Jeśli macie już zrobioną czekoladę plastyczną na pewno przyda się do tego przepisu. (Jak zrobić czekoladę? Zajrzyjcie tutaj ). Do zrobienia misiowych babeczek wykorzystałam przepis na babeczki maślane z dodatkiem kakao i krem budyniowy - też z kakao. Składniki na babeczki + kako Składniki na krem + 3 łyżki kako Jeśli decydujemy się na krem budyniowy warto przed robieniem babeczek przygotować sobie budyń(...)żeby rozmiksować go bardzo dokładnie, jeśli zostaną w nim grudki budyniu będzie ciężko przecisnąć go przez szprycę. Do gotowego kremu dodajemy kakao i dokładnie mieszamy - można zrobić to mikserem. Czekoladę plastyczną wyciągamy z lodówki nieco wcześniej. Jeśli dalej jest twarda (u mnie było tak z gorzką) można odciąć mały kawałek nożem i ugnieść przez chwilę w rękach - momentalnie zrobi się
Ciastkozercykołdrą, nie wyściubiać nosa poza ciepły pokój i przeczekać, aż ta cała plucha minie, a szaro-bury świat pokryje się czystym, śnieżnobiałym puchem. Nieodłącznym elementem jesiennych dywagacji jest czekolada. A najlepiej w postaci polewy na jakimś pysznym, pulchnym i mięciutkim cieście. "Ostatni raz tak puszyste murzynka zrobiła moja mama" - aż serce podskoczyło na te słowa, gdy wspólnie siedząc przy stole(...)czarnej porzeczki 1/2 szklanki cukru 1 pełna szklanka mąki 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju po 1 łyżeczce: cynamonu i sody 1 łyżeczka kakao szczypta soli ok. 70g gorzkiej czekolady (groszków czekoladowych) 3-4 łyżki mleka garść posiekanych orzechów włoskich Mąkę wraz z sodą, cynamonem, solą i kakao przesiewam do miski, mieszam i odstawiam - są to tzw. składniki suche (sypkie
W kuchni Karmel-itkiSpragnieni czekolady ? Jasne, że tak. W końcu taka pora roku. Robi się coraz zimniej, coraz bardziej ponuro, no i chce się, no chce bardziej tej czekolady ! Dlatego proponuję zrobić tartę z musem czekoladowym. A żeby nie było tak nudno, to proponuję dodać jeszcze gruszki w winie. Składniki ( na formę średnicy 26-28 cm ) * 125 g masła * 170 g mąki(...)cukru pudru * 2 żółtka * 150 g czekolady ( 100 g gorzkiej + 50 g mlecznej ) * 250 ml śmietanki 30% * 2 gruszki * 350 ml czerwonego wina * 80 g płatków migdałowych * 2-3 łyżki syropu cukrowego ( u mnie Diamant ) lub miodu Wykonanie: Zimne masło pokroić w kostkę, dodać mąkę, cukier puder i żółtka. Szybko zagnieść kruche ciasto. Ciasto uformować we kulę
kolorowotorcikowomówią czekolada dobra na wszystko. Mam do niej dużą słabość, ale chyba jeszcze większą do wszelkiego rodzaju czekoladowych ciast i ciasteczek. A sytuacja idealna jest wtedy gdy mogę połączyć czekoladę z wiśniami. Dzisiejsze ciasto oprócz tego, że jest mocno czekoladowe, zawiera wiśniową nutę to jeszcze jest wilgotne i cudownie rozpływa się w ustach a my razem z nim. Składniki(...)szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru 2 jajka 220g masła 3/4 szklanki prawdziwego kakao 1/2 szklanki zaparzonej, mocnej kawy 1 tabliczka mlecznej czekolady 150g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru wanilinowego 200g dżemu wiśniowego W małym garnuszku rozpuszczamy masło, kakao, kawę i czekoladę. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Do dużej miski przesiewamy
Animelka BlogDzisiejsza propozycja dla lubiących czekoladowe wypieki :) Wyrazisty smak czekolady , przełamany dżemem morelowym . Poezja smaku , bardzo polecam . Może być wykorzystany jako tort urodzinowy. Oryginalny przepis ściśle tajny :) Wymiary tortownicy : średnica 26 cm Czas pieczenia : ok. 1 godz. Temp. pieczenia : 170 C źródło : "moje smaki życia " Składniki: 350 g czekolady gorzkiej 100 g masła 100 g cukru pudru 300 cukru(...)mąki 300 g konfitury morelowej Wykonanie: 150 g czekolady kruszymy i rozpuszczamy w kapieli wodnej. Ucieramy miękkie masło , dodajemy cukier puder . Następnie wrzucamy po jednym żółtku i letnią czekoladę. Białka ubijamy na sztywną pianę z 100 g cukru. Do masy czekoladowej dodajemy przesianą mąkę i stopniowo ciągle mieszając, pianę. Tortownicę pokrywamy papierem do pieczenia , wylewamy ciasto i wstawiamy
Słodkości i nie tylkoSernik czekoladowy z musem pomarańczowym łączy w sobie głęboki smak czekolady oraz delikatną, orzeźwiającą pomarańczę. Jest to sernik wyglądający efektownie i z powodzeniem może pojawić się na naszym stole w okresie świąt. Zderzenie dwóch bardzo różnych smakowo i strukturalnie mas, jest wielkim atutem tego sernika. Ciężką, mocno czekoladową warstwę twarogową, idealnie uzupełnia delikatny w swojej konsystencji mus pomarańczowy. Dodatkowo masa(...)ciasto kruche 80g mąki pszennej 2 łyżki (20g) kakao 50g masła 3 łyżki (30g) cukru pudru 3 łyżki zimnej wody masa serowa 400g gęstego twarogu z wiaderka 90g gorzkiej czekolady (użyłam gorzkiej Wedla) 70g cukru 2 jajka 1 łyżka (15g) mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej ziarenka z 1/2 laski wanilii mus pomarańczowy 4 pomarańcze (około 1kg) 200ml śmietanki
Smakołyki BerenikiSkładniki: 10 dkg czekolada gorzka – 1 tabliczka 3 dkg masło 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 100 ml kremówka 1 łyżka cukru 2 jajka Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu. Czekoladę pokroić na małe kawałki i dodawać do rozpuszczonego masła ciągle mieszając. Robię to bezpośrednio w garnuszku, jednak mniej zaawansowanym polecam robić tą czynność w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę, odstawić(...)ostudzenia. Kawę zaparzyć małą ilością wody. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wmieszać do ostudzonej czekolady, dodać kawę, całość wymieszać. Śmietanę ubić z dodatkiem cukru i po trochu, delikatnie mieszając, dodawać do czekolady. Na koniec wmieszać ubite białka. Mus przełożyć do pucharków, wstawić do lodówki na godzinę. Udekorować bitą śmietaną. W tytule piszę „Mus czekoladowy z wiśniami”. Wykorzystałem wydrylowane
Kulinarny karnet Christopherałyżce zimnego budyniu. Cały krem rozsmarować na cieście, przykryć drugim blatem ciasta. Masa śmietanowa: 500ml śmietanki 30%, 4 łyżki cukru pudru, 250g serka mascarpone, 100g białej czekolady, 1/2 szklanki dżemu z czarnej porzeczki, 50g mlecznej czekolady. Białą czekoladę połamać na kawałki i stopić na parze, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone i cukier(...)puder. Krótko zmiksować. Na koniec dodać przestudzoną czekoladę, zmiksować. Wierzch ciasta posmarować dżemem, rozsmarować masę śmietanową. Posypać startą mleczną czekoladą. Przechowywać w lodówce. Źródło: Znerwicowana żona Smacznego
Z miłości do słodkościCzekolada w duecie z drożdżami to rozkosz dla podniebienia sama w sobie. Małe co nie co dla wszystkich łasuchów :) Składniki ; 7 żółtek 1 szklanki cukru pudru 12 dag mlecznej czekolady 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej 4 dag drożdży 1 szklanki mleka 10 dag rodzynek 2 łyżki skórki pomarańczowej Wykonanie ; W ciepłym mleku rozprowadzamy rozkruszone drożdże(...)dodatkiem łyżki mąki i łyżki cukru pudru, mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Czekoladę rozdrabniamy w malakserze lub ścieramy na drobnej tarce. Żółtka z cukrem pudrem ucieramy na puszysty kogel – mogel, dodajemy czekoladę i utartą wanilię. Składniki łączymy, dodajemy wyrośnięte drożdże i cały czas ubijając sypiemy przez sito wygrzaną mąkę, aż ciasto stanie się jednolite. Dodajemy rodzynki, skórkę
Apetyczna babeczkaakcji testowania z portalem ŚWIADOME ODŻYWIANIE. Dziś przetestowałam migdały w płatkach. Przygotowałam rewelacyjne ciacho migdałowe Migdałowiec SKŁADNIKI: herbatniki petit beurre- 2 paczki podwójne śmietana kremówka 30% - 250 ml czekolada gorzka - 4 łyżki rozpuszczonej czekolady bita śmietana w proszku - 1 opak masa krówka orzechowa - 1 puszka budyń waniliowy -2 opak mleko -0,5 l migdały płatki - 75 g masło(...)kost PRZYGOTOWANIE: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Budynie ugotować w pół litra mleka, ostudzić. Ostudzone budynie utrzeć z masłem na krem. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać rozpuszczoną i schłodzoną czekoladę, ubić. Następnie ubić z bitą śmietaną. Spód blachy wyłożyć herbatnikami, wylać masę budyniową. Na masie budyniowej ułożyć herbatniki i wyłożyć masę kajmakową. Przykryć herbatnikami i wyłożyć, krem śmietankowy
