Bożego Narodzenia. Mimo takiej nazwy, nie ma ono nic wspólnego z marcepanem. Składa się z dwóch oddzielnych placków przygotowanych z ciasta kruchego - makowego oraz jabłkowego, przełożonych dżemem z czarnej porzeczki oraz domową masą budyniową (bez dodatku kupnego proszku budyniowego). Połączenie ciasta makowego z ciastem jabłkowym kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki oraz słodką masą budyniową przygotowaną(...)mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 1 op. cukru z wanilią 250 g miękkiego masła 1 łyżka wódki (opcjonalnie) 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (około 220 g) 50 g gorzkiej czekolady wiórki kokosowe kasza manna Wykonanie: Masa makowa: Mak płuczemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy
Kuchnia MagdaLenyBożego Narodzenia. Mimo takiej nazwy, nie ma ono nic wspólnego z marcepanem. Składa się z dwóch oddzielnych placków przygotowanych z ciasta kruchego - makowego oraz jabłkowego, przełożonych dżemem z czarnej porzeczki oraz domową masą budyniową (bez dodatku kupnego proszku budyniowego). Połączenie ciasta makowego z ciastem jabłkowym kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki oraz słodką masą budyniową przygotowaną(...)mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 1 op. cukru z wanilią 250 g miękkiego masła 1 łyżka wódki (opcjonalnie) 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (około 220 g) 50 g gorzkiej czekolady wiórki kokosowe kasza manna Wykonanie: Masa makowa: Mak płuczemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy
Kuchnia MagdaLenypost na Instagramie. Post udostępniony przez Modern Cavegirl (@modern.cavegirl) DZIEŃ 20 ŚNIADANIE – bajgle z serkiem śmietankowym i ogórkiem oraz na słodko – z serkiem i konfiturą z czarnej porzeczki OBIAD – kurczak w stylu Buffalo zapiekany z kalafiorem i sosem ziołowym (ranch dressing) KOLACJA – tradycyjny weekendowy talerz przekąsek + pozostały ranch dressing z obiadu Wyświetl ten post(...)Instagramie. Post udostępniony przez Modern Cavegirl (@modern.cavegirl) DZIEŃ 21 ŚNIADANIE – roladka kozia na ciepło z konfiturą z czarnej porzeczki i orzechami włoskimi na zieleninie OBIAD – kurczak pieczony z puree z kalafiora + ogórek kiszony DESER – keto chlebek z kalafiora z truskawkami Wyświetl ten post na Instagramie. Post udostępniony przez Modern Cavegirl (@modern.cavegirl) DZIEŃ 22 ŚNIADANIE
Modern Cave Girlponiższym filmie: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Ciasto z masą krówkową bez z pieczenia jest bardzo proste w przygotowaniu, idealne dla początkujących. Zawiera kajmak, czarną porzeczkę, czekoladowy krem budyniowy, piankę śmietankową i pyszny, prażony słonecznik - smakuje w cieście prawie jak orzechy i jest rewelacyjnym chrupiącym dodatkiem do wielu deserów. Ciasto z kajmakiem, bitą(...)budyniem jest wbrew pozorom mało pracochłonne. Krem budyniowy jest bardzo szybki w przygotowaniu (nie ma potrzeby ucierania), a wszystkie warstwy bardzo szybko tężeją. Jeśli nie macie akurat czarnej porzeczki, ciasto z kajmakiem i słonecznikiem może być przygotowane z dodatkiem wiśni ze słoika. Przydadzą się tu wszelkie kwaśne owoce, które zrównoważą słodycz masy krówkowej. Jeśli nie przepadacie
Lekcje w kuchniroku na urodziny mojego kochanego taty postanowiłam przygotować orzechowo- ciasteczkowy tort, którego słodycz przełamałam konfiturą z czarnej porzeczki. Biszkopt przygotowałam na bazie mielonych orzechów włoskich oraz kawy rozpuszczalnej. Krem jest bardzo prosty bo jest to zmiksowane masło orzechowe z mascarpone. Ciekawym dodatkiem są batoniki Lusette o smaku capuccino oraz o smaku czekoladowym, które użyłam zarówno do kremu(...)dekoracji tortu. Batoniki o smaku kawowym świetnie komponują się z orzechowym kremem. By przełamać słodycz użyłam do przełożenia kwaśnej konfitury z czarnej porzeczki i to był strzał w dziesiątkę przy tych smakach! Składniki: Biszkopt - poniżej składniki na jeden biszkopt. Ilość składników należy podwoić i upiec dwa biszkopty oddzielnie. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej! 100 gram mąki
