkiej 150 g śmietany kremówki 36% 50 g cukru pudru 25 g masła w temperaturze pokojowej 2 - 3 łyżki likieru Amaretto lub rumu oraz: dowolne bakalie do dekoracji np.: figi(...)migdały, żurawina, rodzynki Czekoladę połamać na mniejsze kawałki. Śmietanę przełożyć do rondelka, dodać cukier, wymieszać i doprowadzić prawie do wrzenia. Gorącą śmietaną zalać połamaną czekoladę. Pod wpływem temperatury czekolada całkowicie rozpuści się. Wymieszać. Dodać masło. Wymieszać. Wlać alkohol i ponownie wymieszać. Gotową masę wylać na mazurek. Ozdobić bakaliami wedle uznania. Schłodzić w lodówce przez 2 godziny. Smacznego

maniapieczenia
Tort makowy z kremem śmietankowo-czekoladowym i pomarańczowo-kardamonową nutą 145

Przepis zakłada upieczenie ciasta dzień przed przygotowaniem. Ja nie miałam tyle czasu, ale śmiało mogę stwierdzić, że tego samego dnia też da się nieźle pokroić. Zamiast kremu z białą czekoladą można przygotować waniliowy lub kawowy. Mnie kusił taki na bazie orange curd, ale po inwentaryzacji składników i stwierdzeniu braków w jajkach powstał ten. Kardamon jest bardzo delikatnie wyczuwalny. Jeżeli chcecie(...)piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok 40 minut, do suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Zimne ciasto przekroić na 3 blaty (najlepiej następnego dnia). Krem 200 g białej czekolady 400 g śmietanki kremówki (w tym 200g mocno schłodzonej) 250 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru (lub więcej - do smaku) ½ łyżeczki mielonego kardamonu (lub więcej) Czekoladę połamać na kawałki, przełożyć

Pełny talerz
Ciasto na maślance 183

powstało spontanicznie. Znacie to uczucie kiedy macie ochotę na coś słodkiego, ale nie wiecie na co? I błądzicie po kuchni, otwieracie szafki w nadziei, że znajdzie się chociaż kostka czekolady lub stary cukierek. Miałam jeszcze resztkę malin, które stały się inspiracją do tego ciasta. Wyszło przepyszne, puszyste i jest z moją ulubioną kruszonką :)  Składniki 2 i 1/2 szklanki mąki(...)szklanka maślanki 2 jajka 1/3 szklanki oleju kruszonka 50 g masła 60 g cukru 100 g mąki pszennej Dodatkowo 150 g świeżych/mrożonych malin 100 g rozpuszczonej białej czekolady Sposób przygotowania Przygotować kruszonkę -  na patelni rozpuścić masło,  połączyć z cukrem. Następnie wsypać mąkę, wymieszać i odstawić. Jajka utrzeć z cukrem mikserem na puszystą masę. Wlać maślankę

pink envelope
domowe czekoladki orzechowe 137

składniki: 80 g czekolady mlecznej 30 g czekolady gorzkiej 2 łyżki masła orzechowego 1 płaska łyżka cukru pudru 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego wykonanie: Masło orzechowe mieszamy z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej, lekko przestudzamy i smarujemy pędzelkiem ścianki oraz dno foremek. Formę wstawiamy na chwilę do lodówki, aby czekolada zastygła. Ręce zwilżamy wodą, nabieramy troszkę(...)masła i wkładamy do foremek a następnie zalewamy resztą czekolady. Całość wkładamy lodówki do stwardnienia

Domowy Smak Jedzenia
Gorąca czekolada z lodami waniliowymi i bazylią 119

Składniki: pół tabliczki czekolady 100 ml mleka 2 łyżki śmietany kremówki gałka lodów waniliowych 5 listków świeżej bazylii szczypta kurkumy szczypta tandoori szczypta pieprzu cayenne Przygotowanie: Czekoladę rozpuścić w mleku, dodać śmietanę. A następnie połowę ilości każdej z przypraw, połowę zostawiając. Trzymamy na małym ogniu ciągle mieszając. Gdy czekolada jest na tyle gęsta, przelewamy ją do filiżanki bądź kamionki. Formujemy(...)gałkę lodów i wkładamy do gorącej czekolady, posypujemy resztką przypraw i świeżą bazylią. Połączenie bazylii z lodami nada świeży i aromatyczny posmak czekolady. Smacznego

KreatywnePiny
Ciasto milionera 42278

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto milionera – inaczej Caramel shortbread (millionaires shortbread) to tradycyjne szkockie ciasto. Jest to nic innego jak kruche ciasto z kajmakiem i czekoladą, które bardzo przypomina popularne batoniki Twix . Jeśli lubicie takie słodkości, to gorąco polecam Wam ten przepis. Ciasto milionera jest w dodatku bardzo szybkie w wykonaniu i starsznie proste, więc chyba dwa razy nie muszę(...)Składniki: Na ciasto: 3/4 szklanki mąki pszennej (140g) 100g masła 2 płaskie łyżki cukru pudru 1 łyżka śmietany kremówki   Dodatkowo: 1 puszka kajmaku   Polewa: 80g mlecznej czekolady 40g gorzkiej czekolady 6 łyżek śmietany kremówki   Ciasto milionera – Wykonanie: Mąkę przesiać przez sitko. Zimne masło pokroić w kostkę, dodać do mąki i wyrobić rękoma tak, by powstało ciasto

Kulinarne Przeboje
Mazurek z solonym karmelem i czekoladą 193

Pamiętam jak w dzieciństwie zdarzało mi się jeść czekoladę i pogryzać słone paluszki.. Smak jaki powstawał z połączenia słodyczy czekolady i słoności paluszków był wręcz genialny. Nie przyszło by mi jednak wtedy do głowy by odtworzyć ten smak w cieście... Mocno czekoladowy mazurek na kruchym razowym spodzie, z warstwą słodko-słonawego karmelu. Połączenie smaków które na pierwszy rzut wydają(...)dokładnie. Ostrożnie sprawdzić słoność masy. Dodać resztę soli. Lekko przestudzić - masa zgęstnieje. Wylać masę na podpieczony spód. Ostudzić. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Masa czekoladowa: 250 g gorzkiej czekolady 75 g masła 25 g cukru 1 łyżka ciemnego kakao 1 czubata łyżka śmietany 36% 2 duże jajka oraz: migdały w słupkach do dekoracji Jajka ubić z cukrem na puszystą

maniapieczenia
Gniazdka wielkanocne 178

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc może na Wielkanocne śniadanie przygotujecie do kawki takie gniazdka? :) Składniki: 100 g blanszowanych migdałów (bez skórki), 100 g deserowej czekolady, 18 pisanek wielkanocnych Karmello Przygotowanie: W rondelku rozpuszczamy na małym ogniu czekoladę deserową. Wrzucam do niej migdały i mieszamy, tak by wszystkie były pokryte czekoladą. Następnie nabieramy migdały łyżką i układamy je na papierze(...)pieczenia, robiąc takie płaskie gniazdka - mi wyszło 6 gniazdek. Na jeszcze ciepłą czekoladę układamy po 3 pisanki.  Odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce . Pisanki, które użyłam dodatkowo zawierają w środku migdał i są oblane pyszną smakową czekoladą. Możecie kupić je na stronie Karmello

Aga w kuchni
Tarta z białą czekoladą i granatem 184

Biała czekolada i granat to jedno z połączeń, które nigdy mi się nie znudzi. Mam chyba z 5 różnych przepisów na tartę z połączeniem tych dwóch, dziś chyba najprostsza z nich :)   Składniki: Spód: 100 g masła 200 g mąki 4 łyżki cukru pudru 1 żółtko 2 łyżki śmietany 18% Krem: 200 g śmietany kremówki(...)serka mascarpone 2 tabliczki białej czekolady Dodatkowo: 1 granat Wszystkie składniki na spód zagnieść w zwartą kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na min. 30-40 minut. Po tym czasie wyjąć, rozwałkować i wyłożyć ciastem formę do tarty. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na około 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec jeszcze

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Czekoladowe Brownie z ciasteczkami Oreo 273

Składniki: 300 - 350 g ciemnej, gorzkiej czekolady 3 jajka 225 g masła 200 g brązowego cukru 140 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 176 g ciastek Oreo Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Przygotować formę 20 x 30 cm i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Na tarce zetrzeć 1/2 tabliczki czekolady, odstawić do lodówki. Pozostałą czekoladę połamać na kostki, masło(...)kawałki i oba składniki rozpuścić na małym ogniu w rondelku. Odstawić. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i do masy powoli dodawać czekoladę z masłem. Następnie dodać mąkę i sól. Masę przelać do formy. Ciastka przeciąć na pół i udekorować nimi ciasto. Posypać startą czekoladą z lodówki. Wstawić do piekarnika na 20 minut. Odstawić

cooklife