pieczenia. Po upieczeniu są kruche z zewnątrz i lekko miękkie w środku. Do cassis – scones* dodajemy mrożone czarne porzeczki. Świeże owoce są bardzo delikatne i puszczają sok, natomiast takie zamrożone czarne(...)kulki łatwiej będzie nam połączyć z ciastem. Składniki na 9 sztuk bułeczek 250g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g masła, zimnego pokrojonego w kostkę 100 g czarna porzeczka (mrożona) 2 jaja 100 ml mleka 15 g cukru Dodatkowo – 1 żółtko, 1 łyżka cukru Wykonanie Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy masło i palcami
Tajemnice Smakutych pysznych owoców. Przepisy z dodatkiem czarnej porzeczki: Ciasto serowo - jogurtowe z porzeczkami Brownie fasolowo - porzeczkowe Sernik na zimno z czarnej porzeczki Babeczki z owocami na maślance Babka z porzeczkami Konfitura z czarnej porzeczki Konfitura z czarnej porzeczki i jabłek Lecznicza nalewka z czarnej porzeczki Sok z czarnej porzeczki Zbiór przepisów
Z miłości do słodkościosobne posty. No bo i po co? Zatem załóżcie fartuszki, przygotujcie słoiki, butelki oraz oczywiście porzeczki i zapraszam do przygotowania własnych zimowych przetworów. Korzenny sok z czarnej porzeczki z imbirem Doskonały na przeziębienie i kiepski humor, sprawdzi się zarówno do herbaty, jak i do polania sernika, owsianki czy porcji lodów. Korzenne przyprawy nadają mu głębi, a imbir działa(...)rozgrzewająco. Potrzebne nam (na niepełny litr soku): - 1 kg czarnych porzeczek - 1/3 kg cukru - kawałek kory cynamonu - 8 goździków - 2 cm korzenia imbiru - pół łyżeczki mielonego kardamonu Przygotowanie: Umyte i osuszone owoce przebrać i przełożyć do garnka. Zalać zimną wodą tak, by nad owocami utworzyła się około 1,5 cm warstwa. Imbir zetrzeć na drobnej tarce i dodać
W poszukiwaniu inspiracjiLipiec to czas dżemów. Zapraszam na pyszny dżem z czarnej porzeczki. 2 kg czarnej porzeczki 25 dag cukru Porzeczki smażyć przez 30 minut, dodać cukier smażyć przez kolejnych 30 minut. Słoiki wyparzyć przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 120 C przez 20 minut. Do gorących słoików wkładamy gorący dżem. Zakręcamy i wkładamy na 15 minut do piekarnika
Humanistka w kuchniSezon truskawkowy dobiegł końca,ale w ogrodzie dojrzewają inne owoce.Przyszła pora na czarną porzeczkę.Padło na sernik bez pieczenia.Przeważają w nim dwa smaki słodki i lekko kwaśny oraz bardzo wyczuwalny smak czarnej porzeczki.Ja czarną porzeczkę bardzo lubię więc i sernik przypadł mi do gustu. Składniki: Spód 250 g herbatniki szkolne 150 g masła(...)Masa serowa 1kg twaróg sernikowy w wiaderku 180 g jogurt naturalny 200 g cukru 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki kopiaste żelatyny 1/3 szk wody 350 g czarnej porzeczki 200 g cukru Góra 250 ml kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 szt śmietan fix Przygotowanie: Spód: Herbatniki rozkruszyć w blenderze dodać ciepłe roztopione masło i zagnieść. Wyłożyć
Ala piecze i gotujeKolejna propozycja na upalne dni, napój z czarnej porzeczki i mięty, fantastyczne połączenie smaków. Mocno schłodzone z dużą ilością lodu, to pyszny i orzeźwiający, bardzo aromatyczny napój. Zdrowy domowy bez dodatków chemicznych. Owoce czarnej porzeczki zawierają mnóstwo flawonoidów, pektyn i bardzo dużo naturalnej witaminy C. Warto więc jeść je w każdej postaci na surowo i... Read(...)More Artykuł Napój z czarnej porzeczki pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia
SprawdzonaKuchnia.plPostanowiłam zdobyć, tak zdobyć trochę czarnej porzeczki bo jest to tak smaczny owoc, a tak rzadko widuje ją w sklepie i tak mało przepisów jest z nią że jak tylko udało mi się zakupić trochę tego owocu to od razu powstała drożdżówka, ale tym razem w troszkę zdrowszej wersji na mące orkiszowej :) Składniki na blaszkę(...)ściereczką) do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 h 5. Po wyrośnięciu znów krótko miksujemy ciasto, a następnie wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. 6. Następnie wykładamy czarna porzeczką i posypujemy kruszonką, odstawiamy na 20-30 minut na ostatnie podrośnięcie (pod ściereczką) 7. Po lekkim podrośnięciu wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stop (góra-dół
Gotowanie...to proste !których mi najbardziej zależało zostały już zebrane…:( Zebraliśmy więc trochę czerwonych i czarnych porzeczek i agrestu a ponieważ temperatura była powyżej 30 stopni nie zabawiliśmy tam długo… Czerwone porzeczki znikły w błyskawicznym tempie zaraz po zrobieniu zdjęć… ale z czarnymi porzeczkami miałam problem…. Do zjedzenia były za kwaśne a było ich za mało, żeby(...)był strzał w dziesiątkę:)! Wyszła baaardzo kremowa i lekko kwaskowa…. zdecydowanie muszę to powtórzyć :)!Panna cotta porzeczkowaSkładniki:200 g czarnych porzeczek3-4 łyżki cukru300 ml śmietany 30-36%100 ml mleka2 łyżeczki żelatyny1. Umyte porzeczki z cukrem i 3 łyżeczkami wody przełożyć do rondelka i na małym ogniu gotować kilka minut a następnie przetrzeć przez sito. 2. Żelatynę
