czarna porzeczka - 3345 przepisów (strona:24/223)

Drożdżówka sypana z czarną porzeczką 279

Zainspirowało mnie to do zrobienia swojej wersji. Jak wyszło? Zapraszam na Sypaną drożdżówkę z czarną porzeczką i kruszonką."Składniki:45 g świeżych drożdży3/4 szklnaki cukru3 jajka1/2 szklnki rozpuszczonego masła/oleju1/2 szklanki mlekałyżka cukru waniliowego2,5 szklanki mąki2 szklanki czarnej porzeczkikruszonka: 100 g masła, 120 g mąki, 100 g cukruSposób przygotowania:Do wysokiej miski wsypujemy pokruszone drożdże, następnie(...)czasie przygotowujemy kruszonkę. Do niewielkiego naczynia wrzucamy miękkie masło, wsypujemy mąkę i cukier. Zagniatamy opuszkami palców do momentu utworzenia się okruszków.Na ciasto wysypujemy umyte i osuszone czarne porzeczki i wcześniej przygotowaną kruszonkę.Wstawiamy do rozgrzanego do 190`C i pieczemy około 40 minut - do suchego patyczka. Studzimy w formie.Ostudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Śmietanowiec bez pieczenia 417

Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Nasze ciasto bez pieczenia z mascarpone i śmietaną może być przygotowane z Waszym ulubionym dżemem. U mnie to dżem z czarnej porzeczki, ale sprawdzi się każdy inny kwaskowaty, niezbyt słodki dżem, który przełamie słodycz białej czekolady. Jeśli nie przepadacie za białą czekoladą, możecie użyć mlecznej lub gorzkiej, ale smak(...)wygląd deseru znacznie się wtedy zmieni. Nasz Ś mietanowiec z galaretką i czarną porzeczką będzie świetnie smakował z zatopionymi w galaretce owocami - ja użyłam kwaskowatych malin i porzeczek, ale sprawdzą się każde inne sezonowe lub mrożone owoce. Dobrze, by smakowo pasowały do dżemu, na przykład jeśli użyjecie brzoskwiń, można użyć dżemu brzoskwiniowego; truskawkowego do truskawek itp.). Ciasto Śmietanowiec

Lekcje w kuchni
Ciasteczka Amaretti 111

jednak bardzo często nie udaje im się doczekać tego kolejnego dnia :) Składniki 170 g migdałów 1 jajko 130g cukru 60g cukru pudru 20 ml likieru amaretto dżem z czarnych porzeczek Ciasteczka Amaretti – przepis Migdały rozdrabniamy w blenderze, albo ścieramy na tarce. Następnie migdały, jajko cukier i likier amaretto mieszamy w misce. W zwilżonych dłoniach formujemy kulki. Wielkością powinny(...)papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczamy. Ciasteczka pieczemy przez 12 minut w temperaturze 180 st. C. Po upieczeniu pośrodku każdego ciasteczka robimy wgłębienie i nakładamy odrobinę dżemu z czarnych porzeczek. Smacznego! Artykuł Ciasteczka Amaretti pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tort na śniadanie poproszę... 176

dzielić we dwoje. Te śniadania zawsze zachwycają smakiem, kolorem, uśmiechem i dają "worki" dobrej energii na cały dzień ;-). Zapraszam na prawdziwy tort z placuszków dyniowych z dżemem z czarnej porzeczki! Serwuje z prawdziwym kakao! Pięknego dnia! SKŁADNIKI: - 3/4 szklanki puree z pieczonej dyni Hokkaido - 2 jaja ekologiczne - 6 czubatych łyżek mąki - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - miód(...)słodzik - cynamon, kardamon - olej rzepakowy do smażenia - dżem Łowicz czarna porzeczka Dynię upiecz w piekarniku (czas pieczenia 35 minut), miąższ oddziel od skórki i zmiksuj blenderem. W misce za pomocą trzepaczki lub blendera wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą dość gęstą masę.  Placuszki smaż na rozgrzanej patelni na oleju rzepakowym. Staraj się aby były wszsytkie równe i okrągłe. Odkładaj

SMYKWKUCHNI
Ciasto porzeczkowiec 563

Porzeczkowiec – bardzo pyszne ciasto, delikatne słodko – kwaśne. Całość przełożona dżemem z czarnej porzeczki świetnie kontrastuje smakiem z całym ciastem. Delikatny i puszysty krem świetnie komponuje z całością. Dla mojej rodzinki i znajomych to bomba, smakiem powala każdego. Serdecznie polecam wam ten przepis na to smaczne i eleganckie ciasto. Każdy, kto zje kawałek chce więcej i więcej(...)szklanki cukru drobnego 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli Składniki do nasączenia biszkoptu: 1/4 szklanki soku z czarnej porzeczki (ja użyłam dr.Witt) 1/4 szklanki wody Krem śmietankowy: 250 g serka mascarpone 660 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru 1/4 gorącej wody Dodatkowe składniki

