czekolada - 27946 przepisów (strona:1406/1864)

Liebster Blog Award 115

Najdziwniejsze połączenie smakowe, jakie próbowałaś, to… Połączenie sandacza z gruszkami. Gotowanie dla kogo sprawia Ci największą przyjemność? Dla najbliższej rodziny i przyjaciół. Ulubiony deser? Truskawki z mascarpone i czekoladą. Dania mięsne, czy wegetariańskie? Wegetariańskie. Przygotowanie jakiej potrawy było dla Ciebie najtrudniejsze? Przygotowanie wszelkich potraw mięsnych.  A oto moje pytania: 1. Twoja ulubiona książka kucharska? 2. Jaka była Twoja największa

Magiczna kuchnia Darii
Meksykańska pikanteria i domowe tortille - najlepsze! 181

placuszki - najpierw boki do środka, a na końcu dół, jak pieluszkę (przepraszam za to porównanie;)) Owiń folią aluminiową tak, by tortille się nie rozpadły. Smacznego! Paulina Popularne posty : Kakao, czekolada, kokos i... piankowa niespodzianka Super prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca! Przed śniadaniem Wspomnienia zapachu Świąt i...piernik "Najlepszyjakijadłam!" Moja poranna rutyna i niezwykły olej kokosowy Podobał Ci się post

Gotowanie to kochanie
Batony owsiane z kremem krówkowym i orzechami 143

25cm) 1,5 szklanki mąki  1,5 szklanki płatków owsianych 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/3 szklanki cukru 150g roztopionego masła 3/4 szklanki posiekanych orzechów 1 szklanka posiekanej czekolady (pominęłam) 300g kremu krówkowego, u mnie Bonne Maman od De Care 1. Mieszamy ze sobą mąkę, płatki owsiane, sodę i cukier.  2. Dodajemy masło. Można dodać go więcej jeśli masa

Szefowa kuchni
Czekoladowa Pavlova 150

pędy, choć czasu miałam jak na lekarstwo, i pobiegłam ich szukać. Były :))) ostatni koszyk mi się trafił! Pavlova pyszna, chrupiąca i mokra (jak to możliwe??) Na wierzch starłam czekoladę, a raczej wielkanocnego baranka, który leżał zapomniany w koszyku z owocami. I jeszcze na koniec przypomniałam sobie, że do tego całego składu pasować będą listki mięty. Czytaj więcej

bistro mama
Brownie z migdałami 109

przepadam za ciastami czekoladowymi. Moja rodzina przeciwnie :) To dla niej w pewne niedzielne popołudnie powstało brownie z migdałami. I chyba przerosło moje oczekiwania - w domu zapach czekolady unosił się jeszcze długo, a ciasto udało się znakomicie. Mocno czekoladowe, wilgotne w środku, z pyszną chrupiącą skórką... nie potrzebowało dodatkowych ozdobników w postaci polewy czy cukru pudru. Czytaj więcej

bistro mama
Muffinki JAFFA CAKES 105

zniknęła ze stołu, a ja już tęsknię za tym połączeniem smaków. Jutro znów będę miała okazję je upiec, bo będziemy mieli gości J Polewę tym razem zrobię z domieszką czekolady mlecznej. Czytaj więcej

bistro mama
Torcik naleśnikowy ze szpinakiem i sosem czosnkowym 127

Robię to jednak z premedytacją, bo tylko wtedy, kiedy wiem, że moja druga połowa ma zapewniony obiad w pracy lub wczorajszy w domu, a na deser sam sobie zakupił czekoladę z okienkiem. Oboje wychodzimy z założenia, że nie warto tracić czasu, życia i zdrowia na szturchanie się kijem. Gdzie dwoje ludzi się kocha, nie ma miejsca na żadne kije

bistro mama
Tarta z kremem czekoladowym i sezonowymi owocami 158

Kiedy chciałam połączyć ciasto kruche z owocami, zawsze miałam problem jakiego kremu powinnam użyć.Do dnia, kiedy spróbowałam połączenia mascarpone z czekoladą. W mojej opinii wszystkie pracochłonne kremy budyniowe czy ich eleganckie francuskie wersje creme patissiere, mogą się schować w kąt i długo nie wychodzić. Ale to moje zdanie i wiem, że ktoś może mieć zupełnie inne upodobania :) Czytaj więcej

bistro mama
Fasolka po bretońsku 210

jestem w ciąży. Ja tylko zachcianki mam w naturze. I ciąży nie potrzebuję do tego, żeby zaraz po zjedzeniu pasty z wędzonej makreli mieć ochotę na czekoladę z rodzynkami. Czytaj więcej

bistro mama
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą 185

się w liceum. A jak przypomniałam sobie o nim, to od razu przed oczami stanęła przyjaciółka z tych czasów. Osoba, od której wiele się nauczyłam, która była trochę jak czekolada z Pewexu w czasach komuny. O krok dalej niż reszta. Czytaj więcej

bistro mama
Filo z makiem, bakaliami, orzechami i czekoladą 152

części. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 35 minut w 180 stopniach. Odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie rozpuszczamy kuwerturę. Każde ciasto polewamy małą łyżeczką czekolady. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp

Mienta blog
Przepis na Ciastka czekoladowe BARDZO czyli Slodki Czwartek odc.70 190

jajko 200 g mąki pszennej 30 g dobrego kakao w proszku 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli morskiej 2,5 łyżeczki miałkiej kawy rozpuszczalnej 150 g drażetek z deserowej czekolady Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Miękkie masło ucieramy z cukrem, dorzucamy jajko i mieszamy dalej. W drugiej misce łączymy mąkę, sodę, sól, kawę i kakao

Dzieje kuchennej Wiewióry
Błyskawiczne tartaletki - patent Jamiego Olivera 164

Podstawą jest kwaśna śmietana i jajko, a do tego można dodawać co dusza zapragnie. Oryginalnie Jamie proponował skórkę z pomarańczy i aromat waniliowy, ale kto zabroni dodać kakao lub czekoladę? Kto zaprotestuje, gdy dodam pokrojone owoce, albo przeciery z nich? Upieczcie ten prosty deser raz, a zaczniecie do niego wracać. Jest błyskawiczny, banalnie prosty i naprawdę pyszny. Żeby było jeszcze

W kuchni wieczorem
Proste pomarańczowe kruche ciasteczka 157

Przepis jest o tyle fajny, że można go modyfikować według własnych preferencji i eksperymentować. To co Wam przedstawiam to wersja minimum. Ciastka można posypać cukrem, dodać do nich orzechy, czekoladę, kakao, dodać aromatu waniliowego, albo zaostrzyć smak bardziej korzennymi przyprawami. Ja na pewno wypróbuję wersję z kakao. Ot i zwykłe ciasteczka dla Was dziś, do zrobienia w 20 minut. Składniki

W kuchni wieczorem
Premiery wydawnicze, jesień 2014. Cz. I - David Lebovitz, "Moja kuchnia w Paryżu. Przepisy i opowieści" 147

główne, dodatki i desery. Najwięcej miejsca poświęcone zostało daniom głównym i deserom. Nie mogło być inaczej w przypadku tych ostatnich, ponieważ autor, doświadczony cukiernik, ewidentnie ma słabość do słodkości. Czekolada rozpływa się po kolejnych stronach. To, co bardzo mi się podoba, co sprawia, że ta książka ma dla mnie większą wartość niż inne tego typu pozycje, to tytułowe opowieści, które

W kuchni wieczorem