czekolada - 27946 przepisów (strona:1398/1864)

Ciasteczka z ciasta francuskiego 129

szersze. Schować do lodówki. Czynność powtórzyć 6 razy.  Ciasteczka: Ciasto rozwałkować, pokroić na kwadraty, jedną połowę naciąć w 3 miejscach. Na część nie nacinaną nałożyć dowolne nadzienie np. czekoladę, różę itp. Brzegi ciastka posmarować roztrzepanym białkiem, to samo uczynić z górą ciasteczek, dokładnie zlepić. Ciasteczka wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec 20-25 minut

Krakowskie smaki Ani
Piernik Staropolski- przygotowanie i pieczenie 157

przed świętami, obciążamy i zostawiamy w chłodnym miejscu.  Piernik przekrawamy na trzy części wzdłuż dłuższej części i dzięki temu mamy 3 pierniki.Na dzień przed świętami lukrujemy bądź polewamy czekoladą.  * orzechy przekładamy do miseczki i za pomocą kuli do ucierania "tłuczemy" je, orzechy mają być drobne ale nie zmielone  Przed świętami na pewno pochwale się swoim piernikiem

Krakowskie smaki Ani
Na walentynki podaruj zdrowie. Chlebek chia. 185

hummusem , różnymi pastami i pasztetami. Rezygnując z czosnku mam chlebek uniwersalny, który stworzy duet idealny z domowymi konfiturami (np. z pomarańczowo-imbirową lub z czeremchy i czekolady ).  Gorąco polecam :) Czas przygotowania: zakwas - 7 dni, ciasto - 2 dni pieczenia -  35 minut Porcje: 3 chlebki (z keksówek) Składniki: 150 g zakwas żytni *  (8 godz. wcześniej dokarmiony

SzczyptaSmaQ
Murzynek 288

pączkach itp. Jednak ilość przepisów, które mnie zainteresowały jest tak duża, że nie mogę się zdecydować co zrobić.  Tymczasem przepis na coś pysznego do niedzielnej kawy, gorącej czekolady czy herbatki.  Inspiracja z  blogu Pani Ewy , który mnie zachwyca, serdecznie polecam tam zajrzeć. Składniki: 2 szklanki mąki tortowej kopiasta łyżeczka sody ponad połowa szklanki cukru jajko 3/4 szklanki

NA MOIM TALERZU
Paradoks czyli odchudzona oponka. 209

zawsze twierdziłam, że jestem gruba, bo mnie stać. A co! Ale do rzeczy. W życiu każdej kobiety przychodzi moment, kiedy zaczyna myśleć o diecie. Wtedy schabowe smakują najbardziej, czekolada pachnie z półek sklepowych, a świadomość odpycha wizję dużej dupy. Podjadanie w nocy jest tłumaczone tak samo, jak faceci tłumaczą podniesioną deskę. Gdyby nie wolno było jeść w nocy, w lodówce

ladykitchen
Deser OREO 225

Popularna marka OREO zyskała sobie już spore grono wielbicieli, póki co prócz ciastek można ten smak spotkać w jednym ze smaków czekolady milka. Mój deser to śmietankowa masa z kruszonką kakaową zagęszczona naturalnym agarem która urzeknie Was smakiem i prostotą wykonania. Jeśli lubicie śmietankowo - kakaowe smaki to ta propozycja jest dla Was! Polecam na słodką chwilę zapomnienia bez limitu

Kuchnia PROzdrowotna
Karpatka- nie taki diabeł straszny ;) 340

powstałym kremem przekładamy blaty karpatki.  Posypujemy cukrem pudrem. Odstawiamy do schłodzenia.  Skąd w ogóle pomysł na karpatkę?:) Najpierw napatrzyłam się na kakaową karpatkę na stronie Daktyle w Czekoladzie . Jednak jako mało doświadczona w pieczeniu tego ciasta postanowiłam skorzystać z przepisu pani Doroty z Moich Wypieków na karpatkę tradycyjną. Kakaowa będzie następna

Czerwona Porzeczka
Na upał. Słodkie wspomnienia. Podróż w czasie. Semifreddo. 187

pachnących potpourri po kierowców zawsze zatrzymujących się na przejściu dla pieszych.  Odkrywam nowe smaki. Kupuję pierwszą w życiu paczkę Maltesers.  Nie mogę uwierzyć, że pod warstwą pysznej czekolady kryje się coś jeszcze - chrupiące ciasteczko!  Te cukierki już zawsze będą moją słabością.  BITA ŚMIETANA Słodka, puszysta, cudowna pocieszycielka. Uwielbiam ją bez względu na wiek. Pamiętam najlepiej