Mango PapajaSernik rabarbarowy? Czemu nie? A rabarbar z nutą czarnej porzeczki to już pomysł trafiony w dziesiątkę. Dzisiaj przepis na sernik o niespotykanym smaku. Sernik rabarbarowy. Ale to nie wszystko, bo nie od dzisiaj wiadomo, że sekretem dobrego sernika jest odpowiedni ser. Do dzisiejszego rabarbarowego sernika wykorzystałam twaróg sernikowy firmy President, który jest idealny do serników zarówno pieczonych(...)musu rabarbarowego 400 ml śmietany 30% 2 łyżki żelatyny 1/3 szkl wody 1 łyżka cukru pudru dodatkowo: 2 galaretki porzeczkowe 150 ml śmietany 30% do dekoracji czarna porzeczka do dekoracji Przygotowanie: spód: Ciasta kruszymy i mieszamy z rozpuszczonym, ostudzonym masłem. Przekładamy do foremki i dociskamy do dna. mus rabarbarowy: Rabarbar myjemy, odcinamy końcówki, kroimy na mniejsze kawałki, a następnie
Bon appetit mon amieMakowe ciasto tortowe ze śmietankową masą budyniową z dodatkiem białej czekolady oraz dżemem z czarnej porzeczki. Składa się ono z dwóch blatów makowych przygotowanych z gotowej masy makowej z dodatkiem kaszy manny oraz mąki ziemniaczanej. Bez dodatku mąki pszennej. Tak przygotowane blaty są dość wilotne i mają intensywny makowy smak. Masa budyniowa z dodatkiem gotowego budyniu śmietankowego oraz(...)słodka . Oczywiście słodycz jest kwestią gustu i masę można dopasować pod siebie dodając więcej cukru. Upieczone blaty makowe przełożone są słodką masą budyniową oraz kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki, który równoważy słodycz ciasta. Wszystkie składniki komponują się idealnie, dzięki temu ciasto smakuje znakomicie! Całe ciasto jest dość proste w przygotowaniu i nie zajmuję dużo czasu, więc świetnie
Kuchnia MagdaLenyMakowe ciasto tortowe ze śmietankową masą budyniową z dodatkiem białej czekolady oraz dżemem z czarnej porzeczki. Składa się ono z dwóch blatów makowych przygotowanych z gotowej masy makowej z dodatkiem kaszy manny oraz mąki ziemniaczanej. Bez dodatku mąki pszennej. Tak przygotowane blaty są dość wilotne i mają intensywny makowy smak. Masa budyniowa z dodatkiem gotowego budyniu śmietankowego oraz(...)słodka . Oczywiście słodycz jest kwestią gustu i masę można dopasować pod siebie dodając więcej cukru. Upieczone blaty makowe przełożone są słodką masą budyniową oraz kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki, który równoważy słodycz ciasta. Wszystkie składniki komponują się idealnie, dzięki temu ciasto smakuje znakomicie! Całe ciasto jest dość proste w przygotowaniu i nie zajmuję dużo czasu, więc świetnie
Kuchnia MagdaLenypostaram się Wam bardziej przybliżyć tą ofertę, a tym czasem zapraszam Was na konkurs. Do wygrania 4 wybrane soki z Zielona Tłocznia spośród: malina, żurawina, aronia, czarna porzeczka, czarny bez, dzika róża, pokrzywa, borówka amerykańska, rokitnik, goja. A zadanie jak zawsze jest proste: Dokończ zdanie: Gram o zdrowe soki z Zielonej Tłoczni, bo… Formę odpowiedzi pozostawiam(...)Każda osoba może udzielić maksymalnie 3 odpowiedzi . Każdą należy umieścić w osobnym komentarzu. Nagroda: Do wygrania 4 wybrane soki z Zielona Tłocznia spośród: malina, żurawina, aronia, czarna porzeczka, czarny bez, dzika róża, pokrzywa, borówka amerykańska, rokitnik, goja. Wygrywa 1 osoba. Sponsorem nagród jest Zielona Tłocznia UWAGA! Biorąc udział w konkursie polub fanpag sponsora Zielona Tłocznia oraz fanpage Slodkie okruszki
Słodkie okruszkichili, jogurt dip: majonez, jogurt, curry dip z suszonych pomidorów: suszone pomidory, olej, jogurt, przyprawa toscania dip z porzeczką: czarna porzeczka ze słoika, chrzan ze słoiczka, sok z jednej dużej pomarańczy, sól, pieprz, jogurt dip z porzeczką: czarna porzeczka ze słoika, chrzan ze słoiczka, sok z jednej dużej pomarańczy, sól, pieprz dip śliwkowy: śliwka suszona, baza śliwkowa, sól
