połączeniu z masłem jest bardziej kremowy i moim zdaniem - smaczniejszy. 350g serka homogenizowanego (waniliowego) 100g masła 3 łyżki cukru pudru (płaskie) 1 łyżeczka soku z cytryny odrobina startej skórki cytrynowej Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę i dokładnie zmiksować z serkiem. Całość połączyć z sokiem oraz skórką cytrynową
Di gotujewłoskimi jarmuż sprawdził się w Naleśnikach z jarmużem i orzechami włoskimi oraz Cannelloni z jarmużem . Przepis na pyszne pesto, tym razem w połączeniu z orzechami nerkowca i skórką cytrynową znalazłam tutaj . Jest to bodaj jedyna smaczna opcja spożycia jarmużu na surowo oprócz oczywiście zielonego koktajlu. Ciemnozielone, twarde liście jarmużu pokrojone nawet najdrobniej niestety nie sprawdzają się w surówkach(...)płatki chili - opcjonalnie Wykonanie: jarmuż pokroić w wąskie paseczki. Ze sparzonej wrzątkiem cytryny zetrzeć skórkę. Orzechy podprażyć na patelni bez tłuszczu zblendować jarmuż z dodatkiem orzechów nerkowca i skórki cytrynowej. Dolewać olej i blendować do uzyskania żądanej konsystencji. Doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzem. Przełożyć do naczynia z przykrywką i przechowywać w lodówce do 1 tygodnia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szklanka octu 4 szklanki wody 2 płaskie łyżeczki soli 3 duże łyżki cukru po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu 3 listki laurowe kilka ziaren gorczycy Dodatkowo: kwasek cytrynowy Sposób przygotowania: Maślaki oczyszczamy, zdejmujemy wierzchnie skórki, dokładnie myjemy. D garnka wlewamy wodę, lekko solimy, dodajemy niewielką ilość kwasku cytrynowego, żeby grzyby nie ściemniały, zagotowujemy. Wrzucamy grzyby na gotującą się
Bajeczna Kuchniaszklanka octu 4 szklanki wody 2 płaskie łyżeczki soli 5 łyżek miodu prawdziwego po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu 3 listki laurowe kilka ziaren gorczycy Dodatkowo: kwasek cytrynowy Sposób przygotowania: Prawdziwki oczyszczamy, dokładnie myjemy, obgotowujemy przez 10 minut w osolonej wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego, odcedzamy, przelewamy kilkakrotnie zimną wodą. Składniki zalewy umieszczamy w garnku zagotowujemy, grzyby przekładamy
Bajeczna Kuchniaszkoły a w domu często był pyszny barszczyk. Mniaaam! Barszcz czerwony Składniki: 6 buraków, 3 marchewki, 2 pietruszki, seler, por, liść laurowy, ziela angielskie, sól, pieprz, łyżeczka kwasku cytrynowego. Wykonanie: Z obranych i umytych warzyw (marchewki, pietruszki, selera, pora) gotujemy wywar. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy do miękkości warzyw. Miękkie warzywa wyławiamy. Buraki obieramy, kroimy na plastry(...)wywaru. Barszcz gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem do momentu aż buraki będą miękkie. Barszcz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i jeżeli jest taka potrzeba to dodajemy kwasek cytrynowy (do miseczki wlewamy 1/4 szklanki wrzątku, wsypujemy płaską łyżeczkę kwasku, mieszamy i stopniowo wlewamy do barszczu (często mieszając i degustując)). Barszcz najlepiej podawać z ugotowanymi ziemniakami lub jajkiem. Smacznego