Olcia gotuje!
OMLET BISZKOPTOWY ZE ŚMIETANĄ 144

Pyszne i szybkie w wykonaniu omlety biszkoptowe. U mnie były ze śmietaną i dżemem z czarnej porzeczki, ale Wy możecie je nadziać tym na co tylko macie ochotę... owoce, ulubiony krem, mascarpone.  Omlety te przypominają mi dzieciństwo i małe co nie co kupowane w cukierni :) Do posmarowania omletów wykorzystałam dżem z czarnej porzeczki od  Dagoma(...)minut). Omlety nie mogą być za bardzo wysuszone, bo będą pękać podczas składania. Wystudzić.  Nadziewać dowolnie według uznania. U mnie omlety były przesmarowane dżemem z czarnej porzeczki i nadziane ubitą śmietaną kremówką 36% z cukrem pudrem

Zrób to smacznie
3bit, ciasto bez pieczenia 778

byłoby jednym z najszybszych ciast jakie do tej pory robiłam. Kremowe, przełożone masą krówkową oraz budyniową i herbatnikami a dla przełamania słodkości   dodałam domowy dżem z czarnej porzeczki. Składniki: 400g herbatników(dużych) typu petit beurre 1 puszka masy krówkowej u mnie pół na pół krówkowa i czekoladowa (500g) 400g śmietany kremówki 36% 1 śmietan-fix 1 tabliczka gorzkiej(...)czekolady 100g 1 łyżki cukru pudru Dodatkowo: domowy dżem z czarnej porzeczki Masa budyniowa: 500 ml mleka 3 żółtka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej Młyny Stoisław 3/4 kostki miękkiego masła Przygotowanie: W szklance zimnego mleka rozprowadzić obie mąki+ żółtka. Resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlać przygotowany budyń mieszając zagotować. Wystudzić. Masło dokładnie utrzeć mikserem

W garach u Gosi
PANI WALEWSKA, PYCHOTKA 195

Kruche orkiszowe ciasto, z dodatkiem bezy z orzechami, wszystko to przełamane dżemem z czarnej porzeczki, ot po prostu pychotka... Ciasto idealne na wystawne uroczystości, ale nie tylko. Wbrew pozorom nie jest czasochłonne i trudne w wykonaniu. Warto spróbować, efekt końcowy zaspokoi najbardziej wybredne podniebienia. U nas to ciacho smakowało dosłownie wszystkim, nawet tym, którzy deklarowali iż nie lubią ciast(...)czarną porzeczką... :-) Ja przygotowywałam swoją Walewską w ciemnej, dużej  blaszce,  o wym. 37,5x24,5cm Możecie użyć mniejszej, wówczas ciasto będzie wyższe. Ważne: potrzebujemy dwie takie same blaszki, lub musimy piec w dwóch turach. Składniki: kruche ciasto: - 550g mąki orkiszowej typ750    (lub 500g tortowej pszennej) - 6 żółtek - 0,5 szklanki pudru  (dałam mielony ksylitol

Smaczne Zdrowe
Kokosowe placuszki z czarną porzeczką 198

Aromatyczne, puchate, delikatne, słodko - kwaskowe - takie są te moje placuszki. Porzeczki czarne zajadam jak szalona, zawsze(...)lubiłam choć większość osób mnie wyśmiewało mawiając że zajadam "aptekę". No to powiem tak: wolę zajadać taką "aptekę" niż potem biegać po leki do apteki. Porzeczki czarne w tych placuszkach sprawdzają się idealnie. Kokosowe placuszki z czarną porzeczką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
ROLADA CZEKOLADOWA Z BITĄ ŚMIETANĄ I CZARNĄ PORZECZKĄ 175

bitą śmietaną jest w sam raz;-) Zwłaszcza,że dziś ostatni dzień karnawału!! A żeby nie było za słodko, to smak własnoręcznie zrobionego i dodanego do ciasta dżemu z czarnej porzeczki dodał trochę cierpkości i pysznego orzeźwienia. Rolada jest za to bez mąki i tłuszczu! Składniki na około 8 porcji: 100g czekolady gorzkiej deserowej 175g cukru 5 jajek 3 łyżki(...)wody garść migdałów/orzechów/rodzynek szczypta soli 250g śmietany kremówki cukier puder do posypania dżem z czarnej porzeczki Czekoladę rozpuściłam w wodzie w rondelku podgrzewanym na małym ogniu, cały czas mieszając. Odstawiłam do ostygnięcia. W misce ubiłam żółtka z cukrem na gęstą masę przez około 3 minuty. Wlałam schłodzoną czekoladę i wymieszałam. Dosypałam pokruszone migdały. Ubiłam pianę

potrawyregionalne
Ciasto Cytrynowe z kajmakiem i porzeczką 179

ucieranego ciasta przełożone kwaskowym dżemem z czarnej porzeczki i cudownie słodkim, przyjemnie „krówkowym” domowym kajmakiem. To ciacho w smaku przypomina mi mazurek i jest z gatunku tych „słodkich bardziej;)”.  Mimo swej słodyczy jednak nie powoduje uczucia „zamulenia” dzięki cytrynowemu aromatowi ciasta i lekkiej cierpkości dżemu z czarnej porzeczki. Polecam także na Wielkanoc. Składniki na ciasto(...)masa ma być lekko ciepła, dodajemy masło i ucieramy aż masa nabierze puszystości i powietrza.   Składniki pozostałe: 2 małe słoiczki domowego bądź kupnego dżemu z czarnej porzeczki( ok 300 g) WYKONANIE: blat ciasta cytrynowego ½ dżemu porzeczkowego 1/4 masy kajmakowej blat ciasta cytrynowego+ ½ dżemu porzeczkowego 1/4 masy kajmakowej blat ciasta cytrynowego + 1/4 masy kajmakowej blat ciasta cytrynowego

