cytrynowy - 2500 przepisów (strona:48/167)

Szybki Chińczyk 188

łopatki wieprzowej sos do dań chińskich Ajam Pangang 6 plasterków ananasa z puszki słoiczek (350g) pędów bambusa w zalewie ryż jaśminowy olej do woka masło sól pieprz cytrynowy kurkuma Przygotowanie: W woku rozgrzewamy olej  i wrzucamy pokrojoną w kostkę łopatkę. Doprawiamy ją solą i pieprzem cytrynowym. Gdy trochę ją przesmażymy dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa i pędy bambusa

Taste Therapy
Sernik z nutą cytryny i bezową koroną 188

ulubione ciasta. Wbrew pozorom nie wszystkie robi się dłuuugo i mozolnie. Ten przepis pozwoli Wam na uzyskanie puszystego sernika z cudowną bezową koroną bez poświęcania mu kilku godzin pracy. Cytrynowa nuta konfitury od MarokoSklep dodatkowo wzbogaci smak i przełamie słodycz. Sprawdźcie sami. Potrzebujemy: CIASTO: 100 g margaryny lub masła, zimnego pokrojonego w kawałki 200 g mąki pszennej 2 żółtka(...)Dodajemy jogurt i budyń i również mieszamy tylko do momentu połączenia się składników. Z białek i szczypty soli ubijamy pianę i łączymy delikatnie z masą serową. Ciasto smarujemy konfiturą cytrynową i wylewamy na nie masę serową. Wkładamy do piekarnika na około 50 minut/180 stopni, nie trzeba wcześniej nagrzewać piekarnika. Chwilę przed upływem czasu wypieku sernika ubijamy białka ze szczyptą soli

MamaOskarka
Małże - mule 122

muli, 100 g szalotki, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka startego świeżego imbiru, 1 łyżka drobno posiekanej trawy cytrynowej, 4 listki kaffiru, 1,5 łyżki czarnego sosu sojowego, 200 ml wina białego wytrawnego, natka pietruszki lub kolendra, szczypta cukru, oliwa „ Małże błękitne lub inaczej mule, jedzone były już w starożytnym Rzymie. Ich smaczne mięso bogate jest w sole mineralne, żelazo, witaminy(...)dokładne mycie muli nie pochodzących z hodowli, gdyż są bardziej zapiaszczone od hodowlanych. Szalotkę posiekać, poddusić na oliwie z dodatkiem szczypty cukru, następnie dodać posiekany czosnek, imbir, trawę cytrynową oraz listki kaffiru, dusić razem około 2 minut. Wlać wino, dodać sos sojowy czarny i gotować do odparowania płynu. Włożyć małże i gotować pod przykryciem 5-6 minut. W trakcie gotowania

królestwo garów
Dorada pieczona z batatami 183

przepis! Składniki: 1 dorada oczyszczona i wypatroszone 1 duży batat (około 450 g) czosnek 4 gałązki tymianku olej natka pietruszki 1/2 łyżki masła 1 mała cebula cytryna sól pieprz cytrynowy Przygotowanie: Doradę płuczemy i osuszamy. Z jednej strony robimy 3 nacięcia nożem. Rybę oprószamy solą i pieprzem cytrynowym w środku i na zewnątrz. W nacięcia wkładamy 3 połówki plastrów cytryny

Kuchnia bezglutenowa Loli
Borówka utopiona w galaretce na owocowego jogurtu aksamicie, czyli sernik na zimno dla osłody rozstania 118

naczynie żaroodporne): 460 ml jogurtu owocowego (ja użyłam brzoskwiniowo - waniliowego) 1 małe opakowanie serka homogenizowanego waniliowego 1 żółtko 1/4 kostki masła 1 cukier waniliowy galaretka wiśniowa 1/2 opakowania galaretki cytrynowej  3-4 łyżeczki żelatyny spożywczej kilka borówek 1 banan Przygotowanie: Jogurt i serek zmiksowałam z żółtkiem i miękkim masłem. Dodałam cukier waniliowy. W 1/2 kubka zagotowanej wody rozpuściłam żelatynę(...)galaretkę cytrynową. Należy zawiesinę porządnie rozmieszać  i odstawić do wystudzenia. Zimną, ale nie tężejącą mieszankę wlałam do jogurtu i zmiksowałam na jednolitą masę. Na ok. 30 minut wstawiłam do lodówki by zgęstniała. Galaretkę wiśniowa rozpuściłam w 450 ml wody i odstawiłam do wystudzenia. Tymczasem na dno naczynia wyłożyłam dla odmiany kaszę mannę ugotowaną na bardzo, bardzo gęsto z mlekiem

Kuchnia po mojemu
A to Flądra! Od rybaka prosto na grilla, czyli świeża morska rybka na ruszcie 169

tylko zakasać rękawy i zabrać się za przygotowanie ryb do wieczornego grillowania. Składniki (na wieczorną degustację,a nie obżarstwo): 6 małych, świeżych fląderek 1 cebula sól, pieprz pieprz cytrynowy czosnek granulowany kilka plastrów cytryny masło i bułka tarta folia aluminiowa Przygotowanie: Ryby dokładnie umyłam. Na szczęście na mini-targu rybnym Pan je oczyścił z wnętrzności. Każdą rybkę z osobna zsypałam(...)solą, pieprzem czarnym i cytrynowym oraz odrobiną czosnku granulowanego. Ryby układałam warstwami w misce oddzielając każdą warstwę plastrem cytryny.  Niestety w naszej wakacyjnej kuchni zabrakło cebuli, ale jeśli ktoś wspomagałby się moim przepisem to polecam do przekładania użyć także plastrów cebuli. Pięknie wydobędą i zaostrzą walory smakowe ryby. Tak przygotowane rybki przestały cały dzień w lodówce porządnie zafoliowane

Kuchnia po mojemu
Pstrąg z pieca w koprze i cytrynie 213

smaczniejszego. Mój Syn uwielbia to danie. Składniki (dla 2-4 osób):  2 pstrągi patroszone 1/2 pęczka kopru  4 plastry cytryny 1 łyżka masła sól, pieprz czarny pieprz cytrynowy Przygotowanie: Rybę skrobiemy z łusek, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy solą, pieprzem i lekko posypujemy pieprzem cytrynowym. Układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym i odstawiamy na jakiś czas

Kuchnia po mojemu
Ananasowy sernik jogurtowy na zimno. Prawie bez tłuszczu i cukru, a na pewno bez jaj ;) Idealny na słodki Dzień Kobiet 158

wcale niemały serniczek): 1 duży jogurt anansowy 1 mały lub średni serek homogenizowany waniliowy 1/2 opakowania cukru waniliowego 2 łyżki miękkiego masła 2-3 łyżki cukru pudru 1/2 galaretki cytrynowej opakowanie żelatyny do deserów 1/2 szklanki wody 1 galaretka wiśniowa biszkopty do wyłożenia naczynia ulubione owoce (opcjonalnie) Przygotowanie: Jogurt i serek (nie prosto z lodówki) miksujemy chwilę z miękkim masłem(...)cukrem. Żelatynę rozrabiamy w gorącej, ale nie gotującej wodzie wraz z galaretką cytrynową. Kiedy ostygnie wlewamy do serka cały czas miksując. Wstawiamy na chwilę do lodówki by masa lekko stężała. Średnią tortownicę, miskę czy inne naczynie, w którym szykujemy sernik wykładamy biszkoptami. Wylewamy na nie gęstniejącą masę i wstawiamy do lodówki. W tym czasie wystudzamy galaretkę wiśniową przygotowaną wedle instrukcji

Kuchnia po mojemu
Grillowany pstrąg łososiowy z odzysku podany na miksie sałat z opiekanymi ziemniaczkami 171

ryby. Składniki (dla 2-3 osób): ok 1/2 kg fileta z pstrąga łososiowego  4-5 sporych ziemniaków (gatunek na frytki) kolorowa sałatka  przyprawa do grilla ziołowa pieprz cytrynowy sól, pieprz 1/2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Osuszoną rybę nacieramy solą, pieprzem cytrynowym i odrobiną ziołowej mieszanki grillowej. Skrapiamy oliwą i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Grillujemy

Kuchnia po mojemu
Treściwa sałatka Teściowej. Z brokułem, kurczakiem i kaszą jaglaną. Pełnia smaku i koloru. 255

brokuł gotowany (same różyczki) garść suszonych pomidorów (tu użyto domowego produktu autorstwa Mamy Hani) 1 niewielka papryka czerwona garść prażonego słonecznika ulubione przyprawy (do kurczaka) garść pomidorków koktajlowych pieprz cytrynowy (jako moja modyfikacja) Przygotowanie: Kaszę gotujemy w bulionie warzywnym (z dodatkiem szczypty kurkumy by miała ładny kolor). Polędwiczki z piersi kurczaka przyprawiamy wg uznania). Różyczki brokuła gotujemy w osolonym wrzątku(...)pomidorki koktajlowe - krojone lub w całości, w zależności od rozmiaru. Jeśli składniki były odpowiednio doprawione sałatka gotowa. Ja musiałam wtrącić swoje trzy grosze i porcyjkę, którą dostałam doprawiłam pieprzem cytrynowym. Pyszności. Sałatka wygląda cudownie i tak samo smakuje. Polecam.  A Autorce polecam się na przyszłość w takich podarkach ;)         Choć od 9 lutego

Kuchnia po mojemu
Słodkie bułki drożdżowe + ser, amarantus, melisa, goja 157

dodatkami. Okazało się, że dodałam do niego zbyt duże jajko i trzeba było całą masę czymś zagęścić. Stąd dodatek amarantusa. Do tego smakowite jagody goji i aromat posiekanej melisy cytrynowej. Tej masy wystarczyło na połowę ciasta, więc resztę posmarowałam powidłami śliwkowymi bez cukru. Składniki : Ciasto 480 g mąki pszennej (użyłam typu 480) jajko 8 g cukru waniliowego 6 łyżeczek cukru(...)połowę ciasta; drugą połowę posmarowałam powidłami śliwkowymi) 100 g serka śmietankowego jajko (małe!) 6 łyżek amarantusa ekspandowanego 2-3 łyżeczki cukru garść jagód goji 2 łyżki posiekanej melisy cytrynowej Roztrzepać jajko z cukrem. Dodać serek. Wymieszać na jednolitą masę. Dodać amarantus i melisę. Wymieszać. Dosypać jagody goji. Wymieszać. Odstawić na ok. pół godziny. Po wyrośnięciu ciasto wyrobić ponownie i rozwałkować

Weekendy w domu i ogrodzie
tort jabłkowy 141

szkl. wody   1 lyzeczka cynamonu 1/2 łyżeczki  kardamonu 1/4 łyżeczki galki muszkatolowej trochę soku z cytryny 4-5 lyżek cukru trzcinowego galaretka cytrynowa ,lub żelatyna Wykonanie zagotować, aż jabłka zrobią się miękkie, i  na mus Ponownie rozgrzać mus i dodac galaretkę cytrynową ,lub żelatynę namoczoną w wodzie i rozpuszczoną.( w 1/4 szklanki goracej wody) Krem śmietankowy

w mojej kuchni
Risotto z porami i łososiem 118

cebula 1 duży ząbek czosnku 1 duży por (najlepiej z jak najdłuższą białą częścią) Spory kawałek filetu łososia bez skóry 2 łyżki masła łyżka masła klarowanego sól pieprz cytrynowy sok z ćwiartki cytryny 2 łyżki tartego parmezanu (albo grana padano) 50 ml białego wina Przygotowanie: Zaczynamy od łososia, bo później nie będzie na to czasu. Kroimy(...)kawałeczki, oprószamy solą i pieprzem cytrynowym. Podsmażamy szybko na złoto na klarowanym maśle, pod koniec smażenia, skrapiamy sokiem z cytryny i zdejmujemy z patelni. Teraz risotto. Cebulę i czosnek drobno posiekać - zeszklić na rozgrzanym maśle (1 łyżka) najpierw dodając cebulę, a po chwili czosnek. Pora pokroić wzdłuż na cztery części, a następnie na drobniejsze kawałki. Dodać na patelnię i chwilę

Kulinarne Inspiracje
Dorsz w panierce sezamowej 157

czasu – pojawił się dorsz w panierce sezamowej.     Składniki: - 1 kg filetów ze swieżego dorsza - sok z ½ cytryny - 2 jajka - 2 łyżki wody (do jajek) - sól himalajska - pieprz cytrynowy - mąka tortowa (do panierowania ryby) - ok. 120g sezamu - oliwa do smażenia     Płaty płuczemy i osuszamy recznikiem papierowym. Dzielimy na porcje, skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny, oprószamy solą(...)pieprzem cytrynowym. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Jajka roztrzepujemy z wodą (nie ubijamy). Do miseczek wsypujemy mąkę i sezam. Rybę panierujemy kolejno: w mące – jajku – sezamie – ponownie w mące. Na patelni rozgrzewamy oliwę do smażenia (tyle, aby ryba była w połowie zanurzona). Kładziemy porcje ryby i smażymy

mojewypiekiinietylko
Pierogi z jabłkami 228

niecierpliwością i oczywiście przepisy :).  Ok dość trucia przechodzę do tematu: Składniki: ciasto na pierogi 1 kg jabłek cukier (2 łyżki) łyżeczka cukru waniliowego cynamon  ewentualnie kwasek cytrynowy dla kolorku Wykonanie: Jabłka myjemy i obieramy usuwając gniazda nasienne. Jeśli mamy większa ilość jabłek albo dużo do roboty i chcemy ładny kolor w międzyczasie możemy wrzucić je do wody(...)łyżka kwasku cytrynowego przeciwko ciemnieniu. Kroimy jabłka na kostkę. Przekładamy do garnka i na dno dajemy odrobinę wody (2 łyżki) i cukier. Gotujemy 15 minut pod przykryciem często mieszając. Pod koniec dodajemy cynamon i jeśli chcemy łyżeczkę cukru waniliowego. Jest  jeszcze inny sposób na jabłkowe nadzienie. Pokrojone w kostkę jabłka z cukrem i cynamonem można przysmażyć na łyżce masła

Lubczyk i Wanilia

Proponowane wyszukiwania