paapilotkaanajlepiej trzepaczką). Całość podgrzać (na małym ogniu) i mieszając dodać masło i sok z cytryn. Mieszać do zagotowania i zgęstnienia masy. Krem przetrzeć przez sitko i wymieszać ze skórką cytrynową. Przygotować spód. Ciasteczka zmiksować (np. malakserem; na drobno) i wymieszać z roztopionym masłem. Całość przełożyć na dno formy wysłanej papierem pergaminowym. Przygotować masę. Czekoladę roztopić i odstawić(...)serek mascarpone a na końcu białą czekoladę. Ciasteczkowy spód posmarować cienką warstwą lemon curd, ułożyć plasterki kiwi i umieścić masę z serkiem. Całość wyrównać i ponownie posmarować kremem cytrynowym (tym razem jego warstwa powinna być grubsza) oraz obłożyć kiwi. Ciasto schłodzić w lodówce (minimum kilka godzin; ja pozostawiłam je na całą noc). Jeśli nie chcemy, aby lemon curd był
Di gotujetrawa cytrynowa, 600 g ryby morskiej (kręgosłup, głowa)*, 2 liście limonki, 1 – 2 chili, kawałek świeżego imbiru (2 cm), kawałek kopru włoskiego, kawałek pora, 1 marchewka, 1/2 pietruszki, kawałek selera, 400 g filetów rybnych (łosoś, troć, dorsz, turbot...) sok z 1 limonki, 70 ml mleka kokosowego, 50 g pokrojonej w julienne marchewki, 50 g pokrojonego w julienne selera, sól, cukier(...)Kawałki ryby włożyć do garnka, dodać rozerwane (aby oddały więcej aromatu) liście limonki, rozgniecioną trawę cytrynową, chili, pokrojony w plasterki imbir oraz warzywa. Lekko osolić. Gotować na małym ogniu, aż elementy ryby będą miękkie. Przecedzić wywar, dodać sok z 1/2 limonki, zagotować. Włożyć filety ryby, pokrojone na 1 cm szerokości paski. Gotować około 3-4 minut. Wyjąć rybę, wlać resztę
królestwo garówsama - Panna Truskawka i niech tak pozostanie Nalewka truskawkowa Składniki na 2 l kilogram truskawek szklanka spirytusu 1/2 l wódki 2 szklanki cukru 2 szklanki wody małe opakowanie kwasku cytrynowego Do dzieła!!! Truskawki dokładnie myjemy, przebieramy i szypułkujemy. Przekrawamy je na pół i wrzucamy najlepiej do jakiegoś słoja. Zalewamy wódka i spirytusem i odstawiamy - moje w ciemnym miejscu stały(...)cukru - gotując czekamy aż syrop stanie się klarowny, studzimy delikatnie i wlewamy do niego nalewkę ( podobno ważne jest aby nalewkę wlewać do syropu a nie na odwrót ) i kwasek cytrynowy, mieszamy . Odstawiamy na kilka tygodni. Ja swoją naleweczkę próbowałam po ok 2 tygodniach i jest naprawdę pyszna - bardzo aromatyczna, tylko póki co dość delikatna liczyłam na troszkę mocniejszy trunek
sierotka maRysia w kuchnimarchewka fioletowa 1/2 cukinii żółtej 1/2 cukinii zielonej płatki kwiatów jadalnych natka pietruszki Przyprawy : pieprz cayenne pieprz ziołowy pieprz cytrynowy Ryż układamy w pojemniku do ryżu, układamy na pierwszym poziomie parowaru, zalewamy pojemnik na wodę, oraz pojemnik z ryżem wrzątkiem i włączamy urządzenie na 25 minut. Wszystkie warzywa myjemy(...)Papryki oczyszczamy i kroimy w paski. Marchewki obieramy i kroimy w plastry. Cukinie również w plasterki. Cukinie przyprawiamy pieprzem cayenne, marchewki pieprzem ziołowym, a kalafiory pieprzem cytrynowym. Na 13 minut przed końcem parowania ryżu, na drugim poziomie na folii układamy kalafiory i marchewki, a na trzecim pozostałe warzywa. Natkę myjemy, osuszamy papierowym ręczniczkiem i siekamy. Płatki kwiatów jadalnych również siekamy
Parowar Facetajesienne szaro-bure dni. Składniki: Spód: 250 g herbatników maślanych 100 g miękkiego masła Składniki na masę: 2 szklanki puree z dyni sok wyciśnięty z 1cytryny 2 galaretki cytrynowe 1 łyżka cukru Wykonanie: Ciastka mielimy w malakserze a następnie mieszamy razem z stopionym masłem i wykładamy równomiernie dno foremki. Schładzamy przez minimum 30 minut w lodówce. W tym czasie Puree(...)dyni gotujemy z sokiem z cytryny. Do gorącej masy wsypujemy galaretkę cytrynową i bardzo dokładnie mieszamy. Masę studzimy, tężejącą wykładamy na kruchy spód. Tartę wstawiamy do lodówki, żeby masa całkowicie zastygła
Podróż w kulinariaobiad lub kolację. Składniki: 4 filety z mintaja 300 g szpinaku 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 1 łyżka masła 2 plasterki sera feta sól pieprz pieprz cytrynowy Rybę ułożyć na blaszce do pieczenia. Posypać solą i pieprzem cytrynowym. Szpinak usmażyć na maśle, dodać czosnek, sól i pieprz a na końcu śmietanę. Wyłożyć na rybę. Fetę pokroić w kosteczki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniałyżeczka cynamonu 100 g cukru 2 jajka 100 ml oleju 1 szklanka mleka 1 jabłko 1 szklanka suszonej żurawiny Skworcu (klik) 0,5 szklanki cukru pudru Olejek cytrynowy 2 łyżki wody W jednej misce mieszamy suche produkty – przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon oraz cukier. W drugiej misce mieszamy mleko, jajka i olej. Suche produkty partiami dodajemy do mokrych(...)Mieszamy łyżką, przelewamy do foremki o wymiarach 12x23 cm. Ciasto pieczemy w temperaturze 190*C przez 30 minut. Po wystudzeniu lukrujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru, kilku kropel olejku cytrynowego i odrobiny wody
VioletoweKucharzeniepiersi z kurczaka sól pieprz 1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej 2 szczypty tymianku 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka octu winnego szczypta imbiru pół szkl rosołu 1 łyżeczka mąki tłuszcz do smażenia 4-5 ziemniaków szczypta bazylii szczypta czosnku granulowanego Ziemniaki obrać pokroić w plasterki lub przy pomocy nożyka do frytek plasterki falowane, opłukać, przełożyć na durszlak i osączyć. Piersi(...)nasmarować odrobiną sosu sojowego posypać tymiankiem. W głębokim rondlu teflonowym rozgrzać tłuszcz, przyrumienić mięso z obu stron, dodać sos sojowy , ocet winny, trawę cytrynową, imbir, podlać rosołem, dodać ocet winny, sól i pieprz, przykryć i dusić ok 20 min. W międzyczasie w wooku rozgrzać tłuszcz i wrzucić ziemniaki do smażenia, posypać odrobiną czosnku granulowanego , szczyptą bazylii i odrobiną soli . Mieszać
Gotowanie jest łatwemasy serowej. Sernik pieczemy w tej samej blaszce co ciasto orzechowe - ok. jednej godziny w temperaturze 180 stopni. Masa jabłkowa: 3 kg jabłek 4 galaretki cytrynowe Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Jabłka przesmażamy do momentu wyparowania płynu.Dodajemy galaretki cytrynowe i mieszamy aż się rozpuszczą. Pozostawiamy do ostygnięcia. Krem: 400 g margaryny 2 szklanki
Salonik smakówbardzo popularne ciacho, które swoim niebanalnym wyglądem zachęciło i mnie do jego zrobienia i posmakowania. No i musze powiedzieć, że było warto. Smakiem przypomina słynny już Kopiec kreta, ale cytrynowa galaretka i poncz fajnie przełamują słodycz bitej śmietany. To takie orzeźwiające, słodko-kwaśne ciacho. Takie lubię:) Przepis zaczerpnęłam stąd. Biszkopt kakaowy (na blaszkę 25x35cm) 6 dużych jaj szczypta soli(...)łyżek zimnej przegotowanej wody cukier do smaku dodatkowo: 7-8 dojrzałych, ale nie przejrzałych bananów (żółtych, bez ciemnych przebarwień na skórce) sok z jednej cytryny 3 opakowania galaretki cytrynowej kwaśny dżem do posmarowania biszkoptów (ja użyłam pomarańczowego) Zacząć od rozpuszczenia galaretek w 1 litrze wrzątku. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Biszkopt : Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli
Maślane ciasteczko