czarna porzeczka - 3345 przepisów (strona:25/223)

Mazurek z kremem kokosowym i czarną porzeczką 174

znam, ponieważ w moim domu rodzinnym, na święta wielkanocne mama piekła pięknego i mięciutkiego piernika :) Ale mazurek był dobry! Kruche ciasto, krem kokosowy - delicja! Przełamane wszystko dżemem z czarnej porzeczki. To już nawet brzmi dobrze! P.S.Jestem fanką wedlowskich wielkanocnych jajeczek. Ich pastelowe kolory pięknie ozdobią każde świąteczne ciasto lub babeczkę. Jestem im wierna od kilku lat, choć na początku(...)Krem kokosowy: 200 g serka śmietankowego, kanapkowego 2 łyżeczki masła w temperaturze pokojowej 80 g cukru pudru  ¾   szklanki wiórków kokosowych ·      dżem z czarnej porzeczki Wiórki kokosowe miksujemy za pomocą blendera na mączkę.  W osobnej misce na wolnych obrotach delikatnie miksujemy masło z cukrem pudrem i serkiem śmietankowym.  Do serka dodajemy mączkę

bistro mama
Ciasto chałwowe bez pieczenia 224

idealne na lato, ciasto bez pieczenia, z delikatną masą budyniowo-chałwową na herbatnikach kakaowych. Żeby smak nie był zbyt mdły, jedną z warstw stanowi lekko kwaskowaty dżem z czarnej porzeczki, który idealnie komponuje się z całością. Ciasto jest proste w przygotowaniu i na pewno warte wypróbowania. Najlepsze jest na 2 i 3 dzień po przygotowaniu, kiedy wszystkie warstwy dobrze(...)się przegryzą.  Składniki: 600 g kakaowych herbatników Petit Beurre 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki Krem chałwowy: 1 litr mleka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 200 g masła (miękkiego) 300 g chałwy waniliowej Do dekoracji: 100 g pokruszonej chałwy pokruszone sezamki 1/2 tabliczki tartej białej czekolady Zaczynamy od przygotowania kremu

Świat Ciasta
Muffinki piernikowe z cynamonem i kandyzowaną czarną porzeczką 119

Upiekłam muffinki w wydaniu świątecznym, piernikowo-cynamonowe, takie są najlepsze, dodatkowo posypałam je kandyzowaną porzeczką czarną, którą otrzymałam od Helio w ramach świątecznej współpracy. Kto nie próbował takiego produktu to bardzo polecam, jest pyszna, można ją dodać do jogurtu naturalnego, owsianki, wypieków czy tak po prostu podjadać. Muffinki piekłam w specjalnych kartonowych papilotkach z motywem świątecznym, wyszło(...)lekko kopiaste małe łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki maki tortowej 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka mielonego cynamonu Dodatkowo: 5 dag porzeczki czarnej kandyzowanej Wykonanie: 1. Ciasto: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę.Następnie stopniowo dodajemy pozostałe składniki: kremówkę, obie mąki proszek do pieczenia, przyprawę

Izabelawkuchni
Sok z czarnej porzeczki do słoiczków. 113

jest bardzo aromatyczny i zdrowy.     Składniki : 4 kg czarnej porzeczki 1 kg cukru woda   Sposób wykonania :   P orzeczkę przebież, (usuń ogonki, chore owoce itp. ), opłucz na sitku lub cedzaku zimną wodą , wsyp do garnka najlepiej z grubym dnem. Garnek postaw na ogniu, wlej tyle wody, aby przykryła tylko owoce, zagotuj pod przykryciem. Zgaś ogień(...)Słoiki zamknij wieczkami, pasteryzuj przez około 15 minut. Gotowy sok przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. Wyszło mi 14 słoiczków o pojemności 330 ml.   S ok z czarnej porzeczki zawiera dużo cennych witamin dla naszego organizmu. Sok ten można pić przez cały rok, jednak najlepiej smakuje latem, jego lekko kwaskowaty smak ( zawiera dużo witaminy C ) znakomicie orzeźwia

Przepisy i porady kulinarne
Słodkie środy - Kawowiec z nutą porzeczki 186

może u nas na blogu zabraknąć przepisu na to wyśmienite ciasto. Odkryłam je zupełnie przypadkowo ale zapewniam, że zostanie z nami na zawsze. Aromat kawy przełamany nutą czarnej porzeczki i aksamitnego kremu śmietankowo mascarponowego w swym połączeniu daje niesamowity smak. Warto skusić się na taki grzeszek i przygotować ciasto dla najbliższych.  Kawowiec z nutą porzeczki  SKŁADNIKI : ciasto(...)soli  krem: 350 ml śmietany 36% 4 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone 1 łyżka kawy mielonej  dodatkowo: espresso do nasączenia biszkoptu  dżem z czarnej porzeczki  mielona kawa do dekoracji  tłuszcz do wysmarowania blachy bułka tarta do oprószenia  PRZYGOTOWANIE :  Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno dodając

