cytrynowy - 2500 przepisów (strona:51/167)

limonkowo cytrynowa tarta z bezą 157

Dzisiaj dla Was przepis na pyszną tartę. Kruche ciasto w połączeniu z cytrynowym kremem i delikatną bezą. Niebo w gębie :). Jeśli spróbujecie od razu wam mówię, że na jednym kawałku się nie skończy ;) Ciasto: 250 g mąki 150 g schłodzonego masła  65 g cukru  szczypta soli 2 łyżki śmietany Mąkę, cukier i sól mieszamy, dodajemy masło i ucieramy(...)wysokich obrotach. Partiami bardzo powoli dodajemy po łyżce cukru, następnie mąkę ziemniaczaną i ponownie ubijamy. Trzeba kontrolować żeby białka były ubite bardzo dobrze, ale nie należy ich przebić.  Cytrynową masę po ostudzeniu przekładamy na upieczony wcześniej spód tarty. Na samą górę przekładamy ubitą pianę z białek. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach C. inspiracja : (nadzienie lemon meringue tart

noteskulinarnyfiga
Risotto z kurczakiem cukinią i papryką na zielonej herbacie 211

był strzałem w dziesiątkę.  Risotto z kurczakiem cukinią i papryką na zielonej herbacie    SKŁADNIKI : 3/4 szklanki ryżu risotto  2 torebki zielonej herbaty z trawą cytrynową Astra ROOIBOS 200 g filetu z kurczaka 100 g cukinii  100/150 g papryki czerwonej sól pieprz natka pietruszki 1 łyżka oleju PRZYGOTOWANIE : Herbatę parzymy w 600 ml wrzącej wody(...)osobna w foliową torebeczkę. Ma ona przyjemny aromat, który unosi się w pomieszczeniu już od momentu zalania torebki. Smak herbaty jest delikatny aczkolwiek wyczuwalny - dodatek mięty czy też trawy cytrynowej.  Na mnie herbata wywarła bardzo dobre wrażenie i myślę, że niejednokrotnie będę po nią sięgać

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Łosoś z piekarnika w ziołowej oprawie 213

postaci. Najczęściej jadamy robionego na parze. Dzisiaj dla odmiany był z piekarnika z dużą ilością ziół :-) SKŁADNIKI filet z łososia (wielkość wedle uznania) 1 cytryna przyprawy: tymianek, sól, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie, przyprawa do ryb masło do posmarowania naczynia  WYKONANIE Rybę umyć (można pokroić w mniejsze kawałki), przełożyć do miski lub wysokiego naczynia. Cytrynę wycisnąć i polać nią łososia(...)minimum 30 minut.  Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Spód naczynia żaroodpornego posmarować lekko masłem i posypać tymiankiem. Łososia przełożyć do naczynia żaroodpornego, przyprawić lekko solą, pieprzem cytrynowym, oprószyć tymiankiem i przyprawą do ryby. Na koniec posypać dosyć mocno ziołami prowansalskimi. Nałożyć pokrywę naczynia żaroodpornego i piec 15-20 minut. Jeżeli macie w lodówce brokuła lub inne warzywa

Passions hobbies life
Kompot z gruszek. 158

Składniki : 4 kg gruszek ( twarde nie dojrzałe ) cukier kwasek cytrynowy goździki woda ( najlepiej źródlana ) Sposób wykonania : Gruszki myjemy,obieramy z skórki wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki. Gruszki wkładamy do słoików 1,75 l ( do połowy )  i wsypujemy 6 łyżek cukru,szczyptę kwasku cytrynowego oraz po jednym goździku do każdego słoika.Zalewamy wodą,zakręcamy mocno i pasteryzujemy

Przepisy i porady kulinarne
Koncentrat do barszczu czerwonego.( zakwas ) 165

Koncentrat do barszczu czerwonego.( zakwas ) Składniki : 3 kg buraków czerwonych sól liście laurowe ziele angielskie pieprz czarny ( cały ) 1 łyżeczka kwasku cytrynowego woda Sposób wykonania : Buraki myjemy obieramy ze skórki , jeszcze raz płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy na cienkie plastry grubości około 0,5 cm. Wsypujemy do garnka i zalewamy wodą tak aby wszystkie zostały przykryte wodą,wsypujemy(...)płaską łyżkę soli na 1 litr wody i gotujemy 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy kwasek cytrynowy i mieszamy. Do wyparzonych słoików ( 0,75 ml ) wsypujemy 3 ziarna ziela,7 ziaren pieprzu oraz wkładamy po 1 listku laurowym. Następnie wkładamy do słoików plasterki buraków mniej więcej do połowy słoika i zalewamy je naszym sokiem z buraków do pełna. Zakręcamy mocno

