cytrynowy - 2500 przepisów (strona:54/167)

Zielony mus na bazie jogurtu WITALNOŚĆ 193

same za siebie. Spirulina - zaliczana do superfood posiadająca niemal że wszystkie niezbędne aminokwasy, witaminy i minerały - doskonale reguluje pracę jelit i dodaje witalności niedługo po spożyciu. Trawa cytrynowa - według ludowych przekonań podnosi koncentrację i rozjaśnia umysł, działa przeciwdepresyjnie, stosuje się ją jako dodatek do wielu mieszanek herbacianych.Orzechy włoskie to najlepszy sposób na dostarczenie układowi nerwowemu i mózgowi tego(...)minDla 1 osobySkładniki:1 bananmała garść obranych orzechów włoskich3 śliwki suszoneSpirulina sproszkowana 1,5 łyżkiOstropest plamisty mielony 2 łyżkiOwoc rokitnika sproszkowany 1 łyżkaOwoc dzikiej róży sproszkowany 1 łyżkaTrawa cytrynowa 10 ździebeł (można zastąpić suszoną)1,5-2 łyżek soku z cytrynyJogurt naturalny 350gSkórka pomarańczowa kandyzowanaPrzygotowanie:1/ Kroimy śliwki, trawę i orzechy na mniejsze części i razem z resztą produktów umieszczamy

Kuchnia PROzdrowotna
Ryba po grecku 338

cytryny- 200 g koncentratu pomidorowego- 2 liście laurowe- 2 czubate łyżeczki cukru- 3 x ziele angielskie- 6-7 ziaren pieprzu- 3 płaskie łyżeczki mielonej słodkiej papryki.- sól, pieprz- pieprz cytrynowy- mąka- olej do smażeniaPrzygotowanie:Rozmrożoną rybę pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą, pieprzem cytrynowym i zwykłym. Następnie obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano. Cebulę pokroić

W poszukiwaniu inspiracji
Orzeźwiający deser z kiwi i miętą. Mniam! 191

Składniki masa:100 g masła2 op. kisielu cytrynowego1 opakowanie galaretki agrestowejSkładniki pianka:250 ml śmietany 30 % 2 op. galaretki agrestowejSkładniki mus:4 kiwigarść świeżej miętyPonadto: 2

Bon Appetit Małgorzaty
Warstwowe purée warzywno - rybne 204

masła i przypraw. I na sam koniec także w innej misce  blendujemy rybę. Do ryby dodajemy 2  łyżki mleka, żeby konsystencja była bardziej kremowa. Doprawiamy ją pieprzem cytrynowym. W pierścieniu do puree układamy każdą warstwę. Najpierw warstwę zieloną (wyrównujemy), następnie warstwę białą, czyli rybę a na sam koniec warstwę pomarańczową. I delikatnie wyciągamy pierścień. (jeśli nie mamy specjalnego(...)pierścienia, możemy użyć zwykłej salaterki i użyć jej jak formy do babki z piasku :)Potrawa dobrze smakuje z sosem cytrynowym, holenderskim albo beszamelowym

Bon Appetit Małgorzaty
Frużelina truskawkowa 430

Nigdy wcześniej ich nie robiłam. Wyszły pyszne, będą w sam raz do wszelkich naleśników, placuszków czy gofrów zimą.Składniki:1 kg truskawek1 szklanka cukru1 opakowanie cukru waniliowego1 łyżeczka kwasku cytrynowego (lub sok z połowy cytryny)400 ml wody5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej + 50 ml wody do rozpuszczeniaSposób przygotowania:1. Truskawki odszypułkować, umyć, pokroić w grube plastry lub ćwiartki(...)garnku umieścić truskawki, dodać oba cukry, wodę i kwasek cytrynowy. Zagotować.3. W misce wymieszać 50 ml wody z mąką ziemniaczaną i wlać do gotujących się truskawek. Gotować do zgęstnienia.4. Frużelinę przełożyć do słoiczków, zakręcić i pasteryzować przez 5 minut.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Kompot z rabarbaru i truskawek 174

