składniki* 3 galaretki w różnych smakach (kiwi, cytryna, pomarańcza)* 125 ml mleka skondensowanego niesłodzonego* 200 ml śmietany kremówki* 150 ml serka homogenizowanego waniliowego* podłużne biszkoptySposób wykonaniaKażdą
Mix smakuherbatników, kakao i masła. Pyszne, proste ciasto, które trzeba wypróbować :) U nas królowało na świątecznym stole zaraz obok babki orzechowej i piernika staropolskiego :) Ciasto można przygotować również bez kruchego spodu (czas pieczenia taki sam). Składniki na b laszkę o wymiarach ok 25 x 36 cm : Masa makowa: 850-900 g gotowej masy makowej z puszki 3 jajka(...)opakowanie cukru waniliowego 4 jajka (osobno białka i żółtka) 100 g masła 0,5 szklanki bakalii (u mnie kandyzowana skórka pomarańczowa i rodzynki) 1 opakowanie budyniu waniliowego lub kisielu cytrynowego Kruchy spód: 400 g herbatników 1 pełna łyżka gorzkiego kakao 200 g masła Przygotowanie: Spód ciasteczkowy: Masło roztopić na małym ogniu. Herbatniki rozdrobnić w blenderze na drobny proszek. W większym
Ze smakiem i z pasjąWspaniałe ciasto, które w internecie pojawia się jako ciasto bez pieczenia, podane na spodzie z herbatników. U mnie w wersji na biszkopcie, gdyż chciałam by ciasto było nieco bardziej podzielne. Warstwa serowa u mnie nieco niższa niż na ciastach prezentowanych na innych blogach, z uwagi na wykorzystanie większej formy, w moim odczuciu było jej jednak(...)jajka 90 g cukru drobnego do wypieków 90 g mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta proszku do pieczenia Warstwa serowa: 500 g twarogu zmielonego minimum trzykrotnie 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania śnieżki 250 ml mleka 2 galaretki cytrynowe 500 ml wrzącej wody Kokosowa posypka: 6 łyżek wiórków kokosowych 1 łyżka masła 1 łyżka cukru Białka ubijamy
Smaki Na Talerzunich obejść w Święta Wielkanocne. Jednak bez cytrynowej babki nie wyobrażam sobie tych dni :) Mam kilka sprawdzonych przepisów na tego typu wypiek i przez to zawsze mam dylemat który wybrać tym razem. Najbardziej lubię babkę ucieraną oraz jogurtową i na maślance. Dlatego tym razem połączyłam 2 wypieki i wyszła taka przepyszna babka cytrynowa :) W środku znajdziecie urocze różowe serduszko(...)delikatne ciasto na maślance. Wszystko z nutą cytryny, polecam :) Różowe ciasto ucierane: 170 g mąki pszennej 150 g masła 110 g cukru 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 0/5 łyżeczki aromatu cytrynowego do ciast Delecta łyżeczka czerwonego barwnika w płynie Masło ucieramy z cukrem, jajkami i aromatem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem
Mienta blogbardzo estetycznych nie należy, to jest pyszny. Myślałam że będzie mega słodki, jednak miło mnie zaskoczył. Idealne połączenie słodkiej, kruchej bezy, wiśni i cytrynowej śmietanki. Polecam ! :) Przepis znalazłam na blogu moje wypieki.Składniki :2 bezy:8 białek300 g drobnego cukru lub cukru pudru1 łyżeczka soku z cytryny1 łyżeczka mąki ziemniaczanejszczypta soliKrem :400ml śmietanki 30 lub 36%2 śmietan - fixyskórka starta(...)pudruFrużelina wiśniowa:250g mrożonych lub świeżych wiśni1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wody1/2 szkl cukru1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka mąki ziemniaczanejPrzygotowanie:Beza : Płaską, dużą blaszkę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia na którym rysujemy 2 okręgi - jeden mniejszy, drugi większy.Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie stopniowo, po 1 łyżce dodajemy