Kuchnia DanusiDomowe lody straciatella może zrobić w domu każdy :) Wystarczy zaopatrzyć się w kremówkę i składniki, które chcemy mieć w lodach... np. czekolada, kawałki owoców, chrupki, bakalie itp... Nie jest potrzebna żadna maszynka do lodów, wystarczy sprawny mikser :) Składniki: 500 ml śmietanki 36%, 1 śmietan fix , 2 czubate łyżki cukru pudru , 100 g gorzkiej czekolady , 50 g płatków migdałowych. Przygotowanie(...)Schłodzoną kremówkę z śmietan fixem ubijamy na sztywno. Podczas ubijania dodajemy stopniowo cukier puder. Tabliczkę gorzkiej czekolady łamiemy na kostki. Każdą kostkę czekolady pokroiłam nożem na cztery części. Mieszamy czekoladę z ubitą kremówką. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy masę. Posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy do zamrażarki (najlepiej na cała
Aga w kuchniłyżki miodu 140 g mąki Masa sernikowa: 1 kg sera z kubełka 250 g twarogu tłustego 100 g śmietanki kremówki 4 łyżeczki żelatyny 0,5 szklanki cukru 100 g czekolady 5 łyżek kakao ,,Nesquik" 3 łyżki kwaskowatej konfitury Dekoracja: 300 g czekolady Przygotowanie: Jaja ubijamy z cukrem na bardzo puszystą masę. Do masy przesiewamy mąkę mieszamy i dodajemy roztopione(...)Biszkopt nasączamy herbatą i smarujemy konfiturą. Na kilka minut zamaczamy żelatynę w kilu łyżkach zimnej wody, odstawiamy na 5 minut. Po tym w kąpieli wodnej topimy żelatynę i czekoladę (ja użyłem z orzechami). Za pomocą miksera miksujemy twaróg, ser z cukrem i śmietanką. Do sera dodajemy roztopioną czekoladę, żelatynę, kakao i wszystko dokładnie mieszamy na gładką masę. Masę
Kuchnia ŁukaszaPyszna warstwa kremu Cappuccino między dwoma biszkoptami, nieco przypominającymi Brownie i wszystko to przykryte warstwą bitej śmietany posypanej startą czekoladą. Pycha! Nigdy nie myślałem, że krem Cappuccino jest aż na tyle smaczny, bo teraz będzie to chyba jeden z moich ulubionych kremów, a dodatkowo dopełniały go pyszne biszkopty czekoladowe. Chyba nie muszę więcej nic dodawać, to ciasto jest(...)prostu przepyszne! Bardzo gorąco polecam i zapraszam do wypróbowania! Składniki: Biszkopt czekoladowy: 5 jaj 130 g czekolady 75 g masła 200 ml mleka 220 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem Cappuccino: 400 ml śmietanki kremówki 36% 3 łyżki cukru 4 łyżki kawy cappuccino 2 łyżeczki żelatyny Bita śmietana: 100 ml śmietany kremówki 36% łyżka cukru łyżeczka żelatyny Przygotowanie
Kuchnia ŁukaszaWidzieliście nową czekoladę Wedla- KarmelLove? ;> Pachnie obłędnie i bardzo fajnie wygląda jako dekoracja, nie mówiąc już o smaku. ;) Babeczki bez polewy są średnio słodkie, ale mocno słodka czekolada sprawia, że smakują idealnie ;) Korzystałam z przepisu z bloga Kuchnia do kwadratu , trochę go zmodyfikowałam. Porcja na 12-14 muffinek. Składniki: 125g masła 3 jajka 3/4 szklanki cukru szklanka wiórek(...)kokosowych 8 łyżek jogurtu naturalnego 2 łyżki oleju 2 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody 1,5 tabliczki czekolady karmelowej ( lub zwykłej białej) posypka cukrowa Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Mąkę, proszek, sodę i wiórki mieszamy razem w jednej misce. Całe jajka ubijamy wraz z cukrem aż otrzymamy puszystą masę. Następnie dodajemy jogurt i olej
Czerwona Porzeczkakonkurs lody z mrożonych truskawek . Podczas tych warsztatów każdy z nas przygotowywał różne dania, Piotrowi przypadł w udziale m.in. deser- mus czekoladowy z malinami, który był na bazie białek, czekolady i bitej śmietany. Ten przygotowany w domu jest lżejszy, nie ma w nim bitej śmietany, gdyż jest na bazie jogurtu greckiego, białka, czekolada pozostały bez zmian, wykorzystałam też mix mrożonych(...)owoców. Ten deser / mus jest pyszny, do tego bardzo efektowny. Mus czekoladowy z owocami: 4 białka 1 szczypta soli 2 łyżki cukru 50 g gorzkiej czekolady 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki mrożonych owoców (malin, borówek i jeżyn) Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dodajemy 2 łyżki cukru, ubijamy aż cukier się rozpuści. Połamane kostki czekolady rozpuszczamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię