czarna porzeczka - 3345 przepisów (strona:25/223)

ROLADA CZEKOLADOWA Z BITĄ ŚMIETANĄ I CZARNĄ PORZECZKĄ 151

bitą śmietaną jest w sam raz;-) Zwłaszcza,że dziś ostatni dzień karnawału!! A żeby nie było za słodko, to smak własnoręcznie zrobionego i dodanego do ciasta dżemu z czarnej porzeczki dodał trochę cierpkości i pysznego orzeźwienia. Rolada jest za to bez mąki i tłuszczu! Składniki na około 8 porcji: 100g czekolady gorzkiej deserowej 175g cukru 5 jajek 3 łyżki(...)wody garść migdałów/orzechów/rodzynek szczypta soli 250g śmietany kremówki cukier puder do posypania dżem z czarnej porzeczki Czekoladę rozpuściłam w wodzie w rondelku podgrzewanym na małym ogniu, cały czas mieszając. Odstawiłam do ostygnięcia. W misce ubiłam żółtka z cukrem na gęstą masę przez około 3 minuty. Wlałam schłodzoną czekoladę i wymieszałam. Dosypałam pokruszone migdały. Ubiłam pianę

potrawyregionalne
Ciasto Cytrynowe z kajmakiem i porzeczką 152

ucieranego ciasta przełożone kwaskowym dżemem z czarnej porzeczki i cudownie słodkim, przyjemnie „krówkowym” domowym kajmakiem. To ciacho w smaku przypomina mi mazurek i jest z gatunku tych „słodkich bardziej;)”.  Mimo swej słodyczy jednak nie powoduje uczucia „zamulenia” dzięki cytrynowemu aromatowi ciasta i lekkiej cierpkości dżemu z czarnej porzeczki. Polecam także na Wielkanoc. Składniki na ciasto(...)masa ma być lekko ciepła, dodajemy masło i ucieramy aż masa nabierze puszystości i powietrza.   Składniki pozostałe: 2 małe słoiczki domowego bądź kupnego dżemu z czarnej porzeczki( ok 300 g) WYKONANIE: blat ciasta cytrynowego ½ dżemu porzeczkowego 1/4 masy kajmakowej blat ciasta cytrynowego+ ½ dżemu porzeczkowego 1/4 masy kajmakowej blat ciasta cytrynowego + 1/4 masy kajmakowej blat ciasta cytrynowego

Domowe ciasta
Smorodinówka (nalewka z czarnej porzeczki) wg Aleex 199

Zdążyłam dosłownie w ostatniej chwili, bo owoce już się kończyły. Udało się, a znakomity efekt jest wart tego, by się nim z Wami podzielić. Smorodinówka to nalewka z czarnej porzeczki, która na Kresach Wschodnich nazywana jest smorodiną. Klasyczną smorodinówkę robi się, zalewając owoce spirytusem o mocy 70 % i zasypując cukrem. Moja jest trochę inna, przygotowałam ją na podstawie przepisu(...)dróg oddechowych, podczas przeziębienia i bólu gardła. No i jest idealna na rozgrzanie w zimowe wieczory. A przede wszystkim doskonale smakuje. Czuć w niej intensywny aromat i smak czarnych porzeczek, a słodycz jest przełamana nutą wytrawności, pochodzącą z tych specyficznych owoców. Aby jednak w pełni cieszyć się jej walorami, musimy uzbroić się w cierpliwość. Jeśli zaczniecie przygotowywać smorodinówkę dzisiaj

W mojej kuchni
PIJAK 128

PRZEPIS NA TO CIASTO DOSTAŁAM OD CIOCI ZOSI. WYDAWAŁO MI SIĘ ŻE BĘDZIE ZA SŁODKIE, ALE DODATEK DŻEMU Z CZARNEJ PORZECZKI I BISZKOPTY MACZANE W ALKOHOLU (U MNIE W NALEWCE WIŚNIOWEJ) NADAJĄ MU BARDZO CIEKAWY SMAK. SKŁADNIKI: BISZKOPT: 3 JAJA 6 ŁYŻEK CUKRU 6 ŁYZEK OLEJU 6 ŁYŻEK MĄKI 1 PŁASKA ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA CIASTO MAKOWE: 6 BIAŁEK(...)ŁYŻKI CUKRU PUDRU KOSTKA MASŁA POLEWA:  1/2 KOSTKI MARGARYNY 1/2 SZKLANKI CUKRU 3 ŁYŻKI KAKAO 3 ŁYŻKI WODY DODATKOWO: WÓDKA, WINO LUB LIKIER OPAKOWANIE BISZKOPTÓW DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI SPOSÓB WYKONANIA: biszkopt: Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać żółtka ciągle ubijając.Na koniec dodać olej. Wymieszać razem mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dodawać do ubitej masy delikatnie

Darcia w kuchni
Bezglutenowe ciasto ze śliwkami i kardamonem 167

się udało, więc podaję przepis. Do ciasta dodałam trochę kardamonu, bo bardzo lubię go zestawiać ze śliwkami i odrobinę kurkumy, żeby podkręcić kolor, wierzch posypałam pudrem z liofilizowanej czarnej porzeczki :) Składniki: 40 gram mąki quinoa 30 gram mąki ziemniaczanej 30 gram mąki z tapioki 20 gram mąki ryżowej 3 jajka 80 ml oleju 75 gram erytrolu, lub ksylitolu(...)gram miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki kardamonu pół łyżeczki kurkumy 4 śliwki węgierki szczypta soli puder z liofilizowanej czarnej porzeczki (opcjonalnie) Wykonanie:  Mąki mieszamy razem z sodą i przesiewamy przez sitko. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na gęstą pianę. Żółtka ucieramy z erytrolem i miodem, a następnie dodajemy stopniowo mąkę , przyprawy

Quinoa Raz!
Kiszone ogórki na zimę 110

sprzedawcy Wam podpowiedzą, gdzie warto je kupić. Pamiętajcie, aby do kiszenia używać tylko i wyłącznie soli kamiennej niejodowanej. Do słoików warto też dodać chrzan i liście wiśni lub czarnej porzeczki. Dzięki temu ogórki nie będą miękkie. Słoiki z ogórkami na czas fermentacji warto ustawić na tacy, ponieważ podczas kiszenia solanka będzie buzować i wyciekać ze słoików. Słoiki mogą(...)ogórków gruntowych 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej 2 litry wody pęczek baldachów kopru 2 łyżeczki gorczycy 1 duża główka czosnku kawałek korzenia chrzanu liście chrzanu, wiśni lub czarnej porzeczki Wykonanie: Ogórki myjemy i moczymy w zimniej wodzie przez 2-3 godziny.  W garnku gotujemy wodę z  solą. Odstawiamy do wystudzenia. Słoiki i pokrywki myjemy w gorącej

Kulinarne przygody Gatity
Mazurek z kremem kokosowym i czarną porzeczką 151

znam, ponieważ w moim domu rodzinnym, na święta wielkanocne mama piekła pięknego i mięciutkiego piernika :) Ale mazurek był dobry! Kruche ciasto, krem kokosowy - delicja! Przełamane wszystko dżemem z czarnej porzeczki. To już nawet brzmi dobrze! P.S.Jestem fanką wedlowskich wielkanocnych jajeczek. Ich pastelowe kolory pięknie ozdobią każde świąteczne ciasto lub babeczkę. Jestem im wierna od kilku lat, choć na początku(...)Krem kokosowy: 200 g serka śmietankowego, kanapkowego 2 łyżeczki masła w temperaturze pokojowej 80 g cukru pudru  ¾   szklanki wiórków kokosowych ·      dżem z czarnej porzeczki Wiórki kokosowe miksujemy za pomocą blendera na mączkę.  W osobnej misce na wolnych obrotach delikatnie miksujemy masło z cukrem pudrem i serkiem śmietankowym.  Do serka dodajemy mączkę