Najzwyklejszy rabarbarowo - truskawkowy kompot. Warto go dobrze schłodzić przed podaniem, będzie idealny na letnie upały.składniki1 kg rabarbaru500 g truskaweklaska cynamonuparę ziarenek kardamonu1/2 limonkicukier do smakutrawa cytrynowa (opcjonalnie)1200 ml wodyprzygotowanierabarbar umyć, obrać, pokroić na 2 - 3 cm kawałki. truskawki umyć, odciąć szypułki, jeżeli owoce są duże przekroić na pół . Rabarbar włożyć do garnka, dodać cukier, kardamon, limonkę, cynamon(...)trawę cytrynową. Zalać wodą, zagotować. Kiedy rabarbar się zagotuje dodadać  truskawki i od tego momentu gotować ok 5 minut. Wyłączyć gaz, przykryć i odstawić do ostygnięcia. Można dorzucić parę listków świeżej mięty. Po ostygnięciu wstawić do lodówki. Podawać przecedzony lub z owocami - jak lubimy. Smacznego

Stare Gary
Pieczony łosoś ze szpinakiem i puree ziemnaiczanym 184

obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy gałkę muszkatołową oraz mleko i ugniatamy tworząc puree. W tym czasie łososia pozbawiamy skóry, kroimy na pół i przyprawiamy solą, pieprzem cytrynowym oraz sokiem z cytryny. Resztę cytryny kroimy w ćwiartki i układamy na filetach. Łososia umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na 10 minut. Na łyżce oliwy z oliwek smażymy

Mango Papaja
łosoś w czerwonym sosie kokosowym z jagodami goji 160

goji wygladajace jak rozsypane czerwone koraliki nadaja tej potrawie tylko urody i charakteru.Skladniki:400 g lososia ( swiezy lub mrozony-wczesniej rozmrozic)400 ml mleka kokosowego2 lyzki czerwonej curry pastysol,cukiertymianek cytrynowy,ewentualnie skorka z limonkijagody gojiWykonanie:Mleko kokosowe wlac do garnuszka dodac paste curry  i zagotowac.Zmniejszyc moc palnika i odparowac sos do uzyskania kremowej konsystencji.Do sosu dolozyc filety fososia.Dusic(...)zaleznosci jak duze kawalki dolozylismy ,od 3-8 minut.Na koncu doprawic sola i cukrem.Dodac skorke z limonki , tymianek cytrynowy i jagody goji.Do sosu dolozyc ugotowany makaron i calosc wymieszac.Podalam z makaronem i brukselka.Zycze smacznego!Uwaga:Z zolta lub zielona pasta curry danie nabierze innego koloru

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Lebkuchen 111

piernika 1 łyżeczka zmielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 ml płynnego miodu 85 g masła pół szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej*Składniki na lukier:2 szklanki cukru pudru kilka łyżek gorącej wody Wszystkie suche składniki: mąkę, migdały, proszek, sodę i przyprawy wsypać do miski i wymieszać. W garnku z grubym(...)gęsty, maczać w nim pierniczki i odkładać na kratkę do całkowitego zastygnięcia lukru. Następnego dnia Lebkuchen można układać do świątecznych pudełek. * jeśli nie posiadacie kandyzowanej skórki cytrynowej warto dodać skórkę otartą z dwóch cytrynŹródło: mojewypieki

Świat Ciasta
Brzoskwiniowe ptasie mleczko 458

Składniki:3 małe waniliowe serki homogenizowane galaretka cytrynowa galaretka pomarańczowa 1/2 l śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 10 dag okrągłych biszkoptów puszka brzoskwiń w syropie Najlepszy pomysł na upalne dni to ciasta bez pieczenia :) Takie ciasto i chłodnik w jednym - tym razem z brzoskwiniami. Przygotować tortownicę o średnicy 22 cm. Dno tortownicy ściśle wyłożyć biszkoptami(...)miejscach gdzie wystąpiły odstępny najlepiej wkruszyć kilka ciastek (fot.1). Galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia. Kiedy zacznie tężeć, wymieszać z serkami homogenizowanymi. Połowę brzoskwiń pokroić w kostkę i dodać do masy serowej (fot.2). Wymieszać. Wyłożyć na biszkopty. Całość schłodzić przez około 1 godzinę. W 1/2 szklanki gorącej wody rozpuścić żelatynę. Ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem

Świat Ciasta
Ciasto budyniowe z bananami i galaretką 1171

szklanka– mąka – 1 szklanka– aromat waniliowy do ciast – 1 łyżka– herbatniki – ok. 250 – 300 g– banan – 2 szt– galaretka cytrynowa – 1 op* można zastąpić śmietankowymSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Cztery szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, aromatem i masłem. Pozostałe, zimne mleko mieszamy z budyniami, mąką i żółtkami a następnie wlewamy do gotującego(...)ciastek wykładamy na blachę posmarowaną tłuszczem. Na herbatniki wylewamy gorący krem budyniowy i resztę ciastek na wierzch.Na wystudzone ciasto nakładamy pokrojone w plasterki banany i zalewamy lekko teżejącą galaretką cytrynową.Odstawiamy do lodówki na kilka godzin ( a jeszcze lepiej

Ostra na Słodko
Ryba na parze ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 150

pomidory suszone – 4 szt- oliwa – 2 łyżki- sól – do smaku- pieprz – do smaku- gałka muszkatałowa – do smaku- czosnek – 1 ząbek- sok cytrynowy – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Oczyszczone ryby nacieramy solą i pieprzem.Skrapiamy sokiem cytrynowym i odstawiamy do lodówki.Na patelni rozgrzewamy oliwę.Wrzucamy drobno posiekany czosnek a następnie umyty szpinak.Chwilkę razem

Ostra na Słodko
Dorsz zapiekany z warzywami i tahini 168

świetny wybór , gdyż rybka zachwyciła domowników!Danie na stałe zagości w mojej kuchni!SKŁADNIKI:- filety z dorsza – 500 g- olej – 100 ml- tahini – ok.180 ml- sok cytrynowy – 2 łyżki- cebula – 1 szt- por – 1 szt- marchew – 2 szt- woda – 200ml- sól- pieprzSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Rybę oczyszczamy , większe kawałki kroimy na pół.Nacieramy odrobiną(...)naczynia żaroodpornego.Na pozostałym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i pora.Dodajemy startą na wiórki marchew i mieszając smażymy do momentu lekkiego zezłocenia.Tahini rozrabiamy z wodą i sokiem cytrynowym. Solimy , pieprzymy , a następne zalewamy patelnię z warzywami.Gotujemy ok. 2 minutki do momentu zgęstnienia.Przygotowanym sosem zalewamy rybę.Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.15 minut.Smacznego

Ostra na Słodko
Sernik pomarańczowy 328

mąka pszenna – 4 łyżki- kakao – 1 łyżka- cukier – 4 łyżkiMASA :- twaróg – 500 g- galaretka pomarańczowa – 2 op- śmietana 30% – 250 ml- sok cytrynowy – 1 łyżka- cukier puder – 3 łyżki- cukier wanilinowy – 2 łyżeczkiDODATKOWO :- galaretka pomarańczowa – 2 op- pomarańcze – 2 szt  SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:BISZKOPT:Zimne białka oddzielamy od żółtek( robimy(...)rzucamy nim o podłogę z wysokości ok. 0,5 metra.Zostawiamy do ostudzenia w uchylonym piekarniku. MASA:Galaretki rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody.Twaróg mielimy , następnie mieszamy z sokiem cytrynowym , cukrami i tężejącą galaretką.Kremówkę ubijamy , a następnie delikatnie , ale dokładnie mieszamy z masą serową.Wylewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki.CAŁOŚĆ: Galaretki rozpuszczamy w 700 ml wody.Odstawiamy

Ostra na Słodko
SERNIK ZEBRA 607

czekoladowa na górze jest dopełnieniem całości.Smakuje wręcz obłędnie … i nie tylko wielbiciele serników będą zachwyceni!Spróbujcie! SKŁADNIKI:MASA SEROWA:* ser biały 2krotnie mielony – 500 g * sok cytrynowy – 3 łyżki * cukier – 3/4 szkl * jajko – 2 sztCIEMNA MASA :* czekolada gorzka – 2 szt * masło – 200 g * jajko – 3 szt * cukier – 1 szkl * mąka(...)pszenna – 1 szklPOLEWA: * czekolada mleczna – 50 g * masło – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:MASA SEROWA:Ser biały mielony ubijamy z sokiem cytrynowym , cukrem i jajkami do uzyskania gładkiej masy.CIEMNA MASA:Połamaną gorzką czekoladę i masło wkładamy do garnka , rozpuszczamy cały czas mieszając.W misce ubijamy całe jajka z cukrem na puszystą masę.Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i dokładnie mieszamy.Wsypujemy

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania