czekolada - 27946 przepisów (strona:276/1864)

10. Czekoladowe papiloty 147

Czekoladowe papiloty można zrobić samodzielnie. Wystarczą silikonowe foremki i czekolada dobrego gatunku, którą należy rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem kremówki. Na jedną tabliczkę ok. 2 łyżek, chodzi o to, aby czekolada po zastygnięciu nie była za miękka. Tak więc po roztopieniu czekolady z kremówką, każdą foremkę układamy dnem do góry, na tacy i smarujemy pędzelkiem czekoladą. Czekolada musi być

Jadło i czytadło
Chałwowiec z granatem i malinami 385

Mięciutki biszkopt z kawałkami czekolady, kwaskowatość malin i granatu oraz słodycz chałwy sprawiają, że ciasto jest tak pyszne. Jeden kawałek do kawy to zdecydowanie za mało. Biszkopt: 6 jajek 200 g cukru 16 g cukru waniliowego 1 łyżka mąki pszennej 3 budynie czekoladowe po 47 g (na ½ litra mleka) 50 g czekolady mlecznej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa(...)budynie waniliowe po 40g (na ½ litra mleka) 3 szklanki mleka 2 łyżki cukru 200 g margaryny maślanej 100 g chałwy waniliowej 100 g chałwy waniliowo-kakaowej Dodatkowo: 50 g czekolady Foremka 24x29 cm Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy. Następnie po jednym, dwa żółtka. Czekoladę siekamy na drobne kawałeczki, mąkę, budynie i proszek do pieczenia

VioletoweKucharzenie
Czekoladowy chlebek bananowy 357

pewno pojawi się jeszcze w niezmienionej formie w moim domu. Chlebek nie zawiera cukru, jego słodkość bierze się z dodatku miodu i mocno dojrzałych bananów. Do jego przygotowania wykorzystałam czekoladę deserową, ale jeśli nie przepadacie za mało słodkimi wypiekami, możecie w połowie lub całości zamienić ją na czekoladę mleczną. Mój bochenek przygotowałam w keksówce o wymiarach 260x110x75. Czekoladowy chlebek bananowy(...)Składniki: 3 małe banany (300g po obraniu) 200g mąki pszennej 50g masła 50g miodu 50g czekolady deserowej 1 jajko 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 pełna łyżeczka (5g) proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki (3g) sody oczyszczonej szczypta soli Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - czekoladę, masło i miód przełożyć do miski i podgrzać w kąpieli wodnej do rozpuszczenia się

Smakołyki Bereniki
Czekoladki z nutką chili 176

foremkę do formowania czekoladowych serduszek i pudełeczko,  w którym można je przechowywać.  Czekoladki  z nutką chili  Czas przygotowania: 30 minut Składniki:  200 g gorzkiej czekolady 1/8 - 1/4 łyżeczki chili  parę kropel esencji waniliowej   Wykonanie: Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i wkładamy do miski. Miskę ustawiamy na garnku z wodą. Ważne jest, aby woda(...)dotykała spodu miski. Garnek ustawiamy na kuchence na średnim ogniu i podgrzewamy do momentu, aż czekolada się całkowicie rozpuści. Temperatura nie powinna być zbyt wysoka, maksimum 32 stopnie, a czekolada powinna topić się powoli. Miskę zdejmujemy z garnka i odstawiamy na 10 minut, aby przestygła. Po tym czasie znowu ją powoli podgrzewamy do około 30 stopni, a gdy będzie płynna

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto Marchewkowe z Nutą Pomarańczy o Lekko Korzennym Smaku 407

Wyjątkowe w smaku, delikatne, wilgotne ciasto marchewkowe o lekko korzennym smaku z dodatkiem cynamonu i orzechów włoskich którego wierzch stanowi aromatyczna czekoladą z nutą pomarańczy. Połączenie tych wszystkich składników tworzy niezwykłą kombinacje o cudownym zapachu i przede wszystkim smaku. Polecam. Ciasto Marchewkowe z Nutą Pomarańczy o Lekko Korzennym Smaku - Składniki: Ciasto: 3 jajka 3/4 szklanki cukru białego(...)proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki cynamonu mielonego 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej cukier waniliowy 50 g orzechów włoskich szczypta soli Polewa: 100 g groszków czekolady pomarańczowej 75 ml śmietanki kremówki ok. 2 łyżki cukru pudru Ciasto Marchewkowe z Nutą Pomarańczy o Lekko Korzennym Smaku - Sposób przygotowania: Dno formy o wielkości ok. 20x30 cm wykładamy papierem