Przepisy i porady kulinarne
Dżem truskawkowy - Czyli lato w zimie. 124

Dżem truskawkowy. Składniki : 2 kg świeżych truskawek 1 kg cukru 1 szt. dżemixu lub pektyny  ( 30 g) 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego ( lub sok z 1 małej cytryny ) Sposób wykonania : Truskawki umyć pod bieżącą zimną wodą ( nie moczyć wodzie zbyt długo,ponieważ woda "skradnie" im smak ! ) i obrać z szypułek. Wsypujemy truskawki do rondla i ugniatamy na pakę. Stawiamy(...)pektynę mieszamy dokładnie z 1 szklanką cukru. Pozostały cukier wsypujemy do gotujących się truskawek i mieszamy ,aby się rozpuścił. Następnie wsypujemy dżemix wymieszany z cukrem i kwasek cytrynowy,mieszamy dokładnie i doprowadzamy do zagotowania. Zbieramy pianę powstałą na wierzchu i wyrzucamy ją. Odstawiamy z ognia i gorący wlewamy do czystych słoiczków. Do rozlewania dżemu najlepiej użyć dużego lejka i nalewki

Przepisy i porady kulinarne
Sok z truskawek na zimę. 125

Składniki : 5 kg truskawek cukier kryształ kwasek cytrynowy Sposób wykonania :   Truskawki dokładnie umyć pod bieżącą wodą, obrać z szypułek. Włożyć dość ciasno do wcześniej wyparzonych litrowych słoików. Do każdego słoika wsypać 5-6 łyżek cukru i szczyptę kwasku cytrynowego, przykryć nakrętkami. Odstawić je w chłodne miejsce na 10-12 godzin ( najlepiej na noc ). Truskawki w tym czasie puszczą trochę

Przepisy i porady kulinarne
Dżem z truskawek. 126

Składniki : 4 kg truskawek   ( dobrze dojrzałych ) 1,60 kg cukru 4 szt. opakowania Dżemix 2:1 kwasek cytrynowy lub sok z cytryny Sposób wykonania : Truskawki dokładnie płuczemy, obieramy z szypułek. Wsypujemy do większego garnka, ugniatamy. Stawiamy na niewielkim ogniu i podgrzewamy do temperatury 95 C, mieszając co jakiś czas. 60 dkg cukru wysypujemy na papier, dodajemy Dżemix, oraz(...)kwasek cytrynowy, mieszamy wszystko razem. Resztę cukru wsypujemy do podgrzanych truskawek i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru ciągle podgrzewając na niewielkim ogniu. Następnie wsypujemy cukier wymieszany z Dżemix-em, mieszamy kilka minut do całkowitego połączenia się składników. Usuwamy nadmiar piany np. za pomocą łyżki lub nalewki do zup. Gotowy dżem rozlewamy do małych, wyparzonych słoiczków. Aby ułatwić sobie rozlewanie

Przepisy i porady kulinarne
Pyszny dżem z borówek. 110

Składniki : 2 kg borówek 1 kg cukru 3 dżemixy  (2:1) kwasek cytrynowy Sposób wykonania : Z kilograma cukru odsypujemy 20 dkg na papier, dodajemy Dżemixy, kwasek cytrynowy i wszystko dokładnie razem mieszamy. Borówki myjemy, usuwamy zanieczyszczenia oraz zielone jagody. Wsypujemy do rondla, ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków na papkę. Stawiamy na nie duży ogień i zagotowujemy. Następnie wsypujemy cukier, mieszamy

Przepisy i porady kulinarne
Jak zapobiec farbowaniu dłoni podczas krojenia czerwonej kapusty lub buraczków ćwikłowych. 104

najpierw swoje dłonie cienką warstwą oleju jadalnego, dzięki temu twoje dłonie mniej się zafarbują i łatwiej je później umyjesz.   Możesz je też natrzeć rozpuszczonym w wodzie kwaskiem cytrynowym.  Dobrym i skutecznym sposobem jest także wykonywać tę czynność w rękawiczkach gumowych, wtedy nie musimy myć rąk.  Po zakończonej pracy umyj dłonie w ciepłej wodzie bez mydła(...)dodatkiem kwasku cytrynowego lub octu, a przebarwienia szybko znikną z twoich dłoni.  :-)                                                        Pozdrawiam gorąco

Przepisy i porady kulinarne
Zielone curry z kurczakiem 214

czosnku, pokrojone w plasterki 2 łyżki zielonego curry (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”) 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 1 zielona papryczka chilli 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”) ½ łyżeczki cukru trzcinowego (wersja dietetyczna - bez cukru) ½ łyżeczki kolendry 2 łyżki sosu rybnego (wersja dietetyczna - sos sojowy jasny) Sok z połowy limonki CZAS(...)minuty. Następnie dodajemy zielone curry, smażymy kolejne 2-3 minuty. 2. Wlewamy bulion, mleczko kokosowe, dodajemy paprykę, kolendrę i doprowadzamy do wrzenia. 3. Wrzucamy kurczaka, dodajemy pastę z trawy cytrynowej, cukier i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie. 4. Pod koniec gotowania dodajemy sos rybny i sok z limonki. Mieszamy, gotujemy jeszcze przez około 1 minutę. Gotowe

My Culinary Art

Proponowane wyszukiwania