herbatników, kakao i masła. Pyszne, proste ciasto, które trzeba wypróbować :) U nas królowało na świątecznym stole zaraz obok babki orzechowej i piernika staropolskiego :) Ciasto można przygotować również bez kruchego spodu (czas pieczenia taki sam). Składniki na b laszkę o wymiarach ok 25 x 36 cm : Masa makowa: 850-900 g gotowej masy makowej z puszki 3 jajka(...)opakowanie cukru waniliowego 4 jajka (osobno białka i żółtka) 100 g masła 0,5 szklanki bakalii (u mnie kandyzowana skórka pomarańczowa i rodzynki) 1 opakowanie budyniu waniliowego lub kisielu cytrynowego Kruchy spód: 400 g herbatników 1 pełna łyżka gorzkiego kakao 200 g masła Przygotowanie: Spód ciasteczkowy: Masło roztopić na małym ogniu. Herbatniki rozdrobnić w blenderze na drobny proszek. W większym
Ze smakiem i z pasjąWspaniałe ciasto, które w internecie pojawia się jako ciasto bez pieczenia, podane na spodzie z herbatników. U mnie w wersji na biszkopcie, gdyż chciałam by ciasto było nieco bardziej podzielne. Warstwa serowa u mnie nieco niższa niż na ciastach prezentowanych na innych blogach, z uwagi na wykorzystanie większej formy, w moim odczuciu było jej jednak(...)jajka 90 g cukru drobnego do wypieków 90 g mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta proszku do pieczenia Warstwa serowa: 500 g twarogu zmielonego minimum trzykrotnie 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania śnieżki 250 ml mleka 2 galaretki cytrynowe 500 ml wrzącej wody Kokosowa posypka: 6 łyżek wiórków kokosowych 1 łyżka masła 1 łyżka cukru Białka ubijamy
Smaki Na Talerzunich obejść w Święta Wielkanocne. Jednak bez cytrynowej babki nie wyobrażam sobie tych dni :) Mam kilka sprawdzonych przepisów na tego typu wypiek i przez to zawsze mam dylemat który wybrać tym razem. Najbardziej lubię babkę ucieraną oraz jogurtową i na maślance. Dlatego tym razem połączyłam 2 wypieki i wyszła taka przepyszna babka cytrynowa :) W środku znajdziecie urocze różowe serduszko(...)delikatne ciasto na maślance. Wszystko z nutą cytryny, polecam :) Różowe ciasto ucierane: 170 g mąki pszennej 150 g masła 110 g cukru 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 0/5 łyżeczki aromatu cytrynowego do ciast Delecta łyżeczka czerwonego barwnika w płynie Masło ucieramy z cukrem, jajkami i aromatem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem
Mienta blogbardzo estetycznych nie należy, to jest pyszny. Myślałam że będzie mega słodki, jednak miło mnie zaskoczył. Idealne połączenie słodkiej, kruchej bezy, wiśni i cytrynowej śmietanki. Polecam ! :) Przepis znalazłam na blogu moje wypieki.Składniki :2 bezy:8 białek300 g drobnego cukru lub cukru pudru1 łyżeczka soku z cytryny1 łyżeczka mąki ziemniaczanejszczypta soliKrem :400ml śmietanki 30 lub 36%2 śmietan - fixyskórka starta(...)pudruFrużelina wiśniowa:250g mrożonych lub świeżych wiśni1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wody1/2 szkl cukru1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka mąki ziemniaczanejPrzygotowanie:Beza : Płaską, dużą blaszkę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia na którym rysujemy 2 okręgi - jeden mniejszy, drugi większy.Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie stopniowo, po 1 łyżce dodajemy
charlotte gotujekażdy uczestnik piecze tartę jaką chce ..z ciasta kruchego, biszkoptowego ..a może jeszcze z innego ciasta? oczywiście tarta ma być na słodko ..z owocami lub bez ..z dowolną masą itp. Zasady akcji: - pieczemy od piątku do poniedziałku - publikujemy wpisy do poniedziałku wieczór - link do przepisu zamieszczamy w jednym przypiętym poście - na swoim blogu w poście podajemy informację o osobach(...)czas operowania ciastem dłońmi.Zrobić mały rant z ciasta dookoła brzegów formy, aby nadzienie przy pieczeniu nie wypływało. 2/3 ciasta użyć do wylepienia blachy, 1/3 zostawić do ułożenia w kratkę na górze. Ciasto ponakłuwać widelcem - ma zapobiegać wybrzuszaniu podczas pieczenia. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Wyłożyć ją na wylepioną ciastem formę
Grunt to przepis!Jest kremowy i mazisty. Lekki jak puch, więc trzeba z nim ostrożnie. Upiekłam go bez spodu, bez polewy wierzchniej, ponieważ chciałam, aby smakujący czuli tylko i wyłącznie smak sernika, aby nie rozpraszały ich smakowo żadne dodatki… I taki mi się udał. Sernik z delikatną ricottą, którą nadała mu właśnie niesamowitej lekkości, jest niczym mus serowy! Idealnie wpasowuje(...)cytrynową. Całość miksujemy. Nastepnie dodajemy po jajku i nadal miksujemy. Teraz czas na zapachy. Wyciskamy sok z cytryny, dodajemy olejek pomarańczowy oraz przestudzony napar z herbaty miętowej. Najlepiej użyć herbaty liściastej, zaparzyć mocny napar, przecedzic przez sitko i wystudzić. Masę zmiksować na wolnych obrotach. Pod sam koniec miksowania dodać śmietankę. Masę serową przełożyć do tortownicy (20cm) wyłożonej papierem do pieczenia
Raj dla Podniebieniamąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1 szklanka oleju 2 jajka 4 łyżki kakao MASA ŚMIETANKOWA 500 ml śmietany 30% 2 opakowania śmietan fix 1 opakowanie masy śmietankowej w proszku (do utwardzenia) 2 łyżki cukru pudru DODATKOWO 3 jabłka 1 galaretka cytrynowa 3 łyżki cukru CIASTO Do miski wbić jajka
Gotuję Testujętego spróbować! Cytrynowo-cynamonowe ciasto ze śliwkami i figami Składniki: (na tortownicę o średnicy 19 cm) 200 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 2 jajka 150 g cukru skórka otarta z 1 cytryny 200 g creme fraiche (18%) dodatkowo: 3 świeże figi 3 śliwki Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać(...)sokiem z cytryny na puszystą, jasną masę. Dodać śmietanę, a następnie partiami dodawać mąkę. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy. Na wierzchu ułożyć przekrojone na pół figi i śliwki bez pestek. Piec w 180 st. C. przez 45-60 minut, do suchego patyczka. Ostudzić w formie. Smacznego! Nie wiem, jak to się dzieje, że niektóre przepisy, choć kuszą mnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzełeżki likieru cytrynowego abo kōniaku trocha soli Kryjma: 500 g mascarpōne 2 gorzke szokolady (po 100 g) Ślagzana: 125-150 ml śmiytōnki 30 abo 36 % 1 łeżka pudecukru 1 śmiytanfix Śliwki: 100 g suszōnych śliwek bez pestkōw keliszek kōniaku abo brandy, abo whisky keliszek wody Pieczynie trza sie rozłożyć na 2 dni- nojprz ōd biszkopt i beza(...)samym pocz ōntku zamoczcie sie tyż w kōniaku z wodōm pokrōne śliwki- jakby co, to mogecie tyż dać 2 keliszki kōniaku i niy dołwać wody . Tera biszkopt. Rozgrzyjcie sie piec na 165 stopni i przigotujcie sie tortownica- jak mołcie 8 tako zamykanoł, to na ta dolnoł czyńść mogecie sie dać piapiōr 9 do pieczynioł. Biołka łoddzielcie od żōłtek i przesiyjcie
Chop w kuchniSzukałam odpowiedniego na wakacyjna aurę ciasta i znalazłam :-) właściwie to sama sobie wymyśliłam i wyszło genialne - lekko kwaskowe, orzeźwiające, podane na zimno jest lepsze niż jakiekolwiek
Czary - gary w kuchniLato to czas kiedy chętniej sięgamy po ciasta na zimno, desery... Mój mąż je bardzo lubi dlatego i ja je chętnie robię. W tamtym tygodniu otrzymałam
Z Majeczką w kuchninowego a co często robi moja małżonka czyli muffinki. Zastanawiałem się jaki wybrać smak i doszedłem do wniosku, że będą to muffinki cytrynowe z przepisu Erica Lanlarda . Co prawda ograniczyłem się do części przepisu (bez bezy) ale to dlatego, że nie miałem takich zabawek jak on tzn. palnika do przyrumienienia pianki – tak przy okazji to widzę że muszę(...)110g masła - 2 jajka Ciasto – waniliowy biszkopt: - 100g cukru - starta skórka z jednej cytryny - 100g masła - 2 jajka - ziarenka z jednej laski wanilii - 100g mąki - łyżeczka proszku do pieczenia - kawałeczki kandyzowanej cytryny – według uznania Śmietana na wierzch: - 200g śmietany 36% - 3 łyżki cukru pudru - troszkę startej skórki cytryny Zaczynamy od budyniu gdyż dodajemy go do ciasta