Słodka Strona
Domowe lody bananowe 206

punkt Wyzwania Kulinarnego "Słodycze, które często kupujesz w sklepie". Składniki na 2 małe porcje (albo jedną dla prawdziwego łasucha): 2 duże banany 4 łyżki zimnego mleka 1-2 kostki czekolady gorzkiej kilka orzechów Banany obieramy, kroimy na grubsze plastry i wkladamy do zamrażarki na kilka godzin (warto zawsze trzymać w zamrażarce kilka bananów, aby mieć je pod ręką, gdy dopadnie(...)ochota na coś słodkiego). Orzechy siekamy lub blendujemy przez kilka sekund, czekoladę trzemy na drobnych oczkach tarki. Zamrożone plasterki banana wyciagamy, kilka odkładamy, resztę wkładamy do wysokiego pojemnika. Dodajemy mleko prosto z lodówki i całość krótko blendujemy blenderem ręcznym. Dorzucamy odłożone wcześniej plasterki banana i mieszamy. Przekładamy do pucharków, posypujemy orzechami i czekoladą. Podajemy od razu. Moje sugestie: Zamiast normalnego

Zawsze głodna!
Walentynkowy suflet czekoladowy 209

Czekolada chyba nieodzownie kojarzy się z miłością. Przynajmniej mi... Zwłaszcza po obejrzeniu filmu pod tym tytułem. Jeśli nie oglądaliście "Czekolady", zróbcie to dziś, w końcu to Walentynki! Ale przed oglądaniem zróbcie dla ukochanej osoby czekoladowy suflet. To ciasto jest tak proste, że po prostu nie może się nie udać. Składniki (na 4 foremki do zapiekania): 1 tabliczka (100 g) gorzkiej(...)czekolady o zawartości masy kakaowej ok. 60 proc. 3 jajka 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki słodkiej śmietanki 30 proc. masło i kakao do przygotowania foremek Sposób przygotowania: Wnętrze foremek nasmarować masłem, oprószyć kakao i wstawić do lodówki. Czekoladę pokruszyć do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej. Najprościej będzie to zrobić, wstawiając miskę do garnka nad gotującą się wodą. Pamiętajcie

W SMAK
Jaglane ciasto czekoladowe 316

warto wypróbować :) Przepis pochodzi z bloga Facet i kuchnia, zapraszam —>KLIK :) 100 g suchej kaszy jaglanej 3 łyżki oleju kokosowego 5 łyżek surowego kakao 100 g gorzkiej czekolady dobrej jakości ( u mnie 85 %) 50 g gorzkiej czekolady dobrej jakości 2 łyżki miodu 2 łyżeczki cynamonu 80 g uprażonych orzechów laskowych (bez skórki) 50 g mielonego(...)gotujemy około 12 minut aż woda się wchłonie. Do ugotowanej, jeszcze ciepłej dodajemy olej i mieszamy aż się rozpuści. Orzechy prażymy na suchej patelni po czym usuwamy skórki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Banany rozgniatamy na papkę. Kasze z olejem przekładamy do miski, dodajemy do niej len, mąkę, kakao, miód, cynamon i banany. Wyrabiamy, dodajemy roztopioną czekoladę i ponownie wyrabiamy

Mienta blog
Cola&Nutella Muffins 236

pieczenia 12,5 dkg margaryny, najlepiej Kasi- pół kostki 1 łyżka Nutelli 1 łyżka masła orzechowego pół szklanki Coca- coli 1 mały kefir Danone *dodatkowo można roztopić 2 tabliczki czekolady, aby wzmocnić smak czekolady wtedy należy do ciasta dodać szczyptę soli, aby podkreślić słodycz czekolady. Przygotowanie: żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, białka osobno na pianę. do masy(...)żółtek dolać kefir, łyżkę Nutelli i masła orzechowego, wymieszać. mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać i dosypać do masy *czekoladę z margaryną roztopić, ostudzić i obie masy połączyć. Jeśli nie mamy czekolady, roztapiamy samą margarynę. Na koniec dolać Colę i dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać Masę przełożyć do foremek, piec około 25 minut w temp. 200"C Smacznego.P

Luźna Kuchnia
Sernik black forest 249

Witam, nie jestem specjalistka od ciast zdecydowanie wolę gotować, ale ten sernik wypróbowałam i polecam SERNIK BLACK FOREST. Wilgotny, z wiśniami i czekoladą. Spód: * 200 g herbatników w czekoladzie * 100 g masła Masa serowa: 700 g tłustego twarogu (mielonego trzykrotnie lub z wiaderka  3 jajka 3 żółtka  200 g cukru  2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej(...)śmietany 18% - kwaśnej 500 g drylowanych wiśni (ja użyłam mrożonych) 100 g gorzkiej czekolady - utartej WYKONANIE: Ciasteczka rozdrabniamy (najlepiej robotem kuchennym) i mieszamy z topionym masłem. Taką masą wykładamy 21 cm tortownicę i wkładamy na ok 30 min do lodówki. Twaróg, jajka, żółtka, cukier, śmietanę i mąkę miksujemy na najwyższych obrotach do chwili utworzenia się jednolitej masy. Połowę masy serowej