KUCHARNIA
Słodkie lenistwo. Danisze z pekanami, żurawiną i syropem klonowym. 200

woli chwile ze mną czy to co szykuję na nasze spotkania... Tak to bowiem jest, że moje lenistwo musi być słodkie! Bez kawałka ciasta, choć kilku ciasteczek czy czekolady nie jestem w stanie w pełni rozkoszować się jego urokami.  Po przednia sobota, jak już wiecie, minęła mi dość pracowicie na biciu piany i układaniu panny z Basią (klik). Jednogłośnie

KUCHARNIA
Moje życie przemytnika. Hibiskus i morele - lizaki na ochłodę 177

ruszałyśmy prosto do paszczy lwa. Moją niezawodną metodą było dygnięcie nóżką i z miną aniołka powtarzanie każdemu do znudzenia " Dzień dobry ". Mama na pytanie " Co przewozimy? " wyciągała zawsze jakąś czekoladę czy inny z założenia przeznaczony na stratę produkt, który oczywiście nam odbierano, ale cała ukryta reszta była bezpieczna. Na końcu z dostojną miną kroczyła Babcia. Miała "szczęście" do wyjątkowo złośliwej

KUCHARNIA
Marta, Tomek i Babcia Petronela. A na deser sernik. 173

wodnej sernik nie opada, pozostaje niezwykle kremowy. Cudowny i rześki!   Przed podaniem wysmarować wierzch kajmakiem i udekorować płatkami czekoladowymi. Jeśli nie macie takich płatków, można użyć tartej gorzkiej czekolady.  Polecam Wam także pyszny sernik z mandarynkami - znajdziecie go tu (klik), a jeśli lubicie karmelizowane gruszki odsyłam do tej terriny (klik) . *cytat z przepisu na sernik czekoladowo-limonkowy

KUCHARNIA
Blog Forum Gdańsk 2011, czyli przepis na wyjątkowy weekend 145

sypaną z rozmachem solą i oliwą w sprayu;) - lekkie i puszyste muffiny szpinakowe - czekoladowe babeczki z malinami - konfitura z cebuli i pomarańczy - ser Manchego - domowa malinówka - wielka tabliczka kultowej czekolady Studenskiej – niestety, odnaleziona w zakamarkach walizki dopiero po powrocie - francuska uczta u Gaskończyka, czyli ryba raja i niebiańsko dobry creme brulee Teraz powinniście zapytać, czy to nie za dużo składników

KUCHARNIA
Stecca. Po prostu. 132

czyż to nie prosta mała czarna pozostanie królową klasyki i dobrego stylu?! Pstrokaty parasol na drewnianej nóżce.  W jego cieniu ogonek, a pod nim wisienka. Wokół niej wiórki czekolady i kakaowy pył kryjący chmurę bitej śmietany.  W środku w końcu dochodzimy do sedna - kawa, ale to nie koniec - pod nią jeszcze dwie warstwy sama nie wiem czego

KUCHARNIA
TU I TAM nr 27. Słodko-słony świat. Gruszki i sernik z gorgonzoli z sosem pigwowym 149

Iście rubensowska. Zaokrąglona gdzie trzeba, z pięknie wyrzeźbioną kibicią. Tylko czasem pozornie gruboskórna, o wnętrzu słodkim i jędrnym. Uwielbia dobre towarzystwo, najchętniej o francuskim rodowodzie. Nie stroni też od czekolady, wina i korzennych zapachów. Gruszka. Królowa września. Wzięła we władanie nasze kuchnie, Amber i moją. Uległyśmy z rozkoszą. Urokom gruszki nie można się oprzeć. Oto do czego nas zainspirowała. Zapraszamy

KUCHARNIA
Weekendowa Cukiernia Luty 2013 - Fondant kajmakowy, czyli babeczki z płynnym kajmakiem 126

Albo na wąskiej brukowanej uliczce.  Z dużą witryną, dzwoneczkiem nad drzwiami i kręconą na korbkę roletą.  Nieduża, przytulna. W kolorach, które jak echo poniosą zapach wanilii, karmelu, czekolady i kawy. Cukiernia. Moja. Twoja. Wasza.  Nie muszę się zakładać. Ja to wiem. Wiem, że przynajmniej połowa z Was marzy o własnej cukierni.  Ja też. Połowa mnie

KUCHARNIA