Kuchenne Wariacje- 3 łyżeczki kandyzowanej skórki z cytryny Dodatkowo do posypania: - 2 łyżeczki cytrynowego cukru pudru - skórka starta z jednej cytryny Najpierw roztapiamy margarynę i zostawiamy na chwilkę aby ostygła. Następnie miksujemy jajka z cukrem na gładka masę. Do ubitych jajek dodajemy zmieszane mąki z proszkiem do pieczenia i dalej miksujemy. Kiedy składniki się połączą to wlewamy roztopioną margarynę(...)jest teflonowa bądź silikonowa to smarujemy ją masłem i obsypujemy bułką tartą. Przelewamy masę do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni piekąc przez 50 minut (piekarnik bez termoobiegu). Kiedy ciasto się upiecze a następnie ostygnie, posypujemy je cukrem pudrem i startą skórką z cytryny. Ciasto gotowe więc można smakować
Kuchenne Wariacjemorelami, czy jabłkami (wszystkie opcje wypróbowane przeze mnie). Osobiście mam ochotę również wypróbować truskawkową opcję :) W przepisie jest tabliczka białej czekolady, która nie jest konieczna ( moja obecna wersja jest bez czekolady), ale z 20ml większą ilością jogurtu. Zachęcam do testowania przepisu i jego "ulepszania" :) Skład: 1 mały jogurt naturalny (u mnie + 20ml) 1 tabliczka białej czekolady (opcjonalnie(...)łyżki startej skórki z cytryny lub limonki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego szczypta soli Przygotowanie: Czekoladę rozpuścić z łyżką oleju w kąpieli wodnej. Ubijamy jajka z cukrem. Pod koniec ubijania idodajemyjogurt, cukier wanilinowy, startą skórę cytrynową, pozostały olej i mieszamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli przesypujemy do przygotowanej masy
ChilliJemysię pozbyć się grudek , jeżeli się poddajesz to nic , w następnym etapie ich się pozbędziesz bez problemu ;) . Przykrywamy garnek pokrywką albo ściereczką tak aby drożdże mogły trochę urosnąć.2. Do miski wsypujemy 1,5 szklanki mąki , wbijamy 4 jajka , paczkę cynamonu , olejek cytrynowy i 0,5 szklanki cukru. Dodajemy rozpuszczone drożdże. I wszystko razem ugniatamy do jednolitej konsystencji. Jeżeli(...)rozsmarować olej. Pozypać dokładnie mąką. 4. Odrywamy od ciasta mniejszą część i formujemy ciasto w formę "bułeczki" . I tak do momentu kiedy zabraknie ciasta ;) 5. Bułeczki pieczemy przez 25 minut.6. Gdy uważasz , że bułeczki są za mało słodkie posyp je cukrem pudrem ;)SMACZNEGO :D !!! Miłego słuchania i gotowaniaMichał
Gotuj Z Muzykąmalaksera. Wyrzucić trawę cytrynową . Zetrzeć do kaszy skórkę i wycisnąć sok z cytryny. Rozpuścić żelatynę we wrzątku i dodać do malaksera. Całość zmiksować, dodając stopniowo jogurt i cukier. Wyłożyć do tortownicy. Równo rozsmarować. Tu jedna uwaga: trzeba zadbać o to, by deser ładnie odszedł od boków tortownicy, więc albo tortownicę należy wyłożyć papierem do pieczenia, albo dobrze natłuścić(...)wyłożenia jej papierem do pieczenia. Zdecydowanie muszę zainwestować w nową ;) Na kaszę wyłożyć dżem z pigwy. Wyłożyć na owoce tężejącą galaretkę. Odstawić jagielnik do ostygnięcia i stężenia. Ja wystawiłam po prostu na balkon na 2 godziny. Obecna pogoda ma swój urok - balkon zwiększa nam powierzchnię do przechowywania żywności w niskich temperaturach :) ------ Podobne desery bez pieczenia: Kaszak "Dzieciństwo
Weekendy w domu i ogrodzietymianku skórka z cytryny chilli sól, pieprz 150g łososia na osobę Sposób przygotowania: Łososia podziel na porcje, zamarynuj w skórce cytrynowej, chilli, tymianku, soli i pieprzu. Odstaw na co najmniej pół godziny do lodówki. Następnie wyłóż na blaszkę do pieczenia i upiecz w temperaturze 180 º C przez około 20 minut. Ziemniaki obierz, opłucz i ugotuj. Kalafiora podziel(...)podsmaż do miękkości. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz mielonym kminkiem. Dodaj śmietaną i masło i wszystko razem zmiksuj blenderem. Odcedź ziemniaki i kalafior. Odstaw je na chwilę bez przykrycia by woda mogła odparować a następnie udukaj na gładką masę. Wymieszaj z porem
wysmienityolej kokosowy * proteinowe chrupki sojowe * mielone migdały * jabłko (4%) * morele * pestki dyni * proszek baobabu (2%) * koncentrat soku cytrynowego * cynamon * aromat Intensywnie pachnie idealnym połączeniem jabłka z cynamonem. Przepyszny smak, bardzo naturalnie odzwierciedlający wcześniej wspomniany owoc i świeże laski cynamonu. Przyjemnie słodki. Sojowe chrupki(...)zaledwie 2%, chociaż z jednej strony to dobrze, bo baton być może byłby zbyt kwaśny. Idealna konsystencja, duże kawałki dodanych składników, świetny smak sprawiają, że bez zastanowienia sięgnęłabym po niego kolejny raz. Pieczone młode fasolki soi "słodka chilli" edamame - młoda soja (92%) * przyprawa słodka papryczka chilli (7.5%) (cukier, sól, laktoza, czosnek, pomidor, papryka, ekstrakt drożdży, chilli, cebula, kumin
Zdrowie na języku :PPołączyć( cukier,mąke ziemniaczana i sól) trzy pierwsze składniki w garnku.Odstawić . Połączyć żółtka, wodę i sok cytrynowy,mieszając do rozpuszczenia cukru.Do garnka z suchymi produktami ,wlewamy produkty mokre ,wymieszane. Gotować na średnim ogniu, stale mieszając, aż zgęstnieje . Gotować minutę ciągle mieszając. Zdjąć z ognia. Wymieszać z masłem i skórka z cytryny. Gotowy gorący(...)cukier, jedną łyżkę na raz, aż pianą będzie sztywna ,a cukier się rozpuści ... około 2-4 minut. Dodać wanilię i wszystko delikatnie wymieszać .Bezę rozprowadzic na gorącym kremie, upewniając się, że beza obejmuje wszystkie nadzienie. Piec przez 25-28 minut. Kroić wystudzone ,nie jak ja jeszcze ciepłe
w mojej kuchniśmietany kremówki 30% galaretka cytrynowa 3 łyżki cukru pudru Ponadto opakowanie ciastek typu Delicje polewa czekoladowa Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno z cukrem dodając po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy. Ciasto wylewamy na blaszkę 35x28 cm wyłożoną papierem pergaminowym. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C pieczemy 30 minut. Upieczone ciasto(...)mieszamy w niej budynie. Resztę soku zagotowujemy razem z cukrem oraz masłem. Do gotującego się soku wlać rozrobione budynie, stale mieszając gotujemy jak tradycyjny budyń. Powinien być gładki oraz bez grudek. Masę budyniową wylewamy na biszkopt, układamy delicje, odstawiamy do wystygnięcia. masa śmietanowa Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno, następnie
kgwjanczewośmietany kremówki 30% 530 g zagęszczonego słodzonego mleka (cała puszka) 2 paczki galaretki malinowej lub cytrynowej 300 ml wody Mus rabarbarowy: 400 g rabarbaru 130 g cukru brązowego 1 paczka galaretki malinowej + 200 ml wody 1/2 szklanki soku z czarnego bzu lub innego o intensywnym kolorze 1/3 szklanki wody Sposób przyrządzania(...)dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać, aby masa ciasteczkowa miała konsystencję mokrego piasku. Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, wyrównać, dociskając dnem kubka lub grzbietem łyżki. Podpiec w nagrzanym piekarniku około 10 minut i ostudzić. Rabarbar oczyścić i umyć, pokroić na małe
Zakątek rozkoszy kulinarnychananasowy, za którym Małżonek nie przepada. Tym razem bez jajek by i Synek mógł cieszyć się tą słodyczą ;) Składniki (na wcale niemały serniczek): 1 duży jogurt anansowy 1 mały lub średni serek homogenizowany waniliowy 1/2 opakowania cukru waniliowego 2 łyżki miękkiego masła 2-3 łyżki cukru pudru 1/2 galaretki cytrynowej opakowanie żelatyny do deserów 1/2 szklanki wody 1 galaretka
Kuchnia po mojemutartym parmezanem i układamy na nim listki szczawiku (bez łodyżek), przykrywamy drugim filetem. Nie użyłam żadnych przypraw ani soli- parmezan wystarczył. Tak zmontowanego łososia smażymy na niezbyt ostrym ogniu- musi się zrobić w środku i nie przypalić. Idealnie byłoby go zrobić na patelni grillowej, ale nasza nie działa na tym piecu, więc smażyłam na zwykłej. Do łososia zrobiłam kuleczki(...)tego kilka plasterków ogórka z naszej szklarni i gotowe. Szczawik świetnie komponuje się z łososiem- jego kwaskowaty smak przyjemnie kontrastuje z łagodną rybą. Mamy naszą polską alternatywę dla trawy cytrynowej;). Podano do stołu! Ostatnie chwile szczawika Szczawik w dziczy To jest trudny tydzień- po wielu przygodach stwierdziliśmy zgon naszej studni- oznacza to wydatek i zakup nowego igłofiltra. Pomimo zabiegów reanimacyjnych
les mirabelles