Kuchnia Beaty
Tort Mikołajkowy 189

łyżeczka proszku do pieczenia     Krem czekoladowy:          500 ml śmietany kremówki 30%          1 czekolada gorzka          1 czekolada mleczna          1 łyżka kakao          250 g serka(...)masy jajecznej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Piec około 35 min w 180 C Piekłam w tortownicy o średnicy około 26 cm. Krem czekoladowy: Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Do roztopionej i wystudzonej czekolady dodać serek philadelphia połączyć składniki. Czekoladę z serkiem dodać do ubitej śmietany i miksować krótko

Amatorka kuchenna
Bounty 206

dlatego, że wyjaśniam w nim co zrobić, żeby biszkopt nam nie opadł(?) i tłumaczę w kilku słowach, na czym polega kąpiel wodna(?) gdy jest mowa o roztopieniu czekolady. Wychodzę bowiem z założenia, że bloga mogą czytać osoby, które po raz pierwszy będą zajmować się czymś takim. Oczywiście biszkopt i polewę czekoladową można kupić gotowe, tylko ja się pytam(...)masę kokosową 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru kostka masła (200 gramów) 250 gramów wiórek kokosowych (2,5 opakowania) 1 opakowanie cukru waniliowego (16 gramów) na polewę 1 tabliczka czekolady mlecznej (100 gramów) 1 tabliczka czekolady gorzkiej (100 gramów) 1/2 kostki margaryny (125 gramów, u mnie Kasia) Najpierw robimy biszkopt : białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli (dzięki soli

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Mini torciki à la Sacher 238

przepadam za ciężkimi, potwornie słodkimi tortami. Ale te torciki polecam z czystym sumieniem. Dobrze nasączony, kakaowy biszkopt, przełamany dżemem brzoskwiniowym i aromatycznym marcepanem, a wszystko zamknięte w czekoladzie: białej lub gorzkiej- po prostu odlot. Przepis z opakowania czekoladowych serduszek Dr. Oetker „Petits Fours à la Sacher”.  W przepisie prawie nic nie zmieniałam, dodałam jedynie jedną łyżkę kakao, a odjęłam(...)mąki. Oczywiście, jeśli chcecie aby wasze torciki nie odbiegały od wiedeńskiego oryginalu, proponuję zastąpić kakao, gorzką czekoladą. Mini torciki à la Sacher Składniki na torcik o wymiarach 18x 23 cm, z którego można wykroić 9 trójkątnych torcików o wymiarach boku 6 cm: Ciasto: 60g masła 120 g mąki 3 łyżki dobrego, ciemnego kakao 150 g cukru 6 jajek 1 łyżeczka

Mia Cucina Sofieta
Ciasto marchewkowe z orzechami i czekoladą 187

ciasta, wyczują startą na grubych oczkach marchew. Natomiast gwarantuję Ci, że dzięki temu właśnie składnikowi, ciasto ma wyjątkowo delikatny smak i wilgotną konsystencję. Towarzyszami marchewki są orzechy i gorzka czekolada. Kompani idealni, by dać prawdziwą rozkosz naszym podniebieniom. Składniki na małą tortownicę (23 cm) 30 dag marchewek, gorzka czekolada, 10 dag orzechów włoskich, 12 dag masła, 10 dag cukry pudru(...)połowy cytryny, pół cukru waniliowego, 3 jajka, pół szklanki mąki, niecałe pół szklanki bułki tartej, pół proszku do pieczenia.  Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Orzechy i czekoladę posiekać. Masło utrzeć z cukrem, solą, cukrem waniliowym, skórką z cytryny. Kolejno wbijać jajka i mieszać. Wsypać mąkę, bułkę tartą i proszek do pieczenia.  Dodać marchewkę, czekoladę i orzechy

Mój Smak na Życie
Tafla Deserowa Pomarańczowa z Chili i Suszonymi Wiśniami 251

Czekolada, pomarańcze, chili i wiśnie, czekolada pełna smaku i niespodzianek, czyli taka jak Ja :) Zrobiłam i ofiarowałam w prezencie, dałam kawałek siebie? Z pewnością był to prezent od serca. Nie potrzebowałam na to dużo czasu, jedynie trochę chęci. Strasznie musiałam się powstrzymywać, aby nie sypnąć czegoś więcej. Powstrzymałam się i pozostałam przy smakach, które dobrze ze sobą zagrają.  Składniki(...)czekolady gorzkiej 1 garść kandyzowanej skórki pomarańczowej kilka suszonych wiśni szczypta grysu chili Wykonanie: Czekoladę połamałam na małe kawałeczki i rozpuściłam w kąpieli wodnej. DO ciepłej czekolady wmieszałam skórkę pomarańczową i wylałam całość do pojemnika. Na wierzchu powciskałam suszone wiśnie, a na koniec posypałam taflę grysem chili. Prawda, że szybko? SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje