cytrynowy - 2500 przepisów (strona:61/167)

Kaczka faszerowana brzoskwiniami i buraczki na ciepło 193

brzoskwiń i podajemy np. z buraczkami (przepis poniżej) i kopytkami. Smacznego! :)  Przepis na buraczki na ciepło Składniki: 4 buraki 1 łyżka cukru  1 łyżka masła szczypta kwasku cytrynowego 1 łyżka śmietany 18% sól, pieprz Przygotowanie: Buraki zalewamy zimną wodą, wstawiamy na ogień i gotujemy do miękkości (mi to zajęło lekko ponad godzinę). Odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Obieramy(...)ucieramy na tarce o dużych oczkach. Dokładnie mieszamy z kwaskiem cytrynowym, cukrem, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy buraczki i smażymy, aż odparują i lekko się podsmażą. Ściągamy z ognia, mieszamy ze śmietaną i podajemy. Smacznego

My Culinary Art
Curry z kurczakiem i batatami 242

użyłam 2 sztuki) 200 ml mleka kokosowego ½ papryczki chili (opcjonalnie) 1 czerwona cebula 400 g pomidorów z puszki 1 ząbek czosnku sok oraz skórka z ½  limonki ½ łyżeczki trawy cytrynowej naturalnej lub w proszku (opcjonalnie) 1 łyżeczka curry w proszku 3-4 łyżki czerwonej pasty curry (w zależności od tego jak ostre intensywne danie chcemy uzyskać) łyżka mąki kukurydzianej (opcjonalnie(...)dodajemy zamarynowanego kurczaka wraz z resztą marynaty. Smażymy, aż kurczak się zarumieni.  Podsmażone warzywa i kurczaka przekładamy do większego garnka, Następnie dodajemy bataty, pomidory z puszki oraz trawę cytrynową. Dusimy przez około 10 minut. W tym czasie gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Dolewamy mleko kokosowe oraz dodajemy przyprawę curry i pastę curry. Ilość pasty curry zależy od ostrości

Mania Gotowania
Panforte - włoski piernik 574

Żaden panforte nie mógłby istnieć bez orzechów - mieszanki migdałów i orzechów laskowych, choć zdarzają się również wersje z piniolami i pistacjami. Klasyczna wersja zawiera ponadto kandyzowaną skórkę pomarańczową, cytrynową lub cytronu, kandyzowane wiśnie oraz suszone figi. Ja postanowiłam dostosować panforte do własnych preferencji (i też radzę to Wam) i kandyzowane skórki zamieniłam na morele i ananasa. Jak piszę niżej, gotowe(...)migdałów ze skórką 100 g blanszowanych migdałów 125 g całych orzechów laskowych, łuskanych 275 g suszonych lub kandyzowanych owoców według gustu (suszonych fig, moreli, żurawiny, wiśni, kandyzowanej skórki pomarańczowej, cytrynowej, cytronu), u mnie 75 g suszonych fig, 75 g suszonego ananasa, 75 g suszonych moreli (pociętych w paski) oraz 50 g suszonych wiśni 5 sztuk goździków rozbitych w moździerzu

Chilli Czosnek i Oliwa
Mleczna galaretka 266

zdjęcia nie są takie cudne jak Kuchnia waniliowa ale deser jak zapewne tak samo pyszny :) Polecam! Składniki: 2 żółtka 2 łyżki cukru 1 szkl mleka 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka czerwona 1 cukier wanilinowy owoce Żółtą galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wody. Mleko gotujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszysta masę(...)Powoli dolewamy przestudzone mleko. Na koniec dodajemy galaretkę cytrynową. Rozlewamy mleczną galaretkę do pucharków, miseczek czy szklanek. Gdy galaretka stężeje układamy ulubione owoce, ja dodałam jagody i banany. Zalewamy czerwoną galaretką. Pozostawiamy do zastygnięcia

Olikowa kuchnia
Jabłecznik z kolorowym biszkoptem 325

pudru łyżka śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt: 5 białek 150 g cukru 60 g mąki ziemniaczanej 50 g mąki pszennej sok z połowy cytryny ( można dodać esencji cytrynowej )  1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao ( użyłam firmy Symbio ) Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek ok. 1 szklanki cukru ( zależy od jabłek i od swojego ulubionego smaku(...)jakiś czas mieszać , aby się nie przypaliły. W trakcie jak jabłka będą ładnie uduszone dosypać kolendry mielonej. Dzięki tej przyprawie jabłuszka nabiorą dodatkowych smaków i aromatów - pomarańczowo - cytrynowych. Jabłecznik: Na upieczone ciasto wylewamy uduszone jabłka.  Wylewamy najpierw biszkopt biały na całe jabłka a potem łyżką robimy kupki na białym biszkopcie. Na to wszystko kładziemy kawałki pozostałego ciasta kruchego

Słodkości i nie tylko
Viva la France! 184

winem. W moim wydaniu dodaję mięsny akcent w postaci podsmażonego kabanosa (bądź innej kiełbaski). Plus grzanki. Pychotka! 3 cebule 2 kabanosy 2 łyżki masła 2 szklanki rosołu pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie, sól 2 kromki chleba ser żółty Cebule pokroiłam w piórka.Wrzuciłam na dobrze rozgrzaną patelnię, po 3-4 min. zmniejszyłam ogień i delikatnie ją smażyłam, tak aby była złocista(...)wszystko razem gotowałam na małym ogniu ok. 30min. Na patelni po cebuli podsmażyłam plastry kabanosa, które następnie dorzuciłam do wywaru z cebulą. Pod koniec gotowania doprawiłam wszystko pieprzem cytrynowym, solą oraz 2 łyżeczkami ziół prowansalskich. Ja nie zagęszczam zupy cebulowej mąką, ale w zamian dodaję do niej ok. 1/2 szklanki startego żółtego sera. W tosterze podpiekłam 2 kromki chleba, które

bastalena
Symbol E - konserwanty 148

wyniku obróbki termicznej, najczęściej cukru - sacharozy, coraz częściej stosuje się też karmel syntetyczny.  Przeciwutleniacze (300 - 399) - zapobiegają ciemnieniu owoców czy utlenianiu tłuszczów. Witamina C (E 300) Kwas cytrynowy (E 330) Kwas fosforowy V (E 338) Substancje słodzące - są stosowane jako zamienniki cukru w produktach typy light np. w jogurtach, lodach, deserach itd. Sacharyna (E 954) Aspartam (E 951) Acesulfam(...)naturalne Aromaty syntetyczne  Regulatory kwasowości - są stosowane w celu zmiany kwasowości oraz zwiększenia trwałości żywności. Kwas octowy (E 260) Octan wapnia (E 263) Kwas mlekowy (E 270) Kwas cytrynowy (E 330) Kwas winowy (E 334) Substancje zagęszczające i emulgatory (400-499) - nadają żywności trwałość i jakość. Agar (E 406) Mączka chleba świętojańskiego (E 410) Guma arabska ( E 416) Pektyna

Truskawkowa Fiesta
Drożdżowa tarta z serem i owocami 170

tartę (najlepiej z wyjmowanym dnem) o śr. 28cm. Nadzienie: 250g białego sera,  1/2 szklanki mleka,  100g cukru,  2 łyżki mąki pszennej,  3 krople aromatu cytrynowego,  2 jajka,  200g wiśni nadwiślanki ChNP,  1/2 szklanki malin,  1/2 szklanki borówki amerykańskiej. Ser zmielić, zmiksować z mlekiem, cukrem, mąką, jajkami i olejkiem cytrynowym. Masę (jest

Z miłości do słodkości
Azjatyckie inspiracje 193

przytłoczone przez bogactwo przypraw i smaków. Natomiast tygrysie to już inna bajka. Są po prostu pyszne, delikatne i w zasadzie mogłabym je jeść podsmażone jedynie na czosnkowo-cytrynowym masełku, posypane np. natką pietruszki. Pycha. Muszę niedługo przygotować je właśnie w taki sposób, ale dziś zapraszam na... Pikantną zupę curry z krewetkami tygrysimi porcja dla 4 bardzo lub 5 nieco mniej(...)byśmy rady jej zjeść.) Wrzucamy do sosu marchewkę, gotujemy ok. 5 min. i dodajemy resztę warzyw. Gotujemy kolejne 5 min., a następnie dodajemy podsmażone krewetki (razem z czosnkiem, skórką cytrynową i masłem z patelni). Gotujemy jeszcze ok. 10 min. (marchewka powinna pozostać wciąż chrupka). W tym czasie przygotowujemy chipsy z tortilli. Każdy placek kroimy na 4 części i podsmażamy

Ratunku obiad
Szaszłyki z łososiem i ananasem 173

Bardzo lubię łososia i wciąż tęsknię za latem, dlatego znów przygotowałam szaszłyki z dodatkiem cytrynowej śmietany. Lekkie i ciekawe połączenie ryby z ananasem. Oczywiście dołączam przepis do wyzwania z Winiary. Składniki: 1 ananas 500 g filetów łososia 2 opakowania WINIARY POMYSŁ NA... PAPIRUS Soczysta pierś kurczaka z czosnkiem cytryna 100 g śmietany 18% Wykonanie:Cytrynę dokładnie umyć w gorącej wodzie(...)ananasa.Po dwa szaszłyki umieszczać w pergaminie i smażyć na patelni zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Cytrynowa śmietana: śmietanę wymieszać w miseczce z sokiem z drugiej połówki cytryny i skórką cytrynową

