Pyszne połączenie śliwek, czekolady i aromatycznych pierniczków. Ułożone warstwami w małych słoiczkach to idealna porcja na wyśmienity deser. 500 g śliwek węgierek 2 łyżki cukru trzcinowego 50 g czekolady gorzkiej 1 szklanka śmietanki kremówki 30% szczypta cynamonu 1 łyżka cukru pudru 100 g pierników Katarzynek Kopernik Toruń Pierniki rozkruszyć w rozdrabniaczu, odkładając jeden piernik do dekoracji. Śliwki umyć i wypestkować(...)ogniu. Smażyć, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Zdjąć z ognia i zmiksować blenderem. Odlać pół szklanki i odstawić. Resztę śliwek wstawić ponownie na ogień i dodać kostki czekolady. Mieszając delikatnie podgrzewać, aż czekolada się rozpuści. Na dno szklaneczek wsypać połowę rozkruszonych pierników, wlać warstwę śliwkową, wsypać pozostałe pierniki i odstawić do przestudzenia. Dobrze schłodzoną śmietankę kremową ubić
https:KKuchniaMniamMyślę że można również spróbować zrobić to ciasto z innymi owocami. Wykonanie ciasta – masło utrzeć z cukrem na puch. Następnie dodawać po jednym jajku i zawsze dokładnie wymieszać. Czekoladę zetrzeć na tarce lub posiekać bardzo drobno nożem. Do masy maślanej dodać kakao, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową, płatki owsiane, cynamon, mleko, mąkę i czekoladę. Dokładnie wymieszać aż wszystkie składniki(...)nagrzać piekarnik do 180 C i piec 45-50 minut. Ciasto nabierze złotego koloru i powinno urosnąć. sprawdzić patyczkiem stan upieczenia ciasta. Jak ciasto ostygnie polać ciasto roztopioną czekoladą lub lukrem. Wykonanie ciasta w thermomix do naczynia miksującego dodać masło, cukier, wymieszać obroty 6, czas 1 minuta mieszać obroty 6, dodawać co kilka sekund po jednym jajku dodać pozostałe składniki
Kuchnia Pokoleńrzeczach, które zaznaczyłam wykrzyknikiem: dokładnym schłodzeniu masy, użycia prawdziwego masła i rozgrzanym piekarniku. Inaczej ciasteczka nadal będą pyszne, ale ich wygląd zbliży się do placuszków. (około 30 sztuk) 200g czekolady (użyłam gorzkiej) 200g mąki pszennej (około 1,5 szklanki o pojemności 250 ml) 100g masła (min. 82% tłuszczu!) 3 jajka (duże) 110g cukru pudru (3/4 szklanki) 1 szczypta(...)soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo (opcjonalnie): cukier puder do obtaczania Czekoladę z masłem należy rozpuścić w kąpieli wodnej. (Miskę z połamaną czekoladą i masłem - ustawić na garnku z delikatnie wrzącą wodą - nie może jej dotykać. Roztapiać na małym ogniu.) Jajka ubić z cukrem oraz szczyptą soli, a następnie nie przerywając miksowania (na wolnych obrotach) - połączyć
Di gotujeBrownie to ciasto typowe dla kuchni amerykańskiej. Ciasto przygotowuje się z gorzkiej czekolady, jajek, cukru, masła i niewielkiej ilości mąki. Błyskawiczne w porzygotowniu i nie ma opcji, by się nie udało. Z natury już jest "zakalcowate", mięsiste, gęste i po prostu pyszne. Mój przepis jest nieco spolszczony, pochodzi z książki M. Łebkowskiego "Przysmaki polskiego stołu". Pomniejszoną ilość tłuszczu zastępuje dodatek(...)cukru. Zamiast cukru doskonale sprawdza się w wypiekach ksylitol. Ciasto smakuje absolutnie rewelacyjnie, rozpływa się dosłownie w ustach. Koniecznie do upieczenia! Składniki na blaszkę 23x23 cm: 100 g gorzkiej czekolady 120 g masła 2 jajka 100 g ksylitolu/cukru 80 g mąki orkiszowej jasnej 8 łyżek śmietany 18% sól Wykonanie: rozpuścić czekoladę z masłem w garnuszku wstawionym do większego naczynia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pyszne naleśniki z dodatkiem roztopionej w ciepłym mleku czekolady. Smakują zdecydowanie lepiej od tych przygotowanych wyłącznie z dodatkiem kakao. Nie są zbyt słodkie. Gorzki smak równoważy dodatek słodkiego serka mascarpone z borówkami. Jak dla mnie jest to połączenie obowiązkowe i doprawdy nie wyobrażam sobie tych naleśników w innym niż to wydaniu. 80 g gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao(...)szczypta soli Dodatkowo: 250-350 g serka mascarpone cukier puder do smaku borówki amerykańskie Mleko wlewamy do rondelka i stawiamy na palnik. Kiedy się ogrzeje dodajemy połamaną na kostki czekoladę. Zdejmujemy z palnika i mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. Gdy czekoladowe mleko przestygnie dodajemy pozostałe składniki, miksujemy. Ciasto odstawiamy na 30-40 minut. Po tym czasie, na minimalnej ilości oleju
Smaki Na Talerzujest suche. Zatem wspaniale nadaje się jako "słodka" przekąska :) Inspiracja z książki "Domowe wypieki" Składniki 100 g masła 100 g ksylitolu 4 jajka 100 g gorzkiej czekolady 125 g mielonych migdałów 40 g tartej bułki Polewa: 100 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch, wsypujemy ksylitol, szczyptę soli i miksujemy. Żółtka oddzielamy(...)białek. Z białek ubijamy sztywną pianę a żółtka wlewamy kolejno do masy maślanej. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko ostudzoną wlewamy do ucieranej masy. Następnie wsypujemy zmielone migdały, bułkę tartą i pianę. Leciutko mieszamy całość. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia keksówkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika 190C ( piekłam na najniższej półce) ok. 50 minut. Na polewę rozpuszczamy tabliczkę
Różne smaki w kuchnisamo też smakuje genialnie. Składniki: 5 jaj 1 szklanka cukru 1 1/4 szklanki oleju 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 7-8 gruszek czekolada gorzka Jaja ubijamy z cukrem do białości, następnie dodajemy olej, mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (23x33 cm). Gruszki obieramy(...)przekrawamy na pół i wydrążamy gniazda nasienne, a następnie układamy na cieście. Pieczemy ok 50 minut w 180 st. C. Po upieczeniu studzimy i polewamy rozpuszczoną czekoladą. Ja użyłam taką bez mleka w składzie i rozpuściłam ją w kąpieli wodnej. Wy jeśli nie macie alergii możecie użyć dowolnej czekolady i do rozpuszczania dodać 3-4 łyżki mleka, wtedy czekolada ładniej
Cynamonowe szczęściechce? Zapraszam do pieczenia i polecam do kawy Ja nie umiem mu się oprzeć, robię je po raz kolejny, wciąż coś cuduję i dodaję, oby tylko być blisko czekolady;) Składniki: 200 g czekolady mlecznej 200 g czekolady gorzkiej 70% a nawet więcej % 3 spore łyżki kakao 6 jajek, u mnie M 2 szklanki mąki pszennej 200 ml śmietany 36%, opcjonalnie(...)soli aromat o zapachu rumu Składniki na blaszkę 25 cm x 25 cm lub tortownicę 26 cm, na 28 cm też będzie ok;) Przygotowanie: W kąpieli wodnej rozpuść połamane czekolady razem ze śmietaną i masłem, dodaj szczyptę soli, dobrze wymieszaj i ostudź. Masa ma być przestudzona, ale nadal płynna. W oddzielnej misce utrzep jajka z cukrem, dodaj przesianą mąkę, cukier
Zasmakuj Kuchnileczo, trochę na obiad a końcówkę tego warzywa wykorzystałam do upieczenia tego ciasta. Przepis znalazłam tutaj ( klik ). Zaintrygowało mnie głównie jego wykończenie, czyli posmarowanie go sporą warstwą konfitury i czekolady. I powiem, że to nadało charakteru temu ciastu. Składniki ma małą keksówkę: 250 g cukinii obranej i startej na grubych oczkach 1 jajko 90 g cukru 1 cukier waniliowy(...)mąki 60 g mielonych orzechów 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 125 ml oleju 2 łyżki konfitury morelowej (u mnie z renklod) 100 g mlecznej czekolady Jajko ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą i jasną masę. Następnie wlewać powoli olej. Partiami wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, orzechami i cynamonem. Powstanie dosyć gęste ciasto. Następnie
My simple kitchenwyprawa do lasu w wydaniu Fudskłera! Etap pierwszy: znaleźć drwala, który rąbnie nam pieniek. Etap drugi: napełnić go bitą śmietaną i czerwonymi porzeczkami. Etap trzeci: wysmarować czekoladą i ozdobić zielskiem w postaci leśnego mchu . Etap czwarty: spałaszować ze smakiem! Oczywiście etap pierwszy to żart, bo pieniek trzeba upiec, ale drwal może się tutaj również przydać do porządnego ubicia białek(...)sera mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru pudru z wanilią 150 g czerwonych porzeczek Ganache czekoladowy: 100 ml śmietany kremówki 36% 200 g gorzkiej czekolady * PRZYGOTOWANIE Rolada biszkoptowa Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie powoli wsypuj cukier, nie przerywając ubijania. Gdy uzyskasz lśniącą pianę, dodawaj po jednym żółtku i nadal miksuj
Food SquareSkładniki: 4 udka z kurczaka 4 podudzia z kurczaka 30 g. gorzkiej czekolady 1,5 szkl. białego wina (u mnie Prosecco) 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki białego octu winnego 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego 3 goździki 2 większe cebule 1 łyżka cukru 1/4 łyżeczki soli 1 papryczka chili (lub pepperoni, lub pół lub mniej - zależy jak ostro lubisz(...)wstaw do lodówki na noc. Wyjmij kurczaka z wina i osusz papierowymi ręcznikami. Nasiona kopru włoskiego ugnieć w moździerzu wraz z goździkami. Dodaj cukier, sól, posiekaną drobno papryczkę i czekoladę startą na drobnych oczkach, wymieszaj. Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Włóż kurczaka i smaż, aż udka się zrumienią. Przewróć mięso na drugą stronę, dodaj cebulę pokrojoną w kostkę i smaż
Delicious PlaceScroll down for recipe in English. Składniki: (6 porcji) Mus czekoladowo-piernikowy 2 tabliczki (200 g.) gorzkiej czekolady (u mnie pół na pół, 70% i 85% zawartości kakao) 100 g. suszonych daktyli 1 puszka (400 ml.) mleczka kokosowego (u mnie 75% ekstraktu z kokosa) 1 szkl. aquafaby (wody po ciecierzycy w puszce, czyli 2 puszki ciecierzycy) 1 łyżka przyprawy piernikowej(...)migdały posiekaj na mniejsze kawałki, wsyp na suchą patelnią i upraż, aż zaczną mocno pachnieć i zrobią się rumiane (mieszaj aby nie przypalić). Przesyp na talerz i wystudź. Czekolady połam na kosteczki, włóż do małego rondelka i rozpuść stawiając na bardzo malutkim ogniu. Dodaj przyprawę do piernika i wymieszaj, aż masa będzie gładka. Odstaw do wystygnięcia. Otwórz mleczko kokosowe
Delicious Placeokoło treningowo, a gdy mam więcej czasu także na śniadanie. Ostatnio była wersja bezglutenowa, tym razem placuszki mają podobny skład, ale mąkę ryżową zastąpiłam mąką owsianą. Dodatkowo przepyszna gorzka czekolada, która w połączeniu z bananem smakuje wyśmienicie. Placki są, jak zwykle, bardzo proste do wykonania. Polecam podawać z masłem orzechowym. Banan+masło orzechowe+ czekolada to po prostu(...)może się nie udać. Składniki (ok. 10 sztuk): 2 jajka 1 dojrzały banan 4 łyżki mąki owsianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia posiekana gorzka czekolada (ok. 4 kostki) olej kokosowy do smażenia 1 łyżka ksylitolu (opcjonalnie) Wykonanie: Jajka i banana zblendować. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, w razie potrzeby dosłodzić dowolnym słodzikiem. Wymieszać bardzo dokładnie, najlepiej przy pomocy
Healthy food explorernamoczonych daktyli ¼ szklanki mleka migdałowego 1 łyżka masła orzechowego typu smooth ¾ szklanki pokrojonych orzeszków ziemnych Warstwa nugatowa: ½ szklanki masła orzechowego 3 łyżki mąki kokosowej Polewa: 150 g gorzkiej czekolady Wykonanie: Daktyle zalać gorącą wodą i pozostawić na minimum 15 minut, aby zmiękły. Następnie wylać wodę i zmiksować daktyle z mlekiem i masłem orzechowym na gładką masę. Dodać pokrojone orzechy(...)pudełka wyłożonego papierem do pieczenia. Docisnąć łyżką. Składniki na nugat wymieszać łyżką aż do uzyskania gęstej masy. Wyłożyć na karmelowy spód, wyrównać. Włożyć na minimum 2 godziny do zamrażalnika. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Batoniki wyciągnąć z papieru, pokroić i oblać roztopioną czekoladą. Odłożyć i poczekać aż czekolada się zastygnie. Przetrzymywać w lodówce
Healthy food explorermini, czyli pyszne, mocno czekoladowe muffinki fasolowe a’la brownie. Muffinki są bezglutenowe, nie ma w nich ani grama mąki, słodzone są ksylitolem oraz wzbogacone o kawałki gorzkiej czekolady. Fasola jest w nich w ogóle niewyczuwalna. Naprawdę najlepsze zdrowe muffinki jakie jadłam. Muffinki są wilgotne, mięciutkie i bardzo sycące. Sprawdzą się nawet na śniadanie. Wielbiciele mocno czekoladowych, zdrowych wypieków(...)fasoli 2 jajka 4 łyżki ksylitolu* 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżka zaparzonej kawy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki pokrojonej gorzkiej czekolady Wykonanie: Piekarnik n agrzać do 180ºC. Fasolę bardzo dokładnie przepłukać. Przełożyć do misy blendera i zm iksować ją z jajkami. Dodać pozostałe składniki i ponownie zmiksować aż do uzyskania gładkiej
Healthy food explorer