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ciasto jogurtowe z czarną porzeczką 332

wanilinowy (16g) - lub 1 płaska łyżka domowego cukru waniliowego (wyrób własny TU ) 3 kubeczki mąki   1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia   4-5 garści mrożonej czarnej porzeczki (250g) Do dużej miski wyłożyć jogurt. Wbić całe jaja. Kubeczka po jogurcie użyć do odmierzenia oleju i dolać do reszty płynnych składników. Rozbełtać łyżką. Kubeczek po jogurcie umyć, wytrzeć(...)duża ilość mrożonych owoców zdecydowanie przedłuża tu standardowy czas pieczenia. Po wystudzeniu i wyjęciu z blaszki, ciasto można posypać cukrem pudrem - sprawdza się przy użyciu kwaśnych owoców typu czarna porzeczka

Grunt to przepis!
Domowe ogórki kiszone 172

ilości czosnku i kopru - tego nigdy za mało! :) Jeśli macie to szczęście i posiadacie własną działkę (albo dobry ryneczek w okolicy) koniecznie włóżcie do słoików także liść wiśni, czarnej porzeczki lub dębu. Wasze ogórki będą jeszcze wspanialsze! :) Co zrobić, aby ogórki "się udały"? Czyste i dobrze umyte słoiki (najlepiej wyparzone) to podstawa. To samo tyczy się nakrętek - najlepiej kupić(...)kupujcie ich, bo z zaprawy wyjdą "kapcie." Składniki: ogórki gruntowe sól kamienna (na 1 litr wody 1 czubata łyżka stołowa) czosnek korzeń chrzanu koper liść dębu, wiśni lub czarnej porzeczki Wykonanie: Do kiszenia nie obieraj chrzanu oraz czosnku, tylko dokładnie umyj i pokrój na kawałki.  Na dnie słoików ułóż przyprawy. Układaj ogórki w słoikach pionowo, jaśniejszym końcem

Garniec Magalie
Likier Cassis (CRÈME DE CASSIS) wg Aleex 176

znacie Crème de cassis – likier z czarnych porzeczek produkowany w Burgundii? Jeśli nie, koniecznie go wypróbujcie. To element tradycji francuskiej, ale we Francji nie pije się go w stanie czystym, jest podstawą wielu koktajli, należących do grupy aperitifów, z których część jest nazywanych kir. Nazwa pochodzi od nazwiska Felixa Kira, który był merem Dijon w latach(...)latach powojennych producenci likierów walczyli o przetrwanie ich produktu. Felix Kir, jako mer, każdego gościa częstował koktajlem z białego wina i likieru z czarnych porzeczek. Ten prosty zabieg marketingowy pozwolił przetrwać lokalnym producentom. Do dziś Crème de cassis jest bardzo znanym i lubianym trunkiem, dlatego warto go zrobić. Ja przygotowałam go już rok temu, korzystając z przepisu z kwestii

W mojej kuchni
Tartaletki a'la Banoffee 118

tartaletki na pewno też przypadną Wam do gustu. Oprócz pysznego smaku będą  cudownie się prezentować na świątecznym stole. Delikatny krem kajmakowy, do tego banany i dżem z czarnej porzeczki. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że to bardzo słodki deser, ale tak nie jest. Dobrałam proporcje tak, żeby nikogo za bardzo nie zasłodzić ;).  Na koniec posypałam(...)dodało uroku. Składniki na 4 tartaletki Ciasto kruche: 200 g mąki 130 g masła 1 jajko 60 g cukru pudru szczypta soli Krem: 2/ 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki (nisko słodzonego) 1 banan 2/3 łyżki masy kajmakowej 300 ml śmietany kremówki 36% pyłek pszczeli (opcjonalnie) Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Wkładamy je na godzinę do lodówki

noteskulinarnyfiga
Sernik na zimno z czarną porzeczką 168

zaspokoić apetyt na coś słodkiego postanowiłam zrobić sernik. Oczywiście na zimno :) Spód zrobiłam z pokruszonych ciasteczek z dodatkiem masła. Serniczek jest lekki, orzeźwiający, dwuwarstwowy z dodatkiem pysznej czarnej porzeczki, która już zaczęła pojawiać się na bazarkach :) Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki. Spróbujcie sami, jak wspaniale smakuje! Składniki: Na spód: 140 g maślanych ciasteczek 60 g masła Masa serowa(...)trzykrotnie mielonego) 1 łyżka soku z cytryny 125 ml śmietany kremówki lub jogurtu naturalnego 200 g cukru 2 czubate łyżki żelatyny (rozpuszczone w 1/3 szklanki wody) 250 g czarnej porzeczki 120 g cukru (do warstwy porzeczkowej) Wykonanie: Ciasteczka bardzo dokładnie rozkruszamy (w blenderze lub wałkiem). Dodajemy do nich rozpuszczone i ostudzone masło i razem mieszamy. Dno tortownicy o średnicy

MyCookBook.pl
Sajgonki na słodko z bananem, tonką i quinoą (bez glutenu, bez laktozy, wegańskie) 183

rozgniecionym bananem, rodzynkami, ziarnem kakao i mąką kokosową, doprawiłam farsz bobem tonka i usmażyłam na oleju rzepakowym . Gotowe sajgonki posypałam prażonymi orzechami laskowymi i pudrem z liofilizowanych czarnych porzeczek. Tak powstał pyszny i ciekawy deser z kilku produktów, które akurat miałam w domu pod ręką.  #OlejKonwenanse #OlejWielkopolski Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 1 duży dojrzały banan(...)papieru ryżowego garść rodzynek łyżka ziaren kakao 2/3 ziarenka bobu tonka 1 czubata łyżka mąki kokosowej Olej Wielkopolski 100% rzepakowy do smażenia kilka orzechów laskowych puder z liofilizowanej czarnej porzeczki kilka listków werbeny cytrynowej do ozdoby Wykonanie: Banana rozgniatamy widelcem na papkę, mieszamy z quinoą, rodzynkami, pokruszonymi w moździerzu ziarnami kakao, startym na tarce do przypraw bobem tonka

Quinoa Raz!
Deserek kokosowa krówka 88

Polecam Wam szybki deserek kokosowa krówka, który przygotujecie w 30 minut. Dla przełamania słodyczy dodałam dżem z czarnej porzeczki i taka kompozycja świetnie trafia w słodkie podniebienie 🙂 Z podanych składników przygotujecie 4 deserki o wielkości 120 ml Uwaga: szklanka 200 ml Składniki: 200 ml śmietanki 30% 100 g mascarpone 1 płaska łyżka cukru pudru (nie polecam więcej, nawet(...)słodki. Dojdzie jeszcze bardzo słodka masa krówkowa) 1 płaska łyżeczka wanilii ½ szklanki wiórków kokosowych 4 czubate łyżki masy krówkowej lub kajmaku 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki (u mnie taki bez dodatku białego cukru ) 4 biszkopty (u mnie Lady Fingers) 3 kostki czekolady Przygotowanie: Śmietankę ubijam, a następnie dodaję do niej mascarpone, cukier puder i wanilię. Całość miksuję

Słodki sentyment
Kostka Alpejska 243

Kostka Alpejska to deser dla osób lubiących słodkie ciasta z dużą ilością kremu. Spód tego ciasta stanowi kakaowy biszkopt, który jest posmarowany dżemem z czarnej porzeczki. Następną warstwę stanowi krem kajmakowo-maślany. Dodatkowym składnikiem tego kremu są pokruszone bezy. Kolejna warstwa to ubita śmietanka, a całe ciasto Kostka Alpejska posypane jest startą gorzką czekoladą, można też użyć kakao(...)Słodyczy temu ciasto nadają bezy i masa krówkowa, dlatego Kostka Alpejska to deser dość słodki, chociaż tę słodycz przełamuje trochę dżem z czarnej porzeczki. Można też użyć innego dżemu, ale powinien on być lekko kwaśny. Jeżeli też dodamy słodkiego dżemu to ciasto będzie zbyt słodkie. Przygotowując ciasto Koska Alpejska może się zdarzyć, że masa kajmakowo-maślana z bezami

Danka Pichci
Ciasto Biskup 117

Obłędne ciacho! Mięciutki biszkopt, kwaskowata galaretka z dżemem z czarnej porzeczki, krem budyniowy, a to wszystko zakończone chrupiącą bezą z kokosem i makiem, oblana czekoladą...Ciasto bardzo posmakowało domownikom i zniknęło w mgnieniu oka!  Składniki blaszka 23|33: biszkopt: jajka 4 szt, mąka pszenna 3|4 szklanki, mąka ziemniaczana 1 łyżeczka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, cukier(...)szklanki, warstwa z galaretką: galaretka wiśniowa 2 szt, woda gorąca 2 szklanki, dżem z czarnej porzeczki 1 mały słoik, krem: mleko 500 ml, cukier 3 łyżki, cukier waniliowy 16 g, mąka pszenna 3 łyki, mąka ziemniaczana 2 łyżki, żółtka 2 szt, masło 200 g, beza: białka 4 szt, cukier 1 szklanka, mak suchy 1 szklanka, wiórki kokosowe

kulinarne odsłony pati
Deser bez pieczenia 83

wszystkich miłośników słodkości, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni. Dziś przedstawiam przepis na pyszne ciasto z ciastek petit beurre z kremem budyniowym i konfiturą z czarnej porzeczki. Jest to połączenie idealne – chrupiące ciastka, delikatny krem budyniowy i lekko kwaśna konfitura, tworzą niezwykle smaczną kompozycję. Składniki Krem budyniowy 500 ml mleka 50 g cukru(...)budyń śmietankowy bez cukru 2 żółtka 200 g masła o temp pokojowej 70 g cukier puder skórka otarta z 1 pomarańczy Dodatkowo herbatniki Petit Beurre 500g konfitura z czarnej porzeczki 300 g płatki migdałowe 40 g 1 łyżeczka żelatyny Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody, odstawić. Mleko, 250 ml wlać do rondelka, dodać 50 g cukru, zagotować. Resztę

gotuj ze mną