Domowe ciasta
Smorodinówka (nalewka z czarnej porzeczki) wg Aleex 235

Zdążyłam dosłownie w ostatniej chwili, bo owoce już się kończyły. Udało się, a znakomity efekt jest wart tego, by się nim z Wami podzielić. Smorodinówka to nalewka z czarnej porzeczki, która na Kresach Wschodnich nazywana jest smorodiną. Klasyczną smorodinówkę robi się, zalewając owoce spirytusem o mocy 70 % i zasypując cukrem. Moja jest trochę inna, przygotowałam ją na podstawie przepisu(...)dróg oddechowych, podczas przeziębienia i bólu gardła. No i jest idealna na rozgrzanie w zimowe wieczory. A przede wszystkim doskonale smakuje. Czuć w niej intensywny aromat i smak czarnych porzeczek, a słodycz jest przełamana nutą wytrawności, pochodzącą z tych specyficznych owoców. Aby jednak w pełni cieszyć się jej walorami, musimy uzbroić się w cierpliwość. Jeśli zaczniecie przygotowywać smorodinówkę dzisiaj

W mojej kuchni
PIJAK 157

PRZEPIS NA TO CIASTO DOSTAŁAM OD CIOCI ZOSI. WYDAWAŁO MI SIĘ ŻE BĘDZIE ZA SŁODKIE, ALE DODATEK DŻEMU Z CZARNEJ PORZECZKI I BISZKOPTY MACZANE W ALKOHOLU (U MNIE W NALEWCE WIŚNIOWEJ) NADAJĄ MU BARDZO CIEKAWY SMAK. SKŁADNIKI: BISZKOPT: 3 JAJA 6 ŁYŻEK CUKRU 6 ŁYZEK OLEJU 6 ŁYŻEK MĄKI 1 PŁASKA ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA CIASTO MAKOWE: 6 BIAŁEK(...)ŁYŻKI CUKRU PUDRU KOSTKA MASŁA POLEWA:  1/2 KOSTKI MARGARYNY 1/2 SZKLANKI CUKRU 3 ŁYŻKI KAKAO 3 ŁYŻKI WODY DODATKOWO: WÓDKA, WINO LUB LIKIER OPAKOWANIE BISZKOPTÓW DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI SPOSÓB WYKONANIA: biszkopt: Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać żółtka ciągle ubijając.Na koniec dodać olej. Wymieszać razem mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dodawać do ubitej masy delikatnie

Darcia w kuchni
Bezglutenowe ciasto ze śliwkami i kardamonem 197

się udało, więc podaję przepis. Do ciasta dodałam trochę kardamonu, bo bardzo lubię go zestawiać ze śliwkami i odrobinę kurkumy, żeby podkręcić kolor, wierzch posypałam pudrem z liofilizowanej czarnej porzeczki :) Składniki: 40 gram mąki quinoa 30 gram mąki ziemniaczanej 30 gram mąki z tapioki 20 gram mąki ryżowej 3 jajka 80 ml oleju 75 gram erytrolu, lub ksylitolu(...)gram miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki kardamonu pół łyżeczki kurkumy 4 śliwki węgierki szczypta soli puder z liofilizowanej czarnej porzeczki (opcjonalnie) Wykonanie:  Mąki mieszamy razem z sodą i przesiewamy przez sitko. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na gęstą pianę. Żółtka ucieramy z erytrolem i miodem, a następnie dodajemy stopniowo mąkę , przyprawy

Quinoa Raz!
Kiszone ogórki na zimę 142

sprzedawcy Wam podpowiedzą, gdzie warto je kupić. Pamiętajcie, aby do kiszenia używać tylko i wyłącznie soli kamiennej niejodowanej. Do słoików warto też dodać chrzan i liście wiśni lub czarnej porzeczki. Dzięki temu ogórki nie będą miękkie. Słoiki z ogórkami na czas fermentacji warto ustawić na tacy, ponieważ podczas kiszenia solanka będzie buzować i wyciekać ze słoików. Słoiki mogą(...)ogórków gruntowych 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej 2 litry wody pęczek baldachów kopru 2 łyżeczki gorczycy 1 duża główka czosnku kawałek korzenia chrzanu liście chrzanu, wiśni lub czarnej porzeczki Wykonanie: Ogórki myjemy i moczymy w zimniej wodzie przez 2-3 godziny.  W garnku gotujemy wodę z  solą. Odstawiamy do wystudzenia. Słoiki i pokrywki myjemy w gorącej

Kulinarne przygody Gatity