Pasja Smaku
WIELKANOCNA BABA DROŻDŻOWA Z RODZYNKAMI 301

suchych drożdży (7g)- 1 łyżka ksylitolu z wanilią (lub cukier waniliowy)- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego- 100-150g rodzynek (u mnie jumbo gold)- 70g mielonych migdałów- szczypta soli- aromat cytrynowy (ja pominęłam)Lukier:- kilka łyżeczek pudru trzcinowego- kilka kropli aromatu np.cytrynowy lub migdałowy (ja dodałam mielona skórką cytrynową)- kilka łyżeczek kremówkiDrożdże wymieszać w kubeczku z cukrem trzcinowym i letnią kremówką

Smaczne Zdrowe
GALARETKOWIEC NA JOGURCIE GRECKIM 1714

różnych kolorach (u mnie malinowa, wiśniowa, brzoskwiniowa i agrestowa) - najlepiej bez cukru, cukier zastępujemy ksylitolem- 500g jogurtu greckiego lub serka homo (serek do serników)- 2 galaretki malinowe lub cytrynowe (jeszcze dodatkowo) Galaretki (z tych 3-4) przygotowujemy każdą osobno - w połowie zalecanej ilości wody. Tzn. jedną galaretkę rozpuszczamy w 250ml gorącej wody, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia i wylewamy(...)minut) talerze z galaretkami umieszczamy w lodówce. Gdy już nasze galaretki są dość sztywne możemy zabrać się za przygotowywanie reszty. Nasze pozostałe 2 , tym razem równe galaretki - malinowe lub cytrynowe rozpuszczamy również w połowie zalecanej ilości wody, tzn. obydwie galaretki rozpuszczamy w 0,5l gorącej wody, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do przestudzenia.Gdy galaretki są już zimne, ale jeszcze

Smaczne Zdrowe
Tańcowała roszponka z buraczkami 202

tego jak jesteśmy głodni (tak na 1 osobę): 150 g serka feta opakowanie roszponki “Fit&Easy” 1 duży ugotowany burak garść orzeszków pinii Do smaku: Sól, pieprz, koperek, cytrynowa oliwa z oliwek Kroimy ser feta i ugotowanego buraczka w kostkę, prażymy orzeszki na teflonowej suchej patelni. Roszponkę rozkładamy na talerzu (ładniej się prezentuje) dodajemy fetę i buraczek, posypujemy orzeszkami(...)pinii, skrapiamy cytrynową oliwą z oliwek i posypujemy przyprawami. Tym super lekkim, zdrowym i ekspresowym przepisem biorę udział w zabawie kulinarnej dla blogerów "Inspiruje nas Fit&Easy" Smacznego

Mia Cucina Sofieta
Powiedz mi co/jak jesz, a powiem Ci kim jesteś 184

miód, cukier biały i brązowy,  ale słodzika brak. v  Olej, oliwa z oliwek i ocet balsamiczny v  Na balkonie swieże zioła: mięta, bazylia, majeranek, tymianek cytrynowy, pietruszka i szałwia. v  Lodówka informuje, że tu się jada: jogurty, sery bardziej lub mniej dojrzale, jaja, mleko, sezonowe owoce i warzywa. v  W zamrażarce: porcje kurczaka, krwiste(...)bazą kolacji są wszelakie sery (click): od mozzarelli, przez brie, aż po twarde i kozie. A czasem lubię tak po prostu zjeść kromkę świeżego chleba skropioną moją ulubioną cytrynową oliwą z oliwek. Pycha! Na śniadanie proponuję domowe drożdżowe buchty, wyśmienite na początek dnia. (wpis archiwalny) SOBOTA, 21 KWIETNIA 2012 Buchty troszkę zmienione Jako pierwszy wpis proponuję cudownie puszyste drożdżowe

Mia Cucina Sofieta
Limoncello 337

Limoncello najłatwiej zdefiniować jako doskonałe połączenie aromatu skórek cytrynowych z alkoholem. To właśnie aromatyczne cytryny z okolic Sorrento nadają mu charakterystyczną żołtą barwę i cytrusowy smak. Bardzo silnie schłodzone limoncello serwowane jest jako “digestivo” na koniec posiłku, lub jako zimny drink w upalne, letnie dni.  Limoncello występuje również pod postacią gęstego cytrynowego kremu, w wersji z mlekiem. Ten boski

Mia Cucina Sofieta

Proponowane wyszukiwania