bistro mama
Ciasto chałwowe bez pieczenia 191

idealne na lato, ciasto bez pieczenia, z delikatną masą budyniowo-chałwową na herbatnikach kakaowych. Żeby smak nie był zbyt mdły, jedną z warstw stanowi lekko kwaskowaty dżem z czarnej porzeczki, który idealnie komponuje się z całością. Ciasto jest proste w przygotowaniu i na pewno warte wypróbowania. Najlepsze jest na 2 i 3 dzień po przygotowaniu, kiedy wszystkie warstwy dobrze(...)się przegryzą.  Składniki: 600 g kakaowych herbatników Petit Beurre 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki Krem chałwowy: 1 litr mleka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 200 g masła (miękkiego) 300 g chałwy waniliowej Do dekoracji: 100 g pokruszonej chałwy pokruszone sezamki 1/2 tabliczki tartej białej czekolady Zaczynamy od przygotowania kremu

Świat Ciasta
Muffinki piernikowe z cynamonem i kandyzowaną czarną porzeczką 92

Upiekłam muffinki w wydaniu świątecznym, piernikowo-cynamonowe, takie są najlepsze, dodatkowo posypałam je kandyzowaną porzeczką czarną, którą otrzymałam od Helio w ramach świątecznej współpracy. Kto nie próbował takiego produktu to bardzo polecam, jest pyszna, można ją dodać do jogurtu naturalnego, owsianki, wypieków czy tak po prostu podjadać. Muffinki piekłam w specjalnych kartonowych papilotkach z motywem świątecznym, wyszło(...)lekko kopiaste małe łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki maki tortowej 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka mielonego cynamonu Dodatkowo: 5 dag porzeczki czarnej kandyzowanej Wykonanie: 1. Ciasto: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę.Następnie stopniowo dodajemy pozostałe składniki: kremówkę, obie mąki proszek do pieczenia, przyprawę

Izabelawkuchni
Sok z czarnej porzeczki do słoiczków. 82

jest bardzo aromatyczny i zdrowy.     Składniki : 4 kg czarnej porzeczki 1 kg cukru woda   Sposób wykonania :   P orzeczkę przebież, (usuń ogonki, chore owoce itp. ), opłucz na sitku lub cedzaku zimną wodą , wsyp do garnka najlepiej z grubym dnem. Garnek postaw na ogniu, wlej tyle wody, aby przykryła tylko owoce, zagotuj pod przykryciem. Zgaś ogień(...)Słoiki zamknij wieczkami, pasteryzuj przez około 15 minut. Gotowy sok przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. Wyszło mi 14 słoiczków o pojemności 330 ml.   S ok z czarnej porzeczki zawiera dużo cennych witamin dla naszego organizmu. Sok ten można pić przez cały rok, jednak najlepiej smakuje latem, jego lekko kwaskowaty smak ( zawiera dużo witaminy C ) znakomicie orzeźwia

Przepisy i porady kulinarne
Słodkie środy - Kawowiec z nutą porzeczki 168

może u nas na blogu zabraknąć przepisu na to wyśmienite ciasto. Odkryłam je zupełnie przypadkowo ale zapewniam, że zostanie z nami na zawsze. Aromat kawy przełamany nutą czarnej porzeczki i aksamitnego kremu śmietankowo mascarponowego w swym połączeniu daje niesamowity smak. Warto skusić się na taki grzeszek i przygotować ciasto dla najbliższych.  Kawowiec z nutą porzeczki  SKŁADNIKI : ciasto(...)soli  krem: 350 ml śmietany 36% 4 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone 1 łyżka kawy mielonej  dodatkowo: espresso do nasączenia biszkoptu  dżem z czarnej porzeczki  mielona kawa do dekoracji  tłuszcz do wysmarowania blachy bułka tarta do oprószenia  PRZYGOTOWANIE :  Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno dodając

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ciasto jogurtowe z czarną porzeczką 306

wanilinowy (16g) - lub 1 płaska łyżka domowego cukru waniliowego (wyrób własny TU ) 3 kubeczki mąki   1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia   4-5 garści mrożonej czarnej porzeczki (250g) Do dużej miski wyłożyć jogurt. Wbić całe jaja. Kubeczka po jogurcie użyć do odmierzenia oleju i dolać do reszty płynnych składników. Rozbełtać łyżką. Kubeczek po jogurcie umyć, wytrzeć(...)duża ilość mrożonych owoców zdecydowanie przedłuża tu standardowy czas pieczenia. Po wystudzeniu i wyjęciu z blaszki, ciasto można posypać cukrem pudrem - sprawdza się przy użyciu kwaśnych owoców typu czarna porzeczka

Grunt to przepis!
Domowe ogórki kiszone 144

ilości czosnku i kopru - tego nigdy za mało! :) Jeśli macie to szczęście i posiadacie własną działkę (albo dobry ryneczek w okolicy) koniecznie włóżcie do słoików także liść wiśni, czarnej porzeczki lub dębu. Wasze ogórki będą jeszcze wspanialsze! :) Co zrobić, aby ogórki "się udały"? Czyste i dobrze umyte słoiki (najlepiej wyparzone) to podstawa. To samo tyczy się nakrętek - najlepiej kupić(...)kupujcie ich, bo z zaprawy wyjdą "kapcie." Składniki: ogórki gruntowe sól kamienna (na 1 litr wody 1 czubata łyżka stołowa) czosnek korzeń chrzanu koper liść dębu, wiśni lub czarnej porzeczki Wykonanie: Do kiszenia nie obieraj chrzanu oraz czosnku, tylko dokładnie umyj i pokrój na kawałki.  Na dnie słoików ułóż przyprawy. Układaj ogórki w słoikach pionowo, jaśniejszym końcem

Garniec Magalie
Likier Cassis (CRÈME DE CASSIS) wg Aleex 150

znacie Crème de cassis – likier z czarnych porzeczek produkowany w Burgundii? Jeśli nie, koniecznie go wypróbujcie. To element tradycji francuskiej, ale we Francji nie pije się go w stanie czystym, jest podstawą wielu koktajli, należących do grupy aperitifów, z których część jest nazywanych kir. Nazwa pochodzi od nazwiska Felixa Kira, który był merem Dijon w latach(...)latach powojennych producenci likierów walczyli o przetrwanie ich produktu. Felix Kir, jako mer, każdego gościa częstował koktajlem z białego wina i likieru z czarnych porzeczek. Ten prosty zabieg marketingowy pozwolił przetrwać lokalnym producentom. Do dziś Crème de cassis jest bardzo znanym i lubianym trunkiem, dlatego warto go zrobić. Ja przygotowałam go już rok temu, korzystając z przepisu z kwestii

W mojej kuchni
Tartaletki a'la Banoffee 97

tartaletki na pewno też przypadną Wam do gustu. Oprócz pysznego smaku będą  cudownie się prezentować na świątecznym stole. Delikatny krem kajmakowy, do tego banany i dżem z czarnej porzeczki. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że to bardzo słodki deser, ale tak nie jest. Dobrałam proporcje tak, żeby nikogo za bardzo nie zasłodzić ;).  Na koniec posypałam(...)dodało uroku. Składniki na 4 tartaletki Ciasto kruche: 200 g mąki 130 g masła 1 jajko 60 g cukru pudru szczypta soli Krem: 2/ 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki (nisko słodzonego) 1 banan 2/3 łyżki masy kajmakowej 300 ml śmietany kremówki 36% pyłek pszczeli (opcjonalnie) Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Wkładamy je na godzinę do lodówki

noteskulinarnyfiga