UgotujmyTo.plrazem miał być tort dla miłośnika Lovecrafta, Pyrkonu , gier i kości. Powstały zatem dwie kostki o smaku czekoladowym przełamanym czarną porzeczką. Składniki na biszkopt: 4 jajka ½ szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i ubijam, aż piana będzie lśniąca i sztywna jak na bezę(...)wodnej. Odstawiam do przestygnięcia. W tym czasie ubijam śmietankę na sztywno. Następnie dodaję śmietankę partiami do czekolady i delikatnie mieszam do uzyskania musu. Dodatkowo: 450 g dżemu z czarnej porzeczki Teraz mogę złożyć tort. Jeden z biszkoptów nasączam połową ponczu, na biszkopcie rozsmarowuję 300 g dżemu z czarnej porzeczki, a na dżem wykładam krem czekoladowy
Słodki sentymentkonfitura czarnej porzeczki Konfitura z czarnej porzeczki Składniki 3 kg czarnej porzeczki 1 kg cukru Sposób przygotowania Owoce porzeczki myjemy i dokładnie przebieramy, a następnie wsypujemy do garnka zasypując cukrem. Często mieszając gotujemy owoce na niewielkim ogniu przez 40-50 minut, następnie wciąż gotując napełniamy konfiturą słoiki, zakręcamy nakrętki i odstawiamy słoje do góry dnem pozostawiając
Miód i pieprzsię długoweekendowym przyjemnościom! Do wszystkich tych miłych rzeczy i okoliczności dodam jeszcze delikatną i puszystą roladę biszkoptową wypełnioną po brzegi puchatą, słodką bitą śmietaną, soczystymi wiśniami i pękatymi porzeczkami odmiany czarnej ;) Rozpływa się w ustach, wybuchając co chwilę kwaskowatością owoców, które wspaniale uzupełniają całość. Delikatny biszkopt, lekka jak chmurka bita śmietana i świeże owoce, to wszystko czego potrzebujecie(...)długi deser pełen smaku? A w dzbanuszku na zdjęciach prezentuje się curd z czarnej porzeczki z ostatniego posta, który służył jako dodatek do rolady, jak i klej do owoców wieńczących wierzch ciasta. Rolada biszkoptowa z wiśniami i czarną porzeczką Potrzebujesz: 4 jajka ( białka i żółtka osobno) 100g cukru 100g mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka proszku
Kuchnia w Słońcu SkąpanaNaleśniki nadziewane zmielonym twarożkiem z ziarenkami wanilii, syropem klonowym i czarną porzeczką. Troszkę odbiegają od tradycyjnych naleśników, ponieważ ciasto zrobiłam z dodatkiem pokruszonych, czekoladowych płatków kukurydzianych. Ciekawe połączenie smaków, które świetnie się sprawdziło i powstało niebanalne śniadanie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki (na około(...)szklanka mleka 1 jajko 1 łyżeczka syropu klonowego lub płynnego miodu 1 łyżka oleju rzepakowego Nadzienie: 300 g mielonego twarogu około 3 łyżek syropu klonowego 1/2 laski wanilii czarna porzeczka Dodatkowo: cukier puder Przygotowanie: Naleśniki: Płatki kukurydziane wsypać do foliowego woreczka i rozbić tłuczkiem do mięsa lub wałkiem do ciasta (mają wyglądać jak gruba bułka tarta). Następnie dodać przesianą
Oryginalny smakLubie tą drożdżówkę i naprawdę często ją przygotowuje, teraz przyszła pora na drożdżówkę z czarną porzeczką. Drożdżówka wyszła przepyszna, polecam ją wam serdecznie :* Składniki na tortownicę o śred 22 cm: 170 g przesianej, mąki pszennej, tortowej 20 g drożdży świeżych lub 10 g drożdży suchych 1/3 szkl cukru (razem z 2 łyżkami waniliowego) 125 ml ciepłego mleka(...)ściereczką) do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 h 5. Po wyrośnięciu znów krótko miksujemy ciasto, a następnie wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. 6. Następnie wykładamy czarna porzeczką i posypujemy kruszonką, odstawiamy na 20-30 minut na ostatnie podrośnięcie (pod ściereczką) 7. Po lekkim podrośnięciu wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stop (góra-dół
Gotowanie...to proste !właściwie powinnam napisać tarta migdałowa ze śliwkami i niespodzianką Tą niespodzianką jest dżem z czarnej porzeczki, który podgrzany wylewa się na tartę wyciągniętą z pieca. Coś pysznego Przepis pochodzi z Francji (Tarte aux quetsches) i jest kolejną propozycją z serii „ podróże z wypiekami ” Uwaga: Szklanka 200 ml Składniki na ciasto: 1 czubata szklanka mąki tortowej 1 ½ szklanki mielonych(...)łyżki kaszy manny lub bułki tartej 700-800 g śliwek (w zależności, jak ciasno będziesz w stanie ułożyć je na cieście) 3 łyżki cukru 150 g dżemu z czarnej porzeczki Śliwki myję, kroję wzdłuż i wyjmuję pestki. Połówki dzielę jeszcze wzdłuż na pół. Ciasto wyciągam z lodówki. Foremkę do tarty albo tortownicę o średnicy 26 cm smaruję masłem
Słodki sentyment