Kuchenne WariacjeDŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI Dla osób lubiących czarną porzeczkę w dzisiejszym poście polecam smaczny i nie ciężki do zrobienia dżem na zimę. Dżem ten będzie idealnie pasował na kanapki, omlety, jak również po łyżeczce można dodawać go do herbaty - tak właśnie dodaje się go w rodzinie mojego męża. Składniki: • 4 litry przebranej i odszypułkowanej czarnej porzeczki • 3 litry cukru * zasada 1:1 czyli ile kilogramów porzeczki tyle kilogramów cukru. Sposób przygotowania: 1)Porzeczkę umyć, osuszyć i wyłożyć na ściereczkę by dokładnie wyschła. (*moja teściowa taką porzeczkę wysypuje na dworze - gdy jest słoneczna pogoda i pozwala by słońce tą porzeczkę wysuszyło. Oczywiście taka porzeczka wysypana jest na stół wcześniej wyścielony ściereczką.) 2)Dokladnie osuszuna
Kulinarnie z Polką na Kresachczarnej porzeczki to prawdziwy skarb natury, łączący w sobie wyjątkowy smak i niezwykłe właściwości zdrowotne. Sok z czarnej porzeczki to prawdziwy eliksir natury, który staje się szczególnie cenny w zimowych miesiącach. Gdy za oknem szaleje mróz, a dni stają się krótsze, nasze organizmy … The post SOK Z CZARNEJ PORZECZKI appeared first
Smaczne PotrawyLody jogurtowe z porzeczkami najprostsze. Pyszne, zdrowe, fit lody jogurtowe bez jajek, bez śmietanki i konieczności ubijania składników. Rano przywieźliśmy z działki różne owoce, w tym czarne porzeczki, a jogurt mam zawsze w lodówce, więc przygotowałam dla ochłody lody jogurtowe z czarną porzeczką, w końcu mamy jeszcze lato mimo, że na termometrze temperatura jest coraz niższa. Latem(...)ochłody zajadamy się różnymi domowymi lodami , w tym lodami jogurtowymi z owocami. Do przygotowania tych „lodów” potrzebny jest jedynie jogurt, owoce czarnej porzeczki i odrobina cukru pudru. Jogurt wystarczy wymieszać z odrobiną cukru pudru, całymi owocami i dla koloru roztartymi widelcem czarnymi i czerwonymi porzeczkami, gdyż barwnik mają w skórce. Masę jogurtową wystarczy przełożyć do foremek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędzisiaj chcę wam zaproponować przepis na lody porzeczkowe. Są to lody z czarnej porzeczki, pyszne i orzeźwiające z dodatkiem białej czekolady. Porzeczka raczej należy do kwaśnych owoców, choć czarna porzeczka jest nieco mniej kwaśna. Mimo wszystko musiałam dodać sporo cukru(...)lody były słodkie. Smak porzeczki złagodziłam białą czekoladą. Mimo wszystko lody są mocno porzeczkowe, stąd ich naturalny kolor i smak. Do lodów dodałam całe owoce, które najpierw zagotowałam z cukrem. Zapomniałam ile soku ma w sobie porzeczka! Sok z porzeczki jest bardzo smaczny i bardzo intensywny. Dlatego lody z porzeczki nie wymagają dodatkowych aromatów, bo porzeczka w zupełności wystarczy. Bardzo
codojedzeniaBlueberry Corner by "jagodzianka" Nalewka z czarnej porzeczki to wybitny trunek, a jej smak i aromat jest bardzo silny. Nalewka z czarnej porzeczki to … Przeczytaj cały artykuł Post Nalewka z czarnej porzeczki pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerWyśmienity tort składający się z delikatnych kakaowych blatów, mocno nasączonych likierem, przekładanych kwaskową konfiturą z czarnej porzeczki oraz pysznym kremem maślanym, a wszystko to zwieńczone bitą śmietaną i pokruszonymi ciasteczkami owsianymi. Ciasto jest słodko-kwaśne, a smaki idealnie się równoważą, dzięki czemu nie poprzestaniecie na jednej dokładce. Polecam upiec od razu dwa, bo znika w tempie natychmiastowym :). Skorzystałem(...)nieco stężał.Bita śmietana:500 ml kremówki 36%2 łyżki cukru pudruZimną kremówkę ubić, aż stanie się puszysta. Dodać cukier puder. Wymieszać.Do nasączenia:100 ml likieru z czarnej porzeczki50 ml naparu z czarnej herbatyPrzygotować poncz z likieru i herbaty.Ponadto:400 g konfitury z czarnej porzeczkiczekolada do dekoracji30 dag zmielonych ciastek owsianych z czekoladąPrzygotowanie:Ostudzone ciasto przekroić
Food Square