charlotte gotujekażdy uczestnik piecze tartę jaką chce ..z ciasta kruchego, biszkoptowego ..a może jeszcze z innego ciasta? oczywiście tarta ma być na słodko ..z owocami lub bez ..z dowolną masą itp. Zasady akcji: - pieczemy od piątku do poniedziałku - publikujemy wpisy do poniedziałku wieczór - link do przepisu zamieszczamy w jednym przypiętym poście - na swoim blogu w poście podajemy informację o osobach(...)czas operowania ciastem dłońmi.Zrobić mały rant z ciasta dookoła brzegów formy, aby nadzienie przy pieczeniu nie wypływało. 2/3 ciasta użyć do wylepienia blachy, 1/3 zostawić do ułożenia w kratkę na górze. Ciasto ponakłuwać widelcem - ma zapobiegać wybrzuszaniu podczas pieczenia. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Wyłożyć ją na wylepioną ciastem formę
Grunt to przepis!Jest kremowy i mazisty. Lekki jak puch, więc trzeba z nim ostrożnie. Upiekłam go bez spodu, bez polewy wierzchniej, ponieważ chciałam, aby smakujący czuli tylko i wyłącznie smak sernika, aby nie rozpraszały ich smakowo żadne dodatki… I taki mi się udał. Sernik z delikatną ricottą, którą nadała mu właśnie niesamowitej lekkości, jest niczym mus serowy! Idealnie wpasowuje(...)cytrynową. Całość miksujemy. Nastepnie dodajemy po jajku i nadal miksujemy. Teraz czas na zapachy. Wyciskamy sok z cytryny, dodajemy olejek pomarańczowy oraz przestudzony napar z herbaty miętowej. Najlepiej użyć herbaty liściastej, zaparzyć mocny napar, przecedzic przez sitko i wystudzić. Masę zmiksować na wolnych obrotach. Pod sam koniec miksowania dodać śmietankę. Masę serową przełożyć do tortownicy (20cm) wyłożonej papierem do pieczenia
Raj dla Podniebieniamąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1 szklanka oleju 2 jajka 4 łyżki kakao MASA ŚMIETANKOWA 500 ml śmietany 30% 2 opakowania śmietan fix 1 opakowanie masy śmietankowej w proszku (do utwardzenia) 2 łyżki cukru pudru DODATKOWO 3 jabłka 1 galaretka cytrynowa 3 łyżki cukru CIASTO Do miski wbić jajka
Gotuję Testujętego spróbować! Cytrynowo-cynamonowe ciasto ze śliwkami i figami Składniki: (na tortownicę o średnicy 19 cm) 200 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 2 jajka 150 g cukru skórka otarta z 1 cytryny 200 g creme fraiche (18%) dodatkowo: 3 świeże figi 3 śliwki Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać(...)sokiem z cytryny na puszystą, jasną masę. Dodać śmietanę, a następnie partiami dodawać mąkę. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy. Na wierzchu ułożyć przekrojone na pół figi i śliwki bez pestek. Piec w 180 st. C. przez 45-60 minut, do suchego patyczka. Ostudzić w formie. Smacznego! Nie wiem, jak to się dzieje, że niektóre przepisy, choć kuszą mnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzełeżki likieru cytrynowego abo kōniaku trocha soli Kryjma: 500 g mascarpōne 2 gorzke szokolady (po 100 g) Ślagzana: 125-150 ml śmiytōnki 30 abo 36 % 1 łeżka pudecukru 1 śmiytanfix Śliwki: 100 g suszōnych śliwek bez pestkōw keliszek kōniaku abo brandy, abo whisky keliszek wody Pieczynie trza sie rozłożyć na 2 dni- nojprz ōd biszkopt i beza(...)samym pocz ōntku zamoczcie sie tyż w kōniaku z wodōm pokrōne śliwki- jakby co, to mogecie tyż dać 2 keliszki kōniaku i niy dołwać wody . Tera biszkopt. Rozgrzyjcie sie piec na 165 stopni i przigotujcie sie tortownica- jak mołcie 8 tako zamykanoł, to na ta dolnoł czyńść mogecie sie dać piapiōr 9 do pieczynioł. Biołka łoddzielcie od żōłtek i przesiyjcie
Chop w kuchniSzukałam odpowiedniego na wakacyjna aurę ciasta i znalazłam :-) właściwie to sama sobie wymyśliłam i wyszło genialne - lekko kwaskowe, orzeźwiające, podane na zimno jest lepsze niż jakiekolwiek
Czary - gary w kuchniLato to czas kiedy chętniej sięgamy po ciasta na zimno, desery... Mój mąż je bardzo lubi dlatego i ja je chętnie robię. W tamtym tygodniu otrzymałam
Z Majeczką w kuchninowego a co często robi moja małżonka czyli muffinki. Zastanawiałem się jaki wybrać smak i doszedłem do wniosku, że będą to muffinki cytrynowe z przepisu Erica Lanlarda . Co prawda ograniczyłem się do części przepisu (bez bezy) ale to dlatego, że nie miałem takich zabawek jak on tzn. palnika do przyrumienienia pianki – tak przy okazji to widzę że muszę(...)110g masła - 2 jajka Ciasto – waniliowy biszkopt: - 100g cukru - starta skórka z jednej cytryny - 100g masła - 2 jajka - ziarenka z jednej laski wanilii - 100g mąki - łyżeczka proszku do pieczenia - kawałeczki kandyzowanej cytryny – według uznania Śmietana na wierzch: - 200g śmietany 36% - 3 łyżki cukru pudru - troszkę startej skórki cytryny Zaczynamy od budyniu gdyż dodajemy go do ciasta
Kuchenne Wariacje- 3 łyżeczki kandyzowanej skórki z cytryny Dodatkowo do posypania: - 2 łyżeczki cytrynowego cukru pudru - skórka starta z jednej cytryny Najpierw roztapiamy margarynę i zostawiamy na chwilkę aby ostygła. Następnie miksujemy jajka z cukrem na gładka masę. Do ubitych jajek dodajemy zmieszane mąki z proszkiem do pieczenia i dalej miksujemy. Kiedy składniki się połączą to wlewamy roztopioną margarynę(...)jest teflonowa bądź silikonowa to smarujemy ją masłem i obsypujemy bułką tartą. Przelewamy masę do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni piekąc przez 50 minut (piekarnik bez termoobiegu). Kiedy ciasto się upiecze a następnie ostygnie, posypujemy je cukrem pudrem i startą skórką z cytryny. Ciasto gotowe więc można smakować
Kuchenne Wariacjemorelami, czy jabłkami (wszystkie opcje wypróbowane przeze mnie). Osobiście mam ochotę również wypróbować truskawkową opcję :) W przepisie jest tabliczka białej czekolady, która nie jest konieczna ( moja obecna wersja jest bez czekolady), ale z 20ml większą ilością jogurtu. Zachęcam do testowania przepisu i jego "ulepszania" :) Skład: 1 mały jogurt naturalny (u mnie + 20ml) 1 tabliczka białej czekolady (opcjonalnie(...)łyżki startej skórki z cytryny lub limonki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego szczypta soli Przygotowanie: Czekoladę rozpuścić z łyżką oleju w kąpieli wodnej. Ubijamy jajka z cukrem. Pod koniec ubijania idodajemyjogurt, cukier wanilinowy, startą skórę cytrynową, pozostały olej i mieszamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli przesypujemy do przygotowanej masy
ChilliJemysię pozbyć się grudek , jeżeli się poddajesz to nic , w następnym etapie ich się pozbędziesz bez problemu ;) . Przykrywamy garnek pokrywką albo ściereczką tak aby drożdże mogły trochę urosnąć.2. Do miski wsypujemy 1,5 szklanki mąki , wbijamy 4 jajka , paczkę cynamonu , olejek cytrynowy i 0,5 szklanki cukru. Dodajemy rozpuszczone drożdże. I wszystko razem ugniatamy do jednolitej konsystencji. Jeżeli(...)rozsmarować olej. Pozypać dokładnie mąką. 4. Odrywamy od ciasta mniejszą część i formujemy ciasto w formę "bułeczki" . I tak do momentu kiedy zabraknie ciasta ;) 5. Bułeczki pieczemy przez 25 minut.6. Gdy uważasz , że bułeczki są za mało słodkie posyp je cukrem pudrem ;)SMACZNEGO :D !!! Miłego słuchania i gotowaniaMichał
Gotuj Z Muzyką