czekolada - 27946 przepisów (strona:282/1864)

Torcik czekoladowy z kawowym kremem 240

Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm Czas przygotowania: 3 godziny Składniki Czekoladowy spód: 50 g masła 100 g cukru 3 łyżki mleka 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 30 g czekolady 50 g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 jajko Kawowa masa: 100 g białej czekolady 180 ml śmietanki  kremówki 250 g serka(...)Wykonanie: W małym garnuszku roztapiamy masło, dodajemy mleko i 60 g cukru, mieszamy. Kawę rozpuszczamy w dwóch łyżkach  gorącej wody i wlewamy do garnuszka  z masłem. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i wrzucamy do garnuszka  masłem i kawą. Mieszamy, aż się rozpuści i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Jajko ucieramy z pozostałym cukrem, dodajemy

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto mocno czekoladowe 330

Składniki: szklanka mąki 1,5 szklanki cukru 6 jajek 20 dag masła 2 tabliczki gorzkiej czekolady łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag posiekanych orzechów włoskich 10 dag rodzynek tabliczka białej czekolady do dekoracji Wykonanie: Masło z czekoladą rozpuścić na parze, odstawić do wystudzenia. Jajka ubić, dodać cukier, ubić do białości, nadal miksując dodać wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia, czekoladę(...)koniec sparzone i osączone rodzynki i orzechy. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 200 stopniach ok. 200 minut. Białą czekoladę zetrzeć na tarce do bakalii o grubych oczkach, posypać wierzch upieczonego gorącego ciasta, odstawić do wystygnięcia

Gorący kąsek
Tort tiramisu 181

okazje. Zawsze dobrze smakuje i po prostu nie może się nie udać. Dzięki nasączeniu biszkoptu kawą i amaretto jest niezwykle delikatny, a krem z serka mascarpone, kremówki i białej czekolady wprost rozpływa się w ustach. Tort nie jest ani za słodki, ani za ciężki; taki w sam raz. Polecam :). Do jego wykonania będziemy potrzebowali dwa blaty biszkoptowe z przepisu(...)biszkopt idealny . Składniki na krem: 500 g serka mascarpone 500 ml kremówki 36% 100 g białej czekolady 50 g cukru pudru Kremówkę ubić na sztywno. Następnie dodawać powoli serek mascarpone, dalej ubijając. Należy uważać by masa się nie zważyła (polecam miksowanie na małych obrotach). Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Nieco przestudzić. Dodać do masy waz z cukrem pudrem. Wszystko dokładnie

Food Square
Praliny kokosowe w mlecznej czekoladzie 2155

Składniki: 250g wiórków kokosowych 100ml śmietany 36% 60g cukru pudru 70g masła 300g mlecznej czekolady Przygotowanie: W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy śmietanę. Zdejmujemy z ognia. W misce mieszamy wiórki kokosowe z cukrem, a następnie wlewamy masło ze śmietaną. Wszystko razem mieszamy i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Uformowane kulki wkładamy do zamrażalki na około 2 godziny. W kąpieli wodnej(...)rozpuszczamy czekoladę. Schłodzone kulki obtaczamy w czekoladzie, nabijając kokosową kulkę na patyk do szaszłyków moczymy w czekoladzie. Gotowe kulki wkładamy do lodówki, żeby czekolada zastygła

Smakowity Blog Kulinarny
Babeczki czekoladowo – pomarańczowe i warsztaty świąteczne z Kasią, Dr. Oetker część I 173

Podzieleni byliśmy na 2-3 osobowe grupy i moja grupa przygotowywała babeczki z ostrokrzewem. Dlatego dzisiaj pokażę, jak przygotować takie ładne, a przede wszystkim pyszne babeczki. Smak pomarańczy z czekoladą to jedno z moich ulubionych połączeń.     Babeczki w przygotowaniu są proste i pięknie pachną świętami. Intensywnie czuć smak czekolady i pomarańczy. W środku są wilgotne i puszyste. Przepis(...)tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody szczypta soli 40g ciemnego kakao bez cukru 120ml mleka skórka starta z jednej pomarańczy 1/4 łyżeczki aromatu pomarańczowego 100g czekolady gorzkiej lub mlecznej Dodatkowo: lukier plastyczny czerwony lukier plastyczny biały + zielony barwnik spożywczy wycinaczki do lukru w kształcie listków ostrokrzewu   1. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem

Mała Cukierenka
Spóźniona walentynka 206

przecież można. W sklepie znalazłam niewielkie foremki w kształcie serc, po 10 koron sztuka, więc bez wahania dokonałam zakupu. Teraz tylko musiałam wymyślić, jak je wykorzystać... Skoro Walentynki, to czekolada. Dziwnym jednak zbiegiem okoliczności nie mogłam znaleźć ani kostki nadającej się do pieczenia (mam zapasy czekolady, całkiem spore, ale mlecznej, z orzechami, musami i typ podobnie - nijak nie nadają się(...)przygotowania z nich ciasta). Udało mi się jednak na blogu  Gwiazdka w kuchni  znaleźć przepis na brownie bez czekolady, tylko z kakao. Nie byłam pewna, czy eksperyment się uda, okazało się jednak, że obawy były zupełnie nieuzasadnione. Ciasto bowiem wyszło perfekcyjne - ciężkie, mokre, nikt by nie zgadł, że nie ma w nim ani grama czekolady, bo smakuje bardzo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffiny kokosowe 293

Muffiny kokosowe... Miękkie, wilgotne i puszyte. Oblane białą czekoladą. Oprószone wiórkami kokosowymi. Nikt się im nie oprze. Komu jedną? Serdecznie zapraszam!   Składniki: 3 jaja; 220 g mąki; 160 g cukru; 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia; 125 ml oleju; 200 ml jogurtu greckiego; Kilka kropel aromatu śmietankowego; 6 łyżek wiórków kokosowych; Szczypta soli. Dodatkowo, na wierzch: 100 g białej(...)czekolady; 1 łyżka mleka; Wiórki kokosowe. Sposób przygotowania: Żółtka jaj oddzielić od białek. Żółtka wraz z cukrem utrzeć na puszystą masę. Mąkę przesiać. Dodać do niej proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Do ubitych żółtek z cukrem, stale miksując, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, olej, jogurt grecki. Miksować, aż do całkowitego połączenia się skałdników. Do ciasta dodać wiórki kokosowe

Gospodyni Miejska
Miłość na talerzu konfitura z wiśni z octem balsamicznym oraz pieprzem w połaczeniuz czekoladowym mascarpone 189

niej. Każdy przeżywa ją inaczej i czy tego chcemy czy nie prędzej czy później nas dopadnie. Smaki, które opisałam starałam się ująć w deserze walentynkowym. Połączenie serka mascarpone z czekoladą przełożone konfiturą z wiśni z octem balsamicznym oraz pieprzem. Oczywiście nie odbyło się bez sosu czekoladowego z nutą pieprzu. A na to wszystko słodka beza. SKŁADNIKI: porcja na 4 osoby(...)jajka - 210 gram mąki pszennej(użyłam 405) - 150 ml mleka - 150 ml wody gazowanej -1 łyżkę cukru - szczypta soli Do przełożenia - serek mascarpone 250 g - pół tabliczki gorzkiej rozpuszczonej czekolady - 2 łyżki cukru pudru - konfiturę z wiśni z octem balsamicznym i pieprzem, jeżeli nie posiadamy to może być zwykła konfitura wiśniowa   - 2 białka plus 3 łyżki cukru pudru

Basia w kuchni
Pomarańczowe ciasteczka z galaretką 1281

temperaturze pokojowej * 500 g mąki pszennej * 200 g cukru * 2 żółtka * 1 jajko * szczypta soli * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 pomarańcza * 1 galaretka pomarańczowa * 100 g białej czekolady * 50 ml śmietanki 30% Wykonanie: Pomarańczę dokładnie wyszorować szczoteczką i sparzyć we wrzątku. Zetrzeć skórkę z pomarańczy i wycisnąć 3 łyżki soku. W misce utrzeć miękkie masło, z cukrem, solą, sokiem(...)minut - na złoto. Upieczone ciastka pozostawić do wystygnięcia. W tym czasie rozpuścić galaretkę w 300 ml wrzątku. Pozostawić do ostygnięcia. W rondelku podgrzać śmietankę, do gorącej śmietanki dodać połamaną czekoladę - mieszać, aż czekolada się rozpuści. Odstawić na 5-7 minut. Czekolada ma lekko stężeć, nie może być płynna, inaczej będzie ściekała z ciastek. Kiedy czekolada wystygnie,smarować brzegi ciastka

kolorowotorcikowo
Czekoladowe fondant po polsku 177

Pamiętajcie, czekamy 2 godziny i dopiero przekładamy :-) Tak czy siak jest pycha . Składniki: ciasto - pierwsza warstwa: 125 g miękkiego masła + odrobina do wysmarowania tortownicy  50 g gorzkiej czekolady 175 g cukru  szczypta soli  1 jajko (od szczęśliwej kurki) 175 g mąki  1 łyżeczka proszku do pieczenia  ciasto druga warstwa:  200 g gorzkiej czekolady(...)mąki 4 jajka  200 g cukru  masa: 350 g serka mascarpone  200 ml śmietany kremówka  cukier puder  garść malin  Pierwsza warstwa:  połamaną czekoladę roztopić w gorącej kąpieli wodnej, przestudzić.Masło utrzeć  z cukrem pudrem i szczypt a soli. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, wbić jajko, a potem dodać czekoladę. Mąkę przesiać

pieprzny smaczek
Sernik z suszonymi śliwkami 1142

kwaśnej śmietany 18% 85g śliwek suszonych 75g cukru 2 jajka 1 pełna łyżka (15g) mąki pszennej ziarenka z 1 laski wanilii polewa 115g śliwek suszonych 75ml śmietanki 30% 75g czekolady deserowej 25g czekolady mlecznej 1/2 łyżeczki (2g) żelatyny 1 łyżka wody Dodaj napis Wykonanie: - ciasteczka rozdrobnić na proszek - masło i miód podgrzać do rozpuszczenia się (np. w kuchence mikrofalowej) -ciasteczka(...)całą noc w lodówce - następnego dnia sernik wyjąć z lodówki -  śliwki wypłukać, odsączyć, pokroić na duże kawałki - śmietankę podgrzać na małym palniku, zdjąć, do gorącej wrzucać po kawałku czekoladę, wymieszać  - żelatynę rozpuścić w 1 łyżce wody, gdy napęcznieje, krótko podgrzać (kilka sekund) w kuchence mikrofalowej - żelatynę wlać do rozpuszczonej czekolady, wymieszać - polewę od razu wykładać na wierzch śliwek

Smakołyki Bereniki
PIERNIK Z PIGWĄ - BEZGLUTENOWY. 205

nocy. SKŁADNIKI: /Na Piernik bezglutenowy: - kostka masła - szklanka brązowego cukru - 5 łyżek miodu naturalnego - słoik powidła śliwkowego (100 ml) własnej roboty - Pół opakowania cynamonu - 3/4 opakowania przyprawy piernikowej - gorąca czekolada "Nastrojowy Wieczór" (Skworcu) - 5 łyżek - cykoria instant 3 łyżki - 2 łyżeczki sody oczyszczonej - szklanka mleka - 2 jajka - 2 szklanki mąki bezglutenowej razowej /Pigwowa nutka: - Pigwy dwie, spore, - cukier(...)papierze kuchennym by obciekły. 2. Przygotowanie Piernika Bezglutenowego: W dużym garnku, na bardzo małym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, cały czas mieszając, następnie dodajemy miód, przyprawę piernikową, cynamon, gorącą czekoladę, cykorię instant i podgrzewamy, cały czas mieszając, do połączenia składników. Zdejmujemy z ognia, mieszamy, gdy lekko przestygnie dolewamy mleko, w którym wcześniej rozpuszczamy sodę, mieszamy, aż się spieni, na koniec

Wypisz Wymaluj
Jagodowy torcik 178

ciastek np HIT (ja użyłam ciastek o smaku karmelowym) 40 g masła MASA SEROWA: 500 g serka kremowego = 4 sztuki (ja wybrałam serek śmietankowy łaciaty naturalny) 150 g białej czekolady 120 ml śmietanki 36 % 100 g jagód 25 g mąki ziemniaczanej 3 jajka  1 łyżeczka aromatu waniliowego MASA NA GÓRNĄ CZĘŚĆ TORCIKA: 200 ml jogurtu typu greckiego(...)masło, wymieszać dokładnie. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wymieszane składniki wyłożyć na formę o średnicy 16 cm. Wkładamy do lodówki. MASA SEROWA:  Nagrzewamy piekarnik do 140 stopni. Łamiemy czekoladę i dajemy do rondelka. Wlewamy śmietankę 36% i na wolnym ogniu rozpuszczamy czekoladę. Po rozpuszczeniu się czekolady odkładamy na bok do wystygnięcia. Blenderem rozdrabniamy jagody na gładką masę. Serki, zmiksowane

Serce zamknięte w formie pyszności
Szarlotka na kruchym cieście. 203

Szarlotkę robię dość często, ale uwielbiam to ciasto i chyba nigdy mi się nie znudzi :) Dodatkowo w połączeniu z czekoladą jest bardzo wyjątkowe.  Obecnie mamy sezon na ciasta z jabłkami więc polecam sprawdzony przepis. Jeżeli chodzi o przygotowanie to jest bardzo proste, nie potrzeba wiele pracy, aby zrobić pyszne ciasto np. dla całej rodzinki i znajomych :) SKŁADNIKI(...)jabłek 4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 kostki margaryny 3 żółtka 1 szklanka cukru 3 łyżki kwaśnej śmietany  1 tabliczkę czekolady deserowej 4 łyżki śmietany 18 % + 2 łyżki cukru i 1 łyżka cynamonu WYKONANIE: Na samym początku można przygotować formę. najlepiej wysmarować ją masłem i posypać bułką tartą. Obieramy jabłka ze skórki i wydrążamy środek

Serce zamknięte w formie pyszności
Ptasie mleczko na biszkopcie 404

pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia PTASIE MLECZKO: 2 galaretki truskawkowe 0,5 l śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 paczka rodzynek 1 tabliczka czekolady mlecznej WYKONANIE: Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Do naczynia wbić całe jajka i zmiksować na puszystą masę, dodając cukier. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać do osobnej miseczki, dodać(...)formę 35x25 cm i włożyć do piekarnika na 20 minut. Rozpuścić dwie galaretki w 950 ml gorącej wody, następnie schłodzić. Po upieczeniu ciasta, należy je schłodzić. Kroimy tabliczkę czekolady w małe kosteczki. Zostawiamy 3 kostki czekolady i ścieramy ją na tarce. Gdy galaretka będzie prawie ścięta, ubijamy śmietankę kremówkę, a następnie przelewamy do niej galaretkę truskawkową. Dodajemy rodzynki i czekoladę

Serce zamknięte w formie pyszności